ازدواج سفید، همزیستی سیاه
پارسینه: درحالی آمار ازدواج در ایران رو به کاهش است که بسیاری از جوانان دغدغه تشکیل خانواده را دارند و به دلیل مشکلات اقتصادی از آن بی بهره اند. امادر این میان ازدواج سفید به عنوان پدیدهای که در ایران نوعی جرم محسوب میشود تبدیل به معضلی حاد در جامعه شده است.
دکتر مجید ابهری جامعه شناس و رفتار شناس برجسته کشور در گفتگو با سیناپرس گفت: در شرایط کنونی به دلیل افزایش میزان طلاق و کاهش سن بیوه گی که به هفده سال رسیده و همچنین مشکلات معیشتی ازدواج برای جوانان بیشتر به یک رویا تبدیل شده است تا واقعیت؛ در نتیجه ازدواج دائمی برای جوانان امکان پذیر نیست برخی از جوانان بدون ثبت عقد دایمی با هم زندگی میکنند که به ازدواج سفید موسوم شده است.
ابهری ادامه داد: ازدواج سفید پیوندی مبارک و فرخنده نیست و بیشتر شبیه نوعی همزیستی سیاه است. با این وجود به دلیل اینکه هیچ تعهدی بین زن و مرد وجود ندارد و در هیچ مرکز رسمی این ازدواج ثبت نمیشود به آن ازدواج سفید گفته میشود.
در این ازدواج هیچ سندی مبنی بر اثبات رابطه زناشویی وجود ندارد؛ به همین دلیل سرنوشت فرزند یا فرزندانی که از این رابطه متولد میشوند مشخص نیست و نمیتوان آنها را در طبقه بندیهای معمول جامعه قرار داد.
این جامعه شناس و رفتارشناس تصریح کرد: به واسطه ازدواج سفید میزان کودکان رها، سقط جنین و کودکان سرراهی افزایش پیدا میکند که چالشهای ازدواج سفید را بیشتر کرده است. در نتیجه اگر این مسیر همچنان ادامه پیدا کند آسیبهای این نوع ازدواج روزبه روز افزایش پیدا کرده و جامعه را با چالشهای جدی تری مواجه میکند.
دکتر ابهری خاطرنشان کرد: ازدواج سفید هشدار جدی برای کل کشور است و به همین دلیل مسوولان تصمیم گیر جامعه باید هر چه زودتر شرایط ازدواج دایمی جوانان را فراهم کنند تا جوانان جامعه بیش از آنکه به سمت ازدواج سفید حرکت کنند به فکر ازدواج دایم باشند که هیچ کدام از آسیبهای ازدواج سفید را ندارد.
بدون شک از یکی مهمترین چالشهای جوانان برای ازدواج نداشتن مسکن است. به همین دلیل نیز مسوولان جامعه باید مسکن رایگان یا ارزان در اختیار جوانان قرار بدهند تا علاقه جوانان برای ازدواج افزایش پیدا کنند. از سوی دیگر یکی از راههایی که میتواند علاقه به ازدواج را در بین جوانان بیشتر کند اختصاص بستههای حمایتی به این قشر آسیب پذیر در جامعه است.
در چنین شرایطی میزان مجردها در کشور کاهش پیدا میکند و از سوی دیگر سن ازدواج که در سالهای اخیر افزایش پیدا کرده، رویکرد متعادل تری به خود میگیرد و در دراز مدت روند کاهشی را در پیش خواهد گرفت.
این متخصص علوم رفتاری همچنین درباره وظایف سازمان ثبت احوال درخصوص ثبت فرزندان ازدواجهای سفید و موقت به سیناپرس گفت: اگر ازدواج سفیدی تبدیل به ازدواج موقت گردد و فرزندی از این رابطه به وجود آید فرزند متولد شده از نظر شرعی و اخلاقی حلال زاده بوده و سازمان ثبت احوال براساس قوانین جاری برای آن فرزند شناسنامه به نام پدر و مادر اصلی اش صادر میکند.
اما افرادی که اقدامی برای قانونی کردن ازدواج سفید انجام نمیدهند و همچنان همباشگی آنها باقی میماند نوع روابط آنها از نوع نامشروع است و طبیعتاً در هرجای دنیا که باشند فرزندان به وجود آمده از آنها فرزندان نامشروع محسوب میشوند.
منبع:سیناپرس
ارسال نظر