گوناگون

انتقاد از وعده‌های رویایی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری/ غنی‌نژاد: وعده تحویل گوشت درب خانه مردم مانند درست کردن دوغ در آب دریاست!

انتقاد از وعده‌های رویایی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری/ غنی‌نژاد: وعده تحویل گوشت درب خانه مردم مانند درست کردن دوغ در آب دریاست!

تشخیص وعده‌های ناممکن همیشه به این سادگی نیست و برخی وعده‌های ناممکن با تکیه بر اطلاعات نادرست ممکن است به نظر عملی جلوه کند. عبارت «ما می‌توانیم» که شعار محبوبی است، اغلب با تکیه بر اطلاعات نادرست یا دستکاری‌شده، وعده‌های ناممکن را در انظار عمومی ممکن جلوه می‌دهد.

به گزارش پارسینه و به نقل از خبرآنلاین، دکتر موسی غنی‌نژاد در روزنامه دنیای اقتصاد نوشت:

اگر اصل را بر صحت بگذاریم و فرض کنیم همه نامزدهای ریاست‌جمهوری در همه وعده‌های خود صادق هستند، یعنی وقتی به قدرت رسیدند به همه وعده‌های خود عمل خواهند کرد، دو پرسش اساسی پیش‌روی انتخاب‌کنندگان خواهد بود: نخست اینکه آیا این وعده‌ها عملی است و دوم اینکه اگر واقعا به آنها عمل شد، کارساز (نتیجه‌بخش) خواهد بود یا نه؟

عملی بودن وعده، شرط لازم برای کارساز بودن است؛ اما شرط کافی نیست. عملی بودن یک وعده چندان نیازمند کار علمی و کارشناسی نیست؛ اما کارساز واقع شدن آن حتما مستلزم ارزیابی علمی و کارشناسی است.

رای‌دهندگان ممکن است مجذوب وعده‌های اغواکننده شوند؛ اما کارشناسان و اهل علم همیشه نگران کارساز واقع شدن آنها هستند. پوپولیست‌ها اغلب وعده‌های اغواکننده می‌دهند و برخی «کارشناسانی» را به استخدام می‌گیرند تا با کشیدن عکس مار این وعده‌ها را علاوه بر عملی بودن، کارساز هم جلوه دهند.

شیوه حکمرانی دولت‌های نهم و دهم عمدتا متکی بر چنین رویکرد پوپولیستی بود که نتیجه آن فرصت‌سوزی بی‌سابقه در عرصه‌های بین‌المللی و داخلی و هدر دادن جبران‌ناپذیر منابع عظیم اقتصادی کشور بود. از این‌رو لازم است توجه افکار عمومی و رای‌دهندگان محترم را در انتخابات پیش‌رو به این مهم جلب کرد. البته این نکته را هم نباید از نظر دور داشت که غیرعملی بودن کاری به معنی ناممکن بودن اقدام به انجام آن نیست. با آب دریا نمی‌توان دوغ درست کرد؛ اما مانعی برای اقدام به انجام این کار ناممکن نیست!

از آنجا که عقل سلیم عادی‌ترین مردمان در بسیاری موارد قادر به تشخیص وعده‌های غیرعملی است، پوپولیست‌ترین نامزدها هم اغلب تلاش می‌کنند از دادن چنین وعده‌هایی اجتناب کنند؛ هرچند بعضا اتفاق می‌افتد وعده‌ای آنچنان جذاب یا اغواکننده به نظر می‌رسد که وعده‌دهنده به‌رغم علم به ناممکن بودن آن نهایتا تسلیم آن می‌شود و با طرح آن ناخواسته لبخند طنزآمیز بر لبان مردم می‌نشاند.

وعده تحویل گوشت به درب منازل مانند درست کردن دوغ از آب دریاست که به‌رغم وسوسه‌انگیز بودن آن امری ناممکن است و طرح آن موجب انبساط خاطر صاحبان عقل سلیم می‌شود. بنابراین بهتر است به عقل سلیم مردم اعتماد کنیم و کمیاب‌ترین و ارزشمندترین منبع انسانی یعنی زمان را برای افشای این‌گونه وعده‌های آشکارا ناممکن هدر ندهیم.

اما تشخیص وعده‌های ناممکن همیشه به این سادگی نیست و برخی وعده‌های ناممکن با تکیه بر اطلاعات نادرست ممکن است به نظر عملی جلوه کند. عبارت «ما می‌توانیم» که شعار محبوبی است، اغلب با تکیه بر اطلاعات نادرست یا دستکاری‌شده، وعده‌های ناممکن را در انظار عمومی ممکن جلوه می‌دهد. «غنی‌سازی اورانیوم در آشپزخانه توسط یک دخترخانم» یا «تولید لامبورگینی در پارکینگ خانه» و... را فراموش نکرده‌ایم. این ادعا که ما به لحاظ پیشرفت تکنولوژیک به جایی رسیده‌ایم که دیگر نیازی به ورود تکنولوژی پیشرفته از خارج نداریم و خارجیان برای دست یافتن به تکنولوژی پیشرفته بومی ما صف کشیده‌اند، مبتنی بر اطلاعات نادرستی است که اغلب به بهانه امنیتی بودن، محرمانه تلقی شده و در عرصه عمومی عرضه نمی‌شود و به این ترتیب امکان راستی‌آزمایی آن را ناممکن می‌سازد.

به عقیده کارشناسان داخلی و خارجی، صنایع نفت و گاز کشور به دلیل خروج بنگاه‌های پیشتاز در تکنولوژی از ایران به دنبال اعمال و تشدید تحریم‌های بین‌المللی به قدری در عرصه جهانی عقب افتاده است که روز به ‌روز ظرفیت تولید ما را به تحلیل می‌برد و در آینده نزدیک صنایع ما را دچار بحران عظیمی خواهد کرد؛ اگر تاکنون نکرده باشد. انزوای سیاسی و اقتصادی ایران در عرصه جهانی تنها در موضوع نفت و گاز مساله‌ساز نیست، بلکه رشد اقتصاد ایران را به طور کلی دچار بن‌بست کرده است. بسته بودن مسیر رسمی و قانونی مراودات مالی و بانکی بین‌المللی به دلیل اجتناب از تصویب FATF و البته تحریم‌های اقتصادی، هزینه‌های مبادله‌ای تجارت خارجی کشور ما را، چه برای بخش خصوصی و چه بخش دولتی، به‌شدت بالا برده، آن را ناکارآمد کرده و موجب گسترش فساد مالی و اتلاف شدید منابع شده است.

امکان ورود سرمایه خارجی و تکنولوژی‌های روزآمد عملا ناممکن شده و جامعه ایران روز به‌ روز از قافله پیشرفت‌های علمی و تکنولوژیک جدید جا می‌ماند. درست است که همه نامزدهای ریاست‌جمهوری از تلاش برای بهبود بخشیدن به روابط سیاسی و اقتصادی بین‌المللی دم می‌زنند؛ اما آنها که می‌گویند روابط بین‌المللی منحصر به ایالات‌متحده و کشورهای صنعتی غربی نیست و صرفا می‌خواهند روبط ایران را با کشورهای «شرقی» بهبود بخشند، آشکارا مغالطه می‌کنند؛ چراکه همین کشورهای «شرقی» چارچوب قواعد مالی مسلط بر روابط بین‌المللی را که اساسا و عمدتا غربی است و ایالات‌متحده آمریکا در آن نقش غالب را دارد پذیرفته‌اند و در آن قالب عمل می‌کنند. پس گام نخست و ناگزیر برای نجات کشتی به گل نشسته اقتصاد و سیاست ایران چیزی نیست جز بیرون آوردن ایران از این انزوای مهلک بین‌المللی که برخی با دادن شعارهای پوپولیستی منکر وجود آن هستند.

اما در عرصه اقتصاد و سیاست، مهم‌ترین وعده عملی و کارسازی که می‌تواند برای آینده ایران امیدبخش باشد، ترک سیاست و اقتصاد دستوری و روی آوردن به آزادی و قاعده‌مندی در عرصه عمومی است. مردم ایران از زندگی در جامعه دستوری به تنگ آمده‌اند. تحمیل اراده‌های خاص در همه ساحت‌های زندگی اجتماعی، از اقتصاد گرفته تا فرهنگ و هنر و حتی برخی عرصه‌های دینی، زندگی اجتماعی را برای اقشار گسترده‌ای از مردم به‌شدت نامطبوع و غیرقابل تحمل کرده است. پوشش زنان و مردان در هر جامعه‌ای تابعی از عرف حاکم بر جامعه است که با گذر زمان تغییر می‌کند و رعایت آن به دستور هیچ مقام دولتی نیازی ندارد. کمتر کشور مسلمانی را در جامعه جهانی بیش از یک‌میلیارد نفری می‌توان یافت که در آن پوشش اجباری از سوی دولت بر مردم تحمیل شده باشد.

به‌استثنای کشورهایی مانند کره‌شمالی، کوبا و ونزوئلا کمتر کشوری در دنیا می‌توان یافت که به اندازه ایران اقتصادش دستوری باشد و دولت در همه بازارهایش مداخله کند. حتی در کشورهایی که حزب کمونیست در آنها حاکم است، مانند جمهوری خلق چین و ویتنام، اقتصادشان به اندازه ایران دستوری نیست. این اقتصاد دستوری با مستمسک‌هایی مانند شعار توخالی و بیهوده «خودکفایی» عملکرد اقتصادی کشور را به‌شدت ناکارآمد کرده و آن را در معرض اتلاف گسترده منابع ذی‌قیمت و البته رانت‌ها و فسادهای نجومی قرار داده است. وعده رهایی کشور از اقتصاد و جامعه دستوری، هم عملی و هم کارساز است.

