گوناگون

نشست تخصصی آینده پژوهی ایران ۹۴ در دانشگاه بین المللی امام خمینی

پارسینه: نشست تخصصی آینده پژوهی ایران 94 (بررسی مهم‏ترین مسائل ایران در سال 1394) روز دوشنبه مورخ 21 اردیبهشت با سخنرانی آقایان حامد طالبیان و محمد مهدی مولایی، از اعضای گروه پژوهشی آینده بان، در پژوهشکده آینده پژوهی دانشگاه بین المللی امام خمینی برگزار شد.

به گزارش پایگاه خبری دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) ، طالبیان در این نشست تخصصی بیان داشت: پروژه آینده ‏پژوهی ایران ۱۳۹۴ دومین پروژه‏ آینده‌ پژوهی سالانه ‌‌ای است که گروه آینده ‌بان در ابتدای هر سال منتشر می‏ کند. این پروژه‏ سالانه در مسیر تحقق هدف کلان آینده‌ بان است که قصد دارد نگاه خردمندانه به آینده را وارد فضای عمومی کشور کند و در مسیر تحقق شعار « آینده‏ بهتر برای همه» قدم بردارد.

طالبیان اعلام کرد: بر اساس نتایج حاصل از اجرای پروژه آینده پژوهی ایران 1394، مهم‏ترین مسائل و متغیرهایی که در سال 1394، ایران با آن روبروست مشخص شده است. طبق این پژوهش 100 مسئله اول ایران، شناسایی و معرفی شده اند که 10 مسئله اول به ترتیب عبارتند از:

1. سرنوشت پرونده هسته ای

2. نرخ رشد سرطان

3. آلودگی هوای کلان شهرها

4. قیمت نفت و بازار جهانی آن

5. وضعیت منابع زیر زمینی آب

6. داعش و فعالیت های آن

7. انتخابات مجلس شورای اسلامی

8. خشکسالی گسترده

9. بیماریهای ناشی از آلودگی هوا

10. یأس و سرخوردگی جوانان

در بین مسائلی که ایران در سال 94 با آن روبروست برخی از مسائل از تأثیرگذاری بیشتری برخوردارند و برخی مسائل تأثیر پذیرترند. برابر نتایج بدست آمده از طرح پژوهشی آینده پژوهی ایران 1394، مهم‏ترین مسائل ایران 1394 که بیشترین تاثیر گذاری و تاثیر پذیری را بر سایر متغیر ها دارند عبارتند از «انتخابات مجلس شورای اسلامی»، «نزاع های سیاسی جریان های قدرت» و «سرمایه اجتماعی» و از سوی دیگر متغیر هایی وجود دارد که اثر گذاری بسیار بالایی برسیستم و سایر متغیر ها دارند ولی تاثیر پذیری چندانی از متغیرها اثر گذار ندارند. مهم ترین متغیرها از این نوع «سرنوشت پرونده هسته ای ایران» و قیمت جهانی نفت هستند. پس از این دو متغیر «داعش» با اهمیت کمتری قرار دارد.

طالبیان درباره چگونگی اجرای طرح پژوهی آینده پژوهی ایران 94 این گونه توضیح داد: در اجرای پروژه آینده پژوهی ایران 94 مهم‏ترین سوال این است که، مهم‏ترین چالش‏ ها و مسائل (متغیرهای) تأثیرگذاری که ایران در سال ۱۳۹۴ با آن مواجه است کدامند؟ روند اجرای طرح بدین شکل بود که بر اساس این سوال، یک پرسشنامه آنلاین طراحی و در فضای اینترنت منتشر شد. در این پرسشنامه هر پاسخ ‏دهنده می‏توانست 10 مسئله‏ مورد نظر خود همراه با توضیحات مربوط به آن را ثبت کند. همچنین پرسش‏ هایی درباره‏ تحصیلات، حوزه‏ فعالیت حرفه ‏ای، و سایر مشخصات پاسخ‏ گویان نیز طرح شده بود. بدین ترتیب دور اول آینده پژوهی به ‌منظور شناسایی مهم‏ترین چالش‏ها و مسائل (متغیرهای) ایران در سال ۱۳۹۴ از طریق یک پرسشنامه‏ باز انجام شد. در دور دوم آینده‏ پژوهی مسائل ایران در سال ۱۳۹۴ ، به اولویت‏ بندی مسائل و متغیرها اختصاص داشت. مجموع موارد مطرح شده در دور اول جمع ‏‏بندی شده و برای اولویت‏ بندی و شناسایی مهم‏ترین ‏ها به تعدادی از کارشناسان عرضه شد. دور سوم آینده‏ پژوهی ایران سال ۱۳۹۴ از ۱۲ تا ۲۰ اسفندماه ۱۳۹۳ برگزار شد. در این مرحله کارشناسان در قالب پنل‏‏ های خبرگان، اثرات متقابل ۱۰۰ متغیر را مشخص می ‏‏کردند تا شبکه‏ روابط بین مسائل ایران در سال ۱۳۹۴ مشخص شود. در این مرحله گروه تحلیل‏گران نرم ‏افزاری آینده ‏بان با به‏ کارگیری روش‏های مختلف تحلیل متقاطع از جمله تحلیل ساختاری، تحلیل ساختاری فازی، تحلیل شبکه و غیره و همچنین نر‏م ‏افزارهای مختلفی از جمله میک‏مک، یو.سی.نت، ویزون، اف.ال.میک‏مک و غیره نتایج مورد نظر را فراهم آوردند.


در پایان نشست نیز مولایی به تعدادی از پرسش های مطرح شده درباره پروژه آینده پژوهی ایران 1394، روش شناسی آینده پژوهی و همچنین سناریوهای آینده ایران پاسخ داد.

پژوهشکده آینده پژوهی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره ) به عنوان اولین پژوهشکده آینده پژوهی در سطح کشور و منطقه با هدف دیده بانی و رصد تحولات مختلف اعم از سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی و به منظور توسعه و شکوفایی کشور، هم زمان با بیستمین سالگرد تاسیس دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین افتتاح شده است. در این پژوهشکده سه گروه پژوهشی آینده‌نگاری، آینده‌پژوهی فرهنگی ـ اجتماعی و آینده پژوهشی جهان اسلام و روابط بین‌الملل مشغول فعالیت هستند.

آینده‏ پژوهی ایران ۱۳۹۴ ، دومین پروژه‏ آینده ‌پژوهی سالانه ‌‌ای است که گروه پژوهشی-رسانه ای آینده‌ بان در ابتدای هر سال منتشر کرده است. این گزارش را آینده بان در ۱۴۸ صفحه و در قالب فایل پی.دی.اف به صورت رایگان منتشر کرده و از طریق لینک‌های زیر قابل دریافت است.

لینک اول | لینک دوم

اطلاعات بیشتر از طریق نشانی زیر قابل دسترس است:

https://www.ayandeban.ir/iran1394

ارسال نظر

  • ناشناس

    فقط این دانشگاه اسم بین المللی داره غیر از چین کشورهای عربی و افغانها خارجی یگه ای نمی بینید توش یکی از مزخرف ترین دانشگاههای ایران

  • ناشناس

    راجع به کدوم آینده صحبت میکنید.؟مگه چیزی هم مونده

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار