چطور بدانیم زمان پایان دادن به یک رابطه فرا رسیده است
پارسینه: اگر میخواهید درباره علائم و نشانههای پایان یک رابطه عاطفی، اینکه چه رابطههایی را باید تمام کرد، زمان پایان دادن به یک رابطه عاطفی چه زمانی است را بدانید با ما همراه باشید.
قرار گرفتن در یک رابطهی سالم بسیار جذاب، مهیج، دوست داشتنی و آرامشبخش است. بااینحال، اگر این مشخصهها از رابطهتان بیرون روندن، ممکن است بهتر باشد آن رابطه را خاتمه دهید. بازشناسی نشانههای یک رابطهی شکست خورده یا در حال شکست بسیار مهم است. تعاملتان با شریک عاطفیتان را زیر نظر بگیرید و به دنبال نشانههای علاقمندی و اعتماد بگردید. اگر نشانههای اندکی یافتید، شاید زمان آن رسیده باشد که رابطهتان را خاتمه دهید. هر کسی مستحق این است که در یک رابطهی سالم حضور داشته باشد.
الف: بازشناسی نشانههای افول یک رابطه
۱. از خودتان بپرسید آیا از شخصی که این رابطه از شما ساخته است راضی هستید
زمانیکه افراد در یک رابطه به سر میبرند، تجربهی تغییرات کوچک در اولویتها و شخصیت افراد طبیعی است. بااین حال، اگر اکثر این تغییرات منفی بودهاند، ممکن است زمان پایان دادن به رابطه فرا رسیده باشد. از خودتان بپرسید آیا تغییرات شخصیتی منفی را تجربه کردهاید یا خیر. موارد ذیل را نیز بررسی کنید:
- عصبانیتر یا نامهربانتر شدن
- از دست دادن اعتماد به نفس یا حس خودارزشی
- بازگشت به رفتارهای ناخوشایند قبلیتان
۲. به فداکاریهایی که در این رابطه انجام دادهاید بیاندیشید
در اصل، رابطهی عاطفی نباید شما را از دنبال کردن اهدافتان بازدارد، خواه کسب یک مدرک حرفهای باشد یا کار کردن در یک زمینهی خاص یا زندگی در یک منطقهی خاص. اگر احساس میکنید شریک عاطفیتان از شما انتظار دارد برای این رابطه فداکاری کنید، در حالیکه خودش تمایلی به انجام این فداکاری ندارد، ممکن است این رابطه ارزش حفظ کردن نداشته باشد.
- از سوی دیگر، اگر به انجام فداکاری یا تعهد دادن در یک رابطهی عاطفی تمایل ندارید، ولی انتظار دارید طرف مقابلتان فداکاریهای مهمی برای شما انجام دهد، ممکن است زمان آن رسیده باشد که بهخاطر شریکتان همه چیز را تمام کنید.
- به خاطر داشته باشید که تعهد یک بخش طبیعی از رابطه است. شما وقتی در یک رابطه هستید همیشه نمیتوانید راه خودتان را دنبال کنید، ولی نباید از شما انتظار برود فداکاریهایی انجام دهید که شریک عاطفیتان آنها را جبران نکند.
- فداکاریهایی که در یک رابطه انجام میشوند نباید دقیقا جبران شوند. در هر صورت، ممکن است لازم باشد یک طرف فداکاری نشان دهد در حالیکه طرف مقابل نیازی به انجام این کار نداشته باشد. بااینحال، اگر احساس کردید مدام در حال فداکاری هستید در حالیکه طرف مقابلتان اصلا چنین کاری انجام نمیدهد، آن را نشانهای ببینید مبنی بر اینکه این رابطه، ارزش حفظ کردن ندارد.
۳. از خودتان بپرسید هنوز عاشق هستید
حس عشقهای سطحی و زودگذر (یک قلب پرتپش و کف دستهای عرقکرده در زمان دیدن یار) به سرعت از بین میروند. در روابط سالم، حس عمیق عشق و نگرانی برای شریک عاطفیتان ماندگار خواهد بود. اگر احساس میکنید نسبت به سلامت شریک عاطفیتان بی تفاوت هستید یا آن پیوند احساسی قدرتمند سابق از بین رفته است، به خاتمه دادن به رابطه بیاندیشید.
- به این موضوع فکر کنید که آیا شریک عاطفیتان هنوز شما را دوست دارد یا خیر. اگرچه، این یک مکالمهی دشوار است، ولی لازم است دربارهی احساسش نسبت به خودتان صحبت کنید.
