طلا بورس را دور زد
پارسینه: نفس بورس تهران پس از رشدهايي پرشتاب گرفت تا به این واسطه برای تجدیدقوا دمی در فاز استراحت قرار گیرد؛ بر این اساس این بار بورس تهران به طلای 18 عیار اجازه یکه تازی داد تا بیشترین بازدهی را عاید سرمایه گذاران خود کند.
نفس بورس تهران پس از رشدهايي پرشتاب گرفت تا به این واسطه برای تجدیدقوا دمی در فاز استراحت قرار گیرد؛ بر این اساس این بار بورس تهران به طلای 18 عیار اجازه یکه تازی داد تا بیشترین بازدهی را عاید سرمایه گذاران خود کند.
اما در عرصه بینالمللی و در ايالات متحده آمريكا كاهش 24 ميليارد دلاري توليد ناخالص داخلي آمریکا، افزايش 329 ميليارد دلاري بدهي مالي آن به همراه کاهش اندك نرخ بيكاري این كشور پس از تعطيلي 17 روزه دولت و تعطيلي موقت انتشار دادههاي اقتصادي موضوعاتي بودند كه اقتصاد اين كشور را تحتالشعاع قرار دادند.
اين در حالي است كه افزايش كسري تجاري ايالات متحده آمريكا، رشد ناچیز کالاهای سرمايهای و واسطهای در اين كشور طی ماه سپتامبر در كنار کاهش شاخص اعتماد مصرفکننده، احتمال وجود بحران مالي ديگري را در آمريكا در روزهاي نخست سال 2014 تقويت كرد.
در اين بين صوري و موقتي بودن توافق اخير كنگره و دولت آمريكا بر سر بودجه و بدهيهاي اين كشور به عقيده اقتصاددانان و افزايش هزينههاي ساخت، انتظار تداوم سياست انبساط پولي را در مدت زمان باقي مانده در سال جاري از سوی مقامات فدرال رزرو تقويت كرد تا به اين واسطه دلار در برابر ارز رقيب خود يعني يورو تضعيف شود.
بيشتر معاملهگران آمريكايي در بازارهاي اوليه نظرسنجي شده توسط خبرگزاري رويترز معتقدند كه بانك مركزي اين كشور طرح كاهش خريد داراييهاي خود را تا ماه مارس سال آتي اجرا نخواهد كرد و همچنين تعطيلي اخير دولت و بنبست افزايش سقف بدهي آمريكا تاثير قابل توجهي بر زمانبندي بانك مركزي آمريكا براي اين موضوع خواهد داشت؛ اگرچه هزينه مورد انتظار تعطيلي دولت، هرگونه علائم دال بر تقويت اقتصادي را تحتالشعاع خود قرار داده است.
از سوي ديگر افزايش درآمدهاي توريستي يونان در هشت ماه اول سال جاري ميلادي موجب شد تا كسري حسابهاي جاري اين كشور در ماه آگوست روندي نزولي داشته باشد.اگر چه كاهش غيرمنتظره اعتماد تجاري در آلمان پس از افزايش در پنج ماه قبل از آن، افزايش ميزان بيكاري در فرانسه و اسپانيا در کنار درخواست رييس كميسيون اروپا مبنی بر پايان دادن اختلافات ميان كشورهاي عضو اتحاديه اروپا و پارلمان اروپا بر سر بودجه دو ميليارد و 700 ميليون يورويي اين اتحاديه براي سال 2013 به عنوان اخباری تاثیرگذار نوسانات منفی را در نرخ یورو در برابر دلار ایجاد کرد، اما خروج منطقه يورو از ركود سبب شده است تا ارزش اين ارز در برابر دلار آمريكا همچنان از افزايش برخوردار باشد؛ به طوري كه روند افزايش ارزش يورو در مقابل دلار آمريكا و به واسطه آن افزايش هزينه توليد و صادرات آنها منجر به نگراني مسوولان اروپايي شده است.
در اين بين، اما نگرانيها پيرامون اقتصاد آمريكا و رشد چشمگير واردات طلاي چين از هنگكنگ سبب شده تا طي هفتهاي كه گذشت قيمت طلا از افزايش برخوردار شود و به این واسطه هر اونس طلا در بازارهای جهانی از رشد 73/2 درصدی برخوردار شود. در این میان پيشبيني ميشود با توجه به آغاز فصل جشنهاي سراسري در هند و رشد تقاضا براي خريد طلا در این کشور به عنوان بزرگترين بازار طلاي جهان، قيمت اين فلز گرانبها طي ماه آينده با افزايش روبهرو شود.
در ضمن نوسانات شديد قيمت طلا در ماههاي اخيرو كاهش قيمت آن از ابتداي سال 2013 بسياري از سرمايهگذاران را متقاعد كرده است كه طلا ديگر سرمايهگذاري مطمئني به شمار نميرود و ترجيح ميدهند تا سرمايه و پول خود را براي خريد نفت سرمايهگذاري كنند.
در این میان اقدام بانک مرکزی اروپا مبنی بر الزام بانکهای بزرگ اروپایی به رعایت قوانین جدید برای جلوگیری از وقوع بحران مجدد در سیستم بانکی منطقه یورو منجر به نگرانی کارشناسان اقتصادی از تاثیر این امر بر بازارهای مالی و قیمت طلا شده است.
اما در بازار جهاني نفت؛ اعلام خبر افزايش چهار ميليون بشكهاي ذخاير نفت خام آمريكا در هفته منتهي به 11 اكتبر در پي تعطيلي دولت آمريكا، افزايش تنشهاي سياسي و بيثباتي امنيتي در ليبي، افزايش تنش در روابط آمريكا و عربستان بر سر بحران سوريه، افزايش شاخص توليدات صنعتي چين طي ماه اكتبر، اخبار مربوط به آسيب رساندن به تاسيسات نفتي در نيجريه از جمله اخبار تاثيرگذار در قيمت طلاي سياه شد.
ضمنا آغاز تعميرات فصلي پالايشگاهها در آمريكا و متوقف شدن بعضي از خطوط انتقال نفت خام به مراكز فروش از موجودي انبار نفت اين كشور و كاهش قيمت کاسته است. از سوي ديگر تضعيف دلار بر تقويت بهاي نفت برنت افزوده است.
اما در بازار داخلي؛ تلاش دوباره براي اعمال تحريمهاي اتحاديه اروپا بهرغم حكم دادگاه عمومي اروپا، تلاش كاخ سفيد براي جلوگيري از تشديد تحريمهاي ضدايراني، عدم رضايت همسايگان عرب به ويژه عربستان و متحدان آمريكا از نزديكي ارتباطات سياسي ايران و آمريكا، آب شدن يخ روابط سياسي بين ايران و انگليس در پي صدور دستور از سرگيري توليد در يكي از ميدانهاي گازي در آبهاي بريتانيا، سفر دو سناتور از مجلس سناي فرانسه به تهران به منظور ديدار با مقامات ايراني در پي ادامه دور جديد مذاكرات هستهاي از جمله اخبار در عرصه سياسي در هفته گذشته بود.
از سوی دیگر حذف يارانههاي سه دهك بالاي جامعه و اجراي آن از بهمنماه امسال در پي كسري بودجه دولت، ملغي شدن برخي از موانع صادراتي از جمله الزام به فروش ارزهاي ناشي از صادرات بخش خصوصي در اتاق مبادلات ارزي با برنامههاي وزير صنعت، معدن و تجارت و عدم اخذ ماليات از صادركنندگان و اعلام افزایش نرخ سود بانکی از جمله برنامههايي بود كه در طول هفته گذشته از سوي دولت تصويب شد.
بر اين اساس هر دلار آمريكا در مركز مبادلات ارزي از بيستوهفتم مهرماه تا چهارم آبانماه از 24 هزار و 841 ريال به 24 هزار و 821 ريال و هر يورو از 33 هزار و 999 ريال به 34 هزار و 265 ريال رسيد. از سوي ديگر در بازار آزاد برخلاف كاهش 3/0 درصدي قيمت دلار، هر يورو از رشد 36/0 درصدي برخوردار بود. در اين ميان قيمت هر گرم طلاي 18 عيار از رشد 74/1 درصدی و هر سكه از رشد 04/1 درصدي برخوردار شدند. اما در بازار مسکن؛ شاخص قيمت این بازار در تهران بعد از رشد شديد در خرداد 92، در تابستان با ركود مواجه و آماده ريزش شد، بهطوریکه در مهرماه قیمت آن به حدي كاهش پيدا كرد كه با وضعيت شاخص آن در بهمن سال 91 برابر شد.
