جت های جنگنده در مقابل پهپادها: آیا پهپادها در نبرد پیشرو خواهند بود؟+ تصاویر
پهپادها تکمیل کننده قابلیت های جت های جنگنده سنتی هستند
آذین گودرزی_ به گزارش پارسینه به نقل از simple flying ، پیشرفتهای اخیر فناوری، طراحی وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین (UAV) یا پهپادها را که از ایستگاههای زمینی از طریق رایانهها و نرمافزارهای بسیار پیچیده کنترل میشوند، امکانپذیر کرده است. از پهپادهای عکاسی کوچک گرفته تا خودروهای کاربردی بزرگ و همتایان نظامی، به نظر می رسد آینده از آن پهپادها باشد. برای کاربردهای نظامی، جت های جنگنده در مقابل پهپادها ، به عبارت دیگر آیا پهپادها جایگزین مستقیمی برای هواپیماهای جنگنده هستند؟
هواپیماهای رزمی سنتی برای مدت طولانی وجود داشته اند و از زمان جنگ جهانی اول به طور مداوم تکامل یافته اند.
لاکهید مارتین در مورد هواپیمای نمادین F-16 Block 70 می گوید:« F16 های تولیدی جدید از ارتقاهای ساختاری و قابلیتی استفاده می کنند که تضمین می کند ناوگان بین المللی F-16 می تواند تا سال ۲۰۶۰ و بعد از آن کار کند».
آیا پهپادها ماموریت های جنگی را هدایت خواهند کرد و در نهایت جایگزین جت های جنگنده سرنشین دار خواهند شد؟ این مقاله به بررسی تفاوت این دو فناوری و برخی عوامل مکمل می پردازد.
جت های جنگنده گران قیمت
جتهای جنگنده مدرن مجهز به فناوریها، ابزار و مهمات پیشرفته هستند که باعث میشود برای انجام مأموریتهای جنگی بسیار توانمند باشند و ساخت، خرید و عملیات آنها بسیار گران قیمت است. لاکهید مارتین F-35 Lightning II گران ترین پروژه دفاعی تاریخ است. پروژه Joint Strike Fighter با هزینه ای نزدیک به ۴۰۰ میلیارد دلار، گرانتر از تولید ناخالص داخلی بسیاری از کشورهای بسیار بزرگ است.
قابلیت های ادعایی جت F-35 می تواند تا حدودی هزینه برنامه را توجیه کند. لاکهید مارتین می گوید: «جنگنده F-35 چیزی بیش از یک جت جنگنده است، این یک افزایش دهنده نیروی قدرتمند با حسگرها و مجموعههای ارتباطی پیشرفته است که در نزدیکی میدان جنگ و از موقعیتی مرتفع عمل میکند که به طور قابلتوجهی قابلیتهای شبکههای هوایی، دریایی، فضایی، سطحی و زمینی را افزایش میدهد»
جنگنده F-35A با قیمتی معادل ۱۵۴ میلیون دلار ، F-35B در حدود ۲۳۸ میلیون دلار و F-35C در حدود ۲۳۷ میلیون دلار، ممکن است این سوال مطرح شود که آیا با این هزینه (بدون در نظر گرفتن هزینه های عملیاتی) افزایش بهره وری همچنان بالا است ؟ به طور مشابه، هزینه واحد F-22 Raptor تقریباً ۴۰۰ میلیون دلار است. جت های جنگنده مدرن برای جایگزینی جت های قدیمی در ناوگان ساخته شده اند.
دستاوردهای کارایی جت های جنگنده ممکن است برای توجیه هزینه کافی نباشد.
وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین نظامی (UAV) :
ساخت و بهره برداری ارزان تر
می تواند در اندازه کوچک ساخته شود
می تواند از ایستگاه های پایه کنترل شود
می تواند در محیط های بسیار خطرناک شرکت کند
حداقل یا بدون خطر مرگ و میر
وبلاگ MiGFlug نشان می دهد که پهپاد سریع ترین بخش در حال رشد در نیروی هوایی ایالات متحده است. نه تنها از نظر توانایی جنگی هواپیما، بلکه زیرساخت های اطراف، از جمله آموزش خلبانان پهپاد، ایستگاه های پایه و تمرین های رزمی. در حالی که ناتو در حال انجام تمرینات نظامی در اروپا با استفاده از جت های جنگنده سنتی است، کشورهایی مانند اوکراین تا حدودی به پهپادهای کوچک و ارزان قیمت مجهز به نارنجک برای مبارزه با جنگ واقعی متکی هستند.
پهپادها به طور قابل توجهی ارزانتر و سادهتر هستند و کمترین خطرات مربوط به انسانها را در بر میگیرند. علاوه بر این، فناوری تعبیه شده در پهپادها به آنها اجازه می دهد تقریباً به خوبی جت های جنگنده امروزی باشند. علاوه بر فعالیتهای رزمی، پهپادها میتوانند وظایف حیاتی دیگری مانند سوختگیری هوایی را انجام دهند
پهپاد MQ-25 Stingray هم قابلیت های زمینی و هم قابلیت های حامل را برای نیروی دریایی ایالات متحده فراهم می کند. بوئینگ می گوید: «پهپاد MQ-25 ترکیب مناسبی از سوختگیری، خودمختاری و ادغام یکپارچه عرشه حامل را برای دستیابی به اهداف نیروی دریایی ایالات متحده به ارمغان میآورد».
پهپادها را می توان کوچکتر کرد و از راه دور در خطرناک ترین ماموریت ها و مناطق عملیاتی کرد، اما آنها نمی توانند تمام وظایف یک هواپیمای سرنشین دار را انجام دهند. عنصر متفاوت؟ انسانی که در کابین خلبان بر اساس موقعیت تصمیم می گیرد. حسگرها نمی توانند به طور کامل بر آنچه انسان ها می توانند انجام دهند غلبه کنند، به ویژه در طول ماموریت های استراتژیک با شدت بالا.
لاکهید مارتین و نیروی هوایی ایالات متحده از اینکه پلتفرم جنگنده نسل بعدی (نسل ششم) یک هواپیمای سرنشین دار خواهد بود، طفره رفته اند. در حالی که هواپیماهای بدون سرنشین قطعا مکمل هواپیماهای جنگنده سنتی هستند، زمان زیادی طول می کشد تا هواپیماهای جنگی سرنشین دار به طور کامل با هواپیماهای بدون سرنشین جایگزین شوند.
ارسال نظر