گوناگون

افشاگری «الجزیره» درباره قتل عام حجاج توسط عربستان و فرانسه در سال ۱۹۷۹

افشاگری «الجزیره» درباره قتل عام حجاج توسط عربستان و فرانسه در سال ۱۹۷۹

پارسینه: فقط ۳۰ ثانیه کافی بود تا شبکه "الجزیره" قطر با پخش برنامه پژوهشی با عنوان "بزرگ‌ترین پنهان کاری" که به بررسی داستان کشتار در حرم مکی در سال ۱۹۷۹ میلادی روی داد، خشم عربستان را برانگیزد.

شبکه تلویزیونی الجزیره در گزارشی در ارتباط با داستان کشتار در حرم مکی در سال ۱۹۷۹ میلادی اعلام کرد که در این ماجرا ۵ هزار نفر کشته شدند که دستکم سه هزار نفر از آنان را حجاج تشکیل می‌دادند.

در این گزارش همچنین اعلام شده است که نیرو‌های فرانسوی که به کمک نیرو‌های سعودی آمده بودند به همراه خود دو هزار بمب گازی به وزن هفت تن همراه داشتند که می‌خواستند از آن‌ها برای کاهش دیدی عوامل وارد شده به مکه و بر هم زدن تنفس آنان استفاده کنند که در مناره‌های بیت الله الحرام مخفی شده بودند.

متن کامل این گزارش به شرح زیر است:

فقط ۳۰ ثانیه کافی بود تا شبکه "الجزیره" قطر با پخش برنامه پژوهشی با عنوان "بزرگ‌ترین پنهان کاری" که به بررسی داستان کشتار در حرم مکی در سال ۱۹۷۹ میلادی روی داد، خشم عربستان را برانگیزد.

پس از این برنامه که "جهیمان العتیبی، روایتی دیگر" نام گذاری شده است، عربستان بسیاری از رسانه‌ها و وسایل تبلیغاتی را مامور کرد تا به قطر حمله کنند و به انتشار فیلم‌ها و تیزر‌های دروغین اوضاع داخل دوحه را نگران کننده، جلوه دهند.
در ابتدای این برنامه توئیتی از " تامر المسحال " روزنامه نگار فلسطینی وجود دارد که گفت: آنچه از مخفی کاری بزرگ درباره اسناد سری و شواهد منحصر به فرد به دست می‌آید، جهیمان را روایت دیگری است.
همچنین در برنامه تصاویری از کشتار حرم مکی نمایش داده می‌شود و با "پل پاریل" یکی از رهبران گروه مزدور فرانسوی پیرامون مشاهدات خود از پایان یافتن حصر حرم مکی و دستگیری جهیمان و گروه او مصاحبه شده است.
اما رسانه‌های عربستان پا را از این فراتر نهادند و برخی کشور‌های همسایه را به مدیریت عملیات کشتار حرم مکی در سال ۱۹۷۹ متهم کردند و این به خاطر وضعیت سردرگمی دربار عربستان در برخورد با این مسئله است که به رغم گذشت سال‌های طولانی هنوز هم این داستان ورق می‌خورد.
" سعد الفقیه" از مخالفان برجسته و بنیانگذار "نهضت اصلاحات اسلامی عربستان" تاکید کرد که هنوز هم هنگامی که کشتار حرم مکی بازگو می‌شود، عربستان بسیار شرمنده است و می‌خواهد این موضوع به شیوه دیگری برای عموم بیان شود.
الفقیه در مصاحبه با شبکه "خلیج انلاین" گفت که بررسی کشتار حرم مکی (بیت الله الحرام) با عنوان "بزرگ‌ترین پنهانکاری" توسط شبکه الجزیره قطر، سعودی‌ها را عصبانی کرده است.
وی جزئیات بیشتری از کشتار حرم مکی فاش کرد و مهم‌ترین آن این است که به گفته او " عبدالعزیز بن باز " مفتی مکه و رییس وقت هیات علمای بزرگ عربستان پیشنهاد گفت: وگو با جهیمان و گروهش را داد، اما امیر "فهد بن عبدالعزیز " ولیعهد وقت عربستان پیشنهاد بن باز را رد کرد و دستور حمله به آن‌ها و استفاده از زور برای پایان دادن به تحصن را صادر کرد که نتیجه منفی در پی داشت.
این معارض عربستان، شیوه به کارگیری نیرو‌های سعودی برای پایان دادن به این ماجرا را احمقانه توصیف کرد و گفت که نیرو‌های امنیتی عربستان برای مواجه با این اتفاق از تجربه کافی برخوردار نبودند.
وی متذکر شد که گروه جهیمان به هیچ وجه قصد گروگانگیری نداشت و آنچه سعودی‌ها طی سال‌های گذشته به مردم گفته اند، دورغ و جعل تاریخ بوده است. این گروه در‌های حرم را به روی همه نمازگزاران باز کرد و برخلاف ادعا‌های آل سعود از آن‌ها خواست خارج شوند.
بر اساس گفته‌های الفقیه، مقامات سعودی برای پایان دادن به تحصن گروه جهیمان از نیرو‌های فرانسه کمک خواست و برای پایان دادن به این ماجرا از گاز استفاده کرد.
بنیانگذار نهضت اصلاحات اسلامی افزود که عربستان همواره کمک گرفتن از نیرو‌های فرانسوی را انکار می‌کنند و ادعا دارد که عملکرد نیرو‌های سعودی موفقیت آمیز بوده، در حالی که این موضوع دور از حقیقت است.

وی خاطر نشان کرد که اعضای گروه جهیمان برای شلیک، در مزارع آموزش دیده بودند و بعضی از آن‌ها نیرو‌های دستگاه امنیتی بودند و در آن زمان هیچ گونه نظارتی از سوی مقامات سعودی صورت نگرفته بود، زیرا آن‌ها احساس نمی‌کردند که این اتفاق در حرم مکی روی دهد.

شبکه "الاخباریه" عربستان به تازگی تصاویری از کشتار بیت الله الحرام در سال ۱۹۷۹ پخش کرد، اما به روایت جدیدی که ایران را متهم به اجرای این عملیات می‌کند، به رغم اینکه همه آن‌ها عربستانی و متعلق به گروه سلفی بودند.

در تصویر جدیدی تبادل آتش بین گروه الجهیمان که طی دو هفته در بیت الله الحرام پناه گرفته بودند و نیرو‌های سعودی دیده می‌شود و همچنین تصویر دیگری اولین لحظه خروج گارد پادشاهی عربستان از خانه هایشان برای درگیری با جهیمان العتیبی فرمانده گروه معترضان را نشان می‌دهد.

در بخش‌هایی از فلیم منتشر شده توسط الجزیره، تصاویری از جهیمان پس از دستگیری توسط نیرو‌های گارد پادشاهی عربستان و اجرای حکم اعدام برای وی و تعدادی دیگر از شرکت کنندگان در این عملیات دیده می‌شود.

در همین حال صفحه " بدون ظل (سایه) " که یکی از مشهورترین صفحات توئیتر است و خود را مامور دستگاه امنیتی امارات معرفی می‌کند، به این نکته اشاره کرده که عربستان از پاکستان برای وساطت با قطر و توقف سریال " بزرگ‌ترین پنهانکاری " درخواست کمک کرده است.

به نوشته این حساب کاربری در توئیتر، عربستان می‌داند که قطر درباره کشتار در بیت الله الحرام اسنادی در دست دارد که می‌تواند موجب انزوای خانواده آل سعود شود.

در همین حال عربستان در تلاش است تا قضیه کشتار حرم مکی را به گونه دیگری منعکس کند.

پیش از این شبکه " ام بی سی " در ماه رمضان گذشته سریالی با نام " العاصوف " (توفانی) را پخش کرد که روایت جدیدی را از کشتار بیت الله الحرام در سال ۱۹۷۹ نقل می‌کرد و در آن از هنرمندان عربستان از جمله "ناصر القصبی" و نیرو‌های این کشور برای همکاری حرفه‌ای جهت تولید این سریال استفاده شده بود.

در این سریال، دستگاه امنیتی عربستان، انسجام امنیتی را در مواجهه با این اتفاق نشان داد و از نشان دادن ناکامی فاجعه آمیز سیستم امنیتی سعودی در آن زمان و سردرگمی خود و عدم توانایی و نداشتن تجربه در مقابله با این رویداد خودداری کرد.

کارگردان این سریال از ناتوانی امنیتی در پایان دادن به این حادثه و کنترل مسجد الحرام در ساعات اولیه تحصن کنندگان چشم پوشی کرد و غفلت امنیتی عربستان در پاک‌ترین نقطه زمین را که در بیشتر مواقع جمعیت زیادی در آن است، نادیده گرفت.

این سریال همچنین در قسمت‌های خود نقش نیرو‌های ویژه فرانسه را که به عربستان فرستاده شدند تا با اختیار داشتن بمب‌های گازی (مواد شیمیایی) و تجهیزات نظامی نیرو‌های امنیتی عربستان را که نتوانسته بودند حرم (بیت الله الحرام) را آزاد کنند، یاری دهند، نمایش داده نشده است.

در همین حال " بی بی سی عربی " در فیلم مستند از این حادثه که ژوئن سال ۲۰۱۷ میلادی پخش شد، تایید کرد که فرانسوی‌ها جزیی از نیرو‌های سعودی بودند که در آن زمان تضعیف شده و پس از اشغال بیت الله الحرام توسط مخالفان، روحیه خود را باخته بودند، اما سریال العاصوف از این موضوع اجتناب کرده و نشان داده است که نیرو‌های سعودی در آن زمان بسیار قوی بودند.

بی بی سی عربی افزود که گارد ملی عربستان پس از تسلط پناهجویان (نیرو‌های جهیمان العتیبی) به بیت الله الحرام بسیار ضعیف شده بود، بویژه پس از کشته شدن حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ نفر از نیروهایش این ضعف کاملا مشخص بود.

در سال ۱۹۷۹، گروهی از مخالفان آل سعود با هدایت جیهمان العتیبی کنترل مسجد الحرام را در دست گرفتند.

قیام آن‌ها پس از کمک نیرو‌های فرانسوی به گارد ملی عربستان و مداخله فرانسه پایان یافت و بسیاری از آن‌ها از جمله جهیمان العتیبی دستگیر و ۶۳ نفر از آن‌ها در میدان‌های عمومی شهر‌های مختلف عربستان اعدام شدند.
منبع: خبرگزاری ایرنا

ارسال نظر

  • سبحان شاهمرادی اصولگرا

    جاهلیت سعودی و جاهلیت فرنگی
    دو روی یک سکه اند

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار