علت خشکی و خارش نوک سینه چیست
پارسینه: خشکی نوک سینه یکی از عارضههایی که زنان بخصوص در زمان شیردهی با آن مواجه میشوند. اگزما، عفونتهای پوستی و... نیز میتوانند علت خشکی نوک سینه باشند. از راههای درمان خشکی نوک سینه میتوان به ویتامین درمانی، ماساژ سینه با روغن نارگیل و... اشاره کرد.
خشکی نوک سینه در دو سوم بانوان اتفاق میافتد. اما در کل میتوان گفت: مادران در دوران شیردهی به میزان بیشتری با این مشکل مواجه هستند. این مشکلات به همراه مشکلات دیگر باعث خشکی و خارش نوک سینه میشود. در ادامه مطلب با سایر علل خارش و خشکی نوک سینه و هم چنین راههای درمانی و پیشگیری از آن آشنا خواهید شد. با ما همراه باشید.
۱. بارداری و شیردهی
۱. بارداری و شیردهی
همان طور که گفتیم یکی از مهمترین عوامل خارش و خشکی نوک سینه بارداری و شیردهی است. چرا که این عوامل به موجب تغییرات هورمونی که در بدن بانوان ایجاد میکنند، تاثیری که مکیدن نوک پستان از طریق نوزادان روی بافت پستان میگذارد و در برخی موارد زخم شدن و ایجاد حساسیت در بافت سینه به دلیل عدم توان نوزاد در مکیدن درست شیر از سینه همگی باعث میشوند سینهها ملتهب و حساس و خشک شوند و در برخی موارد با احساس خارش و حتی درد همراه باشند
۲. درماتیت پوستی
درماتیت پوستی از هر نوع که باشد میتواند در اثر ایجاد در نواحی سینهها باعث بروز خشکی و خارش شود. درماتیتهای پوستی و یا اگزما در اثر عوامل مختلفی مانند سایش پوست در اثر لباس نامناسب، سایش نواحی پوستی با هم، عرق کردن در روزهای گرم سال و یا به عبارت دیگر عرق سوز شدن، استفاده از برخی مواد شوینده و آرایشی بیش از حد شیمیایی مانند صابونها و عطرها و انواع آلرژیهای پوستی ایجاد گردند.
درماتیتهای پوستی در نواحی نوک سینه و یا هاله سینه در بانوان در مرحله شیردهی بیشتر اتفاق میافتد چرا که سینهها بزرگ و سنگین شده و ممکن است لباسهای قدیمی به اندازهای اذیت کننده باشند و موجب بروز اگزما و نهایتا خشکی و خارش شوند. خشکی و خارش در نتیجه اگزما معمولا با سایر علائمی هم، چون جوشهای پوستی، ترشح مایع از محل خارش و پوسته پوسته شدن پوست در محل خارش همراه است.
۳. عفونتهای پوستی
در برخی موارد عفونتهای پوستی ناشی از حملات قارچی میتواند باعث بروز خارش و خشکی در نوک پستانها شود. این نوع عفونت در اکثر موارد توسط قارچی به نام کاندیدا آلبیکانس ایجاد میشود. این عفونت میتواند در دوران شیردهی به دلیل ترشح شیر از سینهها و مرطوب ماندن لباسهای زیر ایجاد شود و یا در زمانهای غیربارداری در اثر عدم رعایت موارد بهداشتی و حتی در برخی موارد در اثر مصرف بیش از حد آنتی بیوتیکها ایجاد شود. عفونت نوک سینه معمولا با سایر علائمی مانند احساس سوزش، تغییر رنگ نوک پستان به صورتی مایل به قرمز و در برخی موارد ایجاد راشهای سفید رنگ همراه است. اگر عفونتهای پوستی در زمان بارداری اتفاق افتد میتواند در اثر شیردهی به نوزاد نیز منتقل شده و ناحیه دهانی نوزاد را تحت تاثیر قرار دهد. در این مواقع نوزاد نیز نیاز به اقدمات پزشکی و درمانی همراه با مادر دارد.
۴. سایش و اصطکاک پوست
در برخی موارد خشکی و خارش نوک سینه میتواند در نتیجه اصطکاک پوست نوک سینه با لباسهای زیر باشد. معمولا این اتفاق در بانوان ورزشکار بیشتر اتفاق میافتد چرا که فعالیت فیزیکی باعث حرکت بیشتر و احتمال اصطکاک بیشتر سینه با لباسها میشود. هم چنین در هنگام استفاده از لباس زیر نخی و یا عدم استفاده از لباس زیر امکان ابتلا به آن افزایش مییابد. علائم خارش و خشکی در نتیجه اصطکاک شامل قرمز شدن نوک سینهها و هالههای اطراف سینه و ترک برداشتن نوک سینه است.
