تحریریه پارسینه: پس از پایان یک اتفاق یا یک فاجعه این موضوع در ابتدا به وسیله برخی ها آنقدر بزرگ میشود و پس از سردی آن حادثه توسط عده ای آن را آنقدر بی اهمیت و معمولی جلوه میدهند که آرام آرام به فراموشی سپرده میشود.
پس از اتمام عملیات پلاسکو و خاموش کردن این آتش و حتی در حین این عملیات مسئولان از بیمه ها گرفته تا وزارت خانه ها و ارگان های درگیر در این موضوع نوید هایی را برای پلاسکو ارائه دادند که حال آسیب دیدگان این حادثه کمی بهتر شود. همچنین مسئولان تعداد ساختمان هایی که همچون پلاسکو در معرض خطر قرار دارند را معرفی کردند اما با گذشت زمان این تعداد کاهش می یابد ورسیدگی به این ساختمان ها باز هم در اولویت های بعدی قرار می گیرد!
در این میان، چندی پیش یکی از نمایندگان تهران در مجلس شورای اسلامی از وجود ۳۰۰۰ ساختمان مانند پلاسکو در تهران خبر داد. محمد وکیلی با اشاره به اینکه وجود ساختمان های ناایمن همچون پلاسکو در شان مردم تهران نیست، اظهار داشت: طبق گزارشاتی که در خصوص حادثه پلاسکو داشتیم ۱۵۰۰ تا ۳۰۰۰ ساختمان ناایمن در تهران وجود دارد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه حادثه پلاسکو بسیار ناگوار بوده است اظهار داشت: طی چند روز گذشته پس از وقوع این حادثه حساسیت خوبی ایجاد شده است ولی امیدوارم که مرور زمان باعث کاهش این حساسیت نشود. او با بیان اینکه نباید این تصمیمات بر روی کاغذ بماند اظهار داشت: پذیرفتنی نیست که ما یک پلاسکوی دومی در تهران داشته باشیم. وکیلی با تاکید براینکه وجود چنین ساختمان هایی نه در شان نظام و نه در شان مردم است خاطرنشان کرد: امیدوارم که در آینده شاهد فروریختن یک پلاسکوی دوم در تهران نباشیم، زیرا در این صورت مردم ما را نخواهند بخشید.
او با تاکید بر اینکه باید تعارفات، تشریفات و بروکراسیهای مزاحم کنار گذاشته شود خاطرنشان کرد: در این صورت شهرداری برای تامین ایمنی ساختمان های فاقد ایمنی لازم و حفظ جان مردم می تواند به وظیفه قانونی خودش عمل کند.
از سوی دیگر اخیرا پیروز حناچی دبیر شورایعالی شهرسازی و معماری ایران درباره حادثه ساختمان پلاسکو و بررسی ابعاد حادثه آن گفت: در حالحاضر، گزارشی در حال تدوین نهایی است که نشان میدهد ۲۵۶ برج در تهران وجود دارند که هیچگونه اطلاعاتی از آنها در شهرداری تهران موجود نیست که اگر در یکی از آنها بنا به هر دلیلی، اتفاقی همچون حادثه پلاسکو رخ دهد، به فاجعهای در شهر تهران مبدل خواهد شد.
هشدار به مسئولان!
او افزود: مقررات ملی و کنترل ساختمان یکی از قوانین موجود در کشور است که رعایت آن برای تمامی ساختمانهایی که احداث میشوند لازمالاجرا است. دبیر شورایعالی شهرسازی و معماری ایران با تاکید بر این نکته که ساختمان پلاسکو، مقاومت قابلقبولی در برابر آتش داشت اما به علت آنکه فاقد سیستم اعلام و اطفای حریق در ساختمان بود، فروریخت، افزود: بسیاری از ساختمانهای بلند موجود متاسفانه وضعیتی مشابه پلاسکو دارند که باید در این زمینه راهکارهای لازم اندیشیده شود.
حناچی تاکید کرد: در حال حاضر گزارشی در حال تدوین نهایی است که نشان میدهد ۲۵۶ برج (ساختمانهای ۱۱ طبقه به بالا) در تهران وجود دارند که هیچگونه اطلاعاتی از آن ساختمانها و سابقهای از آنها در شهرداری تهران موجود نیست که اگر در یکی از آنها بنا به هر دلیلی، اتفاقی همچون حادثه پلاسکو رخ دهد، به نقشههای بهروز آنها و وضعیت اجرای مقررات ملی در آنها که اطلاعات اولیه است دسترسی نداریم.
در همین حال، روز گذشته خبرهایی از تجهیز یکی از پاساژهای تهران به سیستم اطفای حریق منتشر شد. بررسیها نشان میدهد که در حال حاضر بسیاری از ساختمانهای تجاری و اداری و حتی ساختمانهای مسکونی که رفت و آمد در آنها بالاست و قدمت زیادی نیز دارند به سیستم های ایمنی مجهز نیستند البته این موج به آرامی در حال آغاز است تا پاساژها و مجموعههای تجاری به زودی مجهز شود و از آسیب های احتمالی دور بمانند. این موضوع هرچند علامت خوبی برای کلانشهرها به شمار میرود اما در کوتاه مدت کافی نیست، بنابراین احتیاج است که میزان حساسیت به این مسئله دائمی باشد زیرا با جان آدم ها ارتباط تنگاتنگ دارد و به راحتی آن را به خطر می اندازد.
به گفته مسئولان و کارشناسان اکنون ۲۵۶ برج عموما در مناطق شمال تهران و در معابری کم عرض واقع شدهاند و امکان کمکرسانی به آنها با امکانات موجود بسیار مشکل است و راهکار برخورد با موضوع ایمنی در آنها کاملا متفاوت و نیازمند ساکنین آنها و آمادگی و آموزش آنهاست.
کارشناسان معتقدند که باید خدمات ارایه شده توسط بیمه نیز از شفافیتهای لازم برخوردار باشد تا بیمه کردن به یکی از ضرورتهای زندگی مردم تبدیل شود وحداقل در ساختمانهای بلند اجباری شود تا از طریق این مکانیزم به تحقق قطعی مقررات ملی دست یابیم. ضمن اینکه بحث ایمنی باید در مباحث معماری و شهرسازی به یکی از ارکان اصلی مبدل شود.
عدم اجرای کامل قوانین مقررات ملی و کنترلساختمان در فرآیند ساخت و سازها حادیه پلاسکو را رقم زد زیرا پلاسکو از آن دسته ساختمان ها بود که در زمانی ساخته شده اند که هیچ نوع مقررات اجباری در کشور وجود نداشت.
حالا که هم دولت و هم مجلس آمادگی دارد تا جمعبندی علتهای حادثه پلاسکو را تعقیب کند، باید با اخذ تصمیمهای صحیح و اتخاذ تدابیر لازم برای پیشگیری از وقوع حوادث این چنینی، ایمنی را به موضوع محوری در تصمیمات در گذشته حال و آینده بدل کنیم. این حادثه نشان داد که اجرای مقررات ملی و کنترل ساختمان هزینه ای به مراتب کمتر از صدمات و آسیب هایی پس از حادثه خواهد داشت.
ارسال نظر