گوناگون

بزرگترین اخلالگر سلامت زنان بشناسید

بزرگترین اخلالگر سلامت زنان بشناسید

پارسینه: عضو انجمن متخصصان زنان و مامایی ایران با تاکید بر این که موضوع چاقی در مورد زنان از حساسیت بیشتری نسبت به مردان برخوردار است چرا که بزرگترین اخلالگر سلامت زنان به شمار می‌رود، گفت: زنانی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند، سطح بالاتری از هورمون استروژن در بدنشان وجود دارد که می‌تواند از عوامل خطر ابتلا به سرطان‌ها به ویژه سرطان سینه و رحم باشد.

بزرگترین اخلالگر سلامت زنان بشناسید

وی در روز جمعه در گفتگو با خبرنگار ایرنا، افزود: زنان در سال‌های زندگی خود دوره‌های قاعدگی، باروری، حاملگی و یائسگی را تجربه می‌کنند که اضافه وزن و چاقی می‌تواند بر آن‌ها اثرات بدی داشته باشد تا آن جا که چاقی می‌تواند باعث تغییراتی در مدت، شدت و طرح قاعدگی‌ها شود.

وی یادآور شد: در زنان چاق هورمون‌های جنسی می‌توانند در بافت چربی تجمع پیدا کنند و باعث عوارضی شوند. به عنوان مثال تجمع هورمون‌های مردانه یا موادی با فعالیت شبیه آن‌ها می‌تواند باعث پرمویی، تشدید چاقی، رویش موی طرح مردانه و اختلال در تخمک گذاری و حتی عدم تخمک گذاری و نازایی شود. از سوی دیگر تجمع هورمون‌ها در بدن و اختلال در تخمک گذاری باعث تغییراتی در لایه داخلی رحم (اندومتر) شده و زمینه را برای سرطان رحم در آینده فراهم می‌کند.

عضو انجمن متخصصین زنان و مامایی ایران ادامه داد: نکته جالب توجه اینکه زمانی که زن شروع به کاهش وزن می‌کند، با کاهش این هورمون‌های انبار شده در بافت چربی تخمک گذاری و درنتیجه قاعدگی نیز به روال عادی برمی گردد و حتی ممکن است بارداری اتفاق بیفتد.

لاهوتی در ادامه این گفتگو، ابتلاء به فشارخون و دیابت بارداری را از دیگر عوارض چاقی در زنان عنوان کرد و اظهار داشت: زنان چاق اگر با مشکل ناباروری مواجه نشوند، در دوران بارداری ممکن است مشکلاتی مثل فشارخون بارداری ودیابت بارداری را تجربه کنند. شنیدن صدای قلب جنین در خانم‌های چاق مشکل است و در سونوگرافی‌هایی که به منظور بررسی سلامت جنین انجام می‌شود ممکن است تصویر وضوح کافی نداشته باشد و مداخلات غیر ضروری انجام شود.

متخصص زنان و زایمان درباره تاثیر چاقی زنان بر زایمان هم خاطرنشان کرد: هم زایمان طبیعی و هم سزارین در افراد چاق، با احتمال عفونت و مشکلات بعد از زایمان مانند خونریزی بیشتر همراه است. همچنین بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی نیز در زمان هرنوع عمل جراحی از جمله زایمان وسزارین مشکل‌تر خواهد بود.

لاهوتی افزود: به هر حال دانستن این موضوع مهم است که چاقی هم خود یک بیماری محسوب می‌شود هم می‌تواند زمینه را برای ایجاد بیماری‌های دیگر فراهم کند. همچنین کاهش وزن و تغییر سبک زندگی می‌تواند بسیاری از خطرات و عوارض مرتبط با چاقی را کاهش دهد یا به کلی از بین ببرد.

۲۳ درصد تمام مرگ‌ها در زنان میانسال غیرسیگاری ناشی از اضافه وزن این زنان است

لاهوتی درباره عوارض دیگر چاقی یادآور شد: مهمترین عارضه آن افزایش میزان مرگ ومیر در افراد چاق مبتلا به دیابت است. عوارض بیهوشی از جمله مرگ و میر در افراد چاق بیشتر دیده می‌شود. البته افزایش مرگ ومیر فقط مربوط به افراد چاق نیست و حتی افرادی که اضافه وزن دارند نیز در معرض افزایش مرگ ومیر هستند در یک مطالعه بزرگ که روی زنان صورت گرفت دیده شد که ۲۳ درصد تمام مرگ‌ها در زنان میانسال غیرسیگاری ناشی از اضافه وزن این زنان است. به طوری که در یک زن ۴۰ ساله که سیگاری هم نیست، در صورتی که اضافه وزن داشته باشد (و نه اینکه چاق باشد. فقط اضافه وزن طبق فرمول محاسبه BMI) میتوان انتظار داشت که حدود ۳.۳ سال از عمرش کم شود.

وی ادامه داد: بروز بیماری‌هایی مثل افزایش فشار خون، بیماری‌های قلبی، دیابت (مرض قند)، نقرس، بیماری‌های کیسه صفرا، بیماری‌های مفصلی در افراد چاق بیشتر است. حتی بعضی از سرطان‌ها مثل سرطان‌های روده بزرگ، سرطان رحم وسرطان سینه بعد از یائسگی در افراد چاق بیشتر است. از سوی دیگر دیده شده که میزان بروز حوادث نیز برای افراد چاق بیشتر است که شاید بدلیل این است که چالاکی کافی ندارند یا اینکه چاقی مانع دیدن درست زمین یا کف اتاق می‌شود.

وزن ایده آل برای هر فرد چقدر است؟

عضو انجمن متخصصان زنان و مامایی ایران در ادامه این گفت: وگو، ضمن اشاره به این که چاقی با اضافه وزن تفاوت دارد و در متون علمی این دو مورد را از هم تفکیک می‌کنند، درباره نحوه محاسبه چاقی گفت: برای اینکه تعریف چاقی را بدانیم ابتدا باید در مورد وزن ایده آل آگاه شویم. معمولا برای تعیین وزن ایده آل از شاخص توده بدنی (Body Mass Index=BMI) استفاده می‌کنند و به این صورت محاسبه می‌شود که ابتدا وزن فرد را به کیلوگرم محاسبه می‌کنیم. سپس قد فرد را به متر اندازه گیری کرده، مجذور آن را محاسبه کرده (یعنی عدد را در خودش ضرب میکنیم) و عدد وزن را تقسیم بر مجذور قد می‌کنیم. عدد حاصله همان BMI یا شاخص توده بدنی است که بین ۲۴-۲۰ طبیعی است. عدد بیشتر از۳۰ دلالت بر چاقی دارد و عدد ۹/۲۹-۲۵ نشان دهنده اضافه وزن است.

وی تاکید کرد: چاقی به این معنی است که چربی بیش از اندازه در بدن وجود دارد، در حالی که اضافه وزن محدوده‌ای از وزن بدن است که شامل عضلات، استخوانها، چربی و آب بدن است که از وزن ایده آل بالاتر است. وزن ایده آل هر فرد را معادل وزن ایده آل او در ۳۰-۲۰ سالگی در نظر می‌گیرند. در وزن نزدیک به وزن ایده آل فرد ممکن است اضافه وزن داشته باشد، اما چربی اضافه ندارد. این حالت بخصوص در افرادی که مرتب ورزش می‌کنند دیده می‌شود؛ بنابراین اندازه گیری چربی بدن از اندازه گیری وزن بدن درست‌تر است.

هفته ملی سلامت بانوان همه ساله با هدف اطلاع رسانی و حساس سازی گروه‌های مختلف جامعه در خصوص اولویت‌های سلامت زنان به عنوان نیمی از جمعیت کشور برگزار می‌شود. امسال هم این هفته با شعار «ورزش، شادابی، آرامش» از روز جمعه ۱۰ آبان ماه آغاز و تا روز سه شنبه ۱۶ آبان ماه ادامه خواهد داشت.
منبع:بهداشت نیوز

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار