اجرای" IPC" با وجود منتقدان پروپاقرص!
پارسینه: در شرایطی که قراردادهای جدید نفتی همچنان منتقدان پروپاقرص خود را دارد اما مسئولان نفتی کشور به طور جدی به دنبال اجرایی کردن آن هستند تا جاییکه معاون بررسی طرح های منابع هیدروکربوری شرکت ملی نفت از اعلام شرایط حضور در مناقصه های جدید در روزهای آتی خبرمیدهد.
تحریریه پارسینه: در شرایطی که قراردادهای جدید نفتی همچنان منتقدان پروپاقرص خود را دارد اما مسوولان نفتی کشور به طور جدی به دنبال اجرایی کردن آن هستند تا جاییکه معاون بررسی طرح های منابع هیدروکربوری شرکت ملی نفت از اعلام شرایط حضور در مناقصه های جدید در روزهای آتی خبرمیدهد.
پیش از این اغلب کارشناسان تاکید کرده بودند الگوی قراردادی موسوم به IPC با حاکمیت ملی در تضاد کامل است و سرنوشت بزرگترین و مجرب ترین شرکت دولتی ایران را با مخاطرات جدی روبرو میسازد.
با این حال هفته گذشته اولین تفاهمنامه در قالب IPCبه امضا رسید و آنگونه که اعلام میشود به زودی این نوع قرارداد در اکثر پروژه ها و طرح های نفتی بکار گرفته میشود. در حالیکه بسیاری از منتقدان این نوع قرارداد را برای میادین مشترک و ریسک پذیر مناسب میدانستند و تاکید داشتند در شرایط فعلی بهره بردن از این نوع قراردادها در تمام پروژه ها کار چندان منطقی به نظر نمی رسد و منافع ملی را به مخاطره خواهد انداخت.
با این حال امروز معاون بررسی طرحهای منابع هیدروکربوری شرکت ملی نفت ایران از تعیین شیوه ارزیابی متقاضیان طرحهای توسعهای صنعت نفت در قالب قراردادهای جدید نفتی خبر داده و تاکید کرده است: شرایط حضور در مناقصههای جدید بهزودی اعلام میشود.
براساس اظهارات کریم زبیدی با توجه به اهمیت حفظ منافع ملی در مدل جدید قراردادهای نفتی، نحوه تعیین چارچوب ارزیابی شرکتهای متقاضی حضور در مناقصات بین المللی بهطور جامع بررسی شده است که نتیجه آن از طریق یک آگهی بینالمللی بهزودی اعلام خواهد شد.
به گفته وی، شرکت ملی نفت ایران بهزودی ارزیابی اولیه (Pre-qualification) متقاضیان حضور در پروژههای توسعهای صنعت نفت را آغاز میکند.
زبیدی با بیان اینکه این ارزیابی در سطح شرکتهای بینالمللی انجام میشود، عنوان کرد: در فرایند ارزیابی، شرکتهای متقاضی باید به مجموعه سوالاتی که در قالب چهار بخش مختلف تنظیم شده است، پاسخ دهند.
به گفته وی، این شرکتها بر مبنای توانمندیها و پروژههایی که تاکنون در ایران و خارج از مرزهای کشورمان اجرا کردهاند، ارزیابی میشوند.
براساس اعلام شرکت ملی نفت ایران، متولی برنامههای پژوهشی و اجرایی ازدیاد برداشت این شرکت همچنین از نهایی شدن اعضای کمیته فنی- بازرگانی و کمیسیون مناقصات پروژههای بالادستی خبر داده و اعلام کرده است: این کمیته بر مبنای چارچوب اعلام شده، ارزیابیهای تخصصی را درباره صلاحیت شرکتهای بینالمللی انجام میدهد.
در حالی این روزها به صورت پی درپی از امضای قراردادهای متنوع از طریق روش IPC خبر میرسد که هنوز هم این نوع قراردادها مخالفین خود را دارد و این نگرانی را ایجاد میکند که دولت بعدی در صورت تغییر دولت تدبیر و امید پرده از مشکلات این قرارداد بردارد و سرنوشت پروژههای امروز مشابه کرسنت شود! که تنها نتیجه آن دودی است که بر چشم مردم خواهد رفت چه از بی اعتمادی جهان به ایران گرفته و چه جرایمی که ایران باید به شرکت های مختلف بپردازد.
ان شا الله 29 اردبیهشت اجرای ننگنامه ها را متوقف خواهیم کرد