گوناگون

گزینه‌های ایران و عربستان برای جنگ تولید در اوپک

گزینه‌های ایران و عربستان برای جنگ تولید در اوپک

پارسینه: با وجود تهدید ایران به وتوی توافق افزایش تولید اوپک، عربستان همچنان گزینه‌هایی برای مقابله با این وتو دارد.

گزینه‌های ایران و عربستان برای جنگ تولید در اوپک

به گزارش خبرنگار « پارسینه » به نقل از بلومبرگ، ایران می‌گوید حمایت عراق و ونزوئلا را برای وتو کردن هرگونه پیشنهادی جهت افزایش تولید نفت اوپک که مورد توافق عربستان سعودی و روسیه است با خود دارد. حسین کاظمپور اردبیلی، نماینده ایران در اوپک، در آستانه نشست روز جمعه اوپک گفت: «اگر عربستان سعودی و روسیه بخواهند تولید را افزایش دهند، نیازمند اتفاق آرا هستند».

بنا بر ماده ۱۱-C اساسنامه سازمان کشور‌های صادر کننده نفت (اوپک)، هر یک از اعضا این حق را دارد که هر گونه توافقی را رد کند: «هر یک از کشور‌های عضو کامل یک رای دارد. تمام تصمیم‌های نشست، به جز مسائل رویه ای، باید توافق یکپارچه همه اعضای کامل را داشته باشد».

با این وجود، عربستان سعودی همچنان می‌تواند هرگونه وتویی را پس بزند. نخست، این کشور می‌تواند ابلاغیه رسمی اوپک را رد کند، سپس می‌تواند ائتلافی از حامیانش را در این سازمان ایجاد کرده و بیانیه خودش را منتشر کند که می‌تواند ترسیم سیاست جدید تولید باشد.

این دقیقا همان چیزی است که ۱۸ سال پیش، زمانی که ایران طرح سعودی‌ها برای افزایش تولید را رد کرد، اتفاق افتاد. آن موقع، هشت کشور دیگر به عربستان پیوستند و یک ابلاغیه از سوی این ۹ کشور اعلام شد که ایران و عراق را مستثنی کرده بود.

البته ممکن است این بار عربستان چنین کاری نکند. تا زمانی که آن‌ها حمایت گسترده‌ای درون اوپک، به طور سنتی از سوی کویت و امارات متحده عربی، را به همراه نداشته باشند این خطر وجود دارد که منزوی شوند.

در این شرایط هیچ ابلاغیه‌ای اعلام نخواهد شد. این اتفاق در سال ۲۰۱۱ و زمانی رخ داد که علی النعیمی، وزیر نفت وقت عربستان، اظهار داشت که «یکی از بدترین نشست‌های تاریخمان را داشتیم». چند ساعت بعد، سعودی‌ها سیاست خودشان را به طور یکجانبه پیاده کردند.

گزینه دیگر برای سعودی‌ها پذیرش شکست برای افزایش رسمی تولید، و شروع اعمال تقلب در سهمیه بندی‌ها است. اگرچه این سنت هم در اوپک وجود داشته است، اما برای خالد الفلیح، وزیر نفت عربستان، که با جدیت به توافق‌ها متعهد است یک سنت شکنی خواهد بود.

ایران به خوبی می‌داند که عربستان سعودی و روسیه که بخشی از توافق گسترده‌تر اوپک+ است، می‌توانند وتو را عقب بزنند، اما هشدار داده است چنین اقدامی تواند به از هم پاشیدگی توافق ۲۰۱۶ منجر شود که کمک کرد قیمت نفت بیش از دوبرابر افزایش پیدا کند.

کاظمپور اردبیلی می‌گوید: «اگر این دو بخواهند به تنهایی عمل کنند، نقض موافقتنامه همکاری است. عرضه به بازار به خوبی صورت گرفته است و اوپک باید از اتخاذ هر تصمیمی تا پایان سال جاری خودداری کند».

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار