نقش کلیدی هاشمی در رابطه ایران و آمریکا
پارسینه: در سالهای پایانی عمر بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، آیت الله "هاشمی رفسنجانی" قدرتمندترین چهره در ایران بود. "هاشمی" پیش تر گفته بود در نامه ای که به بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران نوشته در مورد مذاکره آمریکا با ایران نیز سخن گفته بود."
تدبیر: "شهیر شهید ثالث" تحلیلگر روزنامه "الشرق الاوسط" در مطلب تازه که در سایت این نشریه منتشر کرده با اشاره به گشایش نسبی ایجاد شده در روابط ایران و آمریکا معتقد است که جمهوری اسلامی در مذاکره با آمریکا به دنبال چشم اندازی فراتر از حل صرف موضوع پرونده هسته ای است. "شهید ثالث" نقش "هاشمی" در بهبود روابط تهران - واشنگتن را مهم ارزیابی میکند.
تحلیلگر "الشرق الاوسط" با اشاره به نقش مهم آیت الله "هاشمی" در بهبود روابط ایران و آمریکا مینویسد: "روابط ایران و آمریکا پس از انقلاب ایران در سال 1979 میلادی و همزمان با اشغال سفارت آمریکا در تهران قطع شد.در سالهای پایانی عمر بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، آیت الله "هاشمی رفسنجانی" قدرتمندترین چهره در ایران بود. "هاشمی" پیش تر گفته بود در نامه ای که به بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران نوشته در مورد مذاکره آمریکا با ایران نیز سخن گفته بود."
نویسنده مطلب با انتقاد از رویکرد دولت آمریکا در قبال ایران در سه دهه گذشته مینویسد: "در طول سه دهه اخیر روابط ایران و آمریکا اسیر دشمنی بوده است. علیرغم وعدههای دولت "اوباما" در دور نخست ریاست جمهوری، اعمال تحریمهای تازه علیه ایران تنش میان دو کشور را افزایش داد. سال گذشته، هیچ کس تصور نمیکرد که مذاکرات هسته ای میان ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 با سرعت کنونی پیشرفت کند. در آن زمان هیچ کس نمیتوانست پیش بینی کند که گفتگویی تلفنی میان روسای جمهوری ایران و آمریکا و دیدار رو در رو میان وزرای امور خارجه دو کشور انجام خواهد شد."
نویسنده مطلب معتقد است که جمهوری اسلامی ایران و آمریکا هر دو فراتر از موضوع "مذاکرات هسته ای" با چشم انداز استراتژیک بلند مدت به مذاکرات اخیر مینگرند و در این مورد میافزاید: "علیرغم مخالفت موجود میان دولت "اوباما" و بخشی از نمایندگان "کنگره" آمریکا در مورد مذاکره با ایران، رویکرد جدید دولت آمریکا نشان میدهد که احتمالا طرفین فراتر از موضوع هسته ای با دید استراتژیک عمیق تری به مذاکرات مینگرند."
نویسنده مطلب معتقد است که مقام معظم رهبری جمهوری اسلامی ایران خواستار "تخاصم" ایران با آمریکا نیستند و در این مورد با استناد به گفتههای یکی از روزنامه نگاران اصولگرا مینویسد "امیر محبیان" یکی از تئوریسینهای جریان اصولگرا یا محافظه کار ایران پیش تر در مقاله ای گفته بود که مقام معظم رهبری نشان دادهاند که خواستار پیروی از مشی "تخاصم در مقابل تخاصم" نیستند و در صورتی که تغییری در رفتار ایالات متحده ایجاد شود ایران نیز حاضر به تجدیدنظر در دیدگاهش در قبال آمریکا خواهد بود." در مقاله ای که روزنامه "کریستین ساینس مانیتور" در ماه دسامبر نوشته بود نیز "اسکات پیترسون" نویسنده مقاله به نقل از "محبیان" نوشته بود که "مقام معظم رهبری جمهوری اسلامی ایران خواستار حل مشکلات بین ایران و آمریکا هستند."
"شهید ثالث" در بخش پایانی مقاله خود به روابط آیت الله "هاشمی" و مقام معظم رهبری اشاره میکند و در این مورد مینویسد شواهد نشان میدهند که مقام معظم رهبری ایران با "هاشمی" در مورد لزوم حل مشکلات ایران و آمریکا همسو هستند.
پرسش اصلی اینجاست: "عادی سازی روابط ایران و آمریکا ممکن است یا خیر؟"
به دلیل تداوم بی اعتمادی طولانی مدت میان دو کشور در طول سه دهه گذشته، جناحهایی در داخل هر دو کشور مخالف هرگونه توافقی هستند و به نظر میرسد که راه دشواری در پیش باشد. با این حال به نظر میرسد که ایران در پی تعامل بیش تر با آمریکا در سطحی فراتر از برنامه هسته ای این کشور است. احتمالا دولت آمریکا نیز در سیاست خارجی خود در مورد ایران تجدیدنظر کرده است."
ارسال نظر