گوناگون

هرآنچه که دردادگاه چهارمتهم به زورگیری گذشت

پارسینه: در آغاز نشست علنی دادگاه رسیدگی به پرونده چهار جوان زورگیری که به تازگی با انتشار فیلم یکی از سرقت‌هایشان تحت تعقیب قرار گرفته و دستگیر شده بودند، قاضی خطاب به خبرنگاران گفت: حتی از آوردن نام کوچک متهمان خودداری کنید، چراکه تنها ایشان با شماره‌های یک تا چهار مورد اشاره قرار می‌گیرند.

چندی پیش با انتشار فیلم زورگیری از یک شهروند توسط چهار شرور، واکنش های زیادی، به ویژه در فضای مجازی به وقوع پیوست تا در نهایت دستور ویژهٔ رییس قوه قضاییه برای پیگیری این ماجرا را به دنبال داشته و عزم به وجود آمده سبب شود که زورگیران با سرعتی مثال زدنی دستگیر شده و برای محاکمه به دادگاه معرفی شوند.

دادگاه رسیدگی به پرونده چهار متهم به زورگیری که بر اساس اظهارات نماینده دادستان تهران همگی آن‌ها زیر ۲۴ سال سن دارند، صبح روز شنبه، ۹ دی‌ در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی برگزار شد و طی آن هر چهار متهم محاکمه شدند.


هر چهار وکیل متهمان تسخیری هستند

به گزارش ایسنا، رییس شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب در ابتدای دادگاه با اعلام آغاز دادگاه با حضور وکلای مدافع متهمان و نماینده دادستان تهران گفت که وکلای مدافع چهار متهم به زورگیری وکلای تسخیری هستند و هیچ کدام از آن‌ها حاضر به دفاع از متهمان نبودند، بلکه با دستور دادگاه به جلسه محاکمه فرا خوانده شده‌اند.

قاضی صلواتی اظهار کرد: لازم به یادآوری است وکلای حاضر در جلسه وکلای تسخیری هستند. با توجه به اینکه هیچ یک از وکلا حاضر به دفاع از متهمین نبودند از آن‌ها خواهش کردیم که دفاع کنند.

صلواتی ادامه داد: البته دفاع وظیفه قانونی این وکلاست ولی نه اینکه آن‌ها به میل خود اینجا باشند، بلکه به دستور دادگاه برای دفاع در جلسه حاضر شده‌اند.

یادآوری چند ماده و تبصره قانونی، پیش از آغاز

رییس شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب با اشاره به تبصره ۲ ماده ۱۸۸ قانون آیین دادرسی کیفری، گفت: دادگاه می‌تواند کسانی را که در نظم جلسه اخلال کنند از یک تا پنج روز توبیخ کنند.

وی گفت: همچنین در اجرای ماده ۱۹۲ قانون آیین دادرسی کیفری به متهمین تفهیم می‌شود، خلاف حقیقت، وجدان، قوانین، ادب و نزاکت سخن نگویند.

صلواتی با اشاره به تبصره‌های ماده ۱۸۸ قانون آیین دادرسی گفت: خبرنگاران می‌توانند از جریان رسیدگی به پرونده گزارش تهیه کنند ولی نباید نام و موقعیت اجتماعی متهمین ذکر شود.

حتی آوردن نان کوچک متهمان ممنوع است؛ شماره یک تا چهار!

وی با بیان اینکه تخلف از حکم این تبصره در حکم افتراست، افزود: حتی از ذکر اسم کوچک متهمین باید خودداری شود و در اینجا متهمین با شماره‌های یک تا چهار مورد اشاره قرار می‌گیرند.

صلواتی با اشاره به اینکه دادگاه فقط به جرایم مندرج در کیفرخواست رسیدگی می‌کند از نماینده دادستان تهران خواست تا کیفرخواست صادره علیه این چهار متهم را قرائت کند.

در ابتدای این جلسه چهار متهم به زورگیری مورد توجه بسیار زیاد عکاسان خبری قرار گرفته بودند به نحوی که هجوم آن‌ها با تذکر قاضی صلواتی روبرو شد.

در هنگام تلاوت آیات قرآن مجید نیز صدای گریه‌های این چهار متهم که همگی تقریبا کمتر از ۲۵ سال دارند به گوش می‌رسید.

قرائت کیفرخواست توسط نماینده دادستانی

در ادامه نخستین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده چهار متهم به زورگیری، قاضی صلواتی از نمایندهٔ دادستانی خواست که در جایگاه قرار گیرد و کیفرخواست متهمان این پرونده را خواند.

امیراسماعیل رضوان‌فر با حضور در جایگاه با بیان اینکه دو مطلب را باید در ارتباط با این پرونده طرح کند، گفت: مطلب اول در رابطه با افرادی است که هنوز از سلاح سرد استفاده می‌کنند. این افراد باید بدانند که قانون در رابطه با نگهداری از سلاح سرد و گرم مواردی را یادآور شده و نگهداری این سلاح‌ها جرم به شمار می‌رود و زمانی که افرادی سلاح روی مردم می‌کشند، به نام محاربه تحت تعقیب قرار می‌گیرند.

وی ادامه داد: مطلب دوم، با توجه به شرایط سنی متهمان این پرونده که بیشتر جوان هستند از صاحبان امور کیفری و حقوقی تقاضا دارم که با رعایت شرایط سنی آن‌ها به این پرونده ورود پیدا کنند و با بررسی زوایای پنهان این پرونده، ابعاد جدیدی از آن را روشن کنند.

معرفی چهار متهم پرونده

رضوان‌فر در قرائت کیفرخواست صادره از سوی دادستانی تهران نسبت به متهمان این پرونده ادامه داد: متهم ردیف نخست این پرونده، متولد ۱۳۶۸ و سابقه‌دار است. بر حسب مندرجات کیفرخواست اتهام وی محاربه و افساد فی‌الارض از راه‌های سرقت مسلحانه با سلاح سرد و ایجاد ترس و وحشت و نیز ایراد ضرب و جرح عمدی به شاکی پرونده است.

وی ادامه داد: متهم ردیف دوم این پرونده نیز متولد ۱۳۷۱ و بدون سابقه است. اتهام وی محاربه افساد فی‌الارض از طریق سرقت مسلحانه با سلاح سرد و ایجاد ترس است.

نمایندهٔ دادستان تهران ادامه داد: متهم ردیف سوم این پرونده هم متولد ۱۳۷۰ و سابقه دار است. متهم ردیف ۴ این پرونده نیز متولد ۱۳۶۸ و سابقه‌دار است که اتهامات متهمان ردیف سوم و چهارم، سرقت مسلحانه با سلاح سرد است.

رضوان‌فر در تشریح چگونگی وقوع ماجرای این پرونده گفت: در تاریخ دوازدهم آذر ماه سال جاری زمانی که شاکی پرونده برای رفع نیازهای خود برای دریافت پول به بانک سامان می‌رود، در زمان برگشت از بانک توسط متهمان با دوموتور سیکلت که مسلح به سلاح سرد بودند روبه‌رو می‌شود. این متهمان مبادرت به سرقت اموال شاکی می‌کنند و حتی آن‌ها می‌خواستند حلقه ازدواج شاکی این پرونده را نیز به اجبار و زور از دستش خارج کنند، ولی نهایتا با سرقت لوازم و حتی کاپشن شاکی، با ضربه قمه‌ای که به وی می‌زنند از محل متواری می‌شوند.

پخش فیلم زورگیری در دادگاه

رضوان‌فر تصریح کرد: با توجه به دلایلی که در صحنه جرم باقی‌مانده بود، متهمان دستگیر شدند و در تحقیقات اولیه به اتهامات خود اعتراف کردند و با توجه به این که صحنه سرقت در رسانه‌ها پخش شده بود، در بازسازی صحنه متهمان حضور پیدا کرده و انجام جرم ارتکابی خود را تأیید کردند.

وی ادامه داد: برای بررسی وضعیت روحی و روانی متهمان، آن‌ها به پزشکی قانونی ارجاع داده شدند و در پزشک قانونی صحت سلامت روحی و روانی آن‌ها و عدم جنونشان تایید شد.

نماینده دادستان تهران گفت: با توجه به شاکی این پرونده و حضور متهمان و نیز افرادی که در صحنه سرقت حضور داشتند همگی نشان دهندهٔ این است که ایجاد ترس و وحشت را این متهمان به تصویر کشیده‌اند و با توجه به شرایط پرونده و انطباق آن با مواد قانونی درخواست مجازات این متهمان را دارم.

رضوان‌فر در پایان از ریاست دادگاه خواست که فیلم وقوع این ماجرا را در دادگاه به نمایش بگذارد تا شاید نشان دادن صحنه وقوع جرم در روند رسیدگی به این پرونده تأثیری داشته باشد.


دفاعیات متهم ردیف اول

در ادامه دادگاه، قاضی‌صلواتی از متهم ردیف اول این پرونده خواست تا در جایگاه قرار گیرد. متهم نیز در جایگاه قرار گرفت و قاضی از او پرسید که متولد چه سالی هستی؟

متهم: متولد ۱۳۶۸

- چند سال سابقه داری؟

- سه با چهار سال

- چه شغلی داری؟

- موتور فروش هستم.

قاضی صلواتی در ادامه خطاب به متهم ردیف اول گفت: بر پایه کیفرخواست صادره، شما متهم به محاربه و افساد فی‌الارض از طریق سرقت مسلحانه و ایجاد رعب و وحشت با سلاح سرد و ایراد جرح عمدی نسبت به شاکی هستید؛ از خود دفاع کنید.

متهم در دفاع از خود گفت: من مادرم مریض بود، قبول دارم که جرمی را انجام دادم، ولی برای عمل مادرم نیاز به چهار میلیون تومان پول داشتم. زندگی سختی داشتیم، پدر من مرده و مادرم در خانه‌های مردم کار می‌کرد و تحت پوشش کمیته امداد بودیم، کمیته امداد به ما وام داد که ما با آن وام، خانه‌ای را برای خودمان، یعنی من و خواهر و مادربزرگم و مادرم بخریم. مادرم نمی‌توانست سر کار برود، من به او گفتم، تو نگران نباش برای عملت من این پول را جور می‌کنم. در واقع من مجبور شدم به خاطر فقر این کار را انجام دهم.

قاضی از متهم ردیف اول خواست که حادثه را تعریف کند.

متهم پاسخ داد: من قهوه خانه نشسته بودم که یکی از دوستانم (متهم ردیف دوم) پیش من آمد و ماجرا را به او گفتم. او به من پیشنهاد داد که بیا با هم برویم و دور بزنیم. گفت من شاکی دارم و می‌توانم رضایت شاکی‌ام را بگیرم تا از این طریق پولی برای تو به دست آوریم. من هم پول نیاز داشتم وسوسه شدم و با هم رفتیم.