ميانگين قيمت مسكن در تهران از پايان خرداد تاكنون 13 درصد كاهش پيدا كرده است كه اين ميزان كاهش قيمت در طول 4 ماه، شايد بتواند به معني تخليه كامل حباب مسكن باشد. با اين حال، اگرچه برخي كارشناسان براي ماههاي آينده ثبات پيشبيني ميكنند، اما احتمال کاهش مجدد قيمت در اين بخش وجود دارد.
در بازار سرمایه اخبار مربوط به افزايش قيمت خوراك گاز مصرفي پتروشيميها، اصلاح مجوز قيمتگذاري در صنعت خودرو، گزارشهاي مياندورهاي شركتهاي سرمايهگذاري و اعلام رشد سود شركتهاي زيرمجموعه آنها، گزارشهاي نه چندان دلچسب برخي نمادهاي پالايشگاهي از جمله اخبار تاثيرگذاری بود كه منجر شد تا در فعاليت كاري 6 روزه بورس اوراق بهادار تهران از بيستوهفتم مهرماه تا چهارم آبانماه، این بازار بازدهي 1/1 درصدي را عايد سرمايهگذارانش كند كه از اين ميزان بازدهي، تنها 4/0 درصد آن مربوط به فعاليت كاري بورس تهران در طول هفته گذشته و 7/0 درصد مربوط به روز گذشته بوده است.
گروه انبوهسازی مترصد بازدهی مثبت در میان صنایع بورسی، درحالی گروه انبوهسازي از اول سال تا کنون از بازدهی 4/24 درصدی برخوردار شده که در سال 91 بازدهي منفي بيش از 2 درصدي را ثبت کرده است. اين بازدهي مثبت که شامل يكسوم بازدهي كل بازار در هفت ماهه امسال است، نشان از آن دارد كه گروه ساختماني اعم از شرکتهای پیمانکاری و شركتهايي كه از ملك و املاك و مستغلات برخوردارند، به شدت داراي پتانسيل رشد قیمتی هستند. بر این اساس می توان مدعی شد که شركتهاي ساختماني به نوعی از رشد بورس طي 12 ماهه گذشته عقب ماندهاند که می توان از ركود در اجراي پروژههاي عمراني به عنوان یکی از این دلایل نام برد.
اما در شرايط كنوني افزايش شديد نرخ مسكن و ساختمان از مهر سال گذشته تاكنون، شرايط تورمي كه شركتهاي ساختماني را مجبور به افزايش سرمايه كرده است و اين افزايش سرمایهها
( که نخستين آن در شركت سرمايهگذاري مسكن رخ داد) باعث تحرك جديد در اين گروه ميشود تا به واسطه تامین نقدينگي لازم در این صنعت پروژههاي جديد در آن به اجرا گذاشته شود.
از سوي ديگر توقف اجرای مسکن مهر از سوی دولت جدید ميتواند خبر خوبي براي سهام ساختمانيها باشد تا این شرکتهای ساختمانی را اجرا پروژههای ارزان قیمت باز دارد تا به این واسطه یکی از ریسکهای مهم اين گروه يعني ارزانسازي را متوقف كند. اما در بين سهام ساختماني به نظر ميرسد سرمايهگذاري مسكن به دليل وجود شركتهاي سودده و پرتحرك در پرتفوليوي خود و همچنين برنامه افزايش سرمايه از پتانسيل مناسبی برخوردار است. همچنين سرمايهگذاري ساختمان به دليل رقابتهاي مديريتي كه در سهام آن وجود دارد از ديگر سهام مورد توجه انبوهسازي و ساختمان ارزيابي ميشود.
منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر