مصرف خوراکیهای چرب باعث کاهش تمرکز میشوند؟
پارسینه: نتایج مطالعهای که به تازگی انجام شده است، نشان میدهد که ساعتها بعد از مصرف یک خوراکی چرب، توانایی فرد برای تمرکز کردن کاهش مییابد.
این تحقیق که در مجله آمریکایی Clinical Nutrition منتشر شده است، مدرک بیشتری دال بر ارتباط میان روده و مغز ارائه میدهد. این مطالعه همچنین دلیل دیگری ارائه میدهد که باید میزان مصرف چربیهای اشباع را در رژیم غذایی کاهش داد.
چربیهای اشباع
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری در آمریکا به مردم توصیه میکند که میزان مصرف چربیهای اشباع را که از منابع حیوانی مانند گوشت چارپایان، ماکیان و محصولات لبنی تامین میشود، کاهش دهند.
نتیجه مطالعهای که در زمینه نقش چربیها بر سلامت انسان در سال ۲۰۱۸ در نشریه BMJ منتشر شد، نشان میدهد که خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب را می توان با جایگزین کردن چربی اشباع با چربیهای اشباع نشده (از جمله روغنهای گیاهی) کاهش داد.
بهعلاوه شواهد و مدارکی وجود دارد که نشان دهنده ارتباط میان روده فرد - به ویژه معده و رودهها - و مغز شخص (و عملکرد شناختی آنها) است. آنچه دانشمندان آن را محور روده و مغز می نامند.
خوراکیهای پر چرب
در این مطالعه محققان اثر چربیهای اشباع را بر روی سطوح تمرکز کوتاه مدت فرد بررسی کردند. محققان برای انجام این مطالعه، به بررسی دادههایی پرداختند که برای انجام مطالعه دیگری در زمینه تأثیر وعدههای غذایی مملو از چربیهای اشباع بر التهاب و خستگی در میان زنان مبتلا به سرطان جمع آوری شده بود.
در روز ارزیابی، هر یک از ۵۱ شرکت کننده یک آزمایش عملکرد مداوم را برای شناسایی میزان تمرکز انجام دادند. در این آزمایش، میزان تمرکز، توجه پایدار و زمان واکنش اندازهگیری میشد.
شرکتکنندگان در این مطالعه یکی از دو خوراکی سوسیس بوقلمون و آب گوشت را مصرف کردند. هر دو خوراکی حاوی ۶۰ گرم (گرم) چربی بود - یک خوراکی حاوی چربی اشباع بالا بود و دیگری حاوی روغن آفتابگردان بود که چربی اشباع کمی دارد. بعد از پنج ساعت، افراد شرکت کننده آزمایش عملکرد مداوم دیگری را انجام دادند.سپس یک تا چهار هفته بعد، افراد شرکت کننده برای انجام آزمایشها دوباره بازگشتند اما این بار غذاهای مصرفی خود را تغییر دادند.
قبل از روز ارزیابی، افراد شرکت کننده سه وعده غذایی استاندارد را مصرف کردند و قبل از مصرف خوراکی پر چرب، به مدت ۱۲ ساعت هیچ چیزی نخوردند. محققان همچنین عوامل برهم زننده را که میتوانند بر سطح نسبی عملکرد شناختی فرد تاثیر گذارند، مد نظر قرار دادند.
کاهش عملکرد شناختی
محققان متوجه شدند افرادی که خوراکیهای مملو از چربی اشباع مصرف میکردند عملکرد بدتری در تست عملکرد مداوم داشتند. به گفته «آنلیز مادیسون»، نویسنده اصلی این مطالعه و دانشجوی فارغالتحصیل روانشناسی بالینی در دانشگاه ایالتی اوهایو، این مطالعه نشان داد که اثر مصرف خوراکیهای مملو از چربی اشباع بر عملکرد شناختی بیش از مصرف یک خوراکی کم چرب بود. محققان همچنین اثر مشکلات روده را بر میزان تمرکز افراد پس از مصرف خوراکیهای چرب بررسی کردند.
آنها برای انجام این مطالعه، سطوح نشانگرهای «اندوتوکسمی» را در خون افراد شرکت کننده بررسی کردند. به نظر میرسد این نشانگرها زمانی در خون نمایان می شوند که سلامت روده فرد به مخاطره میافتد. درحالیکه این مطالعه علت اینکه چرا خوراکیهای مملو از چربی اشباع تاثیر منفی بر عملکرد شناختی فرد دارند را مشخص نمیکند، اما مدیسون متذکر میشود که مصرف این خوراکیها میتواند موجب افزایش التهاب شود که بر عملکرد مغز نیز تاثیر میگذارند. به گفته مدیسون، اسیدهای چرب بطور مستقیم با مغز در تعامل هستد.
ارسال نظر