معیارهای لازم برای ازدواج
پارسینه: ازدواج کردن، بهترین انتخابی است که هر فردی در زندگی خودش حق انتخاب آن دارد. برای داشتن یک انتخاب خوب لازم است معیارهای سالمی داشته باشید تا در زندگی خود آرامش داشته باشید. اما اگر انتخاب شما قانونمند نباشد، در زندگی خود موفق نخواهید بود.
دیندار بودن شخص به عنوان یک واعظ درونی میتواند او را از انجام دادن کارهایی که سبب اذیت شدن دیگران میشود دور کند.
مقدمه
مقدمه
ازدواج و تشکیل زندگی مشترک برای همه افراد لذت بخش نیست. برخی افراد هر لحظه آرزو دارند که زندگی مشترک آنها تمام شود و از آن دنیای فلاکت بار خلاص شوند، اینها افرادی هستند که در انتخاب خود دقیق نبودند و از روی احساسات خود تصمیم گرفتند. اما گروه دیگری هستند که تمام زندگی آنها را عشق و محبت فراگرفته و یک لحظه هم نمیتوانند از زندگی مشترک خود دور وند، چون زندگی آنها سرشار از عشق است. این افراد توانستند عقل و احساسات خود را در کنار هم قرار دهند و در تصمیم گیری دقیق بودند و یک انتخاب خوبی برای زندگی مشترک خود پیدا کردند. ما در طول زندگی خودمان انتخابهای زیادی انجام میدهیم، اما تمام آنها در یک درجه نیستند بلکه برخی از آنها دارای اهمیت بسیاری هستند که یکی از آنها انتخاب همسر است. اگر درست و طبق منابع دینی باشد سبب خوشبختی و سعادت میشود و در غیر این صورت سبب شقاوت و بدبختی میشود.
معیارهای لازم برای ازدواج
معیارهای هستند که از دیدگاه منابع اسلامی لازم است برای خوشبخت شدن در زندگی مشترک، در انتخابهای شما وجود داشته باشند.
۱. خوش اخلاق بودن زوج یا زوجه
بدون تردید یکی از ضروریترین ویژگیهای همسر شایسته این است که دارای اخلاق نیکو باشد. اخـلاق هـر فردی تاثیر مستقیم در زندگى او دارد اگر دارای اخلاق خوبی باشد میتواند شوهر یا همسر خود را جذب کند و زندگی را برای شخص تبدیل به بهشت کند. تاثیر اخلاق خوب در محیط خانواده محسوستر و نـقـش آفـریـن تـر اسـت؛ زیرا مـسـائـل عـاطـفـى در خانواده بـر مـسـائـل دیـگـر غـلبـه دارد.
واضح است که اگر همسران از ویژگیهای اخلاقی ارزشمندی مانند صداقت، مسئولیت پذیری، وفاداری، اعتماد، احترام، مهربانی، عفت و نرم خوئی بهرهمند باشند، بسیاری از تنش ها، بدرفتاری ها، خشونتها و اختلافات ویرانگر از ساحت زندگی خانوادگی رخت بر خواهد بست. [۱]توجه: اگر خواستگاری برای شما آمده و از اخلاق نیکو برخوردار است به او جواب مثبت بدهید. چون زندگی کردن با افرادی که دارای اخلاق نیکو هستند، خسته کنند نخواهد بود. اما اگر خواستگاری آمده و دارای سرمایه هست، اما از اخلاق خبری نیست، به او جواب منفی بدهید، چون سرمایه به تنهایی نمیتواند شما را خوشبخت کند. فردى از امام رضا (علیه السلام) سۆال کرد: براى دخترم خواستگارى آمده که بد اخلاق است. آیا دخترم را به او بدهم؟ حضرت فرمود: «اگر بد اخلاق است، دخترت را به او نده.» [۲]توجه: خانواده، جایگاهی است که در آن ارزشهای اخلاقی، اعتقادات دینی و معیارهای اجتماعی از نسلی به نسل دیگر انتقال مییابد و زمینه رشد عاطفی و تربیت اخلاقی اعضای خانواده فراهم میگردد، پس همسری را انتخاب کنید که دارای اخلاق شایسته و نیکو باشد.
۲. ایمان و دینداری دختر و پسر
دیندار بودن شخص به عنوان یک واعظ درونی میتواند او را از انجام دادن کارهایی که سبب اذیت شدن دیگران میشود دور کند. باور و اعتقاد قلبی به خداوند به مثابه نیروی درونی مهار کننده رفتار عمل کرده و فرد را از توسل به اقدامات خشن و ظالمانه باز میدارد. [۳]افرادی که دیندار هستند، راحتتر میتوانند در مقابل مشکلات ایستادگی کنند و در هنگام سختی ها، یکدیگر را تنها نمیگذارند.
اهمیت و ضرورت دینداری در انتخاب همسر بدین جهت میباشد که، دو همسر میخواهند یک عمر با هم زندگی کنند. آنها تحت تاثیر عقاید، افکار، باورها، رفتار، کردار، گفتار یکدیگر قرار خواهند گرفت. پس برای اینکه راحتتر بتوانید طرف مقابل تان را درک کنید، فردی را انتخاب کنید که در عقاید و باور شبیه شما باشد.
توجه: وقتی شوهر شما فرد دینداری باشد: بر شما سخت نخواهد گرفت و زبان تندی نخواهد داشت که شما را آزار دهد. در روایتی از امام حسن مجتبی (علیهالسلام) به این نکته اشاره شده است که دختر خویش را به ازدواج شوهر متدین دربیاورید؛ زیرا چنین شخصی اگر دخترتان را دوست بدارد، او را اکرام خواهد کرد و چنان که او را نپسندید، به وی ستم روا نخواهد داشت. [۴]وقتی همسر شما متدین و دیندار باشد؛ خیال شما راحت است که وقتی رفتید خانه با فرد خوش اخلاق روبرو خواهید شد و از لحاظ ناموسی هم در امنیت هستید.
۳. از سلامت عقل و جسم برخوردار باشد
منظور ما از سلامت جسمانی آن است که فرد از ابتلا به بیماریهای خاص در امان باشد. چون وجود این مریضی ها، آرامش روانی را از زندگی دور میکند. شماری از بیماریهای جسمانی ارضای غریزه جنسی را که یکی از اهداف اساسی ازدواج است، ناممکن میسازد. مانند عنن (به بیماری جنسیای که بر اثر آن آلت تناسلی مرد نعوظ نمیکند، به گونهای که ناتوان از آمیزش میگردد) خصاء و جب. [۵]فردی را که میخواهید برای ازدواج انتخاب کنید باید از لحاظ عقلی مشکل نداشته باشد. چون وجود افراد بی عقل و جاهل سبب میشود زندگی شما رنگ و بوی خوش به خود نگیرد.
۴. خانواده خوب و با اصالت داشته باشد
در انتخاب همسر علاوه بر خصوصیتهای فردی، باید ویژگی خانوادگی وی را نیز مد نظر بگیرید. خانوادهای که از لحاظ فرهنگی و مذهبی در رتبه بالا باشند در زندگی ما کمتر دخالت میکنند و مزاحم زندگی خصوصی شما نمیشوند.
پی نوشت:
[۱]حسین بستان، اسلام و جامعه شناسی خانواده، قم: پژوهشکده حوزه و دانشگاه، سال چاپ ۱۳۸۳، صفحه ۲۱۸
[۲]بحارالانوار، جلد ۱۰۰، صفحه ۲۳۵
[۳]حسین بستان، اسلام و جامعه شناسی خانواده، صفحه ۲۱۹
[۴]حسن بن فضل طبرسی، مکارم الاخلاق، قم: انتشارات شریف رضی، صفحه ۲۰۴
[۵]سید جواد مصطفوی، بهشت خانواده، قم: انتشارات دارالفکر، جلد ۲، صفحه ۱۳۴
منبع:راسخون
ارسال نظر