آیا جنگ افغانستان "موفقیت آمیز" بود؟
پارسینه: این تفاسیر برای خیلیها مانند شوک بوده است؛ همانهایی که نقش 11 ساله انگلیس را در افغانستان با 438 کشته، بودن در باتلاق میبینند که هزاران زخمی و هزینههای سرسامآور درپی داشته است.
«اظهارات نخستوزیر انگلیس که جنگ در افغانستان "موفقیت آمیز" بوده، مورد انتقاد قرار گرفته است. دیوید کامرون این اظهارات را هنگامی که به پایگاههای نیروهای انگلیس در افغانستان رفته بود، بیان داشت؛ جایی که 438 سرباز انگلیسی جان باختند و کامرون اذعان کرده که این "هزینه سنگینی" است.»
سایت راشا تودی در گزارشی نوشته است: «نخستوزیر انگلیس، دیوید کامرون، جنگ افغانستان را "یک موفقیت" نامید و گفت: عقب نشینیهای آتی بر پایه دستاوردها بوده نه بر پایه ناکامیها.
این تفاسیر برای خیلیها مانند شوک بوده است؛ همانهایی که نقش 11 ساله انگلیس را در افغانستان با 438 کشته، بودن در باتلاق میبینند که هزاران زخمی و هزینههای سرسامآور درپی داشته است.
در همین حال یک کارشناس امنیتی افغانستان وضعیت کنونی این کشور را "شکننده" و "برگشت پذیر" خوانده است.
او میگوید: با وجود اینکه بهبودهای زیادی از سال 2001 حاصل شده و او با دیوید کامرون موافق است که افغانستان دیگر پناهگاه تروریستی نیست اما عدم تمایز نیروهای ناتو میان غیرنظامیان و شبهنظامیان جوی از خشم و نفرت را به وجود آورده است.
وی اظهار داشت: ناتوانی در به دست آوردن دلها و اذهان عمومی باعث شده نتایج ملموس بسیار سختتر حاصل شوند.
بله، بعضی اهداف در درجات مختلف کسب شدهاند، اما این دستاوردها به وضوح شکننده و برگشت پذیرند و اینها به خاطر ناکامی غرب در تشخیص تروریستهای خارجی از شبهنظامیان افغان و شیوهای که جنگ رهبری شده، بوده است.
این امر باعث نارضایتیهای شدید در بین مردم افغانستان شده و بنابراین مردم زیادی به شورشیان پیوستهاند.
سرهنگ تیم کالینز، افسر سابق ارتش انگلیس و کارشناس ضد شورش که به خاطر سخنرانیاش پیش از جنگ عراق معروف است، میگوید: نیروهای ناتو پیچیدگیهای افغانستان را دستکم گرفته و هدفهای معارض زیادی را در جنگ علیه ترور و مواد مخدر به عهده گرفتند.
هر چند او در پایان گفت که اینکه جنگ افغانستان به عنوان یک موفقیت یا ناکامی دیده شود، بستگی به انتخاب خود افغانها دارد.
کامرون همچنین اعتراف کرده که انگلیس هزینه گزافی را متحمل شده و اذهان عمومی به طور فزایندهای علیه ادامه جنگ است. بنابراین آینده افغانستان چگونه خواهد بود؟
سرهنگ کالینز گفت: در چند سال آینده اینکه انگلیس و متحدانش متعهد به حمایت مالی از افغانستان شوند تعیین کننده است؛ این حمایتها برای آن است که اطمینان حاصل شود که دستاوردهای ماموریت متحدان انگلیس از بین نرفته است.
اگر جامعه بینالمللی کمکهای مالی خود به افغانستان را متوقف کند، این کشور سقوط میکند. هر کس که به تجربه شوروی سابق توجه نکند، از تبعات آن رنج خواهد برد.
عملیات فعال ناتو در پایان سال 2014، با واگذاری مسئولیت به نیروهای امنیتی افغان در شرف پایان است.»
منبع:
خبرگزاری ایسنا
ارسال نظر