گوناگون

علل، درمان و پیشگیری از سیاه شدن لثه

علل، درمان و پیشگیری از سیاه شدن لثه

پارسینه: رنگ لثه می‌تواند از قرمز یا صورتی تا قهوه‌ای یا سیاه متغیر باشد.


رنگ لثه در افراد مختلف متفاوت است. لثه‌های سیاه و سایر تغییرات رنگ لثه می‌تواند ناشی از یک وضعیت پزشکی، دارو، سیگار کشیدن یا سایر عوامل شیوه زندگی باشد.


لثه‌ها بافت‌های سختی هستند که دندان‌ها را محاصره کرده و نگه می‌دارند. آن‌ها می‌توانند از رنگ قرمز یا صورتی تا قهوه‌ای یا سیاه متغیر باشند. سلامتی دهان و دندان برای رفاه عمومی ضروری است. تغییر در لثه‌ها می‌تواند نشان دهنده یک مشکل اساسی برای سلامتی باشد، بنابراین فرد باید برای تعیین علت با پزشک صحبت کند.


طیف وسیعی از شرایط وجود دارد که می‌تواند باعث ایجاد لثه‌های سیاه شود، از جمله:


۱. ملانین

رنگ لثه می‌تواند از قرمز یا صورتی تا قهوه‌ای یا سیاه متغیر باشد. بدن به طور طبیعی ملانین را تولید می‌کند، ماده‌ای که به پوست، مو و چشم آن‌ها رنگ می‌بخشد. هرچه ملانین بیشتر در بدن خود داشته باشید، مو، پوست یا چشم‌های آن‌ها تیره‌تر خواهد بود.

لثه‌های قهوه‌ای تیره یا سیاه ممکن است به دلیل داشتن ملانین بیشتر در بدن باشد. اگر لثه‌های یک شخص همیشه بسیار تیره بوده است، هیچ دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.

اگر رنگ لثه در یک دوره کوتاه تغییر کند، یا اینکه لکه‌های سیاه روی لثه ظاهر شود، احتمالاً ناشی از ملانین نیست و ممکن است یک مسئله پزشکی باشد.

۲. سیگار کشیدن

سیگار کشیدن باعث ایجاد تغییر رنگ لثه‌های شما می‌شود. این به ملانوز سیگاری معروف است. سلول‌های تخصصی موجود در بدن بنام ملانوسیت‌ها ملانین را می‌سازند. نیکوتین موجود در تنباکو می‌تواند باعث شود ملانوسیت‌ها بیش از حد معمول ملانین تولید کنند.

لثه‌ها ممکن است قهوه‌ای یا سیاه شوند. تغییر رنگ می‌تواند در لکه ظاهر شود یا بر کل قسمت داخلی دهان تأثیر بگذارد. قسمت داخلی گونه‌ها و لب پایین نیز ممکن است تغییر کند.

تحقیقات پیوندی بین ترک سیگار و تغییر رنگ لثه پیدا کرده است. این نشان می‌دهد که لکه‌های تیره رنگ روی لثه‌ها ناشی از استعمال سیگار ممکن است برگشت پذیر باشد.

۳. دارو

مینوسیکلین برای درمان آکنه و برخی عفونت‌ها مانند کلامیدیا استفاده می‌شود. یک عارضه جانبی غیرمعمول مینوسیکلین رنگدانه یا تغییر رنگ است که گاهی اوقات می‌تواند در دهان رخ دهد.

فرد باید در مورد هرگونه تغییر رنگ ناشی از دارو‌ها با پزشک خود صحبت کند، زیرا ممکن است دارو‌های جایگزین در دسترس باشد.

۴. خال کوبی آمالگام

خال کوبی آمالگام می‌تواند در هر جای دهان ظاهر شود، اما معمولاً در کنار پر شدن ظاهر می‌شود. به نظر می‌رسد یک تکه سیاه، خاکستری یا آبی درون دهان است.

آمالگام ترکیبی از فلزات است که برای پر کردن و تاج دندان استفاده می‌شود. اگر ذرات این ماده از بین بروند، می‌تواند در زیر لثه ظاهر شود.

درمان معمولاً برای خال کوبی‌های آمالگام لازم نیست، زیرا هیچ خطری برای سلامتی ندارند.


۵. لثه‌های زخم نکروز کننده حاد

لثه زخم نکروز کننده حاد، عفونت لثه است که به دهان خندقی نیز معروف است. باعث تب، لثه‌های دردناک و بوی بد دهان می‌شود. اگر لایه‌ای از بافت مرده بر روی لثه‌ها ایجاد شود، عفونت می‌تواند باعث ایجاد لثه‌های سیاه یا خاکستری شود.

دهان خندقی از رشد سریع باکتری‌ها در دهان ایجاد می‌شود. این باکتری‌ها به دلیل بهداشت ضعیف دهان، استرس، کمبود خواب یا رژیم غذایی ناسالم ممکن است ایجاد شوند.

