چگونه از ورم دوران بارداری جلوگیری کنیم؟
پارسینه: معمولا در دوران حاملگی صورت، دست ها و پاها ورم میکنند که میتوان بوسیله کارهایی مانند شنا کردن در استخر و .... آن را کاهش داد یا از بین برد.
ورم دست ها در بارداری
ورم بدن در دوران بارداری، ادم نامیده می شود که یک واژه متداول در پزشکی و به معنای تجمع مایعات در بافت ها می باشد. این ورم در مناطقی مثل قوزک پا، قسمت انتهایی پا، دست ها، ساق پا و صورت مشاهده می شود.
البته طبیعی است که یک خانم درجاتی از این ورم را در دوران حاملگی تجربه کنید، زیرا در این دوران بدن آب بیشتری را در خود نگه می دارد و برخی تغییرات شیمیایی در خون رخ می دهد که باعث حرکت مایعات به داخل بافت ها می شود.
این وضعیت قطعا ظاهر و زیبایی را تحت تاثیر قرار می دهد. به علاوه به خاطر تغییر اندازه بدن، پوشیدن کفش و یا لباس های قبلی امکان پذیر نخواهد بود. ورم در طول دوران بارداری به مرور افزایش می یابد و در مراحل انتهایی و به خصوص در هوای گرم بدتر می شود.
البته ورم ناگهانی صورت و دست ها می تواند نشانه ای از افزایش فشار خون باشد که با تورم و یا ورود نوع خاصی از پروتئین در ادرار همراه است و سریعا باید درمان شود. اما ورم خفیف و نه چندان شدید پا، بدون خطر است.
چرا مایعات بدن در پاها تجمع پیدا می کنند؟
وقتی شما حامله هستید، رحم به تدریج بزرگ می شود و باعث ایجاد فشار بر روی وریدهای لگنی و ورید ونا کاوا (ورید بزرگی در قسمت راست بدن که خون اندام تحتانی را دریافت و آن را به سمت قلب هدایت می کند) می شود. این فشار باعث کند شدن جریان خون و تجمع آن در اندام تحتانی شده و باعث رانده شدن مایعات از داخل وریدها به داخل بافت های پا و مچ پا می شود.
این افزایش فشار با دراز کشیدن به پهلو بهبود می یابد و از آن جایی که ورید ونا کاوا در سمت راست بدن است، استراحت به پهلوی چپ بهتر است. ادم یا ورن بدن بخصوص در سه ماهه سوم بارداری و به ویژه در پایان روز توجه شما را جلب می کند و احتمالا در تابستان بدتر می شود
بعد از تولد فرزندتان، ادم تقریبا به سرعت با دفع مایعات اضافی از بین می رود در نتیجه ممکن است شما متوجه افزایش ادرار یا تعریق زیاد بدن، در روزهای اول بعد از زایمان شوید.
چه کار می توانم کنم ؟
برای کاهش یا از بین بردن ورم بدن در دوران حاملگی، به توصیه های زیر عمل کنید:
- از ایستادن به مدت طولانی خودداری نمایید.
- بنشینید و پاهای خود را روی سطحی بالاتر بگذارید. سر کار در زیر میز یک چهارپایه کوچک یا زیرپایی می تواند کمک کننده باشد. در هنگام نشستن پاها و مچ پاها را روی هم نیندازید.
- گه گاه در هنگام نشستن پاهای خود را بکشید. برای این کار پایتان را صاف کنید، پاشنه پا را کشیده و انگشتان پا را به طرف ساق پا خم کنید تا عضلات ساق پا کشیده شوند. مچ پاها را بچرخانید و انگشتان پاهایتان را تکان دهید.
- بین نشستن ها و ایستادن های خود استراحت کنید. قدم زدن حتی در یک مسافت کوتاه باعث به جریان افتادن خون می شود.
- هر وقت که توانستید کمی دراز بکشید. هنگام خواب یا دراز کشیدن، روی پهلوی چپ خود قرار بگیرید.
- لباس های راحت و مناسب بارداری بپوشید.
- کفش های راحتی بپوشید که فضای کافی برای پاهای متورم شما دارند. از کفش هایی که از ساق پا محافظت می کنند (کفش های ساق دار) استفاده نمایید.
- از پوشیدن جوراب هایی که کش سفت دارند اجتناب کنید.
جوراب های ساپورت حاملگی که تا کمر بالا می آیند بپوشید. قبل از اینکه صبح از تخت بلند شوید آنها را بپوشید تا ورم بدن اصلا اتفاق نیفتد
- به مقدار کافی آب بنوشید. در کمال تعجب، این کار باعث کاهش تجمع آب در بدن می شود.
- نمک کمتری در غذا استفاده نمایید.
- خوب غذا بخورید و از خوردن غذاهای با ارزش غذایی پایین بپرهیزید.
- به طور مرتب ورزش کنید، به خصوص راه رفتن، شنا کردن و یا دوچرخه سواری. یا در یک کلاس ورزش های ایروبیک (هوازی) در آب شرکت کنید.
- در استخر شنا کنید. هنگام شنا و یا ایستادن در آب، از گردن به بالا بیرون از آب باشد. بودن در آب باعث کاهش ورم شما می شود، به خصوص اگر سطح آب تا حدود شانه های شما باشد.
- سعی کنید تا حد امکان در هوای گرم قرار نگیرید. در هوای گرم و شرجی (مرطوب) بدن خود را خنک نگه دارید.
- میتوانید از کمپرس سرد (مثل کیسه یخ) در نواحی ورم کرده بدن استفاده کنید.
- سعی کنید که روحیه شما پایین نیاید. اگرچه مچ های ورم کرده پا باعث می شود که احساس زیبا نبودن تشدید شود، اما به یاد داشته باشید که ادم یک وضعیت موقتی است که بعد از تولد فرزندتان خیلی زود از بین می رود.
در صورتی که ورم شما با رعایت موارد فوق بهتر نشد، حتما با پزشک خود مشورت نمایید.
منبع: بیتوته
ارسال نظر