در جلسه ی ۳ ساعته هیئت ایران و آمریکا در وین چه گذشت؟
پارسینه: با این که همه طرف ها گفتند که هنوز هم قصد دارند تا 20 ژوئیه به توافق برسند، ایران و شش قدرت پیشتر توافق کرده اند که در صورت نیاز، مذاکرات را بتوان شش ماه دیگر نیز تمدید کرد. یک مقام ارشد آمریکایی گفت دولت اوباما نشان داده است که "برای توافقی بد شتاب نمی کند".
وال استریت ژورنال نوشت: ایران و شش قدرت جهان هنوز هم قصد دارند تا 20 ژوئیه به توافق برسند.
به گزارش انتخاب ،یکی از مقامات ارشد آمریکایی روز جمعه، پس از سه روز گفتگو در پایتخت اتریش، گفت مذاکرات برای رسیدن به توافقی فراگیر برای پایان دادن به نگرانی ها درباره برنامه هسته ای ایران، به "روزهای سخت خود" رسید.
مقامات ایرانی و غربی که هر دو قصد دارند تا موعد 20 ژوئیه به توافق برسند، به توصیف ساعت ها مذاکرات دشوار و پیشرفت کند گفتگوها پرداختند. مقامات غربی می گویند از اینکه ایران نرمش بیشتری نشان نداد، ناامید شده اند.
یکی از مقامات ارشد آمریکایی گفت: «در هر مذاکره ای، روزهای خوب و روزهای بد وجود دارد. این روزها، روزهایی بسیار سخت ود، اما کاملاً دور از انتظار نبود.»
از آنجا که مذاکره کنندگان گفته بودند تهیه پیش نویس متن توافقنامه نهایی را آغاز می کنند، انتظارات مثبتی درباره مذاکرات چند روز گذشته در وین وجود داشت.
ایران می گوید، برنامه هسته ای اش دارای اهداف کاملاً صلح آمیز است. شش قدرت (آمریکا، فرانسه، انگلیس، چین، روسیه آلمان) می خواهند به توافقنامه ای برسند که در ازای برداشتن تحریم های شدید بین المللی بر ضد تهران، این کشور را از ساخت جنگ افزار هسته ای باز دارد.
پس از پایان گفتگوها در روز جمعه، عباس عراقچی، معاون وزارت امور خارجه ایران، در گفتگو با رسانه های ایران گفت پیشرفت چندانی صورت نگرفته است و دو طرف حتی به نقطه شروعی برای تهیه پیش نویس نرسیده اند.
یکی از دیپلمات های غربی همراه مذاکره کنندگان، خواستار این شد که ایران "واقع بینی" بیشتری نشان دهد و گفت در مسائل مهم « از آنها انتظار اندکی نرمش بیشتر داشتیم.»
این شخص گفت: « اختلاف های بسیار زیادی باقی مانده است.»
پس از سه دور گفتگو در وین، نشانه هایی از پیشرفت ملموس در برخی مسائل مهم که در توافق باید به آنها پرداخته شود، وجود داشت. آینده راکتور در دست طراحی آب سنگین ایران در اراک که غرب بیم دارد از آن در تولید پلوتونیوم کافی برای جنگ افزار هسته ای استفاده شود، از جمله این مسائل بود. در تعهد ایران به شفافیت بیشتر درباره فعالیت های هسته ای این کشور در برابر آژانس بین المللی انرژی اتمی و نیز در تعریف نوعی نظارت تازه بر تأسیسات هسته ای که تهران ممکن است با آن موافقت کند، پیشرفت اندکی به چشم می خورد.
اما مسائل دشوار بسیاری بر جای ماند، از جمله این که مدت زمان ادامه محدودیت ها بر برنامه هسته ای ایران، برنامه زمانی برداشتن تحریم ها برای تهران، افق آینده پژوهش های هسته ای ایران و فشار غرب برای مهار برنامه موشک های بالستیکی این کشور.
از همه مهمتر، ایران در برابر این تقاضای غرب که از زیرساخت های هسته ای خود بکاهد، به ویژه در برابر حذف بیش از 19 هزار سانتریفوژ این کشور برای غنی سازی اورانیوم، مقاومت کرده است.
گفتگوها بدون بیانیه مشترکی که میان دو طرف در مذاکرات ، مرسوم است، پایان یافت. هیچ تاریخی برای نشست بعدی تعیین نشد؛ اما مقامات آمریکایی و ایرانی گفتند با افزایش سرعت مذاکرات، ممکن است دو نشست در ماه ژوئیه برگزار شود.
با این که همه طرف ها گفتند که هنوز هم قصد دارند تا 20 ژوئیه به توافق برسند، ایران و شش قدرت پیشتر توافق کرده اند که در صورت نیاز، مذاکرات را بتوان شش ماه دیگر نیز تمدید کرد. یک مقام ارشد آمریکایی گفت دولت اوباما نشان داده است که "برای توافقی بد شتاب نمی کند".
وی گفت: «در اینجا زمان نامحدود نیست و ما هنوز قصد داریم اگر بتوانیم تا تاریخ 20 ژوئیه، این کار را به پایان برسانیم. ما از زمان برای انجام دادن درست این کار استفاده می کنیم.»
صبح جمعه، هیئت آمریکایی به سرپرستی وندی شرمن، معاون امور سیاسی وزارت امور خارجه این کشور و ایران نشستی دوجانبه برگزار کردند که به علت تلاش آنها برای پیشرفت گفتگوها، نزدیک به 3 ساعت طول کشید. این مقام ارشد آمریکایی گفت پیام گروه آمریکایی این بود که «این روند باید با سرعت بیشتری پیش رود.»
ارسال نظر