این متهم ادامه داد: دوستم به دوستان دیگرمان (متهم ردیف سوم و چهارم) زنگ زد. ما یک چاقو داشتیم، یک چاقوی دیگر نیز از شوش تهیه کردیم و همگی با هم مشغول دور زدن بودیم که این آقا (با اشاره به شاکی پرونده) را دیدیم. زمانی که از کوچه رد می‌شدیم، دیدیم کوچه هم خلوت است، همین که آقا جلو خانه رسید، پیاده شدیم و من یک چاقو به او زدم، که قصدم ضربه زدن نبود و اموال او را گرفتیم. در واقع زمانی که درخانه باز شد و می‌خواست به خانه برود، کاپشنش به اشتباه دست دوستم ماند، چرا که او کیفش را نمی‌داد.


پرسش و پاسخ میان قاضی و متهم ردیف اول

قاضی خطاب به متهم گفت: مدارک او چه شد؟

- از‌‌ همان کوچه که می‌خواستیم بیرون برویم در کیف را باز کردیم و پول را برداشتیم و مدارک را در کوچه‌ای انداختیم.

چرا حلقهٔ او را می‌خواستید درآورید؟

- ما نمی‌خواستیم حلقه‌اش را درآوریم، ما می‌گفتیم دستش را باز کند ولی او خودداری می‌کرد، مبلغی هم که ما از کیف او برداشتیم ۷۰ هزار تومان بود.

مدارکی که اینجاست نشان می‌دهد که سوابق شما بسیار زیاد است.

- نه، یکی دو تا بیشتر نبوده یکی اتهام دعوا و دیگری به اتهام مزاحمت بوده است.

پس کیف قاپی چی؟

- از آن اتهام تبرئه شدم.

در فیلم نشان می‌دهد که سلاح شما چاقو نبوده، بلکه قمه بوده است.

- نه آقا! چاقو بوده است.

چند فقره به این شکل انجام دادید؟

- من متوجه انجام این جرایم نشده‌ام و تازه (این کار را) شروع کرده‌ام، ولی یک هفته پس از آن ماجرا دوباره چهار نفری اقدام به سرقت کردیم که مبلغ دریافتی از آن سرقت چهل هزار تومان بود که در آن ماجرا من گاز اشک آور داشتم و دوستم چاقویی داشت.

مورد دیگری هم در شریعتی و تجریش از شما گزارش شده است.

- من نبوده‌ام.

در این لحظه انکار متهم سبب شد تا قاضی با تأکید خطاب به وی بگوید: شاکی این پرونده هم‌اکنون در دادگاه است؛ چرا خودداری می‌کنید؟

- آن روز هم شاکی این پرونده در آگاهی آمد و گفت که من نبوده‌ام.

ولی شاکی آن پرونده هم همین الان در دادگاه است.



انگیزه‌ات چه بود؟ فقر!

انگیزه تو از ارتکاب چنین کارهایی چه بود؟

- فقر!

هر کسی فقر داشت باید قمه بگیرد و مردم را سرکیسه کند؟

- پول حرام از گلوی کسی پایین نمی‌رود.

پس چرا این کار را کردی؟

- می‌خواستم کمک حال مادرم شوم، بی‌پولی مرا مجبور به چنین کاری کرد.

پس امنیت جامعه چه می‌شود؟

- اشتباه کردم.

پدرت زنده است.

- نه پدرم به علت ناراحتی قلبی فوت کرده است.

اگر کسی با خودت چنین کاری کند، انتظارات از دستگاه قضایی چیست؟

- نمی‌دانم! شاید من هم از او شکایت می‌کردم.

انتظار چه مجازاتی دارید؟

- نمی‌دانم من را عفو کنید و به من تخفیف بدهید تا اشتباهاتی که کردم را جبران کنم.

اظهارات شاکی ردیف اول

در ادامه نشست، شاکی ردیف اول پرونده با دستور قاضی در جایگاه حاضر شد تا دربارهٔ جزییات وقوع حادثه توضیحاتی دهد.

وی گفت: نزدیک ساعت ۱۱ ظهر بود که می‌خواستم وارد شرکت شوم که این افراد با قمه دور من را گرفتند و خواستند حلقهٔ من را از دستم بیرون بیاورند که من دستم را مشت کردم و نگذاشتم این کار را انجام دهند.

وی افزود: یکی از متهمین با قمه به صورت من زد و حتی منشی شرکت هم بیرون آمده بود و داد و فریاد می‌کرد و وقتی متهمان احساس خطر کردند، خیلی راحت سوار موتور شدند و گریختند.

قاضی صلواتی از شاکی پرسید، چرا وقتی چند روز پیش به شعبه مراجعه کردید انگشتر در دست شما نبود؟

شاکی پاسخ داد: من می‌ترسم. الان نه حلقه و نه ساعت دستم نمی‌کنم. پول هم به اندازهٔ کرایه تاکسی در جیبم می‌گذارم و اگر با اعضای خانواده بخواهیم به بانک برویم حتما باید چند نفر باشیم. ما حتی دیگر از صدای موتور هم می‌ترسیم.

قاضی صلواتی از شاکی پرسید که چه خواسته‌ای از دادگاه دارید؟

شاکی پاسخ داد: هر تصمیمی که دادگاه بگیرد برای من مورد احترام است.

اظهارات شاکی ردیف دوم: زنجیر نه میلیون تومانی من هم برایشان کافی نبود؟

در ادامه، شاکی ردیف دوم نیز به جایگاه آمد و در بیان جزییات روز حادثه گفت: یک روز جمعه در آبان ماه بود که با ماشین به سمت تجریش در حرکت بودم، در بلوار کاوه دیدم دو موتور سوار خلاف جهت حرکت می‌کنند.

وی افزود: پشت چراغ قرمز و سی، چهل متر مانده به تجریش یک موتوری کنار ماشین من حرکت کرد و موتور به گلگیر ماشین برخورد. من احساس کردم تصادف شده است، شیشه سمت همسرم بالا بود ولی شیشه سمت من پایین بود که یک دفعه دو دست داخل ماشین آمد و شروع به کشیدن زنجیر دور گردن من کرد.

شاکی پرونده ادامه داد: من فقط توانستم در ماشین را قفل کنم و شروع به حرکت کردم. من نمی‌دانستم دارم چه کار می‌کنم، زنجیر هم از گردنم جدا نمی‌شد ولی آن‌ها آن‌قدر زنجیر را کشیدند که لباس و زنجیر من را با هم درآوردند.

وی افزود: پس از آن من پیاده شدم و دنبال آن‌ها دویدم و کمی پایین‌تر دیدم که یکی از موتوری‌ها در ترافیک گیر کرده. او چاقو کشید ولی من دنبال او دویدم و ده قدم مانده بود به او برسم که یک موتوری دیگر آمد او را سوار کرد.

شاکی ردیف دوم این پرونده اظهار کرد: در اینجا چند مسأله وجود دارد، دزدی از قبل وجود داشته است. ولی من می‌گویم این‌ها دزد نیستند، نامردند. زن و بچهٔ من ترسیده‌اند، و سه روز است که بچه‌ام را به مدرسه نفرستاده‌ام. آن‌ها چون گردن من را گرفته بودند نمی‌دانستم برای همسر و فرزندم دارد چه اتفاقی می‌افتاد.

قاضی صلواتی از این شاکی خواست که تقاضای خود از دادگاه را مطرح کند که وی در پاسخ گفت: اولا دوست دارم بر اساس قانون تصمیم‌گیری شود. من فکر نمی‌کنم یعنی نظر من روی مسأله محاربه و اینطور چیز‌ها نیست. چون حتی بد‌ترین آدم هم جا دارد درست شود، ولی کاری که آن‌ها کردند من به عمرم ندیدم.

شاکی ردیف دوم پرونده اظهار داشت: زنجیری که این‌ها از من بردند حدودا نه میلیون تومان قیمت داشت و این سوال پیش می‌آید که آیا این زنجیر نتوانست خرج عمل مادر متهم را بدهد که چهل روز پس از آن، همین کار را تکرار کردند.

اظهارات وکیل متهم ردیف اول

در ادامه جلسه وکیل‌مدافع متهم ردیف اول در جایگاه قرار گرفت و گفت: قبل از دفاع اعلام می‌کنم که موکل من از شاکی ردیف اول عذرخواهی زیادی انجام داده است. او همچنین وقتی پی برد که چه کار زشتی را مرتکب شده، از همه امت شهید پرور ایران عذرخواهی می‌کند.

وی با بیان اینکه یک لایحه ۹ صفحه‌ای به همراه ۲۵ برگ ضمیمه در دفاع از موکل به دادگاه ارائه می‌کند، گفت: اتهاماتی که برای موکل من در نظر گرفته شده محاربه، افساد فی‌الارض و ایجاد ترس و وحشت با سلاح سرد یعنی چاقو است.

وی ادامه داد: من به محض اعلام وکالت تسخیری پرونده را خواندم. اولین خواستهٔ من این است که چون در مسائل کیفری نظر علمای حقوق و همکاران ما بر این است که به شخصیت متهم توجه شود، مطالبی را در این رابطه بیان می‌کنم.

وی اظهار کرد: ‌ پدر متهم به واسطهٔ آسیبی که در سربازی و در زمان جنگ دیده فوت کرده است، متهم دوازده ساله بوده و مادر او مجبور بود که در شرکت‌های مختلف کار کند تا اینکه ازدواج کرد. این ازدواج ناموفق بود و پدر ناتنی با پسری که در زمان بلوغ بوده و سخت‌ترین زمان تربیتی است، سر ناسازگاری داشته است.

ذکر مواردی برای تخفیف در مجازات

وکیل‌مدافع متهم ردیف اول اظهار کرد: وقتی که بچه‌ای دوازده سال دارد و پدر ناتنی با او رفتار خشونت‌آمیزی دارد یک عقده روانی در او به وجود می‌آید. مادر برای تمام کردن این ماجرا از شوهر جدا می‌شود و حاصل این ازدواج هم یک دختر است که در حال حاضر کلاس دوم ابتدایی است.

وی ادامه داد: در این وضعیت مادر پیر که دو فرزند دارد دیگر نمی‌تواند سر کار برود، به نحوی که کار را برای او به منزل می‌آورند و او کار‌هایش را در منزل انجام می‌داده است.

وکیل مدافع متهم ردیف اول در ادامه جلسه، عکس مادر متهم را که در حال انجام کار در منزل است به قاضی و حاضران در جلسه نشان داد و گفت: مطالبی که گفته می‌شود به هیچ وجه مجوزی برای ارتکاب جرم موکل و دیگر متهمان نیست اما ذکر این موارد صرفا به خاطر تخفیف مجازات است.

وی گفت: این مادر که در منزل کار می‌کرده، نیازمند یک عمل جراحی دومی بوده است که متاسفانه مبلغ چهار میلیون تومان از ایشان می‌خواهند و گواهی آن هم در پرونده وجود دارد. این مبلغ شاید برای کسانی که ماشین‌های آنچنانی سوار می‌شوند مبلغ ناچیزی باشد ولی برای چنین خانواده‌ای مبلغ زیادی است.

