سیر تا پیاز با زندگی و حواشی پهلوان غلامرضا تختی
پارسینه: هفدهم دی ماه سالروز درگذشت غلامرضا تختی اسطوره و پهلوان کشتی ایران است.
تحریریه پارسینه - گروه ورزشی | غلامرضا تختی در ۵ شهریور ۱۳۰۹ در محلهٔ خانیآباد جنوب تهران به دنیا آمد. او دو برادر و دو خواهر داشت که همهٔ آنها از وی بزرگتر بودند. تحصیلات ابتدایی را در دبستان حکیم نظامی تهران گذراند و پس از گذراندن اول متوسطه به علت مشکلاتی که داشت ترک تحصیل کرد. تختی همراه کار، به ورزش زورخانهای و کشتی نزد پهلوان سید علی میپرداخت. در سال ۱۳۲۷ به خدمت سربازی رفت و در ۲۵ مهر همان سال در اداره راهآهن استخدام شد. در ۳۰ بهمن ۱۳۴۵ ازدواج کرد و در شهریور ۱۳۴۶ پسرش بابک به دنیا آمد. تختی در ۱۷ دی ۱۳۴۶ در تهران درگذشت. دربارهٔ دلایل مرگ او اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد.
رکوردها:
تختی اولین کشتیگیر ایرانی است که موفق شد در سه وزن مختلف صاحب مدالهای جهانی و المپیک بشود: جهانی ۵۱ و المپیک ۵۲ (در ۷۹ کیلوگرم)، المپیک ۵۶، ۶۰، جهانی تهران و یوکوهاما (در ۸۷ کیلو) و جهانی ۶۲ تولیدو در ۹۷ کیلو. تختی نخستین ورزشکار ایرانی بود که در سه المپیک مدال گرفت، دستآوردی که پس از او تنها محمد نصیری و هادی ساعی به دست آوردهاند. تختی با ۷ مدال در رقابتهای المپیک و قهرمانی جهان رکورددار کسب بیشترین مدال جهانی در میان کشتیگیران ایرانی است. تختی اولین ورزشکار ایرانی بود که در ۴ المپیک شرکت کرد. امیررضا خادم (از ۱۹۸۸ سئول تا ۲۰۰۰ سیدنی) تنها ورزشکار دیگر ایرانیست که رکورد شرکت در ۴ المپیک را دارد. با وجود اینکه سالهای زیادی از مرگ جهانپهلوان غلامرضا تختی میگذرد، هنوز هم داستانهای او برای
نسل جدید و البته قدیم جذاب است؛ چه داستانهایی که درباره زندگی، افتخارات و دوران حرفهایاش گفته و چه معماهایی که هنوز هم درباره نوع مرگ او مطرح میشود.
کار بزرگ تختی در زلزله بوئین زهرا
«حدود ساعت ۱۰ و پنجاه و پنج دقیقه شامگاه ۱۰ شهریور ۱۳۴۱ زمینلرزهای شهرستان بوئینزهرا را لرزاند. بزرگی این زمینلرزه ۷.۲ ریشتر بود که موجب مرگ حدود ۲۰ هزار نفر شد؛ فاجعهای که با نام غلامرضا تختی گره خورد.
آن سالها هنوز کام مردم از کودتای ۲۸ مرداد تلخ بود و بدنه جامعه به حاکمیت بیاعتماد. اما در آن میانه تختی که میدانست، بوئینزهرا یک منطقه محروم است خود دست به کار شد. تختی گفته بود: «... مردم جنوب شهر خود به خود به کمک میآیند. این مردم شمال شهر هستند که باید حرکتشان داد.» او از چهارراه پهلوی (ولیعصر فعلی) به راه افتاد و آن کاروان عظیم را به راه انداخت. مسئولان این سازمان از تختی خواستند که این وجه را در اختیار آنها قرار دهد اما او حاضر به این کار نشد و تصمیم گرفت وجوه و کمکهای مردم را خود شخصاً به مناطق حادثه دیده ببرد. تختی هیچگاه نتوانست ناظر منفعل رویدادها باشد. او هر جا که کاری از دستش برمیآمد، بیاذن و اجازه و حاشیه در میدان حاضر میشد.
لطفالله میثمی از مبارزان دوران پهلوی درباره جمعآوری کمکهای مردمی برای مردم بوئینزهرا توسط تختی میگوید: «تختی در این حادثه به صورت خودجوش توانست سیل عظیمی از کمکهای مردمی را به حادثهدیدگان زلزله برساند که این نیز از محبوبیت او ناشی میشد. خاطرم هست وقتی او کشکول به دست میگرفت و پول جمع میکرد، مدتی نمیگذشت که کشکول پر میشد؛ چرا که مردم برای کمک سر از پا نمیشناختند. در خیابان وحدت اسلامی (شاهپور سابق) این صحنهها مکرر خلق میشد. وقتی تختی کشکول را میچرخاند، جمعیتی عظیم حول او میآمدند تا در کمکرسانی به حادثهدیدگان زلزله سهیم باشند..»
تایید خودکشی غلامرضا تختی از زبان پسر
براي چي اسم فعلي وليعصر رو توي پرانتز گذاشتين ؟
منظورتون چيه ؟
اگر قرار هم باشه هر دو اسم گفته بشه ، بايد اسم قديمي توي پرانتز باشه نه اسم اصلي و فعلي
چجوریه کسی که گناه کبیره خودکشی رو انجام میده میشه پهلوان اسلامی؟ ت ا کمر خم شدن جلوی پادشاه وقت که سالها سر خم نکردن همین باعث پهلوان شدنش بود که بلاخره فیلم بیرون اومد و تشت رسوایی افتاد از بوم
اما خوب پهلوانی سیاسی همیشه دوره ای داره
فردین هم مرد تر بود هم هنر مند و هم قهرمان ...ولی سیاسی نبود و ...
جهان پهلوان تختی خودکشی کرد وقتی پسرش مایل نیست کسی کاسه داغتر از آش بشه پس دیگه انقدر دور و بر این بزرگوار و همسر مرحومش حاشیه سازی و شایعه سازی نکنیم خدا رحمتش کنه و اینقدر از آب گل آلود ماهی نگیریم ،