- چنین عبارتی را امتحان کنید: "احساس میکنم اخیرا از لحاظ عاطفی از یکدیگر دور شدهایم. میدانم پرسش سختی است، ولی میخواهم بدانم هنوز هم عاشق من هستی؟ "
- اگر این رابطه مدت کوتاهی است که شکل گرفته است و هرگز عاشق شریکتان نبودهاید، این مکالمه باید کمی متفاوت صورت بگیرد. به جای آن اینگونه بپرسید: "میدانم تنها ۶ ماه است که در رابطه هستیم، ولی آیا فکر میکنی نسبت به من احساس قویتری پیدا کردهای و ممکن است عاشق من شوی؟ اگر این طور نیست، مطمئن نیستم این رابطه به نتیجه برسد. "
ب. رفتار شریک عاطفیتان را ارزیابی کنید
۱. اگر شریک عاطفیتان حامی و پشتیبانتان نیست این رابطه را خاتمه دهید
زوجهایی که در رابطه به سر میبرند برای حمایت روحی و روانی به یکدیگر اتکا میکنند. اگر شریک عاطفیتان در زمان دشواری حامی و پشتیبان شما نیست، شاید این رابطه ارزش ادامه دادن نداشته باشد. شریک عاطفی شما میبایست در موارد ذیل حامی شما باشد:
- دوران حرفهای و کاری شما
- سلامت روانی و فیزیکی شما
- رابطهی شما با خانواده و دوستان
- در بسیاری روابط، یکی از طرفین بسیار حامی است، ولی دیگری برعکس او است. این عدم تعادل را باید بهعنوان نشانهی یک رابطهی ناسالم بازشناسی کنید.
۲. ببینید آیا شریک عاطفیتان عشق و توجه نثارتان میکند یا نه
شرکای عاطفی در یک رابطهی سالم، عشقشان را به یکدیگر نشان میدهند. این ابراز عشق میتواند عبارات کلامی مانند "دوستت دارم" یا "برای من خیلی خاص هستی" باشند. دیگر نشانههای علاقمندی عبارتند از: شوخی کردن و دیوانه بازی. اگر در رابطهتان حس دوست داشته شدن ندارید، یا اگر شریک عاطفیتان شما را نادیده میگیرد، ممکن است زمان پایان دادن به رابطه فرار رسیده باشد.
- البته، تمام روابط، دورههای سخت دارند، و آن شور و اشتیاق اولیه پس از چند ماه کمرنگ میشود. ولی، در یک رابطهی سالم، شما و شریک عاطفیتان باید با علاقه نسبت به یکدیگر رفتار کنید.
- مطرح کردن این موضوع با شریک عاطفیتان خالی از لطف نیست. این کار، فرصتی در اختیارتان قرار میدهد تا رفتارتان را تغییر دهید و نسبت به نیازهایتان توجه بیشتری نشان دهید. اجازه دهید شریک عاطفیتان متوجه شود اخیرا احساس کردهاید بینتان فاصله افتاده است، و توضیح دهید این کارها باعث لطمه زدن به شما شده است.
۳. به دنبال رفتارهای ناخوشایندی باشید که شریک عاطفیتان در ابتدا به شما نگفته بود
روابط در گذر زمان تغییر میکنند، و ممکن است به این موضوع پی ببرید که شریکتان تعمدا برخی جوانب ناسالم زندگیاش را از شما پنهان کرده است. اگر شریکتان در مواردی مانند موارد ذیل شما را گمراه کرده است یا به شما دروغ گفته است، به پایان دادن به این رابطه فکر کنید.
- اعتیاد به مواد مخدر، الکل یا قمار
- فرزند از ازدواج قبلیاش که چیزی دربارهی او نمیدانستید
- بیماری یا ناراحتی که از شما مخفی کرده است
- پدر و مادر یا خواهر و برادری که روی او نفوذ دارند
- اگر شریک عاطفی شما این نوع اطلاعات شخصی را از شما مخفی کرده است، علت این کار را جویا شوید. شاید قصد خباثت نداشته اشت و تنها منتظر ایجاد اعتماد بینتان بوده است تا بتواند از یک بیماری یا رابطهی ناموفق قبلی سخن بگوید.
