گوناگون

تعامل برقی با عراق مشابه رفتار گازی ترکمن‌ها با ایران‌ است؟

پارسینه: برخی از کارشناسان در تلاشند تا قطع صادرات برق ایران به عراق را مشابه اقدام ترکمنستان با ایران بدانند و تاکید می‌کنند ایران برق را به روی عراقی ها می بندد و ترکمن ها گاز را به روی ایران!

تحریریه پارسینه: به گفته این کارشناسان، ترکمنستان به دلیل بدهی یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلاری شیرهای گاز به سمت ایران را می بندد و ایران نیز به دلیل بدهی یک میلیارد دلاری خطوط ارسال برق به عراق را مسدود می‌کند!

در حالی که این دو قرارداد و نحوه برخورد کاملا متفاوت است! در قرارداد برقی با عراق، مسوولان برقی کشور از اتمام زمان قرارداد می‌گویند و درحال حاضر تیم ایرانی نیز در عراق به دنبال امضای مجدد قرارداد هستند اما در مورد ترکمن ها مساله کمی متفاوت است. این کشور علی رغم توافق های اولیه به یکباره بدون اطلاع شیرهای گاز را می بندد و البته همه باهم به تعطیلات می‌روند!

در خصوص گاز صادراتی ترکمنستان به ایران نیز مشکل همان بدهی بوده که البته ایران نیز رقم آن را مورد قبول نمی دانسته است. اما به هر حال قراربوده برسر میزان بدهی مذاکراتی صورت بگیرد. چراکه ترکمن ها این رقم را یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان عنوان می‌کنند و ایران آن را قابل قبول نمی داند.

به هرحال همین بدهی دلیلی اصلی برای قطع گاز ترکمن ها به ایران تلقی می‌شود. دلیلی که در روزهای آخر منجر به صادرات حدود ۲.۵ میلیون مترمکعب گاز به ایران شده بود. درحالیکه تعهد این کشور به ایران صادرات ۴۰ میلیون مترمکعب گاز در هر روز بوده که اگرچه هیچگاه محقق نشده اما صادرات ۱۰ میلیون مترمکعبی این کشور به ایران همیشه مورد تاکید بوده است.

با این حال با اعلام رسمی قطع برق ایران به عراق برخی از کارشناسان خارجی از تشابه این اقدام تهران با ترکمن ها در قطع گاز به کشور خبر می‌دهند. درحالیکه اظهارنظر مسوولان برقی کشور چنین ادعایی را رد می‌کند! مدیرعامل توانیر نیز در اظهارنظر اخیر خود تاکید کرده که با اعلام رسمی این امر صورت گرفته و در نهایت پس از مذاکرات مجدد و درنظر گرفتن قیمت به روز دلار این قرارداد به روز خواهد شد .

اما تفاوت روش ترکمنستان با ایران در این است که مسوولان برقی کشور با هماهنگی های قبلی اقدام به قطع برق این کشور کرده و البته تاکید می‌گردد که دلیل اصلی بدهی این کشور نیست. اما ترکمن ها با وجود توافق بازهم شیرهای گاز به روی ایران را بستند.

براساس اظهارات مدیرعامل توانیر پیش‌تر به طرف عراقی اخطار داده بودیم که زمان صادرات برق ایران به این کشور رو به اتمام است و باید قرارداد را به‌روز کنیم، بنابراین یک هیأت ایرانی از معاونان شرکت توانیر و سایر ارگان‌ها برای مذاکرات صادرات برق به این کشور سفر کرده‌اند.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا صادرات برق ایران به عراق افزایش می‌یابد یا خیر، گفت:
شرایط کلی در این خصوص گذاشته شده است که به این موضوع ربط داشته است اما باید منتظر بمانیم تا هیأت ایرانی به کشور بازگشته و از لحاظ کارشناسی این موضوع را بررسی کنیم که آیا قیمت برق صادراتی ایران به عراق افزایش یابد یا خیر، پس منتظر هستیم که مذاکرات نهایی شود.

مدیرعامل توانیر در پاسخ به این سؤال آیا طرف عراقی از ایران درخواست افزایش صادرات برق کرده است یا خیر، گفت: شبکه عراق اجازه نمی‌دهد که ما میزان صادرات را افزایش دهیم هرچند معتقدیم ما افزایش صادرات برق را در تابستان به دلیل نیاز داخلی نمی‌توانیم افزایش دهیم.

وی افزود: میزان صادرات برق ایران به عراق برحسب ایام هفته متغیر است اما به طور متوسط ۷۰۰ مگاوات تا هزار مگاوات به عراق صادر می‌شود. کردی اظهار امیدواری کرد: کمتر از یک ماه دیگر مجدداً صادرات برق ایران به عراق وصل شود.

بنابراین می‌توان تاکید کرد که روش های قطع صادرات انرژی ایران با ترکمنستان بسیار متفاوت است و باید دید که بالاخره عاقبت صادرات برق ایران به عراق و صادرات گاز ترکمنستان به ایران به کجا ختم می‌شود. با این حال بسیاری از کارشناسان نسبت به امضای قرارداد برقی ایران و عراق خوشبین هستند اما در مورد همکاری مجدد ایران و ترکمنستان همچنان ابهامات بزرگی مطرح است!


ارسال نظر

  • ناشناس

    هر چی به ضرر ما باشه بده ولی به ضرر دیگران باشه خوبه...

  • ناشناس

    بدهکار طلبکار

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار