چطور از سالمندان در مقابل کرونا محافظت کنیم؟
پارسینه: در روزهای بحرانی کرونا گروهی که بیش از دیگران در معرض خطر هستند، سالمندان هستند که برای محافظت از آنها در برابر کرونا نکاتی را باید رعایت کنیم که در ادامه به آنها اشاره میشود .
محمد رضا خدایی متخصص روانپزشک درباره روشهای مراقبتی از افراد مسن با توجه به ویروس کرونا گفت: وقتی ما درخصوص سالمند صحبت میکنیم باید به این نکته توجه داشته باشیم که یکی از سنین و اقشاری هستند که به علتهای مختلف در معرض خطر بیشتری هستند.
میانسالان از نظر جسمی معمولا از سنین ۶۵ سال به بعد دچار بیماریهای زمینهای مزمن از جمله دیابت، فشار خون، قلبی، عروقی، اختلالات مرتبط با غدد و کبدی میشوند که هم احتیاج به مراقبت بیشتر و هم احتیاج به درمانهای دارویی و غیر دارویی میشوند.
این متخصص روانپزشک با اشاره به بیماریهایی که بیشتر در معرض ابتلا به کرونا قرار میگیرند، اظهار کرد: بیماریهای جسمی در کنار درمانهای دارویی که برای فرد انجام میشود، همچنین بیماریهای روانی در سالمندان شکنندهتر از افراد سنین پایینتر از نظر تطابق با مسائل اجتماعی یعنی تنهایی، افسردگی و گوشه گیری است که در این صورت این افراد بیشتر در معرض ابتلا به کرونا قرار میگیرند.
برخی بیماریهای مرتبط با روان پزشکی در سالمندان مانند اختلالات مرتبط با حافظه، افسردگی، اضطرابها و ... بیشتر است که از نظر روانی این افراد ریسک بالاتری در ابتلا به ویروس کرونا دارند.
از نظر مسائل اجتماعی میانسالان معمولا به دلیل ناتوانمندیهای گوناگون مانند آرتروز، کمر دردها، دیابت، شکستگیهای لگن و ... باید رفت و آمدهای خود را کمتر کنند و البته اگر این ناتوانمندیها افزایش پیدا کنند باعث میشوند تا افراد در خانه سالمندان تحت مراقبتهای ویژه پرستاران قرار بگیرند.
ناتوانمندی در افراد مسن باعث میشود تا سیستم ایمنی آنها در این روزهای کرونایی کاهش یابد و مستعدتر در ابتلا به این ویروس خطرناک و کشنده باشند.
تغذیه سالمندان باید مناسب، مغذی، سالم و کافی باشد؛ چرا که غذیه مناسب باعث میشود تا ابتلا به این بیماریها کمتر شود. سالمندان باید از مصرف غذاهای پرچرب و با پروتئین پایین پرهیز کنند.
افراد مسن باید به نوشیدن مایعات طبیعی با توجه به مزاج خود اقدام کرده و از ترکیبات آبمیوههای صنعتی و نمک پرهیز کنند. تحرکات و فعالیتهای بدنی در منزل یا استفاده از وسایل ورزشی در خانه تاثیر زیادی در کاهش ابتلا به ویروس خطرناک کرونا دارد.
افراد مسن یا پرستاران آنها باید دسترسی زودهنگام به دارو و وسایل درمانی کم خطر و ضدعفونی شده از ویروس کرونا داشته باشند تا در صورت لزوم سریع از داروهای خود استفاده کنند.
تهویه و نوراتاق سالمندان باید متناسب با اکسیژن اتاق باشد و همچنین از سرما یا گرما زیاد به شدت خودداری شود. سالمندان از نظر اجتماعی و روانی تطابقات شکننده تری نسبت به افراد مسن و جوان دارند که در اینصورت باید باید تطابق بین نیازهای جسمی، روانی و اجتماعی میان آنها حفظ شود تا بهداشت روانی اسلم و بهتری داشته باشند.
میانسالان باید از استرس زیاد خودداری کنند و باید آنها را نسبت به رعایت مسائل بهداشتی مانند شستشوی دستها به خصوص پس از استفاده از سرویسهای بهداشتی حساس کنیم؛ چرا که ویروس کرونا بسیار خطرناک است و میتواند جان افراد مسن را بگیرد.
به هیچ عنوان نباید استرس زیاد به افراد میانسال وارد کنیم، زیرا ممکن است افسرده، شکننده و وحشت زده شوند و اصول بهداشتی را رعایت نکنند؛ بنابراین استرس متناسب، مفید و متعادل باعث آرام بود فرد میانسال میشود.
دیدن افراد مسن با فاصله زمانیهای زیاد و مراقبت آنها به صورت تلفنی، ضدعفونی داروهای آنها، در اختیار قرار دادن غذاهای کاملا پخته از وظایف ما در مقابل افراد میانسال است.
اگر پدر و مادر میانسالی دارید که با آنها زندگی نمیکنید باید حتما برای آنها غذا بپزید و برایشان ببرید و پس از رسیدن به منزل حتما ظرف غذا را ضدعفونی کنید تا به ویروس کرونا مبتلا نشوند.
در صورتی که نمیتوانید زود به زود به افراد میانسال یا پدر و مادر خود سر بزنید حتما از طریق سایتهای اینترنتی معتبر موادغذایی هفتگی را برای آنها تهیه کرده و از افراد نزدیک آنها بخواهید این مواد را ضدعفونی کنند.
مهمترین کار هنگام رفتن به منازل سالمندان این است که تمامی اصول و نکات بهداشتی را از قبیل: استفاده از ماسک و دستکش و پوشیدن لباسهای ضدعفونی کننده را رعایت کنیم.
استفاده از دستگاه تصفیه هوا که باعث کشته شدن ویروسهای خانه سالمندان میشوند، استفاده کنیم تا در معرض ابتلا به ویروس کرونا قرار نگیرند.
اگر فرد سالمند دچار اختلالات شناختی مانند آلزایمر یا افسردگیهای شدید بود حتما از پرستارانی که بهداشت فردی را به صورت مناسب رعایت میکنند استفاده شود.
با توجه به اپیدمی شیوع ویروس کرونا توصیه میشود مراقبان بیمار حتما افراد خویشاوند یا شخصی باشند تا به محض ورود به منزل دیگران موجب انتشار ویروس کرونا نشوند.
از آنجایی که ویروس کرونا بیشتر در معرض میانسالان است آنها در این روزهای سخت و بحرانی بیشتر به نیازهای معنوی احتیاج پیدا میکنند پس در نتیجه مهر، تسبیح و کتاب قرآن برای آنها با رعایت مسائل بهداشتی انجام شود تا آنها از این ویروس دور باشند.
اگر علائمی از سرفه، تب، بی حالی، خستگی، سردرد، آبریزش بینی، اختلالات هشیاری و ضعف در میانسالان دیده شد باید حساسیتهای مراقبتی از آنها را بیشتر کنیم و تنها در صورت لزوم آنها را از خانه خارج کنیم.
بهترین کار این است که در منزل به میانسالان خدمت رسانی کنیم؛ چرا که بدن میانسالان در بیرون منزل و به انواع ویروسها و باکتریها نه تنها ویروس کرونا بلکه تمامی ویروسها واکنش نشان میدهد و باید از بردن آنها به مراکز درمانی که بیماران کرونایی بستری هستند حتما پرهیز کنیم.
چک کردن علائم و سطح هشیاری باید روزانه در افراد مسن رعایت شود و در صورتی که وضعیت بیمار با تنگی نفس و کبود شدن لبها یا علائم دیگر همراه بود باید روشهای مراقبتی خود را حفظ کنیم.
سازمان بهداشت شمارههایی را از طریق شبکههای بهداشتی به مردم اعلام کرده است که در صورت مشاهده هر کدام از این علائم در فرد مسن میتوانیم خطرات جانی افراد مسن را درمان کنیم.
تا جایی که امکان دارد نوروز امسال را از طریق صفحات مجازی و تلفنی به یک دیگر به خصوص افراد مسن تنها به علت حفظ سلامت جسمانی خود و سالمند، تبریک بگوییم تا به هیچ عنوان در معرض ابتلا به ویروس کرونا قرار نگیریم.
در صورت لزوم و دید و بازدید عید نوروز بهترین کار رعایت بهداشت فردی است، اما مهمتر از آن ماندن در منزل و نرفتن به منازل یک دیگر است تا در آیندهای نه چندان دور حسرت امروز را نخوریم.
منبع:سیمرغ
ارسال نظر