رشد دندان با سلولهای لثه
پارسینه: محققان بریتانیایی اظهار داشتند که به زودی روزی فرا می رسد که دندانپزشکان می توانند دندان از دست رفته را با دندانی که رشد آن را از طریق سلولهای لثه محقق شده، جایگزین کنند.
یک تیم از کالج کینگ لندن با گرفتن سلولهای بافت لثه انسانی و ترکیب آنها با یک نوع دیگر سلولهای موش موفق به رشد یک دندان شدند.
آنها اظهار داشتند که با استفاده از یک منبع در دسترس از سلولها این فناوری را یک گام به استفاده عمومی نزدیک تر کردند.
اما هنوز باید سالهای زیادی سپری شود تا دندانپزشکان از این روش استفاده کنند.
محققان دیگر تاکنون روی استفاده از سلولهای بنیادین جنین برای خلق دندان زیستی تمرکز کرده بودند.
مشخص شده است که رشد این دندان جدید میسر است اما این فرآیند پرهزینه است و برای استفاده در کلینیکها غیرعملی محسوب می شود.
در آخرین تحقیق آنها سلولهای مخاطی انسانی را از لثه انسانها گرفته، آنها را در آزمایشگاه رشد داده و این سلولها را با سلولهای مزانشیمی از موش ترکیب کردند.
سلولهای مزانشیمی طوری پرورش یافتند که القا کننده باشند، به طوری که این سلولها به سلولهای مخاطی یاد بدهند که به یک دندان تبدیل شود.
محققان با کاشت این ترکیب سلولی در موش توانستند یک دندان موش هیبریدی انسانی موشی تولید کنند که دارای ریشه های قابل دوام است.
نتایج این تحقیقات در مجله تحقیقات دندانی منتشر شده است.
در تحقیقات اخیر مشخص شده است که تکه های کوچک نوع درست از سلولهایی که داخل آرواره کاشته شده می تواند تبدیل به یک دندان کاربردی شود.
گام بعدی تسهیل دسترسی به سلولهای مزانشیمی انسانی و رشد کافی آنها با استفاده از یک تکنیک موثر در کلینیک است.
پل شارپ، رئیس این گروه تحقیقاتی اظهار داشت که سلولهای مزانشیمی انسانی در میان سایر منابع در قسمت تحتانی دندان عقل وجود دارد اما قسمت دشوار قضیه در اختیار داشتن تعداد کافی از این سلولها است.
چالش بعدی محققان شناسایی راهی برای کشت سلولهای مزانشیمی انسانی است که القا کننده دندان باشد در حال حاضر تنها می توان با سلولهای مزانشیمی جنینی چنین اقدامی انجام داد.
شارپ ابراز امیدواری کرد که یک روز این فناوری بتواند جایگزین روش کنونی کاشت دندان شود، روشی که نمی تواند ریشه طبیعی برای دندان فراهم کند. از سوی دیگر اصطکاک ناشی از غذاخوردن و دیگر حرکتهای آرواره ای می تواند موجب شود که استخوان اطراف دندان کاشته شده خورده شود.
آلاستیر اسلون کارشناس زیست شناسی استخوان و مهندسی بافت در دانشگاه کاردیف که در این تحقیقات شرکت نداشته اظهار داشت که این کار بسیار حائز اهمیت بود اما هنوز هم موانع بسیاری دراین راه وجود دارد آنها از سلولهای لثه استفاده کردند و این حقیقت که دندان رشد یافته یک ریشه هم دارد یک کشف هیجان انگیز است.
ارسال نظر