رقم سبد معیشت کارگران اعلام شد
نایب رئیس کانون هماهنگی شورای اسلامی کار استان تهران اعلام کرد که کمیته دستمزد کانون به منظور بررسی هزینهها و محاسبه تورم سبد معیشت خانوارهای کارگری فعالیت خود را آغاز کرده است. طبق اعلام این کمیته، هزینه ماهانه سبد معیشت کارگران به مبلغ ۲۳.۵ میلیون تومان تعیین شده است.
گسترش نیوز نوشت: محسن باقری گفت: ما بر این باور هستیم که وجود یک رابطه معنادار بین دستمزد و تورم وجود ندارد. اما برخی افراد تلاش میکنند افزایش دستمزد کارگران را به عنوان عامل تورم معرفی کنند. در واقع، افزایش نرخ ارز، دلار و سکه باعث افزایش تورم میشود و تاثیر مستقیمی بر حقوق کارگران و کارمندان ندارد. اگر تصمیمگیریها به طور منطقی انجام شود، در شرایط اقتصادی فعلی، میتوانیم حداقل دستمزد را افزایش داده و قدرت خرید کارگران را بهبود بخشیم.
وی ادامه داد: متاسفانه با ایجاد بازارهای دلالی و واسطهگری و سفتهبازی، بسیاری از مشاغل و صنایع بیکار شده و به سمت مشاغل خدماتی سوق یافته است. در حال حاضر تعداد نیروهای خدماتی بیشتر شده و به لحاظ کارگاهی ۷۰ درصد کارگاههای کشور را تشکیل میدهند ولی نرخ رشدشان در بین کارگران کشور کمتر از ۱.۶ درصد است. برخی شرکتها در بورس وارد شده و منتظر سبز شدن بورس هستند. ما هنوز درگیر شرکت داروگر هستیم و اگر نتوانستهایم آن را به دولت برگردانیم، به این دلیل است که در بورس واگذار شده است و کارگران این شرکت ذینفع سبز شدن بورس هستند ولی سبز شدن بورس مستلزم شرایطی است و این مساله بسیاری از بازارها و موضوعات را تحت تاثیر قرار میدهد و جامعه مزدبگیران و کارمندان ضرر میکنند.
نایب رئیس کانون هماهنگی شورای اسلامی کار استان تهران تصریح کرد: گزارشهایی که از سوی وزارت اقتصاد درباره درآمد کارگران به کمیته مزد ارائه میشود نشان میدهد که درآمد کارگران از حداقل مزد ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی نیست چون کارگران به طور متوسط ۲.۱ درصد دستمزد دارند و درآمد جانبی آنها از بخشهای دیگری همچون فروش مسکن یا ارز است.
رقم سبد معیشت خانوارهای کارگری
باقری در ادامه از آغاز به کار کمیته دستمزد کانون شورای اسلامی کار استان تهران خبر داد و گفت: این کمیته با هدف بررسی هزینههای سبد معیشت و محاسبه تورم اقلام مصرفی خانوار فعالیت خود را آغاز کرده و بحث استخراج قیمت کالاها، اشتغال و تعداد تقاضا برای نیروی کار را در دستور کار قرار خواهد داد.
نماینده کارگران در شورای عالی کار درباره رقم سبد معیشت خانوارهای کارگری گفت: سال گذشته رقم ماهانه هزینه سبد معیشت خانوار کارگری را ۱۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان استخراج کردیم ولی چون در جلسات کمیته مزد به نتیجه نرسید اولین بار بود که کمیته دستمزد مصوبهای در مورد رقم سبد معیشت نداشت. با این حال مجموع دریافتی کارگر با اولاد به ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسید. در حال حاضر و بر اساس تورم اعلامی مرکز آمار و بانک مرکزی، هزینه ماهانه سبد معیشت خانوار ۳.۳ نفری تا پایان آذرماه را ۲۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان استخراج کردیم.
یک امیدواری مهم
وی با بیان اینکه در شورای عالی کار قدرت چانهزنی و حمایت بیرونی حرف اول را میزند، گفت: در کانون هم بحث سبد معیشت و هم بحث تورم و هم ضریب همبستگی دلار با دستمزد، اشتغال با دستمزد و تورم با دستمزد را استخراج کردیم، به غیر از آن از یک شخص بی طرف خواستیم تا هزینهها را استخراج کند و در قالب پاورپوینت به جلسه شورای عالی کار ارائه کردیم، حتی نظریه دیوید کارد برنده نوبل اقتصادی ۲۰۲۱ را هم مطرح کردیم که به موجب آن افزایش دستمزد باعث بیکاری یا تورم نمیشود و تعیین حداقل دستمزد بیشتر از میانگین دستمزد هر کشوری موجب رفاه و اشتغال و کم شدن تورم میشود.
نماینده کارگران در شورای عالی کار درباره برگزاری جلسات دستمزد شورای عالی کار گفت: امیدواریم که جلسات تعیین مزد شورای عالی کار به بعد از انتخابات مجلس یا سال آینده موکول نشود و در سایه وحدت و همدلی و آرامش به دور از تنش با درنظر گرفتن هزینههای روز زندگی کارگران دستمزدی واقعی و در شأن این قشر زحمتکش تعیین و تصویب شود.
وضعیت حق مسکن
باقری در عین حال به معایب تعیین مزد منطقهای اشاره کرد و گفت: اگر چند حداقل دستمزد در کشور تعیین کنیم، میتواند نظامات مزدی و جبران خدمات را در کشور به هم بریزد چون حداقل مزد پایه سایر سطوح مزدی است بنابر این اگر چند حداقل مزد داشته باشیم باید مشخص شود کدام یک از حداقلها قرار است به سایر سطوح مزدی تسری یابد. در طول سالیان سال در شورای عالی کار حداقل حقوق به عنوان پایه تعیین شده و سپس به جدول ۳۰ سالانه جبران خدمت تسری یافته است.
به گفته او بزرگ ترین ایرادی که در شورای عالی کار وزارت مسکن در حوزه منطقهای شدن حق مسکن گرفت این بود که خود وزارتخانه هنوز نتوانسته مسکن را از یک کالای سرمایهای به یک کالای مصرفی تبدیل کند.
موضوع مزد منطقهای به میان آمده است
وی به بررسی طرح پیشنهاد مزد منطقهای در کمیته دستمزد نیز اشاره و تصریح کرد: طبق مصوبه شورای عالی کار همه ساله کمیتهای ذیل شورا تشکیل میشود که بحث دستمزد را بررسی میکند. امسال موضوع مزد منطقهای به میان آمده و بعد از تشکیل سه جلسه و مناظرههای متعدد اعلام موضع کردیم و برای آنکه جامعه کارگری در جریان امر قرار گیرد، با توجه به آنکه امکان دسترسی برای برگزاری مجامع استانی کم و هزینهبر است از طریق رسانهها دفاعیات خود را از مزد حداقلی و ملی اعلام و به ابهامات مزد منطقهای اشاره کردیم.
نایب رئیس کانون هماهنگی شورای اسلامی کار استان تهران تصریح کرد: به لحاظ حقوقی در قانون کار موضوعی تحت عنوان مزد منطقهای مطرح نشده است. فقط در قانون کار عبارت برای نقاط مختلف آمده است و متاسفانه از آن به مزد منطقهای برداشت و استنباط میشود، در حالی که تعیین مزد منطقهای تناقضاتی دارد و نظامات مزدی را به چالش خواهد کشید.
باقری در پایان گفت: در جلسات کمیته مزد تنها حامی ما سازمان تامین اجتماعی بود که به این طرح پیشنهادی ایراداتی وارد کرد و نمایندگان دستگاهها بر آن اصرار میکردند. ما از نمایندگان مجلس انتظار داریم در جهت تعیین مزد ملی و حداقلی به کمک بیایند. علیرغم آنکه پایان جلسات کمیته دستمزد شورای عالی کار با اجماع نمایندگان همه گروهها بر تعیین مزد حداقلی و ملی استوار بود و مصوبه کمیته دستمزد این بود که مزد ملی تصویب شود اما مجددا مصاحبهها و زمزمههایی مبنی بر منطقهای شدن دستمزد سال آینده کارگران میشنویم.
ارسال نظر