چه کسانی میتوانند خون بدهند؟
پارسینه: · خانم هايي كه در دوران حاملگي ـ شير دهي و قاعدگي هستند، پس از سپري كردن دوران مذكور قادر به خون دادن مي باشند.
· سوراخ كردن گوش، حجامت و خال كوبي در مكان هاي غير بهداشتي و با ابزار هاي غير استريل و ابتلا به سوزاك يا سيفليس به مدت يك سال مانع اهدا خون مي شود.
· كساني كه به هر دليل خون و فرآورده هاي خوني دريافت كرده اند تا 1 سال نمي توانند خون اهدا كنند.
· كساني كه مبتلا به تب مالت و يا سل مي باشند، تا 2 سال بعد از درمان كامل نمي توانند اهدا كننده خون باشند.
· اعمال جراحي بزرگ از قبيل برداشتن كيسه صفرا ، برداشتن رحم ، جراحي ستون مهره و جراحي تيروئيد تا 6 ماه مانع اهدا خون مي گردد.
· اعمال جراحي كوچك از قبيل برداشتن آپانديس، جا انداختن شكستگي هاي كوچك، عمل جراحي بواسير، فتق، برداشتن لوزه ها و برداشتن وريدهاي واريسي، 6 تا 8 هفته مانع اهداي خون مي شود.
· كساني كه كم خوني ناشي از كمبود آهن دارند، در مدت 6-3 ماه كه تحت درمان مي باشند، نبايد خون بدهند.
· حساسيت هاي دارويي خصوصاً حساسيت به پني سيلين تا 1 سال بعد از آخرين تماس، مانع اهدا خون مي شود.
· خانم هايي كه سقط جنين كرده اند تا 1 سال بعد نبايد خون اهدا نمايند.
· گيرندگان پيوند پوست يا ساير اعضاء بدن تا يك سال بعد نبايد خون اهدا كنند.
· حبس يا زندان، بيش از 72 ساعت متوالي سبب معافيت 12 ماهه اهداي خون مي گردد.
· در مواردي مانند ابتلا به برخی از بيماریها مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا، اعمال دندان پزشکی اخير، مصرف برخی از داروها مانند: آنتی بيوتيک ها، آسپرين و ايندرال، دريافت واكسن و حالات خاص مانند بالا يا پائين بودن فشار خون، پس از گذشت زمان خاص يا برطرف شدن علت معاف شدن، فرد می تواند با نظر پزشک معاينه کننده دوباره برای اهدای خون مراجعه نمايد.
معافیت دائم ازاهدا خون
اگر موارد زیر شامل حال شما می شود نباید خون اهدا نمایید:
· اگر داراي سابقه بيماری هايی مانند: بيماري های قلبی و عروقی، بيماري های ريوی شديد مانند آسم، سکته مغزی، تشنج، ديابت قندی وابسته به انسولين هستيد.
· اگر سابقه ابتلا به بيماری های عفونی مانند هپاتيت بي، هپاتيت سي و يا ايدز داريد.
· اگر قصد شما برای اهدا خون انجام آزمایش های مربوط به بيماري هاي ايدز، هپاتیت بي، هپاتيت سي و یا سایر آزمایش ها به دلیل احساس بیماری می باشد. آزمایش های مربوط به بیماری ایدز در مراكز تعيين شده به صورت رایگان در اختیار شما می باشد.
· اگر مبتلا به بیماری ایدز بوده و یا آزمایش های مربوط به اين بيماري در شما مثبت می باشد.
· اگر یکی از علائم و نشانه های ایدز را دارا می باشید مانند: تب تعرق شبانه، کاهش وزن بدون دلیل، سرفه، اسهال، تورم غددلنفاوی، لکه های سفید رنگ روی سطح زبان یا لکه های برجسته روی پوست بدن.
· اگر حتی برای یک بار به خود مواد مخدر تزریق کرده اید.