از آنجا که بیرون بردن ایران از انزوا در روابط بین‌المللی نیز به معنای گسستن از روابط دستوری و پیوستن به قاعده‌مندی است، آن نامزد ریاست‌جمهوری که برای رهایی ایران از اقتصاد دستوری و جامعه دستوری به طور کلی برنامه مدون کارشناسی‌شده قابل قبولی نداشته باشد، به احتمال قریب به یقین راه به جای دوری نخواهد برد. رئیس‌جمهور آینده ایران نباید از هیاهوی شعارزدگانی که روی آوردن به زندگی قاعده‌مند در روابط بین‌المللی و داخلی را تسلیم شدن به امپریالیسم و لیبرالیسم می‌شمارند بهراسد. آیا چین کمونیست و ویتنام تسلیم امپریالیسم و لیبرالیسم شده‌اند؟

 

ارسال نظر

  • خلیج فارس

    وقتی آقای زاکانی وعده طلا به مردم می دهد ، از وعده اش چنین استنباط می شود ، یا زاکانی قرار هست غول چراغ جادو شود ، یا هنوز مردم ایران را نشناخته است ، فرزند دهه نودی از مادرش پرسیده بود ، اگر فرضاً پهلوی دوباره شاه شود ، ماه محرم هست ، مادر در جواب می گوید ، امام حسین قرنهاست که سنت و آیین مردم ایران هست و تغبیر نمی کند و دوباره می پرسد ، حتماً اگر شاه بیاید دلار ارزان می شود ، مادر در جواب می گوید ، که تحریم که برداشته شود ، مطمئناً شرایط تغییر می کند و در جواب مادر می گوید خیلی خوبه ، اونوقت به جای ۲ پرس نذری ۴ پرس تا نذری می خوریم ، !!! این تفکر نسلی هست که هنوز به سن رای و انتخابات نرسیده است ، جناب زاکانی این نسل ، نسل آرمان خواه و متعصب دهه ، ۲۰ ،۳۰ و ۴۰ و ۵۰ نیست ، این نسل ، نسل دهه ۶۰ نیستند که مربیان آنها نسل قبل هست ، نسل دهه ۷۰ و ۸۰ و ۹۰ ...... نسلی هست که وعده و وعید را درک نمی کند ، نسلی هست که شماها را هم درک نمی کنند ، نسلی با نگاه نو و تفکر نو منطبق بر پیشرفت های جهانی ، نسلی هست مقایسه گر و عالم ، یک علت تنش و درگیریهای این نسل ، چون حاکمیت و نسل نو همدیگر را درک نمی کنند .
    اگر قصدتان ایران و مردم ایران هست ، راهی جزء همراهی با خواسته های مردم ندارید؛
    ۱؛ رفع انزوای سیاسی ۴۶ ساله برای همیشه .
    ۲؛ پایان جنگ و تنش با جهان
    ۳؛ ارتباط و تعامل با جهان بدون تنش و درگیری ، منطقه ای بدون جنگ
    ۴؛ اقتصاد آزاد ، رفع مشکلات اقتصادی ، سرمایه گذاری داخلی و خارجی ، گردشگری و توریسم ، رفع فقر و محرومیت ....
    ۵؛ آزادی اجتماعی ، حقوق شهروندی ، رفع تبعیض و عدالت اجتماعی ، آزادی بیان و قلم ، اقلیت های مذهبی ، اینترنت ....... بازگشت مهاجران افغان به کشورشان
    ۶؛ تغییر و اصلاح در ارکان مملکت داری ، فعالیت احزاب سیاسی ، حذف نهادها و ارگان های موازی دولت ، .......
    ۷؛ محیط زیست ، منابع طبیعی ، فرونشست زمین ، آب و منابع آبی ، کشاورزی نوین ، آلودگی هوا و آلودگی دریا ، خشک شدن تالاب ........
    بهترین دولت در طول این ۴۶ سال دولت سید محمد خاتمی بود و دولت روحانی از نظر کارکرد اقتصادی و حل بحران سیاسی ازدولتهای خوب هست .
    اگر قصدمان از برگزاری انتخابات و وعده های سرخرمن !! افزایش مشارکت مردم هست بدون تغییر شرایط کشور و برگزاری انتخابات و انتخاب رئیس
    جمهور یک شو سیاسی باشد ، توهین به قانون اساسی یک مملکت و مردم هست و مردم ایران نگاهشان به آینده هست ، آینده ای که در آرامش و آسایش زندگی کنند و این آرامش و آسایش در سایه برگزاری انتخاباتی که منتخب مردم با دستان باز ، بدون دخالت دیگران و به عنوان نفر اول که منتخب ۸۰ میلیون هست ، بتواند به خواسته های مردم جامعه عمل بپوشاند .

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار