صنعت خودرو بدون پدرخوانده
پارسینه: در حالی بسیاری از خودروهای تولید داخل هنوز کیفیت لازم را برای ادامه تولید ندارند که در این میان برخیها از حضور ایران در بازار جهانی خبر میدهند.
تحریریه پارسینه: پس از خداحافظی نعمت زاده با وزارت صنعت به نظر می رسد که این صنعت دیگر حامی و پشتیبانی نداشته باشد و شاید بتوان در آینده امیدوار بود تا اتفاقات خوبی در این زمینه رخ دهد و تغییراتی در سطح کیفی خودروهای داخلی به وجود آید.
در حال حاضر ۱۰ مدل از خودروهای داخلی در پایینترین سطح کیفی قرار دارند و تنها یک ستاره از پنج ستاره کیفی را کسب کردهاند که برخی از رسانهها و پارسینه اسامی این خودروها را منتشر کرده است. خودروهایی که تولید آنها باید متوقف شود و سازمان استاندارد پیش تر به شرکتهای سازنده این خودروها التیماتوم داده است. در این میان کارشناسان نیز از مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت و مدیران شرکتهای خودروسازی خواستار توقف تولید خودروهای تک ستاره شدند.
از اوایل سال گذشته مدل ارزیابی کیفیت خودروهای داخلی تغییر کرده و این محصولات بسته به کیفیت خود یک تا پنج ستاره کیفی کسب کردند. این خودروها شامل سایپا ۱۳۱، سایپا ۱۱۱، سایپا ۱۳۲، تیبا هاچبک، ساینا، امویام ۱۱۰ اس، سمند، پژو پارس، پژو ۴۰۵، لیفان ایکس ۶۰ و امویام ۵۵۰ هستند.
به گفته امرالله امینی - عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، مشکلی که در حوزه کیفیت خودروهای داخلی این است که اگرچه هر ماه گزارش ارزیابی کیفیت خودروهای داخلی تهیه و منتشر میشود اما به این گزارشها ترتیب اثر داده نمیشود!
بدین ترتیب، یکی از دلایل پایین بودن کیفیت برخی خودروهای داخلی رانت و زد و بند بین برخی خودروسازان و قطعهسازان است. به عنوان مثال، در برخی موارد شاهد هستیم که برخی قطعهسازان بزرگ داخلی از مواد اولیه ضایعاتی و بیکیفیت برای تولید قطعات خودرو استفاده میکنند که نمونه آن تولید مجموعه فرمان برخی خودروهای پر تیراژ داخلی با استفاده از مواد اولیه ضایعاتی است.
تولید خودروهایی با سطح کیفی تک ستاره از سوی شرکتهای ایران خودرو، سایپا، مدیران خودرو و کرمان خودرو اظهار کرد که این خودروها عمرشان را کردهاند و خودروسازان باید به فکر جایگزینی آنها با محصولات جدید باشند زیرا پرداخت هزینههای جدید برای افزایش کیفیت آنها چندان منطقی نبوده و این سرمایهها باید صرف تولید خودروهای جدید و با کیفیت شود.
با این وجود، مدیرعامل شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران اخیرا اعلام کرده است که که براساس تصمیم جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت؛ تا انتهای سال جاری تولید خودروهای تک ستاره متوقف میشود. اشکان گلپایگانی عضو کمیسیون صنایع مجلس اظهار داشت که براساس تصمیمگیری جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت از ابتدای سال ۱۳۹۷ هیچ خودروی تکستارهای نباید در سبد تولید شرکتهای خودروساز داخلی وجود داشته باشد و تولید خودروهای تک ستاره باید تا پایان سال جاری متوقف شود.
به این ترتیب شرکتهای ایران خودرو، سایپا، مدیران خودرو کرمان خودرو تنها تا پایان سال جاری وقت دارند تولید خودروهای تک ستاره شامل سایپا ۱۳۱، سایپا ۱۱۱، سایپا ۱۳۲، تیبا هاچبک، ساینا، امویام ۱۱۰ اس، سمند، پژو پارس، پژو ۴۰۵، لیفان ایکس ۶۰ و امویام ۵۵۰ را متوقف کرده و یا کیفیت این خودروها را به سطح کیفی حداقل دو ستاره ارتقاء دهند.
از سوی دیگر یکی دیگر از اعضای کمیسیون صنایع مجلس معتقد است که صنعت خودرو بویژه دو شرکت بزرگ خودروسازی یعنی ایران خودرو و سایپا علی رغم ظرفیت های مناسب نتوانسته اند، دانش فنی روز را متناسب با تکنولوژیهای متداول جهانی بومی کنند و همچنین اعتماد مصرف کننده داخلی را نیز بخوبی جلب نکرده اند. به گفته او بخش اعظم این مشکلات به ساختار مدیریتی آنها باز میگردد و با گذشت ۳۸ سال نتوانستیم ظرفیتی را بوجود بیاوریم تا صاحب برند شویم.
شرکت های ایرانی با شرکتهای فرانسوی در گذشته قرارداد همکاری منعقد کرده بودند که به دلایل مختلف با کارشکنی طرف فرانسوی نیمه کار ماند اما پس از برجام دوباره این فرصت ایجاد شد تا با شرکت رنو،پژو و سیتروئن(که زیر مجموعه پژو به شمار می رود) همکاری کنند که می تواند سرآغاز اتفاق خوبی در صنعت خودرو باشد.
قراردادها ویژگی یک همکاری مناسب را دارند و طرف ایرانی ۴۰ تا ۵۰ درصد سهم دارد و مقرر شده تا محصول مشترکی تولید شود. به گفته برخی ها۳۰ درصد تولیدات حاصل از این قرارداد با نام تجاری دو طرف(مثلا سایپا- رنو) روانه بازار شود که یک اقدام مناسب برای حضور ایران در بازارهای جهانی خواهد بود.
بنابراین با قراردادهای مشترک مسئولان امیدوارند که محصولات ایرانی در بازار جهانی به فروش برسد اما در ابتدا باید بنیان خودروهای بی کیفیت از بین برود و دیگر هیچ خودرویی تک ستاره ای در ایران به مرحله تولید نرسد.
سایپا کیفیت صفر
تا زماني كه خودروسازي دولتي است همين وضع ادامه داشته و بدتر هم خواهد شد، و فقط مردم مظلوم از جان و مالشان هزينه اين خودروهاي بي كيفيت و گرانقيمت را مي پردازند.