چگونه دل درد کودک را درمان کنیم؟
یکی از شایعترین مشکلاتی که کودکان در بازههای زمانی مختلف با آن روبهرو میشوند، دل درد است. این مسئله که خود را به شکل درد در نواحی مختلف شکم نشان میدهد میتواند به سبب مشکلات گوارشی ساده یا مسائل و موارد پیچیدهتری ایجاد شود
به عنوان یک والد این وظیفهی شما است که به دنبال علت اصلی بروز این مشکل و درمان دل درد کودک خود باشید. با توجه به اهمیت و شیوع بالای این مشکل تصمیم گرفتیم در این مطلب از همشهری آنلاین به سراغ بررسی دلایل دل درد و راهکارهای درمان آن برویم، پس تا انتها همراه ما بمانید.
دلیل دل درد کودک چیست؟
کودکان ممکن است در ناحیهی بین پایین دندهها و لگن خود احساس درد کنند که به عنوان دل درد تعریف میشود. این مشکل عموما تا سنین زیر ۱۲ سال شیوع بالایی دارد و به دلایل مختلفی بروز میکند که تعدادی از آنها در ادامه مورد بررسی قرار گرفتهاند:
نفخ
نفخ مشکلی کاملا شایع در بین کودکان تازه متولد شده به شمار میرود. از آنجایی که نوزادان در زمان گریه کردن یا شیر خوردن مقداری هوا میبلعند، دچار نفخ میشوند؛ بنابراین اگر متوجه شدید کودک شما در زمان شیر خوردن میچرخد یا گریه میکند به احتمال زیاد دچار نفخ شده است.
عدم تحمل لاکتوز
کودکانی که نسبت به پروتئینهای موجود در شیر آلرژی دارند یا اینکه دچار بیماری عدم تحمل لاکتوز هستند، دچار دل دردهایی میشوند که گاهی اوقات با اسهال و استفراغ همراه است.
یبوست
یکی از اصلیترین دلایل بروز دل درد در کودکان، یبوست است. اگر فرزند شما با ناراحتی مدفوع میکند یا اینکه فاصلهی بین دفعات مدفوع کردن او ۴ روز یا بیشتر طول میکشد احتمالا دچار یبوست شده است. در صورتی که این مسئله را درمان نکنید باید در آینده منتظر مشکلات جدیتری همچون کمکاری تیروئید باشید.
مسمومیت غذایی
زمانی که کودکان غذاهای آلوده به انواع باکتری، ویروس یا سموم گوناگون را مصرف میکنند دچار مسمومیت غذایی میشوند که با علائم متعددی از قبیل اسهال و استفراغ همراه است و در موارد خفیف با استراحت و مصرف مقادیر کافی مایعات درمان میشود.
علائم دل درد کودک
اگر به دنبال موثرترین راهکارهای درمان دل درد کودک خود هستید پیش از هر چیز باید به نوع و شدت درد در آنها و علائم کلی این وضعیت توجه کنید که روش مقابله و پیگیری نکات درمانی لازم را به شما نشان میدهد:
اسهال |
گاهی اوقات در اثر ابتلا به عفونتهای ویروسی کودک شما میتواند در کنار دل درد و رفلاکس، دچار اسهال شود. این اسهال عفونی معمولا بعد از ۷۲ ساعت برطرف خواهد شد، در غیراینصورت برای درمان آن باید به پزشک مراجعه کنید. |
راش پوستی |
در صورتی که همراه با دل درد لکههای موقت سرخرنگ بر روی پوست ظاهر شدند، باید مسئله را با مراجعه به دکتر پیگیری کنید. |
استفراغ |
بسیاری از کودکان در کنار دل درد، دچار استفراغ هم میشوند که در صورت از بین رفتن بعد از ۲۴ ساعت نگرانکننده نیست. |
مدت زمان درد |
دل دردهای ساده معمولا بعد از ۲۴ ساعت درمان میشوند؛ اما موارد حاد و شدیدتری هم وجود دارند که باید حتما به صورت دقیق مورد بررسی قرار بگیرند. |
تب |
تب یکی از رایجترین نشانههایی است که در زمان بروز دل درد در کودکان بروز میکند. |
محل درد |
در صورتی که دل درد در بخشهای پایینی شکم یا قسمتهای دیگر احساس شود، خطرناک است و باید توسط پزشک متخصص مورد بررسی قرار بگیرد. |
علائم ظاهری گوناگون |
بسته به شدت و ضعف دل درد، کودک شما ممکن است بیحالی، تعریق، پوسته پوسته شدن پوست و خواب آلودگی را هم تجربه کند. |
روشهای درمان دل درد کودک
عمدهی مشکلات و عوارض ناشی از دل درد در کودکان بدون نیاز به پیگیری روشهای درمانی مشخص از بین میروند؛ با این حال میتوانید با دنبال کردن نکات و موارد زیر روند بهبودی فرزند خود را سرعت ببخشید:
- ماساژ شکم کودک با روغن زیتون یا روغن هسته انگور: ماساژ آرام در جهت حرکت عقربههای ساعت به شکل دایرههای کوچک که به تدریج بزرگ میشوند، میتواند در درمان دل درد کودک موثر واقع شود.
