بیش از ۸۰ درصد درآمدهای نفتی بصورت ارزی وصول میشود
پارسینه: وزیر نفت با تبیین مهمترین اقدامهای وزارت نفت در دولت سیزدهم و با مثبت ارزیابی کردن فروش نفت عنوان کرد: بیش از ۸۰ درصد از پول نفت صادر شده به خارج از کشور به صورت ارزی و مابقی به صورت تهاتر با دارو و کالای اساسی انجام می شود.
به گزارش پارسینه، جواد اوجی در گفتوگویی تلویزیونی با بیان اینکه نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی یکی از معتبرترین نمایشگاههای نفت و گاز در جهان است، گفت: در این نمایشگاه بیش از هزار و ۲۰۰ شرکت معتبر داخلی و خارجی حضور داشتند و در طول برگزاری این نمایشگاه مقامهای بلند پایه کشورمان همچون رئیس جمهوری، رئیس قوه مقننه و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و بسیاری از فعالان عرصه بینالمللی از دستاوردهای عرضه شده در نمایشگاه بازدید کردند.
وی با بیان اینکه یک سالن مجزا برای حضور شرکتهای دانشبنیان در بیستوششمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی اختصاص داده شد و تا حد امکان از آنها حمایتهای لازم صورت گرفت؛ به عنوان مثال هزینه غرفههای آنها رایگان محاسبه شد، تصریح کرد: در این بخش از نمایشگاههای شرکتهای خوبی در بخشهای مختلف همچون بهینهسازی مصرف سوخت، افزایش بازدهی چاههای نفت و تأمین کالاهای وارداتی حضور داشتند که نظر هر بازدیدکنندهای را به خود جلب میکرد.
تأمین ۷۰ درصد از نیازهای صنعت نفت از داخل کشور
وزیر نفت با بیان اینکه هم اکنون ۶۵ تا ۷۰ درصد از نیاز صنعت نفت از طریق شرکتهای داخلی تأمین میشود و ۲۵ تا ۳۰ درصد آن وارداتی است، گفت: کالاهای مورد نیاز صنعت نفت پیش از بیستوششمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و در حین برگزاری آن به شرکتهای داخلی اعلام شد و بر این اساس در ایام برگزاری این نمایشگاه تفاهمنامه و قرار داد با شرکتهای دانش بنیان در زمینههای مختلف منعقد شد.
اوجی با تأکید بر اینکه در حال حاضر تقریبا شرکتهای داخلی نیاز صنعت نفت را در زمینه توربوکمپرسورها تأمین میکنند، افزود: هم اکنون خوشبختانه برخی شرکتها در بسیاری از حوزهها افزون بر تأمین نیاز بخش داخل به سمت صادرات خدمات فنی و مهندسی رفتهاند.
وی به دستاوردهای شرکتهای داخلی در زمینه تولید کاتالیستهای مورد نیاز صنعت پتروشیمی اشاره کرد و گفت: هم اکنون علاوه بر این دستاورد ما در بخش تجهیزات پتروشیمی و پالایشی از سوی شرکتهای دانش بنیان دست یافتهایم؛ وزارت نفت باید به گونهای از شرکتهای دانشبنیان حمایت کند که بخش مهمی از درآمدها ارزی کشور از طریق صدور خدمات فنی و مهندسی باشد.
امضای قراردادهای جدید برای فروش نفت
وزیر نفت با تأکید بر اینکه از ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم صادرات نفت ایران نسبت به قبل خوب شده است، گفت: تا به امروز پول نفت فروخته شده در سررسیدهای خود وصول شده است؛ هم اکنون بیش از ۸۰ درصد از پول نفت صادر شده به خارج از کشور به صورت ارزی و مابقی به صورت تهاتر با دارو و کالای اساسی انجام میشود.
اوجی تصریح کرد: وزرات نفت از ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم توانسته هم زمان با افزایش دریافت پول نفت از مشتریان خود، مشتریان و قرار دادهای جدید فروش نفت خام با سایر کشورها را منعقد کند.
وی به واریز بیش از ۱۲.۵ میلیارد دلار ارز حاصل از فروش محصولات پتروشیمی به سامانه نیما در سال گذشته اشاره کرد و گفت: اگر میخواستیم با روش دولت قبل به سمت فروش نفت برویم، معلوم نبود قیمت ارز چگونه بود.
وصول ۴ میلیارد دلار مطالبات بخش گاز در سال ۱۴۰۰
اوجی با بیان این که در سال ۱۴۰۰ بیش از ۴ برابر بیشتر وصول مطالبات نسبت به سال ۱۳۹۹ در بخش صادرات گاز داشته ایم، گفت: پارسال ۴ میلیارد دلار وصول مطالبات در بخش گاز محقق شده است؛ این امر باعث شد در بخش کالاهای اساسی کشور دچار مشکل نشود.
وی با اشاره به مشکلات کشورهای همسایه در زمینه تامین کالاهای اساسی بعد از تحولات روسیه و اوکراین گفت: خوشبختانه با توجه به فروش نفت خوب ما، امروز ذخایر خوبی در زمینه کالاهای اساسی داریم؛ از سوی دیگر با تامین مستمر ارز توانستیم بازار ارز کشور را نیز کنترل کنیم.
افزایش ظرفیت پالایشی کشور تا ۵ سال آینده
وزیر نفت با تاکید بر این که دولت هیچ برنامهای برای افزایش قیمت بنزین ندارد، افزود: وزارت نفت با تعدادی از پیمانکاران و کارگاههایی که توانمندی گاز سوز کردن خودروها را دارند قرارداد دارد. هم اکنون نیز گاز سوز کردن رایگان خوردورهای عمومی و وانت بارها آغاز شده است.
اوجی تصریح کرد: هر خوردرو گاز سوز برای ما ۱۱ میلیون تومان هزینه در بر دارد و تا پایان امسال بیش از ۲۰۰ هزار خودرو گاز سوز خواهند شد.
وی درباره ظرفیت پالایشی کشور نیز گفت: در سالهای گذشته سرمایهگذاری در این بخش صورت نگرفته است، اما در دولت سیزدهم، وزارت نفت احداث یک پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکهای در کنار پالایشگاه ستاره خلیج فارس را برعهده گرفته است که در قانون بودجه نیز تصویب شد.
وزیر نفت ادامه داد: همچنین ۸ طرح برگزیده پتروپالایشی از قبل برنامهریزی شده است که در دولت فعلی مسائل مربوط به موافقت اصولی، مجوز خوراک و تنفس خوراک آن را حل کردیم. از طرفی در پالایشگاههای فعلی طرحهای ارتقا ظرفیت کیفی و کمی را دنبال میکنیم تا ضمن تأمین پایدار سوخت در کشور صادرات محصولات فراوردههای نفتی را نیز داشته باشیم.
اوجی با اشاره به انعقاد قرارداد شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با یکی از خودروسازهای بزرگ کشور در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی گفت: با حمایت صنعت نفت این شرکت خودرو ساز اقدام به گاز سوز کردن خودروها کرده است.
وزیر نفت افزود: به احتمال زیاد امسال یکی از پالایشگاههای ۶۰ هزار بشکهای میعانات و نفت خام کشور به بهره برداری میرسد و تا ۵ سال آینده ظرفیت پالایشی کشور یک میلیون بشکه افزایش خواهد یافت، همچنین در ماههای اخیر ۸ طرح پترو پالایشی کشور فعال شده که بخش اصلی تامین مالی این پروژهها از طریق هلدینگهای پتروشیمی، بانکها و فایننسهای خارج انجام خواهد شد.
بهرهبرداری از یک طرح انجیال تا پایان سال
وزیر نفت در پاسخ به پرسشی مبنی بر روند پیشرفت طرحهای انجیال ۳۱۰۰ و ۳۲۰۰ و امکان تحقق آنها در سال ۱۴۰۱ افزود: تلاش وزارت نفت بر این است که با برنامهریزیها و نشستهای مستمری که برای طرحهای بالادست و پایین دست انجام میشود، حداقل یکی از این طرحهای انجیال تا پایان امسال به بهرهبرداری برسد.
وی درباره سرمایهگذاری در میادین مشترک گفت: یکی از مشکلاتی که در تولید نفت و گاز داشتیم به ویژه در سال گذشته اعلام کردیم، کسری نزدیک به ۲۵۰ میلیون مترمکعب گاز در فصل سرد به دلیل عدم سرمایهگذاری در سالهای پیش بود.
تکمیل ۴۸ پروژه نیمهکاره
اوجی با تأکید بر اینکه پروژهها در وزارت نفت از لحاظ تولید نفت، تولید گاز، ظرفیت پالایشی براساس نیازهای کشور اولویتبندی شدهاند، گفت: خوشبختانه سال گذشته بیش از ۱۶.۵ میلیارد دلار برای ۵۵ پروژه در بخشهای بالادست، پایین دست، جمعآوری گازهای مشعل و بهینهسازی مصرف سوخت قرارداد و تفاهم انجام شد.
وزیر نفت ادامه داد: چند هفته گذشته نامهای خدمت جناب آقای رئیسی دادم که تلاش میشود ۴۸ پروژه نیمهکارهای که سالیان سال در وزارت نفت باقیمانده وبلاتکلیف بود و بالغ بر ۱۳ میلیارد دلار در اینها سرمایهگذاری شده انشالله تا پایان امسال با برنامههای زمانبندی شده مشخصی تکمیل و به بهرهبرداری برسند.
امسال؛ آغاز ۲۲ پروژه اولویتدار
وی با اشاره به اینکه در سال ۱۴۰۱ نیز بیش از ۲۲ پروژه کلان و اولویتدار وزارت نفت در بحث توسعه گاز، نفت، ظرفیتهای پالایشی و پتروپالایشی و زنجیره صنایع تکمیلی پتروشیمی با سرمایه گذاری بالغ بر ۳۰ میلیارد دلار آغاز میشود، اظهار کرد: این پروژهها کمک به ظرفیت تولید نفت و گاز و توان صادراتی گاز و فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی خواهد کرد که محصولات پتروشیمی یکی از منابع درآمدی مطلوب کشور است.
اوجی درباره میدان آرش با بیان اینکه این میدان مشترک بین ایران، کویت و عربستان است، تصریح کرد: بنده حدود دو ماه پیش به مدیرعامل شرکت ملی نفت دستور دادم با توجه به اینکه مطالعات جامع و عملیات لرزهنگاری این میدان هم انجام شده، سریع برنامه نصب نخستین سکو برای تولیدی کردن و حفاری چاهها در دستور کار قرار گیرد. انشالله با برنامهریزی که شرکت ملی نفت انجام داده است به زودی توسعه این میدان را هم انجام خواهیم داد.
اولویت در بالادست، توسعه میادین مشترک
وزیر نفت در مورد سایر میادین مشترک توضیح داد: اولویت وزارت نفت در توسعه میادین بالادست، توسعه میادین مشترک است که بسیاری از این میادین مشترک هم به طور کامل توسعه پیدا نکردهاند؛ توسعه کامل میادین مشترکی از جمله میادین غرب کارون که میادین بزرگی هم هستند و از توان و ظرفیت بالایی در تولید نفت برخوردارند، اولویت ما هستند. البته عمده قرارداد این میادین بسته شده است.
وی به جمعآوری گازهای مشعل غرب و شرق کارون اشاره کرد و گفت: وزارت نفت سه ماه گذشته فراخوانی داد و نزدیک به ۲۸ قرارداد بالغ بر یک میلیارد دلار درخصوص جمعآوری گازهای مشعل به منظور تأمین خوراک مجتمعهای پتروشیمی منعقد کرد که خوشبختانه عمده شرکتهایی که برای عقد این قرارداد آمدند، شرکتهای پالایشی و پتروشیمی برای تأمین نیاز خودشان است. از آنجاییکه بعضی از پتروشیمیها زیر ظرفیت کار میکنند پس قطعا در بحث سرمایهگذاری نیز سبب تسریع اجرای پروژه خواهد شد.
اوجی با اشاره به امتیازهای خوبی که دراین قراردادها در نظر گرفته شده است، افزود: انشالله با برنامهریزیهای صورت گرفته تا پایان این دولت تکلیف گازهای مشعل در کشور مشخص میشود.
بهرهمندی ۶۵۰ هزار خانوار از گاز رایگان
وزیر نفت در زمینه آخرین وضعیت گاز محرومان توضیح داد: در بودجه ۱۴۰۱ نیز به گاز رایگان برای خانوادههای مراکز بهزیستی و کمیته امداد امام (ره) اشاره شده است. تا به امروز بیش از ۶۵۰ هزار خانوار از این قضیه بهرهمند شدهاند و وزارت نفت منتظر دریافت آمار بهزیستی و کمیته امداد امام است. در صورتی که اطلاعات هموطنان دریافت شود، همکاران شرکت ملی گاز خانوارهای جدید را نیز سریع در سامانه صدور قبوض مشترکین تغذیه میکنند.
