گوناگون

نشانه های سرطان خون

پارسینه: سرطان خون یا همان «لوسمی» یکی از مهلک ترین بیماری هایی است که هر ساله تعدادی از مردم جهان را قربانی می کند.

سرطان خون یا همان «لوسمی» یکی از مهلک ترین بیماری هایی است که هر ساله تعدادی از مردم جهان را قربانی می کند.

این بیماری در واقع نوعی بیماری پیش رونده و بدخیم اعضای خون ساز بدن انسان است که با تکثیر و تکامل ناقص گویچه های سفید خون و پیش سازهای آن در خون و مغز استخوان ایجاد می شود. اجتماع یاخته های سرطانی در خارج از مغز استخوان موجب تشکیل توده هایی در اندام های حیاتی بدن نظیر مغز و یا بزرگ شدن غدد لنفاوی، طحال، کبد و ناهنجاری در اندام های حیاتی بدن می شود. «لوسمی» شایع ترین سرطان اطفال در جهان است. این بیماری بر اساس نوع گویچه سفید خون که دچار تراریختگی و سرطان شده به ۲ دسته تقسیم می شود: لنفوئیدی و میلوئیدی که بر اساس شدت و سرعت پیشرفت بیماری به انواع حاد و مزمن تقسیم می شود.

به طور معمول پس از مدتی، سلول‌های سفید از بین می‌رود و سلول‌های خون جدید که در مغز استخوان تولید می‌شود، جایگزین آن می‌شود اما این سلول‌های غیرعادی به آسانی از بین نمی‌رود و فضای بیشتری را اشغال می‌کند و برای سلول‌های عادی مشکلاتی را به وجود می‌آورد. چنین روندی باعث می‌شود در ‌‌نهایت سلول‌های طبیعی خون کاهش پیدا کند. از علائم لوسمی یا سرطان خون می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

* لکه‌های بنفش یا جوش‌های ریز و قرمز روی پوست: این جوش و لکه‌ها، اغلب به صورت خوشه‌ای ظاهر می‌شود و گاهی با جوش‌های ریز اشتباه گرفته می‌شود.

* درد استخوان و مفصل : درد عمیق استخوان‌ها، یکی از علایم آشکار سرطان خون است که در بیماری‌های دیگر شایع نیست. درد هنگامی بروز می‌کند که مغز استخوان، بر اثر تراکم غیرعادی سلول‌های سفید خون موجود در مغز استخوان، منبسط می‌شود. استخوان‌های بلند پا و دست، اصلیترین محل بروز این درد است.

* سردرد: یکی از علایم این بیماری که بندرت گزارش می‌شود، سردرد مکرر، شدید و طولانی است. برخی بیماران با درد از خواب بیدار می‌شوند. رنگپریدگی همراه با سردرد نیز از دیگر علایم آن است. زیرا جریان خون رسانی به مغز و ستون فقرات محدود می‌شود. در برخی موارد فرد دچار صرع نیز می‌شود.

* افت میزان گلبول‌های قرمز سالم: با پایین آمدن تعداد گلبول‌های قرمز، سلول‌ها قادر به اکسیژن رسانی به تمام بدن نیستند. در نتیجه فرد دچار کم خونی و خستگی مفرط می‌شود که به صورت ضعف عضله و کمبود انرژی جسمی و بی‌خوابی آشکار می‌شود. در این شرایط فرد قادر به انجام دادن کارهای جسمی و روزمره نیست. برخی بیماران دچار افسردگی یا کسالت می‌شوند.

* خونریزی بدون دلیل: هر نوع خونریزی بدون علت می‌تواند از علایم سرطان خون باشد. این بیماری میزان پلاکت خون را پایین می‌آورد و مانع از لخته شدن خون می‌شود. کبودی ناگهانی و بدون علت نیز از علایم این بیماری است. این کبودی‌ها اغلب در انگشتان، بین انگشتان، دست‌ها، شکم و کمر ظاهر می‌شود و تیره‌تر از کبودی‌های معمولی است. همچنین قطع نشدن خونریزی ناشی از بریدگی، خون دماغ شدن مکرر و بدون دلیل و خونریزی از لثه از علایم این بیماری است. زنان نیز در دوران قاعدگی دچار خونریزی غیرعادی زیاد و طولانی مدت می‌شوند.

* کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن: سرطان خون شدید یا مزمن، سیستم ایمنی بدن را ضعیف می‌کند و فرد دچار تب‌های شدید می‌شود. زیرا سلول‌های سرطانی خون، سلول‌های سفید خون را به بیرون می‌راند. با کم شدن سلول‌های سفید خون، این سلول‌ها قادر نیستند از بدن در برابر عفونت محافظت کنند.

* از دست دادن اشتها: این حالت امری عادی است. گاهی فرد بدون اینکه متوجه شود بتدریج وزن کم می‌کند. این امر می‌تواند به علت خستگی و ضعف شدید باشد. در لوسمی شدید، سلول‌ها در ستون فقرات یا مغز تراکم پیدا می‌کند و این امر منجر به بروز مشکلات متعددی از جمله حالت تهوع، استفراغ، اسهال یا یبوست می‌شود.

* کمبود اکسیژن: هنگامی که اکسیژن کافی در خون جریان ندارد، فرد دچار کمبود نفس می‌شود.

* تورم کبد یا طحال: با پیشرفت لوسمی شدید، کبد یا طحال دچار تورم و فرد دچار درد شکم می‌شود یا احساس پری در زیر دنده‌ها می‌کند. برخی در ناحیه تحتانی کمر احساس درد می‌کنند. حالت تهوع، استفراغ و از دست دادن اشت‌ها اغلب با ورم کبد یا طحال ارتباط دارد.

اما در صورت تشخیص به موقع در مواردی تا ۹۰ درصد باعث بهبود می شود. تمامی درمان های سرطان خون Remission (تسکین) هستند و بیماری ممکن است بعد از ۶ ماه یا یک سال عود کند. به گفته دکتر بایبردی در کشور ما تمامی اقدامات درمانی همانند سایر کشورهای پیشرفته، انجام می شود و از این نظر هیچ کم و کاستی نداریم. اما در هیچ کجای دنیا تا به حال درمانی تحت عنوان درمان قطعی سرطان خون وجود ندارد و تمامی درمان ها می تواند مدتی بیمار را تهی از علائم بیماری کند و طول عمر او را افزایش دهد اما هر بار بیماری عود کند، موفقیت در درمان کمتر می شود.

از آن جا که سرطان خون جزو بیماری هایی است که جنبه ژنتیک دارد و افراد خانواده ای که یک فرد مبتلا به سرطان خون داشته اند در معرض خطر قرار دارند، وحشت عمومی از سرطان خون بی مورد است زیرا با پیشرفت های پزشکی بیماری قابل کنترل شده است و از موارد مرگ و میر بیماری کاسته شده اما به شرطی که تشخیص آن سریع انجام بگیرد. به ویژه کسانی که در خانواده هایشان بیمار سرطانی داشته اند یا خون ریزی بینی یا دستگاه گوارش مکرر دارند باید به سرعت به پزشک مراجعه کنند تا درمان سریع تر آغاز شود.

منبع: جام نیوز

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار