گوناگون

ردپای دلالان ناصرخسرو در داروخانه ها

ردپای دلالان ناصرخسرو در داروخانه ها

پارسینه: فروش داروی قاچاق و غیرمجاز تنها در خیابان ناصرخسرو اتفاق نمی‌افتد، بلکه برخی داروخانه‌ها به ویژه در پایتخت، خود را گرفتار دلالی دارو کرده اند، بدون آنکه به عواقب این تخلف فکر کنند.

دارو به عنوان یک کالای استراتژیک و حیاتی، نقش ویژه‌ای در مبادلات امروز جهان دارد و کمپانی‌های بزرگ دارویی در دنیا، همواره در تلاش هستند که بیشترین سهم از فروش دارو را برای محصولات خود داشته باشند. از همین رو، به شیوه‌ها و روش‌های مختلفی متوسل می‌شوند تا درآمد بیشتری کسب کنند. در این بین، عده‌ای هم از راه قاچاق دارو، می‌خواهند پولی به جیب بزنند و فرقی نمی‌کند که مصرف کننده دارو، فقیر باشد یا پولدار که برایش قیمت دارو مهم نیست.

در حال حاضر، کشور در شرایطی به سر می‌برد که سایه مشکلات اقتصادی بر سر اکثریت جامعه سایه افکنده و خانواده را تحت فشار قرار داده است. در این بین، خانواده‌هایی که بیمار دارند و می‌بایست برای تامین داروی او هزینه کنند، بیشتر از سایرین تحت فشار هستند. این شرایط وقتی بدتر می‌شود که داروی او به آسانی به دستش نرسد و مجبور شود سراغ دلالان دارویی برود.

به گفته مسئولان وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو، ۹۶ تا ۹۷ درصد نیاز دارویی کشور در داخل تامین می‌شود و تنها بین ۳ تا ۴ درصد دارو‌های مورد نیاز بیماران ما وارداتی است. اما، واقعیت این است که این چند درصد حداقلی، سهم ارزی و ریالی بالایی از بودجه تامین دارو را به خود اختصاص می‌دهد. از همین رو، بیشترین موارد تخلف را باید در بین دارو‌هایی جستجو کرد که در لیست دارو‌های وارداتی و البته بعضا کمیاب قرار دارند.

برای تهیه یک قرص خارجی، آدرس یک داروخانه در مرکز شهر را دادند، در حالی که جلوی پیشخوان می‌خواستم نسخه ام را بدهم تا مطمئن شوم دارو را دارند یا خیر، یک مرد جوان وارد داروخانه شد و یک راست رفت جلو و رو به شخصی که پشت پیشخوان داروخانه بود، صفحه گوشی موبایلش را نشان داد و گفت؛ این قرص را داری.

عکس نسخه دارو را گرفته بود تا کمتر دچار مشکل شود.

داروخانه چی رو به مرد جوان، گفت: الان ندارم، اما می‌تونم پیدا کنم.

مرد جوان وسط حرفش پرید و گفت: لازم دارد بنده خدا، مثل اینکه چند تا داروخانه سر زده، اما گیر نیاورده است.

بعد ادامه داد؛ قیمت چند است که پاسخ شنید الان نمی‌توانم بگویم باید سئوال کنم، چون دارو هر روز گران می‌شود.

این شیوه دارو فروشی که بیشتر مختص خیابان ناصرخسرو است، حالا به داخل برخی داروخانه‌ها راه پیدا کرده و برخی، از شرایط اقتصادی کشور، به دنبال کسب درآمد‌های غیرقانونی هستند. کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو، در گفتگو با خبرنگار مهر، این موضوع را تایید کرد و گفت: نشتی دارو به بیرون از داروخانه‌ها را قبول داریم.

وی توضیح داد: وقتی در یک مقطعی برخی دارو‌ها کمیاب می‌شود، عده‌ای به دنبال کسب منافع اقتصادی و فروش دارو بدون نسخه هستند که در این شرایط، باید گزارش شود. اما، مردم به دلیل نیاز به دارو، کمتر به دنبال شکایت هستند.

جهانپور با تاکید بر تقویت نظارت‌ها بر عملکرد داروخانه ها، افزود: روش‌هایی که سازمان غذا و دارو برای شناسه دار کردن دارو‌های خاص در پیش گرفته است، می‌تواند تا حدود زیادی مشکل فروش غیرقانونی دارو را مرتفع کند. اما واقعیت این است که چنین رفتار‌هایی وجود دارد و ما آن را رد نمی‌کنیم.

در همین حال، دکتر اکبر برندگی مدیر کل دارو و موادمخدر سازمان غذا و دارو با بیان اینکه در سال ۹۵ بازار دارو ۱۶ هزار میلیارد بود که این رقم در سال ۹۶ به بیش از ۱۸ هزار میلیارد تومان رسید، اظهارداشت: در سال ۹۷ احتمالا مرز ۲۰ هزار میلیارد را رد می‌کند. در حالی که بودجه بیمه‌ها در حوزه دارو بین ۷ تا ۸ هزار میلیارد است. بنابر این از بازار دارویی ۱۸ هزار میلیاردی، ۸ هزار میلیاردش را بیمه می‌دهد و ۱۰ هزار میلیارد را مردم باید بدهند که نشانه خوبی نیست، چرا که پرداخت از جیب بیماران را افزایش می‌دهد.

دکتر شهریار اسلامی تبار مدیرکل دفتر بازرسی، رسیدگی به شکایات و امور حقوقی سازمان غذا و دارو، در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: در بازرسی‌ها از داروخانه‌های تحت پوشش سه دانشگاه علوم پزشکی در تهران، ۲۱۷ مورد بازرسی منجر به کشف از داروخانه‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران گردیده که این آمار برای داروخانه‌های دانشگاه علوم پزشکی ایران۱۱۲ و برای داروخانه‌های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ۶۳۳ مورد بوده است.

به گفته وی، ۲۳۰۹ داروخانه تحت پوشش سه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران و ایران قرار دارد.

در همین حال، دکتر حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، در واکنش به تخلفات کم فروشی و گران فروشی دارو، گفت: وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و دستگاه‌های مرتبط می‌بایست بر توزیع دارو در داروخانه‌ها نظارت جامع کنند تا از احتکار احتمالی در زمینه دارو در داروخانه‌ها جلوگیری شود.

وی تصریح کرد: امکان تخلف داروخانه‌ها در ارائه دارو به مصرف کننده و بیماران وجود دارد و این امر باز می‌گردد به وجدان کاری و احساس مسئولیت داروسازان تا در شرایط فعلی فردی با احتکار مردم را با فشار‌های اقتصادی روبه رو نکند.

شهریاری افزود: نباید به عده‌ای سودجو و فرصت طلب اجازه داد در شرایطی که فشار‌های اقتصادی برمردم وارد می‌شود، دارو را گران بدست مصرف کننده برسانند، بنابراین الزامی است که نظارت در شرایط کنونی تشدید و جدی‌تر دنبال شود تا شاهد کاهش تخلفات در زمینه فروش دارو در داروخانه باشیم.

وی در خصوص اینکه مردم در زمینه کمبود دارو‌ها گله‌مند هستند، تصریح کرد: همکاران ما در وزارت بهداشت اعلام می‌کنند که مشکلی برای تامین داروی بیماران وجود ندارند و این در حالی است که امکان دارد ما در زمینه نسخه‌هایی که پزشکان در ارتباط با بیماران سرطانی تجویزمی‌کنند، بیماران را برای تهیه دارو به داروخانه‌های خاص ارجاع دهیم.

منبع: خبرگزاری مهر

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار