خواص انار (Pomegranat)
پارسینه: در بیشتر منابع، ایران به عنوان خاستگاه انار ذکر شده است و البته این میوه در کشورهای شرق ایران مانند افغانستان و پاکستان تا شمال هند و هیمالیا هم کشت میشده است.
اگرچه سابقه مصرف انار در شرق و خاور میانه به دوران باستان میرسد، ولی در اروپا و آمریکا تنها در دو قرن اخیر مورد مصرف بیشتر قرار گرفته است. ایران پس از هند دومین تولیدکننده و صادرکننده انار در جهان است. در این شماره به بیان ترکیبات و خواص متعدد انار میپردازیم.
ترکیبات انار: بیش از ۷۵ درصد وزن انار دانه شده را آب تشکیل میدهد. صد گرم انار حاوی ۸۳ کالری انرژی، ۱۹ گرم کربوهیدرات، ۷/۱ گرم پروتئین، ۳ میلی گرم سدیم، ۲۳۶ میلی گرم پتاسیم، ۴ گرم فیبر تغذیه ای، ۱۴ گرم قند، ۲/۱ گرم چربی کل و ۱/۰ گرم چربی اشباع شده میباشد. میزان چربی ترانس و کلسترول در انار صفر میباشد. انار همچنین دارای ویتامینهای B. و C. و مواد معدنی شامل کلسیم، منیزیم، منگنز، آهن، فسفر و روی میباشد.
منافع انار برای سلامتی: انار منبع مناسبی برای تامین بخشی از آب، کربوهیدرات، فیبرهای تغذیه ای، ویتامین C، آنتی اکسیدان و انرژی روزانه مورد نیاز بدن میباشد. در اینجا به صورت خلاصه به بخشی از منافع انار برای سلامتی اشاره میکنیم:
خواص ضد التهاب، ضد عفونت و ضد سرطان: انار سرشار از مواد آنتی اکسیدان موسوم به پلی فنلها (Polyphenols) و آنتوسیانینها (Anthocyanins) میباشد. آب انار تازه تقریبا بیش از هر آبمیوه دیگری حاوی مواد آنتی اکسیدان میباشد. میزان آنتی اکسیدانها در آب انار تازه سه برابر بیش از شراب قرمز و چای سبز میباشد. انار تازه همچنین حاوی مقادیر زیادی ویتامین C. میباشد. مواد آنتی اکسیدان و ویتامین C. باعث خنثی شدن رادیکالهای آزاد (Free Radicals) در بدن میشوند، که از عوامل اصلی اکسیداسیون سلولی، ایجاد سرطان و پیری به شمار میآیند. این مواد همچنین به از بین بردن سلولهای سرطانی (که به طور طبیعی و اجتناب ناپذیر هر روز در بدن تولید میشوند و باید از بین بروند) کمک میکنند. از سوی دیگر، وجود آنتی اکسیدان و ویتامین C. در انار میتواند به کاهش واکنشهای التهابی در بدن و کاهش خطر ابتلا به عفونتها کمک نماید.
کمک به سلامت قلب و عروق و کاهش فشارخون: وجود ویتامین C. و آنتی اکسیدان فراوان در انار میتواند جلوی فرآیند اکسیدشدن چربیها (به خصوص کلسترول LDL) در دیواره عروق را گرفته واز آسیب دیدن دیواره رگها که آغازگر بیماری تصلب شرائین (Atherosclerosis)، بالا رفتن فشارخون و شروع بیماریهای قلبی - عروقی میباشد، جلوگیری نماید. از سوی دیگر، نسبت پتاسیم به سدیم در انار بسیار بالاست، که باعث میشود سدیم از کلیهها دفع گردد و فشارخون کاهش یابد. رژیمهای حاوی میوهها و سبزیجات با میزان پتاسیم فراوان، امروزه بخش مهمی از رژیمهای مناسب برای سلامت قلب و عروق را تشکیل میدهند.
کاهش التهاب در دستگاه گوارش: مواد آنتی اکسیدان موجود در انار میتوانند به کاهش واکنشهای التهابی در رودهها و دفع مواد زائد از دستگاه گوارش کمک نمایند. این خاصیت میتواند به کاهش علائم در بیماران مبتلا به بیماریهای التهابی رودهها نظیر بیماری کرون (Crohn's Disease) و کولیت اولسراتیو (Ulcerative Colitis) نیز کمک کند.
کمک به بیماران دیابتی: تحقیقات اولیه نشان داده اند که نوشیدن روزانه آب انار تازه (۵/۱ میلی لیتر برای هر کیلوگرم وزن بدن) میتواند وضعیت قند را در افراد دیابتی بهبود بخشد. قندهای فروکتوز و سوربیتول موجود در آب انار با وجود اینکه شیرینتر از گلوکز هستند، ولی باعث افزایش قند خون و ترشح انسولین در افراد دیابتی نمیشوند.
کمک به رفع التهاب در عضلات و مفاصل: خواص ضدالتهاب انار میتواند با کاهش التهاب در مفاصل، در کاهش مشکلات و علائم بیماری در بیماران مبتلا به آرتروز (Osteoarthritis) و رماتیسم مفصلی (Rheumatoid Arthritis) کمک نماید. افرادی که تمرینات سخت ورزشی انجام میدهند، معمولا دچار خستگی وآسیبهای عضلانی میشوند. برخی تحقیقات اولیه نشان داده اند که مصرف روزانه آب انار میتواند باعث ترمیم این آسیبها گردد. به نظر میرسد خواص ضدالتهاب انار باعث اثرات فوق باشد.
جلوگیری از پیشرفت سرطان: مواد موجود در انار از نظر تئوری میتوانند باعث خنثی شدن و حذف رادیکالهای آزاد و جلوگیری از پیشرفت سرطان گردند. مطالعات زیادی با استفاده از قرصهایی که حاوی عصاره انار (Pomegranate Extract) هستند، در درمان سرطانهای پروستات، سینه و چند سرطان دیگر انجام گرفته اند و برخی از آنها مدعی موثر بودن این درمانها میباشند. با این وجود برای اثبات تاثیر این درمانها، نیاز به تحقیقات گستردهتر کلینیکی وجود دارد. به هرحال در مورد سرطان پروستات، ممکن است مصرف روزانه آب انار باعث کاهش خطر ابتلاء مردان به این سرطان گردد.
نکاتی در مورد انار: سعی کنید حتی الامکان انار دانه شده را به صورت کامل و تازه میل کنید تا از حداکثر آنتی اکسیدانها و ویتامین C. موجود در آن بهرهمند شوید. بیشتر آنتی اکسیدانها و ویتامین C. موجود در آب انار پس از مدتی از بین میروند، پس آب انارهای موجود در بازار بر خلاف تبلیغات زیادی که در مورد آنها میشود، دارای منافع ذکر شده برای سلامت انسان نمیباشند. افرادی که هضم دانه و هسته انار برای آنها ایجاد اشکال مینماید، میتوانند آب انار تازه میل نمایند. از انار میتوانید در درست کردن سالادهای میوه، دسرها و اسموتیهای مختلف استفاده کنید. رب انار نیز یکی از بهترین طعم دهندهای طبیعی برای غذاها میباشد.
منبع:مجله سیب
ارسال نظر