وکیل ‌مدافع متهم ردیف اول اظهار کرد: موکل، قبلا خودش هم یک بار قربانی چنین حادثه‌ای شده، به نحوی که یک بار خواستند موبایل او را بگیرند و با آجر به سر او زده‌اند و بر روی سر او عمل جراحی انجام شده است.

وی با اشاره به اینکه پزشکی قانونی متهم را در حین ارتکاب جرم مجنون تشخیص نداده است، گفت: وقتی که یک فرد جوان در هنگام شکل‌گیری شخصیت در چنین خانواده‌ای بوده و یک بار هم قربانی چنین حادثه‌ای شده، طبیعی است که او مانند دیگر افراد عادی نیست.

وی تصریح کرد: با توجه به رشد کردن متهم در چنین خانواده‌ای، انگیزه متهم ترساندن مردم و افساد فی‌الارض نیست، بلکه به دست آوردن مال از طریق نامشروع است و اگر با دقت نگاه کنیم به نظر من انگیزه متهم رفع نیاز مالی از راه غلط بوده است.

محارب سه شرط لازم دارد

وکیل مدافع متهم ردیف اول اظهار کرد: در جلد ۴ تحریرالوسیلهٔ امام خمینی (ره) سه شرط برای محارب تلقی کردن وجود دارد و این شروط عبارتند از اینکه کسی سلاح را برهنه یا آماده کند برای اینکه مردم را بترساند- خواه چیزی بگیرد یا نه - و شرط سوم این است که قصد افساد در زمین داشته باشد.

وی ادامه داد: ‌ این جوان با آن پیشینه تنها و تنها قصد تهیه مال داشته که از نظر ما عمل او عمل مجرمانه است. ولی به نظر من عمل متهم محاربه نیست.

وکیل متهم ردیف اول پرونده تصریح کرد: البته من برای دادگاه متهم، تعیین تکلیف نمی‌کنم، ولی عمل متهم به نظر من منطبق با ماده ۶۵۲ قانون مجازات اسلامی است.

وی افزود: نظریات قضات محترم، علما و اساتید حقوق نیز این است که عمل این افراد محاربه نیست منتهی در دادگاه تصمیم‌گیری با ریاست محترم دادگاه است که بی‌طرف و فارغ از هیاهوی رسانه‌ها تصمیم می‌گیرد و احساسات بر او غلبه نمی‌کند.

وی افزود: شاکی دوم پرونده مطلب قشنگی را گفت و با اینکه مال باخته بود، گفت نظرش این نیست که برای متهم اتهام محاربه در نظر گرفته شود.

وکیل مدافع متهم ردیف اول اظهار کرد: من نمی‌خواهم بگویم که شاکی گذشت کند و به گردن متهم دست گل بیندازد اما متهم یک جوان ورزشکار است و نزدیک چهل نفر از اعضای باشگاهی که او در آن ورزش می‌کرده رفتار متهم را تأیید می‌کنند و می‌گویند که او آدم شروری نبوده است.

وی در پایان دفاعیات خود از متهم ردیف اول، از دادگاه تقاضا کرد که برای تصمیم‌گیری به انگیزه متهم توجه کند.

در ادامه نخستین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده چهار متهم به زورگیری، ‌ با دستور قاضی صلواتی فیلم حادثه پخش شد.


اظهارات متهم ردیف دوم

قاضی صلواتی پس از پخش فیلم از متهم ردیف دوم خواست تا در جایگاه قرار بگیرد و از او پرسید، متولد چه سالی هستید؟

متهم ردیف دوم با حضور در جایگاه پاسخ داد: متولد سال ۱۳۷۱ و اولین بار است این کار را انجام داده‌ام، بیکار هستم و مدرک سیکل دارم.

قاضی صلواتی اتهام محاربه و افساد فی‌الارض از طریق سرقت مسلحانه و ایجاد ترس با استفاده از سلاح سرد (چاقو) را به متهم تفهیم کرد و از او خواست از خود دفاع کند.

متهم در دفاع از خود گفت: گول رفیق را خوردم، چرا که او برای عمل مادرش نیاز به پول داشت. من نیازی به پول نداشتم چرا که مادرم از من حمایت می‌کرد، من را عفو کنید.

قاضی صلواتی از متهم خواست تا ماجرا را تعریف کند.

متهم گفت: من در قهوه خانه نشسته بودم و بعد دوستم آمد و ماجرا را به من گفت. ما نمی‌دانستیم که شاکی در بانک است، بلکه او را در کوچه خلوت دیدیم و بعد پیاده شدیم و چاقو دستم بود، ولی او را تهدید به چاقو زدن نکردم، ولی دوستم او را گرفت و نهایتا کیفش را گرفتیم.

پرسش و پاسخ با متهم ردیف دوم

صلواتی چاقویی را خطاب به متهم نشان داد و گفت: آیا این‌‌ همان چاقو بود؟

- بله. کاپشن شاکی نیز در اثر اینکه او را به پشت گرفتیم، درآمد.

تو می‌گویی اولین بارم است، ولی متهم ردیف اول گفته که ده روز بعد دوباره چنین کاری را مرتکب شدیم، بار دوم کی بود؟

- تاریخ آن را نمی‌دانم، ولی کوچه‌ای پایین‌تر از اتفاقی بود که دفعه اول اتفاق افتاده بود. در آن ماجرا هم همگی با هم رفتیم و از موتور پیاده شدیم و پول را گرفتیم.

مبلغ پول برای اتفاق دوم چقدر بود؟

- نزدیک پانزده هزار تومان.

چاقویی به این شکل به چه دردت می‌خورد که در جیب خود نگه می‌داری؟

- چاقو مال خودم نبود، مال دوستم (متهم ردیف چهارم) بود و او به من گفت که با این چاقو می‌توانیم مردم را بترسانیم.

تا کسانی که از آن‌ها پول می‌گیرید، بترسند؟ به سن و سالت این کار‌ها می‌خورد؟

- اولین بارم بود این کار را کردم! من را ببخشید.

آیا پدرت زنده‌ است؟

- نه او را کشته‌اند، در اثر درگیری پدرم به بیمارستان منتقل شد و چشمش تخلیه شد، ۷ الی ۸ ماه زنده بود و نهایتا مرد.

او را با چه چیزی کشتند؟

- با قمه!

خودت زخم خورده‌ای، چرا مرتکب چنین کاری شدی؟

- نمی‌دانم!

اظهارات شاکی را دیدیم، چه چیزی داری که در پاسخ بگویی؟

- مرا اعدام نکنید، لطفا!

پس امنیت جامعه چه می‌شود؟ برای کسانی که مانند تو دست به چنین کارهایی می‌زنند چه چیزی داری بگویی؟

- این کار‌ها به درد نمی‌خورد، من گول رفیقم (متهم ردیف چهارم) را خوردم (درحالی که گریه می‌کرد) من را ببخشید، من محارب نیستم!

دفاعیات وکیل مدافع متهم ردیف دوم

در ادامه قاضی صلواتی از وکیل مدافع ردیف دوم خواست تا در جایگاه قرار بگیرد و از موکل خود دفاع کند.

وکیل مدافع متهم ردیف دوم نیز با حضور در جایگاه گفت: با اینکه موکل من باعث رنجش شاکی و جامعه و نیز تشویش اذهان عمومی شده است، ولی متهم جوان و فاقد سابقه است و عنوان مجرمانه‌ای محاربه و افساد فی الارضی که نسبت به موکلم مطرح است علیه او مصداق ندارد و با همه ارزشی که برای دستگاه قضایی قائل هستم و با توجه به اینکه کیفر باید متناسب با فعل مجرمانه باشد، باید بگویم که فعل مجرمانه موکلم، مصداق محاربه و افساد فی‌الارض نیست.

وی ادامه داد: براساس مستندات پرونده در ابتدا عنوان سرقت مقرون به آزار طبق ماده ۶۵۲ قانون مجازات اسلامی به موکلم تفهیم شده بود که در ‌‌نهایت این عنوان اتهامی به محاربه و افساد فی‌الارض تغییر کرد.

وکیل مدافع متهم ردیف دوم اظهار کرد: از ریاست دادگاه تقاضا دارم که مجازات متناسب به موکلم بدهد. با توجه به اینکه افرادی که اقدام به پخش این فیلم در فضای مجازی کرده‌اند آیا آن‌ها گنهکار نیستند؟ همان طور که آقای احمدی مقدم از پخش گسترده فیلم در فضای مجازی انتقاد کرده بود، آیا اتهام محاربه به چنین افرادی که نظم جامعه را بر هم می‌زند نمی‌خورد؟

وی در پایان دفاعیاتش گفت: متهم جوان و فاقد سابقه است و قصد و نیتی علیه نظام اسلامی نداشته است، لذا اصلاح اتهام مجرمانه موکلم را خواستارم.

اخذ آخرین دفاع متهم ردیف اول

در ادامه، قاضی صلواتی اتهام محاربه و افساد فی‌الارض از طریق سرقت مسلحانه و ایجاد رعب و وحشت با سلح سرد (چاقو) را به متهم ردیف اول تفهیم و از او خواست آخرین دفاعیات خود از ارائه کند.

متهم ردیف اول نیز گفت: من نمی‌خواستم این کار را بکنم، از شاکی‌ام معذرت‌خواهی می‌کنم، از کاری که کردم پشیمان هستم.

قاضی به او گفت: چه پیامی برای افرادی که می‌خواهند این کار انجام دهند دارید؟

متهم پاسخ داد: ‌‌ای جوانان مال حرام ارزش ندارد و آه مردم آدم را می‌گیرد. اگر خانواده‌هایتان را دوست دارید این کار را نکنید.

آخرین دفاع متهم ردیف دوم

در ادامه قاضی صلواتی اتهام محاربه و افساد فی‌الارض و سرقت مسلحانه و ایجاد ترس و وحشت از طریق سلاح سرد را به متهم ردیف دوم تفهیم کرد و از او خواست آخرین دفاعیات خود را بیان کند.

متهم ردیف دوم نیز با حضور در جایگاه در آخرین دفاعیات خود گفت: پشیمانم، ‌ من گول رفقیم را خوردم و اشتباه کردم.

اظهارات متهم ردیف سوم

در ادامه نخستین نشست دادگاه رسیدگی به پرونده چهار متهم به زورگیری، قاضی صلواتی از متهم ردیف سوم خواست تا در جایگاه قرار گیرد.

قاضی به متهم گفت، اتهامات شما در دادگاه محرز است، متولد چه سالی هستی؟

متهم ردیف سوم در پاسخ به قاضی گفت: متولد سال ۱۳۷۰ هستم، شغلم آزاد و فقط یک فقره سرقت مسلحانه داشته‌ام.

قاضی خطاب به متهم گفت: اتهام شما بنا بر کیفرخواست صادره مشارکت در سرقت مسلحانه با سلاح سرد، نسبت به شاکی است از خود دفاع کنید.

متهم گفت: اشتباه کردم.

قاضی از او خواست از خود دفاع کند.

