گوناگون

قدیمی‌ترین نسخه تعزیه

پارسینه: در این مراسم که در محل تئاترشهر برگزار شد، از قدیمی‌ترین نسخه خطی تعزیه متعلق به دوره صفویان رونمایی شد.

دکتر محمدحسین ناصربخت جانشین دبیر هفدهمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی در ارتباط با قدیمی‌ترین نسخه‌های تعزیه که پیش از این یافت شده است؛ گفت: تاکنون کتب مختلفی در زمینه تاریخچه تعزیه نوشته شده است که در آن‌ها قدیمی‌ترین نسخه یافت شده از مجالس تعزیه مربوط به دوره زندیان است. اما با یافتن این سند تاریخی ثابت شد که مجالس تعزیه‌خوانی از دوره صفویان در ایران وجود داشته است.

داوود فتحعلی بیگی دبیر جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی نیز با ابراز تاسف از عدم حضور بسیاری از مدعیان شناخت مبانی تعزیه در این مراسم، اظهار کرد: متاسفانه بسیاری از کسانی که خود را استاد تدریس تعزیه می‌دانند، در این مراسم حاضر نشده‌اند.

وی در ادامه با اشاره به سرفصل‌های ذکر شده در این سند تاریخی بیان کرد: گزارش تاریخی این تعزیه مربوط به روضه غارت خیمه‌های اهل بیت(ع) در عاشورا است که سراینده آن مرحوم ملا محمدعلی واعظ خوانساری است.

فتحعلی بیگی اضافه کرد: تعداد فردنسخه‌های این نسخه خطی 14 فرد است و در آن نسخه فهرست نیز ذکر شده است که دربرگیرنده ترتیب و توالی اجرای افراد است.

دکتر مهدی دریایی تعزیه‌خوان پیشکسوت یکی دیگر از حاضران در این مراسم بود که در مورد این نسخه خطی گفت: نسخه‌ای که امروز در اینجا رونمایی می‌شود یک نسخه خطی منحصر به فرد است چرا که تنها توسط یک گروه تعزیه‌خوان مورد استفاده قرار گرفته است.

اجرای قسمت‌هایی از این مجلس تعزیه توسط گروه تعزیه مهدی دریایی، در سالن کنفرانس مجموعه تئاترشهر ابتکاری جالب از سوی مسئولین هفدهمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی بود که با استقبال چشمگیر حضار روبرو شد.

در قسمت پایانی مراسم نیز رونمایی از سند تاریخی قدیمی‌ترین نسخه تعزیه با حضور داوود فتحعلی بیگی، محمدحسین ناصربخت، مهدی دریایی، حجت الاسلام فتحی، مرتضی صفاریان و عنایت‌الله قاسمی صورت گرفت.

قدیمی‌ترین نسخه تعزیه که در قالب کتاب «دفتر تعزیه 13» منتشر شده است، فرصتی برای ارائه حاصل تلاش پژوهشگران بومی است که با امید به راهگشایی و بهره‌گیری از سرچشمه‌های فرهنگ نمایش این مرز و بوم در راستای اعتلا و توجه بیش از پیش به نمایش ایرانی منتشر شده است.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار