پورمحمدي: پروندههاي زيادي مانند پرونده اختلاس اخير در دستور كار است
ایلنا نوشت:
رئيس سازمان بازرسي كل كشور با بيان اينكه طي دو سال گذشته رويكرد سازمان بازرسي مبارزه با فساد و برخورد با موارد موردي و مصداقي فساد بود، گفت: به نظر ميرسد جهتگيري و رويكرد سازمان در اين خصوص كاملاً درست بود كه كشف پرونده فساد 3 هزار ميليارد توماني نشان داد رويكرد ما درست بود.
به گزارش ایلنا، حجتالاسلام والمسلمين مصطفي پورمحمدي در سومين همايش يكروزه مديران سازمان كه صبح پنجشنبه برگزار شد، با اشاره به حضور يكپارچه و منسجم مردم در راهپيمايي روز 22 بهمن گفت: انتخابات را هم در پيش رو داريم. اميدواريم مردم در اين صحنه نيز حضور پر رنگ داشته و بار ديگر دشمن را مأيوس كرده و با تشكيل يك مجلس قوي و طراحي سازوكار قويتر گامهاي بلندتري در ابعاد مختلف بر داريم.
رئيس سازمان بازرسي كل كشور در ادامه با اشاره به آيه 135 سوره نساء «يا أَيهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كونُواْ قَوَّامِينَ بِالْقِسْطِ شُهَدَاء لِلّهِ وَلَوْ عَلَي أَنفُسِكمْ أَوِ الْوَالِدَينِ وَالأَقْرَبِينَ إِن يكنْ غَنِيا أَوْ فَقَيرًا فَاللّهُ أَوْلَي بِهِمَا فَلاَ تَتَّبِعُواْ الْهَوَي أَن تَعْدِلُواْ وَإِن تَلْوُواْ أَوْ تُعْرِضُواْ فَإِنَّ اللّهَ كانَ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرًا» گفت: خداوند در اين آيه از قرآن كريم ميفرمايد اي آدمهاي مؤمن واي كساني كه ايمان آوردهايد براي برپايي قسط و عدل قيام كنيد. در اين آيه چند تأكيد ادبي دارد كه حكايت از عنايت ويژه و مطالبه شديد براي تحقق اين خواسته است. خداوند از ما مطالبه ميكند كه براي اجرا و تحقق قسط قيام كنيم. گواهان صادق و خدايي باشيم و خدا را ناظر بگيريم. اولاً شهادت بدهيم و از شهادت فرار نكنيم. زيرا در روايات و احكام فقهي داريم كه شهادت دادن واجب است. چرا كه جايز نيست انسان از ابراز آنچه ديده است پرهيز كند. همچنين بايد درست و صادقانه حتي اگر ضد خودش باشد، گواهي دهد. تعبير امروزي اين گواهي گزارشهاي ما در سازمان است كه بايد در اين گزارشها خدا را ناظر ديد و
صادقانه گزارش داد.
مديران سازمان بايد به عدل و قسط عمل كنند
وي در ادامه با اشاره به تفسير بخش ديگر آيه مذكور گفت: شايد خدا نخواسته باشد در اين آيه چنين تعبيري داشته باشد ولي ما ميتوانيم از اين آيه چنين برداشتي داشته باشيم؛ نبايد در گزارشها ملاحظه افراد نزديك و دوستان را كنيم و يا نگوييم كه اينها فقير هستند و بايد طوري گزارش داد كه به نفعشان تمام شود. آنان در اين بخش مظلوم واقع شده و بايد گزارش را تلطيف كرد تا به نفعشان باشد. خدا ميگويد به شما ربطي ندارد، چرا كه خدا نسبت به مردم فقير ولايت داشته و ولايت خدا بالاتر است. شما بايد به عدل و قسط عمل كرده و آنچه واقعيت است را بيان كنيد. ما حق نداريم از مرز عدالت، قسط و شهادت درست و گزارش صحيح و واقعي پروا كنيم. اين دستور دقيق، عميق و با تمام زوايا است. خدا ميگويد حتي اگر خواستيد بين فقير و غني توازن ايجاد كنيد حق نداريد ناعادلانه حكم كنيد. هر چند ميتوانيد به اغنيا توصيه كنيد كه به تكاليف اجتماعي خود عمل كرده و به فقرا كمك كنند ولي نبايد مباحث را خلط كرد. آنجا كه جاي اجراي عدالت و شهادت به عدل و گزارش دهي صحيح است بايد درست عمل كرد.
پورمحمدي افزود: خدا در اين آيه ميفرمايد نبايد دنبال هوي و هوس و توجيهات ذهني رفت و از مرز قسط و شهادت براي خدا عبور كرد؛ اگر از قسط به اطراف ميل كنيم به باطل رفتهايم. يا اگر از انجام تكليف و اداي تكليف اعراض كنيم خدا ناظر است.
وي با اشاره به آيه 8 سوره مائده «يا أَيهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كونُواْ قَوَّامِينَ لِلّهِ شُهَدَاء بِالْقِسْطِ وَلاَ يجْرِمَنَّكمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَي أَلاَّ تَعْدِلُواْ اعْدِلُواْ هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَي وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ» گفت: در اين آيه خدا ميفرمايد به خاطر من قيام كنيد. حركت ما بايد به خاطر خدا باشد. البته آن حركتي حائز اهميت است كه هزينه بر است، نه اعمالي مانند غذا خوردن و خوابيدن كه با ياد خدا انجام ميگيرد. اين جا تأكيد خدا بر اعمالي است كه هزينه ميخواهد و عمده «خدا گفتن و خدا خواستن» ها در اين جاها ظهور و بروز ميكند. برداشت اوليه من از اين آيه آن است كه حركت به خاطر خدا و قيام به قسط موضوعات مهمي است. چرا كه عدالت خواهي و پياده كردن قسط پا به پاي قيام به خدا و بر آن تأكيد شده است. همچنين بايد مراقب بود ديگران ما را به خطا نيندازند. ممكن است برخي افراد در زندگي ما باشند كه تكاليف اجتماعي و يا ديني خود را انجام نميدهد. ما حق نداريم عليه او حكم به ظلم كنيم.
در اجراي عدالت نبايد به تندروي گرفتار شويم
رئيس سازمان بازرسي كل كشور ادامه داد: وقتي ميخواهيم اجراي عدالت كنيم درست است كه بايد به مر مباحث عمل كرده و به طرف مقابل كاري نداشته باشيم اما نبايد به رفتار تندروانه گرفتار شويم. بلكه بايد مناسبتهاي اجتماعي را توجه كنيم. عمل به وظايف يك اصل است ولي بايد به نكات ديگري نيز توجه داشت. به عبارت ديگر اينكه انسان بخواهد عدالت به خرج دهد نبايد نسبت به همه خالي از ذهن باشد و بگويد همه براي من علي السويه هستند و وظيفه ندارم ببينم در اين كشور چه اتفاقي افتاده است.
وي با اشاره به روايتي از امام علي(ع) درباره داشتن ذهن متعادل گفت: حضرت اميرالمؤمنين(ع) ميفرمايند هنگامي كه اوضاع محيطي خوب بوده و درستي بر زمانه و جامعهاي حاكم شد و اهل آن زمان و جامعه نبايد تا از كسي تخلف و گناه آشكاري نديد، سوء ظن داشته باشد. چرا كه اين سوء ظن و بدگماني ظلم است. امام ميفرمايد اما اگر اوضاع زمانه خيلي خوب نيست، بساط تباهي و خلافكاري در محيط حاكم است اگر اينجا به ديگران حسن ظن داشته باشد ضرر كردهايم. بنابراين نبايد از نگاه عادلانه به اين شرايط منتقل شويم كه ضرر ميكنيم. بدبينيها و خوشبينيهاي ما بايد همراه با نگاه به فضاي عمومي جامعه هم باشد.
پورمحمدي در ادامه با اشاره به روايتي از امام كاظم(ع) گفت: امام كاظم(ع) ميفرمايد وقتي ظلم از حق غلبه دارد، جايز نيست به كسي حسن ظن داشته باشيم. مگر آنكه به مورد خاص از خير آگاه شويم.
وي افزود: اين دو روايت بسيار مهم است و براي ما در سازمان بازرسي كل كشور بسيار كاربردي است. اگر در محيطي فضاي خوب حاكم است نبايد سوء ظن داشته باشيم. اگر انسان فضاي عمومي را مثبت ميبيند اصل بر آن است نگاه عمومي انسان به سمت مثبت ميل كند. ولو اينكه فضاي عمومي منفي باشد. اينجا ديگر جاي حسن ظن نيست.
رئيس سازمان بازرسي كل كشور كه در جمع مديران كل سازمان سخن ميگفت، با اشاره به سختيهاي كار بازرسي و نظارت گفت: خوشبختانه امسال توفيقات خوبي به خصوص در توفيقات شكلي و جذب نيروي انساني داشتيم؛ ميانگين سني نيروهاي سازمان جوانتر شده و تحصيلات نيز ارتقا يافته است. از طريق سازماندهي هم اتفاقات خوبي صورت گرفته است.
مرجعيت سازمان بازرسي به عنوان يك نهاد كارشناسي و حقوقي افزايش پيدا كرده است
وي با بيان اينكه جايگاه عمومي سازمان در جامعه ارتقا يافته است، تصريح كرد: هم مراجعه به سازمان و هم مرجعيت سازمان به عنوان يك نهاد كارشناسي و حقوقي افزايش پيدا كرده است. حتي برخي حملات بيمحابا كه به نهادهاي ديگر ميشود، نسبت به سازمان بازرسي كل كشور مقداري با احتياط بيشتري صورت ميگيرد. بنابراين جايگاه سازمان در جامعه تثبيت شده و اجازه نميدهيم كسي به مرجعيت سازمان خدشه وارد كند. بناي ما بر پرخاشگري نيست ولي سعي ميكنيم با منطق و استدلال جلوي اقداماتي كه موجب خدشه به جايگاه سازمان ميشود بگيريم.
پورمحمدي تصريح كرد: به رغم بدنماييها و تلاشهايي كه عليه سازمان ميشود تصور بيرون از سازمان اين است كه از لحاظ جايگاه ارتقاء داشته است.
كشف تخلف بانكي اخير نشان داد رويكرد سازمان در سال جاري درست بود
وي با بيان اينكه طي دو سال گذشته رويكرد سازمان بازرسي كل كشور مبارزه با فساد و برخورد با موارد موردي و مصداقي فساد بود، گفت: به نظر ميرسد جهتگيري و رويكرد سازمان در اين خصوص كاملاً درست بود كه كشف پرونده فساد 3 هزار ميليارد توماني نشان داد رويكرد ما درست بود. بار ديگر تأكيد ميكنم كه در فضاي كنوني جاي حسن ظن و خوش بيني نيست. فضا، فضايي بود كه از مرز خوش بيني عبور كرده بود. به خاطر اين فضاها پروندههاي زيادي مانند پرونده فساد اخير در دستور كار سازمان است.
رئيس سازمان بازرسي كل كشور با اشاره به مراجعات مكرر فعالان اقتصادي به وي گفت: هر چند در پذيرش افراد احتياط به خرج ميدهيم ولي هر از چند گاه با چنين درخواستهايي موافقت ميكنيم. اما در همه ملاقاتها دو نكته را به همه تذكر ميدهيم. اينكه سازمان بازرسي كل كشور از فضاي اقتصادي و فعالان اين عرصه حمايت كرده و كمك ميكند تا مشكلات اين حوزه كم شود. اما به دو شرط؛ اول اينكه فعالان اقتصادي به ما راست بگويند و دوم فساد نداشته باشند.
وي با بيان اينكه «ما نگران نيستيم كه به فعالان اقتصادي كمك كنيم»، گفت: قبل از كشف پرونده فساد اخير، متهم رديف اول اين پرونده سراغ ما آمده بود و ضمن ابراز گلايه از اقدامات سازمان بازرسي كل كشور اعلام كرد كه سازمان تنها جايي است كه جلوي پاي اقدامات شركت او سنگ مياندازد. نامهاي نيز به ما ارائه كرد مبني بر اينكه دستگاههاي اجرايي و نظارتي ديگر سلامت فعاليتهاي او را تاييد كرده بودند.
پورمحمدي با اشاره به مناسب بودن جايگاه سازمان بازرسي كل كشور گفت: حتي بانكها و مسئولان دستگاههاي ديگر هم به ما مراجعه كرده و اعلام كردند كه سازمان سخت گير است. فعالان بخش اقتصادي و خصوصي هم همين خواسته را داشتند. امثال اين نظرها به خاطر ارتقاء جايگاه سازمان است.
نظرسنجيها نشان ميدهد اميدواري مردم نسبت به ريشه كن كردن فساد افزايش يافته است
وي با اشاره به نتايج مركز نظرسنجي سازمان بازرسي كل كشور گفت: نظرسنجيها نشان ميدهد كه از نظر مردم نيز جايگاه سازمان بازرسي كل كشور ارتقاء يافته است. بر اساس نتايج مركز نظرسنجي سازمان بازرسي كل كشور، جايگاه قوه قضائيه و سازمانهايي مانند بازرسي كل كشور جايگاه اصلي خود را پيدا كردند. نفس برخورد با پرونده اخير از نظر مردم نكته مثبت است. بعد از اين اقدام اميدواري مردم نسبت به ريشه كن كردن فساد چندين درصد افزايش پيدا كرده است ولي نهايتاً نگاه مردم به مبارزه با فساد خوب نيست. بنابراين بايد تلاشها و جهتگيريهاي ما دقيقتر بوده و به فكر چاره آن باشد.
رويكرد سازمان بازرسي كل كشور در سال جديد تقويت رويكرد نظارتي است
رئيس سازمان بازرسي كل كشور با بيان اينكه رويكرد جديد سازمان در سال آينده حركت به سمت زيرساختي و زيربنايي است، گفت: در سال جديد به سمت تقويت رويكرد نظارتي سازمان پيش ميرويم. اين حوزه جايگاه ما را به شدت تثبيت ميكند. ما در حال راهاندازي سه سامانه ديگر هستيم. اولين سامانه مربوط به ماده 28 قانون ارتقاي سلامت اداري است كه به سنجش فساد و سلامت همه دستگاهها ميپردازد كه شوراي دستگاههاي نظارتي مسئول آن و كار اجرايي آن در دست ادارات كل است. سامانه ديگر، سامانه رسيدگي به شكايات ماده 25 و سامانه سوم ماده 6 است.
وي در پايان به بحث تهيه فهرست محروميت يا همان ليست سياه مفسدان اشاره كرد و گفت: بر اساس بند 6 قانون ارتقاء سلامت اداري يك وظيفه مهم بر سازمان محول شده كه همان تهيه ليست سياه است كه مجمع تشخيص مصلحت نظام عنوان آن را فهرست محروميتها گذاشته است. دبيرخانه تهيه اين ليست، خود سازمان بازرسي كل كشور و ادارات كل بازرسي است كه براي تهيه آن بايد همت كرد.
ارسال نظر