- مصرف مخلوط عسل و آب ولرم: در صورتی که کودک شما بیشتر از دو سال سن دارد میتوانید یک قاشق مرباخوری عسل را در یک لیوان آب ولرم حل کنید و به او بدهید تا به سرعت بهبود پیدا کند.
- مصرف غذاهای ملایم: انواع غذاهای چرب و سنگین را از رژیم غذایی کودک خود حذف کنید تا با کاهش فشار بر روی دستگاه گوارش، دل درد او از بین برود.
- کمپرس آب گرم: قرار دادن کمپرس آب گرم روی شکم دردها و گرفتگیهای عضلانی را کاهش میدهد و به جریان صحیح خون و آرامش عضلات کمک میکند.
- استفاده از قطرههای پروبیوتیک: روتفلور از جمله قطرههای پروبیوتیک است که منجر به کاهش علائم کولیک در کودکان میشود؛ با این حال پیش از مصرف در مورد مناسب بودن آن برای کودک خود با پزشک مشورت کنید.
- مصرف ماست: ماست ترکیبی ارزشمند و حاوی پروبیوتیک است که تعداد باکتریهای مفید روده را افزایش میدهد و به این شکل به هضم غذا و کاهش نفخ کمک میکند. تقویت سیستم گوارش کودک به واسطهی این ماده میتواند علائم ناشی از دل درد را در او کاهش دهد.
- دمنوش چای بابونه: دمنوش تهیه شده از گل خشک بابونه تازه به همراه آب جوش نوعی آرامبخش طبیعی است که با خواص ضدالتهابی خود به درمان مشکلات گوارشی در کودکان کمک میکند؛ علاوهبراین انقباضات حاصل از حرکت غذا در معده و روده کوچک را کاهش میدهد و اسپاسم و گرفتگی عضلات شکم را هم برطرف میکند.
- استفاده از نعنا و لیمو: نعنا گیاهی است که باعث از بین رفتن باکتریهای مضر دستگاه گوارش میشود و در عین حال به تسکین حالت تهوع کمک میکند از طرفی ترکیب آن در کنار لیمو برای درمان یبوست نوزادان هم مفید است.
پیشگیری از دل درد کودک
حال که با روشهای درمان دل درد کودک آشنا شدید، بد نیست راهکارهایی را بررسی کنید که احتمال ابتلای کودک شما را به این وضعیت به حداقل میرسانند:
- نوشیدن آب کافی به منظور ممانعت از بروز یبوست؛
- تشویق کودک به فعالیت بدنی برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش؛
- تغذیه مناسب، متعادل و سالم؛
- مصرف میوهها، سبزیجات و غلات کامل؛
- فراهم کردن محیطی آرام و حمایتگر و به دور از استرس؛
- ممانعت از پرخوری؛
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
چنانچه در زمان بروز دل درد هر یک از علائم زیر در کودک شما بروز کرد بهتر است هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت را به دقت مدیریت کند:
- اسهال و یبوست شدید یا مشاهدهی خون در مدفوع؛
- دل درد شدید؛
- استفراغ مکرر؛
- عدم بهبود علائم بعد از چند روز؛
- درد در شکم به همراه علائم دیگر مثل زردی پوست یا چشمها؛
- دل درد همراه با تب بالا (بیشتر از ۳۸ درجه)
سخن پایانی
دل درد یکی از شایعترین مشکلاتی است که کودکان در مورد آن شکایت دارند. در بیشتر موارد والدین با دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم و اصولی و ممانعت از پرخوری در فرزندان خود میتوانند از بروز دل درد جلوگیری کنند. با این حال این مشکل چندان هم بزرگ نیست، چرا که معمولا بعد از چند روز درمان میشود؛ در غیراینصورت نیاز به پیگیریهای پزشکی و مراجعه به مراکز درمانی دارد.
ارسال نظر