۴. اگر سوء استفادهگر است او را ترک کنید
اگر شریک عاطفیتان از لحاظ عاطفی یا فیزیکی سوء استفادهگر است، بلافاصله رابطه را خاتمه دهید و او را ترک کنید. شرکای سوءاستفاده گر غالبا تلاش دارند فرد را متقاعد کنند این سوء استفادهگری نشانهی عشق است، یا اینکه تلاش میکنند شما را متقاعد کنند که هرگز شخص دیگری شما را دوست نخواهد داشت. این دروغها را نادیده بگیرید، و رابطهتان را شریک سوء استفادهگر خاتمه دهید. بهدنبال رفتار سوء استفادهگرانهی او باشید. این رفتارها موارد ذیل را شامل میشوند:
- سوءاستفادهی فیزیکی یا تهدید به خشونت فیزیکی
- انتقاد کلامی، فریاد یا نادیده گرفتن
- بیثباتی احساسی. اگر شریک عاطفیتان بین رفتارهای حمایتی و توهین، پرخاش یا رفتارهای آسیب زننده متغیر است، احتمالا از شما سوء استفاده میکند.
- خشونت روانی پنهان (یا پدیده چراغ گاز) (دروغ گفتن به شما یا متقاعد کردنتان نسبت به اینکه افکار و حافظهی شما قابل اعتماد نیستند)
- رفتارهای کنترلگر، مانند اینکه به شما اجازه ندهد دوستانتان را ببینید یا اینکه زمانتان را دور از شریک سوء استفادهگر بگذرانید.
پ. به آیندهی رابطهتان فکر کنید
۱. اگر احساس میکنید این رابطه تنها در یک آیندهی خیالی به نتیجه میرسد، این رابطه را خاتمه دهید
اگر از شرایط کنونی ناراضی هستید و احساس میکنید تنها با برخی تغییرات فرضی میتوانید این رابطه را ترمیم کنید، پس رابطهتان دچار مشکل شده است. به مکالماتتان در چند ماه گذشته فکر کنید. اگر از عباراتی مانند موارد ذیل استفاده کردهاید، احتمالا این رابطه تنها بر پیشرفتهای فرضی استوار بوده است.
- "فکر میکنم اگر ازدواج کنیم، مشکلاتمان حل خواهد شد".
- "مطمئنم وقتی ازدوداج کنیم از جنگ و بحثهایمان کاسته میشود بیشتر به تفاهم میرسیم".
- این نوع صحبتهای ناشایست دربارهی پیشرفتهای آتی نشان دهندهی این است که یک رابطه در آخرین مراحل خود به سر میبرد. بااینحال نمونههای زیادی وجود دارند که شما و شریکعاطفیتان میتوانید دربارهی مشکلات رابطهتان بحث کنید و تغییرات اساسی ایجاد کنید. به عنوان مثال، میتوانید تصمیم بگیرید در جلسات مشاورهی زوجین شرکت کنید تا به رفع مشکلات ارتباطیتان کمک کنید.
۲. نیازهای خود و شریک عاطفیتان را مقایسه کنید
با پیچیدهتر شدن روابط طولانی مدت، افراد غالبا به این موضوع پی میبرند که اهداف و نیازهای بلند مدت آنها و شریک زندگیشان سازگار نیستند. لازم است افراد در کنار هم رشد کنند و تعالی بیابند. اگر اهداف شما و شریک عاطفیتان سازگار نیستند، ممکن است لازم باشد رابطهتان را پایان دهید. نیازها و اهداف منحصر بهفرد عبارتند از:
- سلایق یا تمایلات جنسی اساسا متفاوت
- دوران حرفهای ناسازگار یا انتظارات ناهمگون در تربیت فرزندان
- نحوهی پس انداز و هزینه کرد منابع مالی
۳. از خودتان بپرسید آیا پس از چند سال باز هم این رابطه را مناسب و مطبوع خواهید دید
البته، پیشبینی این که در آینده چه احساسی خواهید داشت دشوار است. ولی، اگر غالبا احساس میکنید حوصلهی شریک عاطفیتان را ندارید، یا احساس میکنید مانند دیگران با هم رشد نمیکنید، ممکن است نشانهی راکد و ایستا بودن رابطهتان باشد. هرچه روابط سالم جلوتر میروند، احساس هیجان و شیدایی اولیه به تعهد و عشق پایدار میانجامد. بااین حال، یک رابطه، حتی پس از چند سال، باز هم میبایست جذاب و مهیج باشد.
- اعتراف به اینکه یک رابطهی سالم و جذاب، اکنون به یک رابطهی راکد یا خسته کننده تبدیل شده است هیچ ایرادی ندارد. بااینحال، بهترین راه این است که این رابطه را پایان دهید، نه اینکه به حفظ یک رابطهی مرده ادامه دهید.
منبع: فردانیوز
ارسال نظر