· اگر مبتلا به بيماري هموفيلي بوده و هرگونه فاکتور انعقادی در یافت کرده اید.
· اگر هرگونه فعالیت جنسی مشکوک داشته اید.
· همچنين اگر در یک سال گذشته، حتی برای یک بار با فردی که یکی از موارد زیر شامل حال او می شود نزدیکی جنسی داشته اید: هر فرد مشکوک به بیماری ايدز، فاکتور های انعقادی دریافت كرده یا مواد مخدر تزریق نموده باشد.
چرا این افراد نباید خون اهدا نمایند؟
افرادی که در فعالیت های ذکر شده شرکت داشته اند ممکن است آلوده به HIV یعنی ویروسی که منجر به بیماری ایدز می شوند باشند. یک فرد می تواند قبل از اینکه بیمار شود به مدت طولانی آلوده به HIV باشد. در حقیقت افراد می توانند آلوده باشند ولی نتیجه آزمایش HIV آن ها منفی باشد اگر چه افرادی که آلوده هستند بیمار نمی باشند و نتیجه آزمایش آن ها هم منفی می باشد ولی خون آن ها ممکن است حاوی ویروس HIV باشد. اگر این خون به فردی تزریق گردد ممکن است موجب انتقال بيماري بشود. سازمان هاي انتقال خون از افرادی که دریکی از فعالیت های فوق شرکت داشته اند تقاضا میکنند تا خون اهدا ننمایند.
انتخاب با شما است!
اگر فکر می کنید که نباید خون اهدا نمایید می توانید یکی از مراحل زیر را انتخاب کنید:
الف: می توانید محل اهدا خون را با اختیار خود ترک نمایید .
ب: می توانید با پزشک اهدا کنندگان در اتاق مصاحبه بطور خصوصی گفتگو کرده و راهنمائی های لازم را دریافت نمایید .
ج: می توانید با فرصتی که سازمان انتقال خون ایران در اختیار شما قرار می دهد پس از اهدای خون به ما اطلاع دهید تا از خون شما استفاده نکنیم ( پزشک مصاحبه کننده سیستم خود حذفی محرمانه رابرایتان توضیح می دهد).
داوطلبان معاف شده با عدم اهداي خون خود، نقش مسئولانه و اخلاقي خود را در سلامت جامعه و بيماران ايفا مي نمايند. اهداي خون در شرايط معافيت از اهداي خون، اهداي زندگي نبوده بلكه تهديد زندگي به شمار مي آيد. آنها می توانند با تشويق ساير افراد خانواده، دوستان و آشنايان به اهدای خون، در اين امر انسان دوستانه مشارکت کنند.
دوره پنجره
آيا می دانيد اگر در دوره پنجره ، خون خود را اهدا کنيد ، هيچ آزمايشي آن را تشخيص نمی دهد؟
در تشخيص اغلب بيماري های عفونی، مبنای آزمايش هاي رايج طبی، پيدا کردن آنتي بادي ضد عوامل بيماری زا در خون های آزمايش شده می باشد و نه پيدا کردن خود اين عوامل. از زمان ورود عامل بيماري زا به بدن فرد آلوده تا ساخته شدن آنتي بادي ضد آن ممکن است هفته ها حتی ماه ها طول بکشد. در اين فاصله زمانی، آزمايش های طبی، آلودگی را نشان نمی دهند. به زبان ديگر در روند تشخيص آزمايشگاهی فاصله يا روزنه ای ايجاد می شود که اين فاصله را به اصطلاح " دوره پنجره " می ناميم. بنابراين در اين دوره گرچه درخون افراد ويروس وجود دارد ولي نتيجه آزمايش آن ها منفی است. چنانچه اين خون به فردی تزريق شود می تواند سبب انتقال بيماری به فرد دريافت کننده خون شود.
و اگر افغانی مقیم ایران باشید نیز از اسباب معافیت دایم است برای خون دادن ....