رشد طلا از دره ۶ هفتهای
پارسینه: اونس که روز سهشنبه با سقوط شدید به قیمت 1209 دلار رسیده بود، روز گذشته نیز نزدیک مرز 1200 دلار ماند. اونس روز چهارشنبه تا ساعت 7 بعدازظهر به وقت تهران به قیمت 1207 دلار رسید، گرچه هماکنون که شما این گزارش را میخوانید ممکن است قیمت متفاوتی بهعنوان قیمت نهایی روز ثبت شده باشد. این در حالی است که تعطیلات سال نو در چین، بزرگترین واردکننده طلا از روز چهارشنبه آغاز شده است. اونس که روز سهشنبه به کمترین ارزش در 5 هفته گذشته رسیده بود، روز چهارشنبه در مقطعی کمترین قیمتها در 6 هفته گذشته را ثبت کرد.
به گزارش پارسینه، سقوط روز سهشنبه عمدتا ناشی از افزایش ریسکپذیری در بازارها و فروش فنی بود. روز سهشنبه شاخصهای سهام آمریکا دوباره نزدیک رکوردهای خود نوسان داشتند تا حرکت پول از بازار فلزهای گرانبها به سوی بورس ادامه پیدا کند. این امر به کاهش خرید طلا بهعنوان سرمایه امن دامن زد. همچنین چشمانداز فنی طلا در دو هفته گذشته دچار آسیب شده تا سهشنبه افزایش فروشهای فنی هم کاملا به چشم بیاید. البته روز سهشنبه دو عامل دیگر نیز به افت شدید فلز زرد کمک کردند. افت بهای نفت خام و رشد شاخص دلار از کف روزانه به ضرر قیمت طلا تمام شد.
دیگر عامل تاثیرگذار این روزها وضعیت اقتصاد یونان است، اما شکست مذاکرات این کشور با وام دهندگان بینالمللی در روز دوشنبه، بازارهای جهانی طلا در روز سهشنبه را کمتر از حد انتظار درگیر خود کرد. پایگاه اینترنتی کیتکو در گزارش جمعبندی روز سهشنبه خود نوشت که بازار در این روز به خوبی با بن بست میان یونان و اتحادیه اروپا کنار آمد. دولت یونان پس از گرفتار شدن در بحران بدهی ناچار به گرفتن وامهای هنگفتی از اتحادیه اروپا، بانک مرکزی اروپا و صندوق بینالمللی پول شد که به ازای آنها شروع به اجرای سیاستهای سختگیرانه ریاضتی و اصلاحات مالی و اقتصادی کرد.
این برنامهها موجب نارضایتی گسترده میان یونانیها شد تا برنده انتخابات پارلمانی اخیر این کشور حزب چپ و ضدریاضت «سیریزا» باشد. دولت جدید یونان خواستار بازبینی شرایط بازپرداخت وامها و بخشودگی قسمتی از بدهیهای خود شده است، خواستهای که در اتحادیه اروپا مخالفان سرسختی مانند آلمان دارد. روز دوشنبه وزرای دارایی اتحادیه اروپا نشستی درباره درخواستهای تازه یونان برگزار کردند، اما این نشست زودتر از موعد و بدون نتیجه به پایان رسید.
حالا تنها دو هفته به زمان دریافت بسته کمک مالی جدید اتحادیه اروپا مانده و درخواست یونان مبنی بر تسهیل شرایط، اتحادیه اروپا را در اعطای کمکهای جدید مردد کرده است. بازارهای سهام اروپا از این وضعیت آسیب دیدهاند، اما شاخصهای آمریکایی همچنان وضعیت خوبی دارند. احیای اقتصاد آمریکا معاملهگران سهام ایالاتمتحده را نسبت به آینده خوشبین کرده است. کیتکو نوشته که بسیاری از معاملهگران و سرمایهگذاران آمریکایی دیگر واکنشی به ادامه بحران بدهی در قاره سبز ندارند. با این همه با رسیدن اخبار جدید تغییر تمام روندها همچنان ممکن است.
در مورد بحرانهای ژئوپلیتیک نیز چنین وضعیتی وجود دارد. بحران اوکراین که زمانی قیمتهای اونس را جهش میداد چندی است دیگر باعث تکان بازارهای مالی و کالایی نمیشود، گرچه همچنان مورد توجه حاضران و ناظران بازار است. آتشبس میان اوکراین و جداییطلبان هوادار روسیه به تازگی امضا شده، اما اخباری از درگیریهای جدید رسیده است. بر هم خوردن آتشبس میتواند ریسکگریزی در بازارها را افزایش دهد. دیگر مساله این روزها آغاز تعطیلات سال نو چینی است که بازارهای آسیا را در روزهای آینده ساکتتر خواهد کرد.
انتظار برای فدرال رزرو
اونس طلا روز چهارشنبه را با رشد از کف قیمتی 5 هفته گذشته آغاز کرد، ولی خیلی زود دوباره در مسیر کاهش بها قرار گرفت. اونس تا لحظه تنظیم این گزارش به قیمت 1207 دلار رسید، اما قیمت نهایی روز از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود. پایینترین قیمتی که تا زمان نوشته شدن این گزارش ثبت شد، 1202 دلار بود. چهارشنبه خبر بسیار مهمی داشت که انتشار صورتجلسه نشست 28 ژانویه کمیته بازار آزاد بانک مرکزی آمریکا بود. انتشار این صورتجلسه آخر وقت چهارشنبه صورت گرفت و پوشش آن در این گزارش ممکن نبود، اما جزئیات آن و همچنین اثر آن بر بازارها را میتوانید در گزارش بعدی «دنیای اقتصاد» بخوانید.
آنچه چهارشنبه صبح بیشتر جلب توجه میکرد اثر گرفتن قیمت طلا از روند شاخصهای جهانی سهام بود. روز چهارشنبه رسیدن اخباری مبنی بر احتمال توافق میان یونان و اتحادیه اروپا شاخصهای سهام را رشد داد و به ادامه افت طلا کمک کرد، گرچه رسیدن دو طرف به هر توافقی بسیار دشوار خواهد بود.
تعطیلات سال نو چینی نیز در این کاهش موثر بود. تقاضای فیزیکی چین در آستانه این تعطیلات افزایش مییابد، اما در روزهای تعطیلی با افت مواجه میشود. این عوامل قیمت اونس را تا لحظه تنظیم این گزارش به کمترین سطح در یک و نیم ماه گذشته رساند، اما قیمتی که پس از انتشار صورتجلسه نشست فدرال رزرو منتشر شود میتواند متفاوت باشد. ناظران بازار در این صورتجلسه بهدنبال اشاراتی خواهند بود که سیاستهای پولی آینده مهمترین بانک مرکزی دنیا را در آینده مشخص کند. یکی از مهمترین مسائل برای بازارهای مالی زمان افزایش نرخهای بهره توسط فدرال رزرو است.
اونس سال 2015 را با قدرت آغاز کرد و در ماه ژانویه با 5/ 8 درصد رشد روبهرو شد، اما ماه فوریه تا اینجا ماه سقوط این کالای گرانبها به نزدیکی مرز 1200 دلار بوده است. تخریب چشمانداز فنی کوتاه و میانمدت طلا در حالی اتفاق افتاده که کاهش رشد اقتصادی چین هم میتواند فلز زرد را تحت فشار بیشتری قرار دهد.
تاثیر کاهش رشد چین
در حالی که بانک مرکزی چین پیشبینی کرده که رشد اقتصادی این کشور امسال بین 9/ 6 تا 1/ 7 درصد خواهد بود، کارشناسان بر این باورند که این مساله تبعات زیادی بر قیمت طلا خواهد داشت. به گزارش سایت طلا به نقل از رویترز، چین دومین اقتصاد بزرگ جهان است که به همراه هند نیمی از تقاضای جهانی طلا را در اختیار دارد. بیشک تحولات اقتصادی چین تاثیر زیادی بر نوسانات قیمت طلا در بازارهای جهانی و تقاضای این فلز گرانبها خواهد داشت.
بر اساس این گزارش چین از سال 2007 تاکنون به بزرگترین تولیدکننده طلای جهان تبدیل شده و همراه با هند بزرگترین بازار طلای دنیا به شمار میرود. کاهش رشد و تورم در هند خبر بدی برای طلا به شمار میرود. رشد اقتصادی چین سال گذشته نیز به کمتر از 4/ 7 درصد رسید که این پایینترین رقم در 24 سال گذشته بوده است.
دنیای اقتصاد نوشت افزایش چشمگیر رشد اقتصادی چین در طول سالهای گذشته تاثیر زیادی بر رونق بازار طلا و جواهرات داشته است. آمارهای شورای جهانی طلا نشان میدهد که تقاضای طلای چین سال گذشته با افت 38 درصدی نسبت به 2013 میلادی روبهرو شده و این کشور جایگاه خود بهعنوان بزرگترین مصرفکننده طلای جهان را به هند داده است.
ارسال نظر