وی در پاسخ به اینکه پس هنوز زیرساختها برای شناسایی دقیق این خانوارها در نهادهای امدادگر ایجاد نشده است، گفت: هرتعداد خانوار که به وزارت نفت معرفی شوند در همان ماه وارد سیستم میشوند و وزارت نفت در این زمینه آمادگی کامل را دارد.
۱۲ هزار میلیارد تومان در حوزه مسئولیت اجتماعی
اوجی با اشاره به اینکه از شروع دولت سیزدهم تا به امروز بالغ بر ۱۲ هزار میلیارد تومان کمک در حوزه مسئولیت اجتماعی داشتهایم، افزود: وزارت نفت در تمامی استانها تقبل کرده است لولهکشی داخل منازل تعدادی از خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام و بهزیستی را توسط هم شرکت ملی گاز انجام دهد.
وزیر نفت درباره برنامه وزارت برای حذف رانت در فروش فرآوردهها، گفت: تمامی فرآوردههای نفتی در بازار بورس عرضه میشود که خود کمک بزرگی در زمینه جلوگیری از قاچاق و تخلفاتی که در این زمینه انجام میشد، میکند.
وی ادامه داد: مجلس سال گذشته نزدیک به میزان ۱۵ هزار میلیارد تومان به وزارت نفت مجوز داد که از قِبل تهاتر نفت با خود شرکتهای پالایشی، وکیوم باتوم را در اختیار وزارت راه و یک سری از سازمانهایی که در خصوص احداث جاده و بزرگراهها فعالیت میکنند، قرار دهد.
اوجی در این رابطه افزود: در همان ماههای نخست آغاز به کار دولت، تمامی حوالهها صادر و بخشی از این ظرفیت استفاده شد و بخشی باقی ماند.
تعرفه گاز مشترکان پرمصرف؛ غیریارانهای
اوجی با اشاره به اینکه خوشبختانه یکی از اقدامهای دولت سیزدهم افزایش تعرفه برای مشترکین پرمصرف گاز بود که پارسال در آذرماه رقم خورد، ادامه داد: گام اول به این شکل برداشته شد که هیچگونه تغییری در قیمت سه پله نخست که تقریبا ۷۵ درصد مشترکین ما بودند و بیش از ۵۰ درصد مصرف را داشتند، صورت نگرفت.
وزیر نفت با بیان اینکه در بحث تعرفههای گاز ۱۲ پله تعریف شده است، اظهار کرد: از پله ۴ تا پله ۱۲ مشترکین پرمصرف هستند. با برنامهریزی که انجام و در دولت نیز مصوب شد، هر پله نسبت به پله قبل ۴۰ درصد افزایش مییابد یعنی سه پله نخست که ۷۵ درصد مشترکین ما هستند هیچگونه افزایش قیمتی نداشتند. ولی از پله ۴ که شروع مشترکین پرمصرف است، افزایش نرخها انجام شد، ولی پارسال به دلیل اینکه نمیخواستیم تکانههای اقتصادی اتفاق بیفتد بخشی را گذاشتیم در سال ۱۴۰۱ اجرا شود.
وی با اشاره به اینکه مجلس در قانون بودجه ۱۴۰۱ مصوب کرده است قیمت گاز برای مشترکین پرمصرف باید بدون یارانه باشد، تصریح کرد: کارشناسان ما در حال بررسی این موضوع هستند که پس از نهایی شدن به دولت ارائه خواهد شد. انشالله افزایش قیمت ابزاری برای کنترل شدت مصرف انرژی و بهینه مصرف کردن گاز برای مشترکان باشد.
اوجی اضافه کرد: فکر میکنم این آیین نامه طی یکی دوماه آینده به دولت ارائه شود.
وزیر نفت با تبیین مهمترین اقدامهای وزارت نفت در دولت سیزدهم و با مثبت ارزیابی کردن فروش نفت عنوان کرد: بیش از ۸۰ درصد از پول نفت صادر شده به خارج از کشور به صورت ارزی و مابقی به صورت تهاتر با دارو و کالای اساسی انجام می شود.
ارسال نظر