گوناگون

دیپلمات های غربی: امیدها برای احیای برجام رو به پایان است

دیپلمات های غربی: امیدها برای احیای برجام رو به پایان است

پارسینه: در حالی که هفته هاست مذاکرات هسته ای ایران به بن بست رسیده و گفتگویی میان طرفین انجام نشده، این باور که ممکن است برجام غیرقابل احیا باشد در میان مقامات غربی رو به افزایش است.

به گزارش «پارسینه»، منابع آگاه به رویترز گفتند که مقامات غربی تا حد زیادی امید خود را نسبت به احیای توافق هسته‌ای ایران از دست داده اند و مجبور شده اند چگونگی محدود کردن برنامه اتمی ایران را در شرایطی که حمله روسیه به اوکراین موجب اختلاف میان قدرت‌های بزرگ شده است، مورد بررسی قرار دهند.

اگرچه مقامات غربی امید خود را به طور کامل از دست نداده اند، اما این باور که ممکن است برجام غیرقابل احیا باشد رو به افزایش است.

یکی از منابع، که مانند سایرین نخواست نامش فاش شود، گفت: «آن‌ها دستگاه را از بیمار جدا نمی‌کنند...، اما من انتظار کمی دارم که راه مثبتی وجود داشته باشد».

چهار دیپلمات غربی این برداشت را تکرار کردند که توافق هسته‌ای ایران در حال از بین رفتن است.

اوایل ماه مارس (اسفند ماه) به نظر می‌رسید که برجام در آستانه احیا قرار دارد و اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده مذاکرات از وزرای خارجه طرف توافق دعوت کرد که به وین سفر کنند، اما با تقاضای لحظه آخری روسیه و ابهام درباره اینکه آمریکا سپاه پاسداران را از فهرست گروه‌های تروریستی حذف خواهد یا خیر، گفتگو‌ها متوقف شد.

به نظر می‌رسد که درخواست‌های روسیه اصلاح شده است، اما حذف سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی انجام نشده است، زیرا انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا که ۸ نوامبر برگزار می‌شود باعث شده تا کار جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، برای رویارویی با مخالفان داخلی سخت‌تر شود.

یک مقام آمریکایی به رویترز گفت: «اگر آن‌ها (ایرانی ها) آماده کنار گذاشتن خواسته‌های خارج از برجام نیستند، بر حذف [سپاه] از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی اصرار دارند و از رسیدگی به نگرانی‌های ما که فراتر از برجام است خودداری می‌کنند، بله، ما به بن‌بستی می‌رسیم که احتمالاً قابل حل نخواهد بود.»

او درباره مرگ برجام گفت: «ما هنوز نمی‌دانیم و صادقانه بگویم که فکر نمی‌کنیم ایران هم بداند.»

به نظر می‌رسد تا کنون ایران تمایلی به تسلیم شدن در این موضوع نداشته است. یک مقام امنیتی ایران گفت: «این خط قرمز ماست و از آن کوتاه نمی‌آییم».

چندین منبع گفتند که هیچ یک از طرفین نمی‌خواهند بپذیرند که مذاکرات غیرمستقیم یک ساله ممکن است شکست خورده باشد، و واشنگتن امیدوار است ایران از تقاضای حذف سپاه صرف نظر کند و ایران هم متقاعد شده است که می‌تواند هر زمان که بخواهد این توافق را احیا کند.

در نتیجه، با تمرکز جهان بر حمله روسیه به اوکراین و افزایش قیمت نفت که به ایران اجازه می‌دهد از صادرات نفت خود با دور زدن تحریم‌های آمریکا درآمد بیشتری کسب کند، ممکن است اوضاع دگرگون شود.

یک دیپلمات غربی گفت: «فکر نمی‌کنم کسی بخواهد بگوید دیگر کافی است. آیا این وضعیت تا ابد ادامه می‌یابد و هیچ یک از طرفین قبول نمی‌کنند که تمام شده است؟ ... احتمالا.»

علیرغم صحبت درباره «طرح جایگزین» آمریکا برای رسیدگی به برنامه هسته‌ای ایران در صورت عدم احیای برجام، گزینه‌های خوب کمی وجود دارد. به جز اقدام نظامی احتمالی برای تخریب سایت‌های هسته‌ای ایران، اهرم اصلی قدرت‌های بزرگ کاهش صادرات نفت ایران است.

در حالی که واشنگتن از حمایت ضمنی مسکو و پکن برای محدود کردن صادرات ایران از طریق تحریم‌های آمریکا در سال‌های قبل از توافق ۲۰۱۵ برخوردار بود، چنین اتفاق نظری دیگر در میان قدرت‌های بزرگ وجود ندارد.

تهاجم روسیه به اوکراین علیرغم هشدار‌های آمریکا و اروپا نشان می‌دهد که موافقت مسکو را نمی‌توان مسلم انگاشت.

چین خریدار اصلی نفت تحریم شده ایران است و به گفته منابع آگاه زمانی که عرضه نفت کم باشد و پکن با تخفیف از تهران خرید کند، کاهش صادرات نفت ایران دشوار خواهد بود.

وزارت خارجه چین در پاسخ به سوالی درباره خرید نفت ایران که نقض تحریم‌های آمریکا است، از ارائه جزئیات خودداری کرده است، اما مخالفت پکن با تحریم‌های فراسرزمینی آمریکا را تکرار کرده و از ایالات متحده خواسته است که تحریم‌های یکجانبه خود را لغو کند.

بر اساس گزارش «کپلر» که جریان نفت را دنبال می‌کند، صادرات نفت ایران در سه ماهه اول سال ۲۰۲۲ به میانگین ۸۷۰,۰۰۰ بشکه در روز رسیده است در حالی که این رقم برای سه ماهه آخر سال گذشته میلادی ۶۶۸,۰۰۰ بشکه در روز بود.

آمریکا در واقع باید هم تلاش برای کاهش صادرات نفت روسیه را مدیریت کند و هم برای کاهش صادرات ایران.

یک منبع آگاه دیگر گفت: «آیا می‌توانید همزمان دو ائتلاف تحریمی ایجاد کنید؟ این کار دشواری است.» او گفت که ایران اکنون حدود نیمی از حجم نفتی را که در صورت لغو تحریم‌های آمریکا می‌توانست بفروشد می‌فروشد، اما به دلیل افزایش قیمت، به همان اندازه درآمد دارد.

او اضافه کرد: «[چرا تهران باید] امتیاز دردناکی بدهد در حالی که آن‌ها اساساً از مزایای نفتی برخوردار است؟»
منبع: پارسینه

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار