عملکرد گیربکس اتوماتیک پژو پارس
پارسینه: پژو پرشیا یا پژو پارس که در فرانسه به عنوان فیسلیفت پژو ۴۰۵ شناخته میشود، از سال ۷۸ در کشور روی خط مونتاژ ایران خودرو قرار دارد.
طی بیش از ۲۰ سال، تغییرات زیادی روی این خودرو اعمال شده و آخرین آنها نیز اضافه کردن گیربکس اتوماتیک است. البته در طول این سالها ایرانخودرو روند معمول خود در ایجاد تحولات دیگری نظیر افزودن یا حذف برخی امکانات یا تغییرات نامحسوس در بدنه و کابین را نیز در برنامهٔ کار تولید پرشیا اجرا کرده است. برای مثال گاهی، دستی به سر و روی این طراحی خسته و کسالتبار آن کشیده به بهانهٔ تنوع. که البته در نهایت تغییر فرم بسیار جزئی در چراغها و سپر را شامل شده است.
از کنار تمام این شاهکارهای نوآوری خودروساز وطنی که بگذریم، پژو پارس همواره یکی از پرفروشترین و محبوبترین خودروهای تولید داخل بوده و به عنوان محصولی نسبتاً قابل اعتماد (در مقایسه با دیگر تولیدات داخلی) شناخته میشود. تا زمانی که پژو پارس اتوماتیک پا به عرصهٔ وجود گذاشت.
گیربکس AL 4 پژو پارس
این خودرو نیز یکی دیگر از مقروضان ساندرو من باب گیربکس اتوماتیک است. در واقع ساندرو اتوماتیک، با تمام نواقص و مزایایی که داشت، لطف بزرگی به صنعت خودروسازی کشور نمود و آن در اختیار گذاشتن یک گیربکس اتوماتیک با قابلیت سوار شدن بر محصولات پژو بود. این گیربکس که محصول مشترک سیتروئن و رنو است، AL4 نامیده میشود و قابلیت تیپترونیک دارد. روند استفاده از آن در خودروهای دیگر توسط ایرانیان، از تندر پارس در پارسخودرو آغاز شد. سپس ایرانخودرو که شاهد تناسب آن با تندر بود، این گیربکس را بر ال نودهای تولیدی خود سوار کرد. پس از مدتی نیز AL4 را در قلب سیستم فنی پژو پارس جای داد. در نهایت، گیربکس اتوماتیک مورد استفاده در ۲۰۶ و ۲۰۷های اتوماتیک نیز همین AL4 نازنین است.
استفاده از یک گیربکس در محصولات متعدد در تمام دنیا رایج است. اما نکته مهم این است که مهندسین وطنی، تا چد حد قادر به اعمال تغییرات لازم در این گیربکس برای ایجاد تناسب عملکردی آن با موتور و بدنهٔ خودرو هستند. اولین تغییر ایجاد شده در AL4 برای کار گذاشتن آن در پژو پارس حذف قابلیت تیپ ترونیک آن است که مشخص نیست برای متناسب سازی گیربکس با خودرو انجام شده یا کاهش هزینهٔ تولید. در هر حال این تغییر امکان استفاده از دورهای بالاتر موتور به راننده را میدهد و همچنین ثابت ماندن دنده در دورهای پایین.
به این ترتیب آنچه در ۲۰۶های دنده اتوماتیک به شدن موجب آزار راننده میشد، با حذف قابلیت تیپترونیک در پژو پارس حل شده است. اما این نکته باعث نشده تا شتاب پارس اتوماتیک به خوبی و رضایتبخشی پارس دنده دستی باشد.
گیربکس ZF
در نهایت اینکه، ابتدای ورود پارس اتوماتیک، در برخی محافل گفته میشد که گیربکس به کار رفته در این خودرو، ساخت شرکت ZF آلمان است که به سفارش ایران و مختص پژو پارس تولید میشود. اما با گذشت زمان و ورود پژو پارس، خبری از آرم ZF آلمان در کنار موتور TU5 موجود در پارس اتوماتیک نبود. این در حالی است که برخی مالکان در آگهیهای خود اعلام میکنند که پژو پارس اتوماتیک آنها مجهز به گیربکس اتوماتیک ZF آلمان است (این آگهیها را در پژو پارس اتوماتیک دیوار مشاهده خواهید کرد).
تحقیقات تکمیلی نشان میدهد که ایران خودرو پژو پارس اتوماتیک را به تعدادی محدود با این گیربکس تولید کرده اما به صورت سفارشی. در واقع آپکو، به عنوان نمایندگی محصولات سفارشی ایران خودرو، متصدی این امر بوده و این خودروها را با خواست مشتری و گیربکس سفارشی موجود تولید کرده است. از آنجا که این تعداد بسیار اندک و انگشتشمار هستند، بررسی عملکرد این گیربکس و هماهنگی آن با TU5 در پژو پارس ممکن نیست و نمیتوان شتابگیری و فواصل دندهها را در دو مدل خودرو به خوبی در مقام مقایسه قرار داد. آنچه واضح به نظر میرسد، عملکرد بهتر و کیفیت فنی بالاتر نمونههای حامل گیربکس ZF است.
ارسال نظر