۵. سرطان سینه
در برخی موارد خارش و خشکی نوک سینه میتواند در اثر ابتلا به نوعی سرطان سینه به نام پاژه ایجاد گردد. این سرطان نواحی اپیدرمی سطح پوست را تحت تاثیر قرار داده و حتی در آقایان نیز احتمال ابتلا به آن وجود دارد. افراد مبتلا به پاژه علاوه بر خارش و خشکی نوک سینه میتوانند علائم دیگری مانند حس مور مور شدن نوک سینه ها، پوسته پوسته شدن نوک سینه ها، تخت شدن نوک سینهها و ترشحات خونی مایل به زرد از نوک سینهها را نیز تجربه کنند. این بیماری نیاز به درمان جدی داشته و در برخی موارد با برداشتن نوک سینه، هاله سینه و یا حتی برداشتن کل بافت سینه همراه است.
راههای درمان خارش و خشکی نوک سینه
خارش و خشکی میتواند بسیار آزاردهنده باشد به خصوص در زمانهایی که شما در جمع و در مکانهای عمومی به سر میبرید؛ بنابراین درمان آن به جهت برقراری آرامش و هم چنین جلوگیری از به وجود آمدن مشکلات جدیتر پزشکی ضروری است. در ادامه با راههای درمانی خارش و خشکی نوک سینه آشنا میشوید.
۱. روغن نارگیل
یکی از روشهای درمانی خارش و خشکی نوک سینه ماساژ دادن سینهها با روغن نارگیل است. روغن نارگیل دارای خاصیت رطوبت بخشی به پوست بوده و هم چنین با دارا بودن خاصیت ضد میکروبی میتواند از ابتلا به عفونتهای پوستی نیز به شما کمک کند. برای استفاده از روغن نارگیل برای ماساژ سینهها آن را کمی گرم کرده و سپس روی قسمت مورد نظر ماساژ دهید. توصیه میشود حداقل سه بار در روز این روش را تکرار کنید.
۲. کره گیاهی
برای آرام شدن و کاهش میزان خارش میتوانید از کرههای گیاهی استفاده کنید. کره با خاصیت هیدراته کننده پوست باعث درمان خشکی پوست میشود. برای انجام این روش درمانی کره را به آرامی روی پوست سینه مالش دهید و پس از مدتی بشویید.
۳. آلوئه ورا
آلوئه ورا یک گزینه بسیار مناسب برای درمان خارش و خشکی نوک سینه با هر دلیل و علتی است. این گیاه دارای مواد معدنی بسیاری از جمله کلسیم، فسفر، پتاسیم و روی است و هم چنین سرشار از انواع ویتامینها از قبیل: ویتامین A، ویتامینهای گروه B؛ و E. است.
برای استفاده از آلوئه ورا ژل داخل آن را مخلوط کرده و روی سینه قرار دهید بعد از مدتی کمی سینهها را ماساژ دهید و پس از گذشت تقریبا ده دقیقه پوست را با آب سرد شست و شو دهید. برای حصول نتیجه بهتر به مدت سه روز در وعدههای مختلف درمان را تکرار کنید.
۴. ویتامین درمانی
ویتامینها و به خصوص ویتامین C. برای ترمیم بافتهای آسیب دیده ضروری است؛ بنابراین برای بهبود یافتن از خارش و خشکی ناشی از درماتیتها و بارداری باید ویتامین c. بدن را تامین نمایید. از جمله راهکارهای اساسی تامین ویتامین c. میتوان مصرف مرکباتی مانند لیمو، پرتقال، گریپ فروت و سایر میوهها مثل کیوی و آناناس را نام برد. از آب این میوهها و یا ماسک حاصل از پوست آنها برای استعمال خارجی و مالش پوست نیز میتوان استفاده کرد.
۵. دوش گرفتن با آب ملایم
دمای بیش از حد آب و دوش گرفتن با آب بیش از حد گرم میتواند موجب تحریک پوست و خشک شدن و خارش نوک سینهها و دیگر قسمتهای پوست شود؛ بنابراین سعی کنید دمای آب را هنگام دوش گرفتن بیش از حد داغ نگه ندارید.
پیشگیری از خارش و خشکی نوک سینه
جهت جلوگیری از ابتلا به خارش و خشکی نوک سینه میتوانید موارد زیر را مورد توجه قرار دهید:
استفاده از لباسهای زیر پنبهای
رعایت بهداشت فردی به خصوص در فصول گرم سال
عدم استفاده از شویندههای بیش از حد شیمیایی
عدم استفاده از عطرها در نواحی سینه، زیر بغل و گردن
خشک کردن نوک سینهها پس از دوش گرفتن
تعویض مرتب لباسهای زیر در دوران شیردهی
استفاده از سوتین هنگام ورزش
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد؟
هر زمان که با اختلالاتی غیرعادی و بیش از حد دردآور و طولانی مدت مواجه شدید حتما به پزشک مراجعه کنید. چرا که همان طور که در بالا نیز به آن اشاره شد در برخی موارد خشکی و خارش نوک سینه میتواند تحت تاثیر عوامل سرطان زا باشد؛ بنابراین با مراجعه سریعتر به پزشک از حاد شدن شرایط جلوگیری کنید.
منبع: مجله ستاره
ارسال نظر