علائم اولیه دهان خندقی شامل خونریزی لثه، بوی بد دهان، مقدار زیادی بزاق دهان و احساس بیماری است. ممکن است زخم‌ها در لثه‌ها در لبه دندان‌ها شکل بگیرند.

درمان ساده است. دندانپزشک دهان را تمیز می‌کند و ممکن است آنتی بیوتیک تجویز کند.

شستشوی دهان با دهانشویه دارویی و تمیز کردن دندان و لثه به جلوگیری از تکرار عفونت‌ها کمک می‌کند.

۶. بیماری آدیسون

نیکوتین می‌تواند باعث تولید ملانین بیشتر شود و منجر به لثه‌های تغییر رنگ شود.

بیماری آدیسون بر غدد آدرنال تأثیر می‌گذارد، که انواع مختلفی از هورمون‌ها را ایجاد می‌کنند. این اختلال این غدد‌ها را از تولید هورمون‌های کافی متوقف می‌کند.

علائم اولیه شامل موارد زیر است:

- خستگی

- احساس تشنگی بیش از حد معمول

- کاهش وزن ناخواسته

- عدم اشتها

- عضلات ضعیف شده

با پیشرفت بیماری آدیسون، فرد ممکن است لثه‌ها و لب‌های تیره را تجربه کند. اصطلاح پزشکی برای این عمل فشار خون بالا است.

علاوه بر تأثیرگذاری بر لب و لثه، بیماری آدیسون می‌تواند باعث ایجاد لکه‌های تیره پوست در سایر مناطق بدن شود. رایج‌ترین مکان‌هایی که ممکن است تکه‌های تیره ایجاد شود روی زانو‌ها، ناخن‌ها، در خطوط کف دست‌ها و اطراف زخم‌ها است.

بیشتر موارد بیماری آدیسون به دلیل مشکل سیستم ایمنی بدن است. این باعث می‌شود بدن به غدد آدرنال حمله کرده و آسیب ببیند.

در صورت عدم درمان بیماری آدیسون می‌تواند عوارض شدید ایجاد کند. اگر سطح هورمون خیلی کم شود، می‌تواند یک بحران آدرنال ایجاد کند.

علائم بحران آدرنال شامل کم آبی شدید، تنفس سریع و کم عمق، خواب آلودگی و کمرنگ بودن پوست است. بحران آدرنال یک اورژانس پزشکی است.

۷. سندرم پوتز- جگرز

سندرم پوتز جگرز یک بیماری ژنتیکی است که می‌تواند خطر ابتلا به پولیپ یا سرطان را افزایش دهد. یکی از علائم اولیه، ظاهر شدن لکه‌های آبی تیره یا قهوه‌ای تیره است. این‌ها می‌توانند در دهان و همچنین روی پوست انگشتان و انگشتان پا ظاهر شوند.

سندرم پوتز جگرز به ​​طور معمول در کودکی ظاهر می‌شوند و با افزایش سن از بین می‌روند. یکی دیگر از علائم اصلی خونریزی یا انسداد روده است که معمولاً در کودکی نیز رخ می‌دهد.

یک آزمایش ژنتیکی می‌تواند نشان دهد که آیا فرد مبتلا به سندرم پوتز-جگرز است یا خیر.


درمان لثه‌های سیاه:

درمان لثه‌های سیاه به علت آن بستگی دارد. شرایطی مانند عفونت لثه یا بیماری آدیسون معمولاً نیاز به درمان با دارو دارد. ممکن است تغییراتی در رنگ لثه که در اثر سیگار کشیدن ایجاد می‌شود با ترک سیگار بهبود یابد.

برای روشن شدن رنگ لثه، دندانپزشکان زیبایی می‌توانند خدماتی ارائه دهند. با این حال، سفید کردن می‌تواند باعث آسیب به لثه شود و فقط باید توسط یک متخصص انجام شود.


پیشگیری از سیاه شدن لثه:

بهداشت خوب دهان و کاهش مصرف قند به سالم ماندن دندان‌ها و لثه‌ها کمک می‌کند.

افراد می‌توانند با مسواک زدن مرتب دندان‌ها، نخ دندان زدن و قطع کردن قند، بهداشت دهان و دندان را حفظ کنند.


این اقدامات باید در کنار مراجعه منظم به دندانپزشک انجام شود. حفظ بهداشت دهان و دندان بهترین روش برای سالم نگه داشتن دندان‌ها و لثه‌ها است.


همچنین ممکن است فرد با استفاده از یک مسواک با برس نرم، لثه‌های خود را مرتبا و به آرامی مسواک بزند.


محصولات بهداشت دهان و دندان در اکثر داروخانه‌ها و بصورت آنلاین از جمله مسواک، نخ دندان و دهانشویه برای خرید در دسترس است.
منبع:بیتوته

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار