بازتاب سفر اروپایی ظریف در فضای رسانهای کشور

پارسینه: سفر محمدجواد ظریف به سه کشور حوزه نوردیک (نروژ، سوئد و فنلاند) و فرانسه بازتاب گستردهای در رسانههای داخلی به همراه داشت. این در حالی است که بیشترین توجه رسانهها به دیدار وزیر خارجه کشورمان با رئیس جمهوری و وزیر خارجه فرانسه و گفتگوها در خصوص بسته پیشنهادی این کشور معطوف است.
رئیس دستگاه دیپلماسی با سازنده دانستن رایزنیهای خود با رئیسجمهوری فرانسه اظهار داشت: البته بستگی به این دارد که اتحادیه اروپا چگونه بتواند تعهداتی که در قالب برجام و پس از خروج امریکا داده است را انجام دهد.
در این میان رسانههای اصلاح طلب ضمن مثبت ارزیابی کردن تلاشهای فرانسه برای زنده نگاه داشتن برجام با تعابیری همچون "نجات برجام در ایستگاه پاریس" و "تلاش برای احیای فرانسوی برجام" تاکیدکردند که پاسخ ایران منوط به اقدامات عملی کشورهای اروپایی میباشد.
اما رسانههای اصولگرا نقش آفرینی اخیر فرانسه در قبال برجام را "بازی جدید پلیس بد" و "هم پوشانی بازی پاریس و واشنگتن علیه ایران" توصیف کردند و از سوی دیگر مدعی شدند: مکرون از برگ برنده ایران برای نمایش قدرت خود در روابط بین الملل استفاده میکند.
رسانههای اصلاح طلب
این رسانه ضمن تحلیل طرح مکرون و گمانه زنی در خصوص واکنشهای احتمالی ایران به تلاشهای کشورهای اروپایی و پیشنهادات فرانسه به محور دیگری نیز تمرکز کردند و آن استقبال از ظریف در اروپا و بی توجهی جامعه جهانی به تحریم وی از سوی آمریکا است.
بسته پیشنهادی فرانسه
به گزارش روزنامه ایران بعد از مشخص شدن ابعاد و گزینههای پیشنهادی بسته پیشنهادی مکرون که درخواست برای گفتگو با ایران پیرامون، «بند غروب برجام»، فعالیتهای موشکی ایران و مباحث منطقهای مورد مناقشه در ازای کمک اقتصادی قابل ملاحظه به تهران را شامل میشد، جریانسازی رسانههای غربی با این دستور کار که جمهوری اسلامی به گفتگو درباره برنامه موشکیاش در ازای دریافت این کمک چراغ سبز نشان داده است، آغاز شد. این موضوع در حالی مورد ادعای جریانسازان غربی قرار گرفته است که این گفته ظریف که ما هم پیشنهاداتی برای طرف فرانسوی خود جهت گرهگشایی از موضوع برجام داریم، عملاً بر ادعای شایعه سازان خط بطلان کشید. در واقع گفتن این جمله تلاشی برای خاموش کردن مخالفتهایی بود که در روزهای اخیر با زیر ضرب گرفتن این گزاره خودساخته که ایران به دنبال برجام موشکی با اروپاست، آغاز شده بود و با برنامهریزی سفر ظریف به پاریس قوت گرفت. توضیحات ظریف بعد از دیدار هم نشان داد که تهران صرفا شنونده پیشنهادهای طرف مقابل نبوده و بسته پیشنهادی هم به فرانسه ارائه داده است.
سیدمحمدحسین ملائک، سفیر اسبق ایران در چین در گفتگو با شرق ضمن اشاره به دیدار ظریف و مکرون در پاسخ به این پرسش که آیا میتوان به نقشآفرینی و بازیسازی پاریس امیدوار بود؟ اظهار داشت: در شرایط فعلی و موقعیت آقای ترامپ و متحدان ایشان نمیتوان انعطافی را در مواضع آمریکا مشاهده کرد، اما سیاست آنقدر گوشه دارد که ممکن است بتوان از یک زاویه گشایشهایی را که برای دو طرف معنیدار باشد پیدا کرد؛ بنابراین آقای مکرون، آقای آبه یا نخستوزیر عراق هر یک میتوانند کمکی به وضعیت داشته باشند. آقای مکرون برای حفظ جایگاه رهبری در اروپا ظرفیت دارد که شرایط جدیدی برای طرفین درگیر ترسیم کند. من بشخصه به آن امیدوارم.
"نجات برجام در ایستگاه پاریس" تیتر یک روزنامه ابتکار است که در ذیل آن آمده است: در حالی که ظریف پس از دیدارش با امانوئل ماکرون ضمن اینکه تاکید کرده برجام غیرقابل مذاکره مجدد است، به خبرنگاران گفته است که فرانسه پیشنهادی را ارائه داده و ما هم پیشنهادهایی را داشتیم که همه آنها درمورد نحوه اجرای برجام و گامهایی است که نیاز است از سوی طرفین برای اجرای برجام برداشته شود و البته این موضوع بستگی به این دارد که اتحادیه اروپا چگونه بتواند به تعهدات برجامی خود و تعهداتی که بعد از خروج آمریکا از برجام داده است، عمل کند. به گفته ناظران موضوع مذاکرات ایران برسر مسئله موشکی، آن هم در شرایط کنونی از جمله مواردی خواهد بود که با توجه به مواضع ایران بسیار دور از ذهن خواهد بود.
در همین راستا، ظریف طی مصاحبه با رسانههای آمریکایی در سفر اخیر خود به سازمان ملل یکی از شروط مذاکرات موشکی ایران را عدم فروش سلاح توسط آمریکا و اروپا به کشورهای منطقه عنوان کرده بود. از سوی دیگر تهران همواره تاکید کرده که موضوع موشکی خط قرمز است و به همین واسطه برخی از تحلیلگران خارجی معتقدند که تهران در قبال پیشنهاد بسته جدید که در واقع بار دیگر ابتکار عمل را در دستان اروپا قرار میدهد، بر سر ابزار بازدارندگی خود وارد مذاکره نخواهد شد.
"ماکرون و تقابل با سیاستهای آمریکا"عنوان یادداشتی از روزنامه آرمان ملی است که در بخشی از آن آمده است: با توجه به فضای موجود و اینکه آمریکا و انگلیس بعد از ناامنیهایی که در خلیج فارس ایجاد کردند بهشدت در انزوا قرار گرفتهاند لذا فضای آینده اتحادیه اروپا بهرغم برخی اختلافات موجود بین ایران و این اتحادیه به سود ایران تغییر خواهد کرد و آمریکا نخواهد توانست سیاستهای خود را به کشورهای اتحادیه اروپا دیکته کند بهویژه اینکه فرانسه یکسری منافع مشترک با ایران دارد و سیاستهای نسبتا منصفانه آقای امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه نسبت به ایران میتواند نوعی چارچوب همکاری جدید بین ایران و اتحادیه اروپا را به دور از فشارهای آمریکا تعریف کند. چارچوب آینده روابط ایران و اتحادیه اروپا در پرتو همکاری پاریس و تهران کاملا مثبت خواهد بود و آمریکا درحقیقت در ایجاد ائتلاف جهانی در خلیج فارس تنها خواهد ماند و شکست خواهد خورد.
خبرآنلاین در گزارشی با طرح پرسشهایی مبنی بر این که رئیس جمهور فرانسه چه طرحی را به ایران پیشنهاد داده است؟ مکرون با دست پر به میزبانی جی ۷ میرود؟ ادامه داد: وزیر خارجه کشورمان روز گذشته در حالی به دیدار مقامات فرانسه رفت که این کشور آماده میزبانی از نشست جی هفت میشود. قرار است امانوئل مکرون در جمع رهبران کشورهای آمریکا، آلمان، انگلیس، ژاپن، فرانسه، کانادا و ایتالیا درباره سرنوشت برجام و راهکار اروپا مقابل ترامپ و بررسی طرح آمریکا برای مذاکره با ایران و پاسخ تهران را به آنها برساند. گمانه زنیهای مبنی بر حضور پوتین در این نشست مطرح است. هنوز از طرح فرانسه جزئیات و خبر دقیقی در دست نیست. برخی گمانه زنیها تنها در سطح رسانههای خبری غرب و تحلیل این رسانهها است. با توجه به اینکه وزیر خارجه کشورمان مسیر فرانسه را صحیح ارزیابی کرده است میتوان گفت که این مذاکرات احتمالا نتایج مثبتی به همراه خواهد داشت. با اینحال باید دید که مکرون در جی هفت چه میکند؟
مواضع و تصمیمات ایران در قبال پیشنهاد فرانسه
به نوشته روزنامه اعتماد به نظر میرسد که با بازگشت ظریف به تهران، هیات نظارت بر اجرای برجام به عنوان تصمیمگیرنده درباره بقای این تداوم، پیشنهادهای پاریس را مورد برررسی قرار بدهد. پس از آن احتمالا باید منتظر تماس مکرون با روحانی پس از دیدار دوجانبه روسای جمهور فرانسه و امریکا در حاشیه نشست گروه ۷ باشیم. ایران میگوید اگر وضع به همین منوال ادامه پیدا کند و وعدههای اروپاییها در میدان عمل به دستاوردی برای تهران ترجمه نشود، گام سوم با قوت بیشتری برداشته خواهد شد. در این صورت باید منتظر رایزنیهای ایران با اعضای ۱+۴ در حاشیه نشست سالانه مجمع عمومی در نیویورک بود تا تکلیف برجام مشخص شود؛ یا با اقدام اروپا کاهش تعهدات برجامی ایران متوقف میشود یا تهران به گام چهارم هم نزدیک خواهد شد.
به گزارش شرق فعالیت جدی اینستکس به نظر محک اصلی جدیت اروپا در این زمینه است و برخی گمانهزنیها حاکی است موضوع گفتگوهای تازه پاریس نیز به همین مسئله برمیگردد. گزارشها و گمانهزنیها حاکی است احتمالا اینستکس و تقویت آن در بسته پیشنهادی فرانسه برای ایران نقشی مرکزی داشته باشد. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که برخلاف صحبتهای مقامات ایرانی در بزنگاههای پیشین، این بار و پس از گفتگوها با مکرون و ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، ظریف اشارهای به ادامه برنامه «گام سوم» کاهش تعهدات نکرد.
روزنامه آرمان ملی نیز تیتر یک خود را به این موضوع اختصاص داد و عنوان"تلاش برای احیای فرانسوی برجام" را برگزید.
به نوشته این روزنامه در رابطه با جزئیات مطرحشده در دیدار محمدجواد ظریف و رئیسجمهور فرانسه گمانهزنیها بسیار است، اما این یقین وجود دارد که همه مطالب به برجام مربوط است. بعد از ناکامماندن طرح «فریز در برابر فریز» که در خلال گفتگوهای اخیر مقامهای ایرانی و فرانسوی مطرح شد، اینبار پاریس گزینه دیگری را برای مذاکره با ایران روی میز گذاشته است؛ ایده کمک مالی فرانسه به تهران مشروط به فراهمشدن مقدمات گفتگو پیرامون سه موضوع چالشبرانگیز. این سه موضوع را میتوان اول عمر محدودیتهای زمانی برجام، دوم برنامه موشکی و سوم مساله توقف کاهش تعهدات برجامی دانست. پذیرش گفتگو با پاریس از سوی ایران نشان میدهد که جمهوری اسلامی مشکلی با گفتگو ندارد، اما نتیجه نهایی این سفر وابسته به انعطافپذیری طرفین است. محمدجواد ظریف پس از دیدار با رئیسجمهور فرانسه در جمع خبرنگاران مطالبی را بیان کرد که حاکی از رضایت نسبی ایران از نتیجه توافقات حاصل شده داشت، اما هرگونه اقدام ایران منوط به اقدامات عملی اروپا در راستای عمل به تعهدات برجامی شد.
آرمان ملی همچنین در یادداشتی پیش بینی کرد: ایران در انتظار نشست گروه هفت خواهد بود، به اعتبار اینکه آقای ماکرون در جریان دیدار با دکتر ظریف وعده داد که فضای نشست سران گروه هفت را به سود ایران تغییر دهد و درحقیقت از ادبیات تهاجمی آمریکا و همپیمانان آمریکا خواهد کاست و این به نفع ایران خواهد بود. بدیهی است که ایران در انتظار نتایج نشست سران گروه هفت خواهد بود که اگر خروجی این نشست به نفع ایران باشد قطعا ایران گام سوم را عملیاتی نخواهد کرد، ولی اگر خروجی نشست سران گروه هفت به ضرر ایران باشد، ایران با قاطعیت گام سوم را با قدرت بیشتری عملیاتی خواهد کرد.
الیزابت سندرز، استاد علوم سیاسی دانشگاه کرنل در گفتگو با ایلنا اظهار داشت: اکنون همه منتظر اروپا هستند تا بتواند توافق با ایران را نجات دهد، اما با توجه به رفتارهای رییسجمهور فعلی آمریکا و سیاستهای او، این مسیر برای اروپا دشوار است. بنا به تاکید وی تنها راه حل برای ایران است که مسیر دیپلماسی را دنبال کنند و تعامل خود را با متحدان اروپایی آمریکا حفظ کند.
سفر ظریف به اروپا به رغم تحریم وی از سوی آمریکا
در بخشهایی از گزارش روزنامه ایران میخوانیم: برنامه سفر هیأت دیپلماتیک ایرانی به پاریس در جریان سفر به اسکاندیناوی در شرایطی قطعی شد که تنها ۳ روز فرصت برای دریافت روادید هیأت دیپلماتیک و خبرنگاران همراه برای سفر به فرانسه باقی مانده بود. طبیعی بود این برنامه پیشبینی نشده میتوانست مشکلات بسیاری را برای صدور روادید هیأت ایرانی به همراه داشته باشد. اما به گفته حمید مرادخانی، رایزن اول مطبوعاتی ایران در سفارت کشورمان، تلاش فشرده و هماهنگ تیم سه نفره سفارت ایران که از سوی بهرام قاسمی، سفیر با تجربه کشورمان در پاریس مأمور شده بودند با همراهی مسئولان وزارت امور خارجه و وزارت کشور فرانسه در نهایت به صدور ویزای ویژه برای مسافران ایرانی در کمتر از ۳ روز انجامید.
این روزنامه در ادامه افزود: نکته جالب آنکه سفر به فرانسه تنها با در دست داشتن ویزای شینگن که صدور آن روندی طولانی را طی میکند، امکانپذیر است و این کشور دیگر ویزای ملی برای مسافران فرانسه صادر نمیکند. همکاری بی سابقه از سوی کشور میزبان تا جایی بود که هیأت دیپلماتیک ایرانی در فرودگاه ویژه و خصوصی پاریس و بدون انجام هیچ کنترلی از سوی مسئولان امنیتی کشور میزبان وارد پاریس شد. به نظر میرسد که بخش قابل توجهی از تصمیم فرانسه برای دیدار با وزیر خارجه صاحب نام ایرانی یک روز پیش از میزبانی ترامپ در نشست گروه هفت، نشان میدهد که مکرون تمایل دارد پرونده اجرای برجام را با استانداردهای ذهنی خود و نه ترامپ حل و فصل کند. خواستی که هم ایران و هم دیگر طرفهای برجام با آن موافقت خواهند کرد مشروط به آنکه اهرمهای مورد نظر رئیس جمهوری فرانسه مرزبندی مشخصی با خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران داشته باشد.
همچنین به نوشته روزنامه اعتماد با توجه به اینکه وزیر خارجه کشورمان اخیرا از سوی امریکا مورد تحریم قرار گرفته و میزبانی مکرون از ظریف پیش از دیدار با رییسجمهمور امریکا را میتوان نوعی دهن کجی به سیاستهای افراطی تیم ترامپ در قبال ایران هم دانست.
رامین مهمانپرست، سخنگوی اسبق وزارت خارجه طی یادداشتی در روزنامه آرمان ملی تاکید کرد: به نظر میرسد تحرکات دیپلماتیک دکتر ظریف و سفرهایی که ایشان به کشورهای اسکاندیناوی و پس از آن به فرانسه داشتند همچنین بیاعتنایی کشورهای اروپایی به اقدام آمریکا به منظور تحریم وزیر خارجه کشورمان به نوعی پاسخی است به این مساله که چرا مسئولان ارشد دولت آمریکا دست به اقداماتی میزنند که خودشان در عرصه بینالمللی تنها بمانند و سایر کشورها به آن بهعنوان رفتار غیردیپلماتیک و غیرعقلانی بنگرند. بیاعتنایی کشورهای اروپایی و تنظیم ملاقاتهای سطح بالا برای وزیر خارجه کشورمان نشان از آن دارد که ایران مجموعه اقدامات خود را در مسیر روشنکردن افکار عمومی جهانی در راستای منافع مردم کشور خود انجام میدهد. ایران با سایر کشورهای دنیا تحرکات دیپلماتیک خود را در مسائل منطقهای-بینالمللی دنبال میکند.
رسانههای اصولگرا
این رسانهها ضمن انتقاد از تلاشهای اروپاییها و به ویژه فرانسه برای کاستن از فشارها بر روی ایران، دیدار ظریف با مقامات فرانسه را با تعابیری، چون "مذاکرات نابجا" زیر سوال بردند.
اهداف کشورهای اروپایی
روزنامه جوان نیز زیر تیتر "بازی جدید پلیس بد"نوشت: پیشنهادهای فرانسه برای نجات برجام بدون امریکا درحالی است که کشورهای اروپایی از زمان اجرای توافق هستهای به تعهدات خود عمل نکردهاند و با راهاندازی سازوکارهای مالی مثل «اینستکس» تنها وقتکشی کرده و از زیر بار تعهدات خود شانه خالی میکنند. اروپاییها از کاهش تعهدات برجامی ایران که ممکن است به خروج این کشور از توافق هستهای منجر شود، نگران هستند و تلاش میکنند با پیشنهاد نیمبند خود زمان بخرند و تهران را همچنان در برجام حفظ کنند. پیشنهاد اروپاییها در زمانی ارائه میشود که ایران قرار است سومین گام کاهش تعهدات برجامی خود را شروع کند. اروپاییها درحالی به دنبال نجات برجام هستند که مقامات این کشورها بارها اعلام کردهاند که بدون واشنگتن نمیتوانند برجام را حفظ و برای منتفع شدن تهران از مزایای این توافق معجزه کنند.
رسالت نیز در یادداشتی نوشت: اگرچه دونالد ترامپ اعلام کرده است که ماکرون نماینده و پیام آور وی در قبال ایران نیست، اما هم پوشانی بازی پاریس و واشنگتن علیه ایران از ابتدای حضور ترامپ تا کنون بر همگان مسجل است. در چنین شرایطی مرزبندی صورت گرفته از سوی ترامپ (با ماکرون)، در قالب تاکتیک "جا به جایی اجزای بازی" قابل تفسیر است. این روش به بازیگران امکان میدهد تا در عین حفظ هدف اصلی و نهایی خود، فرصت تنفس و قدرت مانور بیشتری در مصاف با حریف به دست بیاورند. کاخ سفید و کاخ الیزه نیز همچنان «مهار همه جانبه ایران قدرتمند» در ابعاد هسته ای، موشکی و دفاعی را هدف غایی خود میدانند. بنابراین، مجادله ظاهری و کلامی ترامپ و ماکرون بر سر ایران، نباید ما را نسبت به بازی مشترک و خطرناک این دو علیه کشورمان بی تفاوت سازد. این بی تفاوتی و انفعال، همان فاکتوری است که رؤسای جمهور آمریکا و فرانسه به دنبال آن هستند.
روزنامه سیاست روز زیر تیتر "فرانسه به دنبال ایجاد شرایطی است که ایران مقصر مرگ برجام قلمداد شود/حمایت مکرون از تهران برای افزایش نفوذ در اروپا" گفت و گوی احد رضائیان قیه باشی، کارشناس مسائل بینالملل با "دیپلماسی ایرانی" را بازنشر کرده است.
به گفته این کارشناس به دلیل شرایط کنونی اتحادیه اروپا، چون اکنون خلاء رهبری و هماهنگی در اتحادیه اروپا بیش از پیش احساس میشود مکرون با استفاده از این فرصت در تلاش است تا هم رهبری سیاسی و دیپلماتیک خود در جامعه اروپا را شکل دهد و هم به پررنگتر شدن وجه اش در جامعه فرانسه، آن هم در شرایطی که این کشور به کانون اعتراضات جلیقه زردها بدل شده است. به عبارت دیگر اکنون مکرون از برگ برنده ایران برای نمایش قدرت خود در روابط بین الملل استفاده میکند. در حالی که اکنون تهران به پاشنه آشیل سیاستهای کاخ سفید بدل شده است.
انتقاد از دیپلماسی ایران در قبال اروپا و به طور ویژه فرانسه
تارنمای رجانیوز پیش از سفر ظریف به فرانسه درگزارشی با "حقارت آمیز" و "صدقه"خواندن طرح فرانسه از پشت پرده این سفر چنین نوشت: مدتهاست که رفت و آمدها بین ایران و فرانسه شدت گرفته است. رئیس جمهور فرانسه چند بار نماینده ویژه به ایران فرستاده و در مقابل روحانی نیز پیغام خود را با فرستادن نماینده و یا تماسهای تلفنی به گوش حاکمان پاریس رسانده است. این گفتگو به آنجا رسید که رجانیوز قبلا در این خصوص پیشنهادات حقارت آمیز فرانسه در قبال فروش محدود و دوماهه نفت در قبال جلوگیری از کاهش تعهدات ایران را فاش کرده بود.
این تارنما در ادامه افزود: درحالی محمدجواد ظریف بار سفر برای دیدار با مقامات فرانسه را بسته است که بسته پیشنهادی این کشور درست در مقابل شروط رهبرانقلاب و خطوط قرمز کشور است. عدم مذاکره در خصوص قدرت موشکی و منطقهای ایران و تضمین فروش نفت کشورمان و برقراری ارتباط بانکی از خطوط قرمز و خواستههای کشورمان بوده است. مشخص نیست ظریف که قبلا کارنامه مردودی در مذاکرات منتهی به برجام دریافت کرده چرا با بی توجهی خود به این خطوط قرمز بار دیگر وارد مذاکرات از پیش مشخص شده است که نه تنها فروش نفت و رابطه بانکی ایران را تضمین نمیکند که خواستار محدودیت دائمی و معامله بر سر قدرت موشکی و منطقهای کشورمان است؟ حسن روحانی قبلا طرح اولیه و پیشنهادی فرانسویها را نامتوازن خوانده بود، اما گفته بود احتمال رسیدن به توافق نیز وجود دارد.
کیهان در ستون ویژه خود با نابجا خواندن مذاکرات ظریف و مکرون و با این فرض که به نظر میرسد دولت فرانسه درصدد دور زدن برجام است، افزود: اگر برجام، روشن و غیر قابل مذاکره است، پس مذاکرات جدید برای چیست؟ و چرا آقای ظریف با وجود اطلاع از انتظارات فرابرجامی دولت بدعهد فرانسه، سفر به پاریس و مذاکره درباره مطالبات فرابرجامی را میپذیرد؟ آقای ظریف در جریان سفر اخیر به نروژ گفت: در پیشنهادات ماکرون و روحانی، نقاط مشترکی وجود دارد. اما روشن نمیکند که این نقاط مشترک کدام است؟ اگر برجامی است، چرا از سوی اروپا از جمله فرانسه اجرا نمیشود؟ و اگر فراتر از برجام است، چرا ایران باید تعهدات جدیدی را بپذیرد و امتیازات جدیدی بدهد، حال آن که تمام وعدههای برجامی غرب، هیچ و پوچ از آب درآمده و کاملاً بر عکس اجرا شده است؟!
این روزنامه در ادامه مدعی شد: در واقع ما با یک تناقض راهبردی روبهرو هستیم. دولت از یک سو در قبال هشدار کارشناسان داخلی مبنی بر لزوم توقف متقابل تعهدات برجامی، اصرار دارد بگوید که از برجام کوتاه نمیآید. اما همزمان در خارج، مذاکراتی را میپذیرد که ابتدا به ساکن، بر دور زدن برجام از سوی غرب تأکید دارد و این از عجایب است که غرب از ایران انتظار دارد به همه تعهدات برجامیاش پایبند باشد، اما در عین حال از غرب انتظاری نداشته باشد؛ مگر این که امتیازات دیگری را هم فراتر از برجام واگذار کند! به بیان دیگر دولت و وزارت خارجه باید روشن کنند که آیا در عمل هم برجام را غیرقابل مذاکره مجدد میدانند یا خیر؟ اگر برجام غیرقابل مذاکره مجدد است، مطالبات فرانسه این وسط چیست؟ و چرا درباره مذاکراتی از این دست باید لفظ سازنده را به کار برد. (این مطلب در تارنمای مشرق نیوز بازنشر شده است.)
به نوشته سیاست روز، اقدام ایران در کاهش تعهدات برجامی سبب شده است که بازیهای تهران از قبل قابل پیش بینی باشد و این به عنوان پاشنه آشیل سیاست خارجی ایران در روابط بین الملل عمل میکند. چرا که فرانسه با اشراف بر این مسئله است که به دنبال انجام بازی خود در برابر ایران است. حتی معتقدم که مسئله فعال شدن مکانیسم ماشه اکنون بیش از پیش میتواند در دستور کار قاره سبز قرار گیرد.
جالب توجه است که روزنامه صبح نو در گزارش خود نوشت: آنچه از اظهارات ظریف پس از دیدارش با رییسجمهوری فرانسه برمیآید، این است که آینده برجام بهطور تمام و کمال به انگیزه و اراده اروپاییها برای عمل به تعهدات خود بازمیگردد. در غیر این صورت همانطور که مقامات کشورمان بارها تاکید کردهاند، سیاست گام سوم درراستای کاهش تعهدات برجامی، در پیش گرفته خواهد شد.
ارسال نظر