گوناگون

رونمایی از آمارهایی که اعلام‌ ممنوع اند

شرق: طی سالیان و دهه‌‌های گذشته، بسیاری آمار در حوزه اجتماعی و اقتصادی اعلام شده بود؛ در زیر نگاهی به این موارد می‌اندازیم.

یکی از مناقشه‌برانگیزترین آمارهایی که اعلام آن برای کشور واجب بود اما به‌سختی اعلام می‌شد و حتی در چندماه از سال 90 ارایه نشد، نرخ تورم بود. در میانه سال 90، با تصویب ماده 54 قانون برنامه پنجم توسعه اعلام آمار نرخ تورم توسط بانک مرکزی ممنوع شد و مرکز آمار فقط باید نرخ تورم را ارایه می‌کرد. ولی مشکل این بود که مرکز آمار نرخ تورم را خیلی با تاخیر اعلام می‌کرد و نهایتا رییس بانک‌مرکزی چندبار به‌طور شفاهی از نرخ تورم گفت. از سوی دیگر، نرخ‌هایی که به‌وسیله مرکز آمار و بانک‌مرکزی اعلام می‌شد، اختلاف زیادی با هم داشت و حتی شورایعالی آمار وارد کار شد تا اعداد را به‌هم نزدیک کند.

یکی دیگر از آمارهایی که ممنوع اعلام شده بود و همچنان هم ممنوع است، تعداد پرستارانی است که به ایدز یا هپاتیت مبتلا شده‌اند. در اردیبهشت امسال، معاون پشتیبانی سازمان نظام پرستاری با بیان اینکه تحقیقاتی پیرامون «آلوده‌شدن پرستاران به سوزن آلوده» انجام و اطلاعات آن به‌صورت محرمانه از بیمارستان‌های سراسر کشور جمع‌آوری شده و وزارت بهداشت آن را ارایه نمی‌کند، گفت: «البته می‌توان گفت برحسب شواهد و اطلاعات موجود آمار ابتلای پرستاران به بیماری‌های ایدز، هپاتیت و مانند آن در کل کشور بالاست.»

آمار صندوق توسعه ملی نیز یکی از آمارهایی بود که طی سال‌های اخیر عملا محرمانه شده بود. صندوق توسعه صادرات باید به بخش‌خصوصی کمک می‌کرد تا صنایع و تولید بهتر انجام شود. دولت سابق هیچ آماری از این صندوق ارایه نمی‌کرد ولی در روز ملی آمار، محمدباقر نوبخت، معاون رییس‌جمهور، عنوان کرد این بهانه که گفته می‌شود برخی از آمارها محرمانه است به هیچ عنوان درست نیست؛ او گفت: «آمار موجودی صندوق توسعه ملی و حساب ذخیره ارزی به هیچ عنوان محرمانه نیست زیرا استفاده‌کننده از صندوق توسعه ملی بخش‌خصوصی است و ما باید آمار و اطلاعات درست را در اختیار آنها قرار دهیم.»

در آبان امسال بود که سرانجام موجودی این صندوق اعلام شد. در پاییز امسال، وقتی باران‌های خوزستان برای بسیاری از اهالی این استان مشکل تنفسی به وجود آورد، استانداری اعلام کرد آماری در زمینه بیماران تنفسی خوزستان ارایه نمی‌کند. رییس مرکز فوریت‌های پزشکی خوزستان، سیداسدالله موسوی، گفت که در جلسه‌ای که در استانداری برگزار شد، به تصویب رسید که هیچ‌گونه آمار بیماران از مراجعه‌کنندگان به مراکز فوریت‌های پزشکی خوزستان ارایه نشود.

نمونه‌‌های دیگری نیز موجود است؛ تا سال‌های طولانی، مسوولان آموزش‌وپرورش آماری از دانش‌آموزان معتاد اعلام نمی‌کردند و اصلا منکر وجود دانش‌آموز معتاد می‌شدند. با این حال، عاقبت سال 90 قائم‌مقام ستاد مبارزه با موادمخدر با اصرار خبرنگاران روبه‌رو شد و اعلام کرد که نیم‌ درصد از دانش‌آموزان کشور معتاد هستند اما توانستیم روند شروع اعتیاد در مدارس را کنترل کنیم. همین یک جمله هم برای خبرنگارانی که در این حوزه تشنه آمار بودند، غنیمت بود.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار