مرگ با قرص پشیمانی
پارسینه: برای جلوگیری از افزایش تعداد قربانیان، مسئولان وزارت بهداشت و نیروی انتظامی باید اقدام جدیتری در برخورد با واردکنندگان این قرصها انجام دهند تا قرصهای برنج جمعآوری شود و در فروش آن نظارتهای لازم را داشته باشند تا در دسترس همه مردم نباشد.
«من نمیخوام بمیرم.» روی تخت بیمارستان خوابیده و از شدت سوزش معده، خودش را به میلههای کناری میکوبد. با دستهایش شکمش را چنگ میاندازد و فریاد میکشد. «من نمیخوام بمیرم.» جوان 25 سالهای است که با مصرف قرص برنج قصد خودکشی کرده و حالا پشیمان است. «من فقط میخواستم بترسونمش، بهش بگید بیاد ببینمش، هرچقدر میخواد کتکم بزنه، من نمیخوام بمیرم.» عاطفه به خاطر مشکلاتی که با همسرش داشته، تصمیم به خودکشی نمایشی میگیرد تا شاید با این راه بتواند دل همسرش را به دست آورد و دعواها و مشکلاتشان تمام شود. قرص برنج را از یکی از عطاریها میخرد و بدون اینکه اطلاع داشته باشد همان یک قرص زندگیاش را تمام میکند، آن را میخورد. عاطفه را به بخش مراقبتهای ویژه میبرند و پس از ساعتی همسرش میرسد. با صدای بلندی اسمش را فریاد میزند: «من نمیخوام بمیرم.» با گریههایش شلوغی بیمارستان را به سکوتی مرگبار تبدیل میکند. برای لحظهای آرام میشود، نفسهایش به شماره میافتد، زیر لب زمزمه میکند: «من نمیخوام بمیرم.» و اتاق از هر صدایی خالی میشود. عاطفه در 25 سالگی تمام میشود.
مرگ حتمی با مصرف قرص برنج
قرص برنج با اسم علمی «قرص فسفید آلومینیوم» مادهای است با اساس فسفید که بهصورت قرصهای ٣گرمی، ساخته شده است. قرص برنج ترکیب خطرناکی از فسفیدهاست(فسفید آلومینیوم) که برای جلوگیری از آفتزدگی برنج انبار شده، مصرف میشود. تماس انسان با قرص برنج میتواند عوارض شدید و کشندهای در بر داشته باشد. براساس گزارشهای رسمی منابع پزشکی، خوردن یا استشمام این قرص، باعث تحریک شدید دستگاه گوارش، اختلالات قلبی عروقی، شوک، نارسایی قلبی و ریوی، آسیب کبدی و کلیوی، تشنج، کما و درنهایت مرگ خواهد شد. مرگ با قرص برنج مرگ بسیار دردناکی است و فرد عطش زیادی به آب دارد. در این مرگ فرد تا زمانی که زنده است هوشیار و بیدار بوده و سوزش بدی در بدن خود احساس میکند. بر اساس علامتهای بالینی فرد دچار خستگی و کمبود اکسیژن میشود. بهطوریکه بدنش رو به کبودی رفته و دچار خفگی سلولی خواهد شد. این روند روندی تقریبا غیر قابل برگشت است و مسمومیت با قرص برنج برابر با مرگ است.
کاهش 37 درصدی مسمومیت با قرص برنج
بر اساس آمار پزشکی قانونی تهران در هشت ماه نخست امسال ۸۸ نفر در اثر مسمومیت با قرص برنج جان خود را از دست دادهاند که این تعداد در مقایسه با مدت مشابه سال ۹۳ که تعداد فوت ناشی از مسمومیت با قرص برنج ۱۳۹ نفر اعلام شده بود 7/36 درصد کاهش یافته است. البته آمارهای موجود در سالهای 87 تا 90 نشان دهنده این است که میزان خودکشی با قرص برنج در آن سالها رو به افزایش بوده است. به طوریکه این رقم از 214 نفر در سال 1387 به 228 نفر در سال 1388 و در سال 1389 با رشدی 1/78درصدی به 406 نفر رسید، در سال 1390 این رشد با شیب 14 درصد همچنان ادامه یافت تا این قرص بلای جان 463 نفر شود؛ اما آمارها نشان میدهد که همچنان این قرص در کشور قربانی میگیرد، هر چند از سال ۱۳۹۲ در ایران فروش قرص برنج در عطاریها و داروخانهها ممنوع و واردات آن متوقف شد اما همچنان در بسیاری از عطاریها یا بازار ناصرخسرو به راحتی و با کمترین قیمت در دسترس مردم قرار میگیرد.
لزوم برخورد جدی با توزیعکنندگان قرص برنج
در همین راستا برای جلوگیری از افزایش تعداد قربانیان، مسئولان وزارت بهداشت و نیروی انتظامی باید اقدام جدیتری در برخورد با واردکنندگان این قرصها انجام دهند تا قرصهای برنج جمعآوری شود و در فروش آن نظارتهای لازم را داشته باشند تا در دسترس همه مردم نباشد. در همین زمینه کارشناسان سموم کشاورزی بارها هشدار دادهاند که از قرص برنج فقط در موارد صنعتی میتوان استفاده کرد و استفاده از آن در منازل به هیچ وجه مجاز نیست. با این تفاسیر استفاده از این محصول هم رایج است و هم توزیع آن در عطاریهای کشور به گونهای است که به راحتی برای همه قابل دسترس است. البته نباید فراموش کنیم که تصمیم بین رفتن و ماندن افراد یک مسئله انفرادی است اما جامعه و مسئولان میتوانند با نظارت و عملکرد صحیح در کاهش این نوع مرگ خودخواسته و دردناک موثر واقع شوند.
منبع: سپید
ارسال نظر