متهم ردیف سوم گفت: در قهوه‌خانه نشسته بودم که دوستم آمد و گفت مادرش مریض است و پول نیاز دارد. طی تماسی دو نفر دیگر از دوستانمان آمدند و زمانی که در حال دور زدن در خیابان‌ها بودیم دیدیم این شاکی! (اشاره به فرد مالباخته حاضر در دادگاه) در کوچه خلوت ایستاده که ما هم ایستادیم.

پرسش و پاسخ با متهم ردیف سوم

قاضی دراین هنگام خطاب به متهم گفت: محل سکونت شما در جنوب شهر است، درکریمخان چه می‌کردید؟

- با دوستان گفتیم به بالای شهر برویم!

پس با نیت و قصد قبلی این کار را کردید؟

- بله! در این هنگام روبه‌روی شاکی قرار گرفتیم و وسایل او را از دستش گرفتیم و کیفش را بردیم.

آیا شما بزرگ‌تر هستی یا برادرت متهم ردیف چهارم؟

- برادرم! من یک‌بار محکوم به زندان شده‌ام، در حدود چهار ماه زندانی شدم.

پس چرا این‌کار را دوباره کردید در صورتی که یک‌بار هم به زندان رفته‌ بودی؟

- انگیزه‌ای نداشتم، سرباز فراری بودم در واقع سربازی نمی‌رفتم زیرا بعد از محکومیت وقتی که مجددا به سربازی رفتم، دیدم که همه یکجور نگاهم می‌کنند لذا قید سربازی را زدم.

چقدر پول گیرت آمد؟

- نزدیک سی هزار تومان!

آیا ارزشش را داشت؟ اگر کسی هم با تو چنین کاری می‌کرد چه کار می‌کردی؟

- شکایت می‌کردم.

شما اظهارات شاکی ردیف دوم را شنیدید در این رابطه توضیح دهید؟

- من او را تا به حال ندیده‌ام.

ولی در مواجهه حضوری اظهارات وی را پذیرفته بودید.

نه. من نمی‌پذیرم. من پشت فرمان موتور نشسته بود. به چه صورت می‌توانم زمانی که رانندگی موتور را می‌کردم با او درگیر شوم.

اظهارات وکیل متهم ردیف سوم

در ادامه، قاضی صلواتی از وکیل تسخیری متهم ردیف سوم خواست تا در جایگاه قرار گیرد تا از موکلش دفاع کند.

وکیل مدافع ردیف سوم نیز با حضور در جایگاه و نیز با گرامیداشت یوم‌الله روز ۹ دی ماه در دفاعیات خود از موکلش گفت: ‌ به عنوان وکیل تسخیری با صراحت کامل نظرات خودم را بیان می‌کنم و نظر دادستان حکومت اسلامی را نسبت به کیفرخواست صادره علیه موکلم رد می‌کنم. برای اینکه در انعکاس این جلسات تصور نشود که دادگاه فرمایشی است این موضوع را مطرح می‌کنم. از ریاست دادگاه نیز به دلیل ارتکاب چنین جرایمی که موجب خدشه امینت مردم می‌شود عذرخواهی می‌کنم.

وی گفت: از رسانه‌ها می‌خواهم برای کاهش چنین صدماتی به مردم و نیز پشیمانی متهمان قبل از صدور رای و نیز اجرای عدالت، اخبار آن را به صورت منظم و با دقت منعکس کنند تا برای دیگران درس عبرت شود، اگرچه ارتکاب چنین جرایمی در کشورهای دیگر مانند آمریکا عادی است اما درنظام ما که معطر به خون شهیدان است، ارتکاب به چنین جرایم هرچند که کوچک باشد، ولی باز هم زشت و ناپسند است.

وی با بیان اینکه عذرخواهی و ندامت موکلم را از ارتکاب به عمل انجام شده‌اش، اعلام می‌کنم، گفت: ‌ ان‌شاءالله این توبه و ندامت قلبی باشد تا خداوند از رحمت خود به موکلم دریغ نکند.

وی در پایان دفاعیات خود گفت: از حسن اعتماد ریاست دادگاه نسبت به وکلای تسخیری و نیز از خدمات نیروهای انتظامی و از صبر وحوصله رسانه‌ها تشکر می‌کنم و از دادگاه می‌خواهم همه جهات را در رای صادره لحاظ کند و نیز با توجه به امنیت موکل من، او را مورد رافت اسلامی قرار دهد.

آخرین آخرین دفاع متهم ردیف سوم

در ادامه، قاضی صلواتی اتهام مشارکت در سرقت مسلحانه با سلاح سرد را به متهم ردیف سوم تفهیم کرد و از او خواست آخرین دفاعیات خود را بیان کند.

متهم ردیف سوم نیز در آخرین دفاعیاتش گفت: من اشتباه کردم. من را عفو کنید.

اظهارات متهم ردیف چهارم

در ادامه جلسه رسیدگی به اتهامات چهار متهم به زورگیری، متهم ردیف چهارم به دستور قاضی در جایگاه قرار گرفت.

این متهم گفت: سابقهٔ کیفری ندارم و به عنوان پیک نمایشگاه مشغول به کار بودم که برادر بزرگترم با من تماس گرفت و گفت که مادر یکی از دوستانم مریض است و نیاز به پول دارد و پیشنهاد زورگیری داد. من گفتم این کار‌ها از من بر نمی‌آید که او به من گفت تو فقط پشت موتور بنشین و کار دیگری نیاز نیست انجام بدهی.

قاضی صلواتی از متهم پرسید: انگیزه تو از انجام این کار چه بود؟

- من انگیزه‌ای نداشتم.

اگر با خودت این کار را انجام می‌دادند چه احساسی داشتی؟ ‌

- با من هم این کار را انجام دادند.

چه زمانی این کار را با تو انجام دادند؟

- ۳ ماه پیش وقتی که با موتور در حال حرکت بودم یک موتوری دیگری به من نزدیک شد و با لگد من را به زمین انداختند و بعد از آن با چاقو مجروحم کردند و پولم را هم بردند.

در آن لحظه چه احساسی داشتی؟

- دوست داشتم پیگیری کنم و پولم را بگیرم.

اگر آن‌ها شناسایی شوند دوست داری با آن‌ها چه کار کنند؟

- آن‌ها شناسایی نمی‌شوند چون صورت خود را پوشانده بودند.


اظهارات وکیل متهم ردیف چهارم

سپس وکیل مدافع متهم ردیف چهارم در جایگاه قرار گرفت و گفت: نکته‌ای که باعث شده عمل این افراد این‌ قدر حساس شود، پخش تصاویر عمل انجام شده توسط آن‌ها از تلویزیون است.

وی با بیان اینکه جرم در هر کشوری ممکن است رخ بدهد، گفت: بر خلاف نظر کسانی که می‌گویند فقر باعث انجام چنین حرکاتی است، من می‌گویم زیاده خواهی باعث ارتکاب چنین کارهایی است. وقتی ماشین میلیاردی وارد می‌کنند و در بعضی جا‌ها چلوکباب ۱۵۰ هزار تومانی وجود دارد این اعمال هم رخ می‌دهد.

وی اظهار کرد: در بحث سرقت مساله حرز وجود دارد ولی در اینجا اصلا حرزی وجود ندارد. این‌ها مستلب هستند؛ یعنی آشکارا مالی را از کسی برده‌اند و گریخته‌اند.

وی با تأکید بر اینکه باید به اوضاع اجتماعی و خانوادگی متهمان توجه شود، گفت: محاربه با خدا برای بشر جز خواری و ذلت به همراه ندارد. اینکه می‌گویند محاربه منظور این است که از اجرای دستورات خدا و پیامبر (ص) و ائمه اطهار (ع) جلوگیری شود.

وکیل مدافع متهم ردیف چهارم با اشاره به عنوان محاربه از طریق سرقت مسلحانه گفت: محارب باید بداند عملش محاربه است. اگر دو نفر با هم دعوا کنند خیلی‌ها می‌ترسند. شاکی اول می‌گوید ترسیده است، ولی شاکی دوم حتی دنبال متهمان هم دویده است. لذا این ترس به عنوان مفهوم موجود در محاربه مد نظر قانون‌گذار نیست.

وی اظهار کرد: موکل من سوار موتور سیکلت بوده و چاقو هم در دست نداشته بلکه تنها یک بار یاور بوده است. سهمش هم فقط ۱۷ هزار تومان بوده است و به تعبیری او مانند چرخ پنجم یک گاری است. لذا با توجه به اینکه او چاقو نداشته و از صحنه دور بوده است، نمی‌شود گفت که او در سرقت مسلحانه مشارکت داشته است.

وی افزود: حسن دادگاه علنی این است که مردم می‌دانند به دادشان رسیدگی می‌شود و این طور نیست که بنگاه‌های لجن پراکنی می‌گویند. سایر بدهکاران هم بفهمند وقتی اینجا بیایند دیگر گریه و توبه فایده ندارد زیرا جامعه حقی دارد، اما اعتدال و تناسب مجازات هم باید در نظر گرفته شود.

وکیل‌مدافع متهم ردیف ۴ اظهار کرد: نهایتا از محضر شریف دادگاه و معاونت محترم دادستان استدعا دارم که با رافت و عطوفت اسلامی نسبت به صدور رای اقدام کنند.

وی با بیان اینکه اصل مجازات در اسلام تنبه است، گفت: اگر بفهیم متهم واقعا از گذشته خود عدول کرده است و مسئولان زندان نیز رفتار او را تأیید کنند، متهم مشروط آزاد می‌شود.

اخذ آخرین دفاع متهم ردیف چهارم

در ادامه این جلسه، متهم ردیف ۴ به دستور قاضی در جایگاه قرار گرفت تا در برابر اتهام مشارکت در سرقت مسلحانه آخرین دفاعیات خود را ارائه کند.

وی نیز ضمن اظهار پشیمانی از ارتکاب عمل انجام شده، گفت: کسانی که این کار را انجام می‌دهند باید بدانند که عاقبت خوبی در انتظار آن‌ها نیست.

ترساندن مردم با سلاح سرد؛ محاربه است

در ادامه قاضی صلواتی گفت: در پایان لازم می‌دانم که با توجه به رهنمودهای ریاست محترم قوه قضاییه عرض کنم که کشیدن سلاح اعم از سرد و گرم به قصد ترساندن مردم و ایجاد رعب و وحشت در جامعه از مصادیق محاربه است و اگر پرونده‌ای به دادگاه انقلاب اسلامی تهران ارجاع شد، دادگاه انقلاب اسلامی تهران به شدت و با قاطعیت با آن برخورد خواهد کرد و من این را هشدار می‌دهم.

وی هم‌چنین ضمن تشکر از مسئولان نیروی انتظامی مستقر در جلسه وکلا و اصحاب رسانه‌ تأکید کرد که انشاء الله در مهلت قانونی حکم پرونده صادر خواهد شد.

منبع: تابناک

منبع: خبرگزاری فارس

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار