گوناگون

فضاهای ارتباطی مجازی را هوشمندانه مدیریت کنیم

پارسینه: سایت خبری سیفاروژ لرستان در مطلبی با عنوان فضاهای ارتباطی مجازی را هوشمندانه مدیریت کنیم نوشت:با گریزی به نقش مهم ارتباطات در دنیای کنونی به اهمیت مدیریت بهینه ارتباطات و استفاده مفید و سازنده در راستای پیشبرد اهداف افراد ، دستگاهها ،سازمانها و حتی دولت ها پی می بریم.

در ادامه این مطلب آمده است:اطلاعات و ارتباطات در این عرصه پر رمز و راز آن چنان مهم و حیاتی شده که انفجار اطلاعات و جامعه اطلاعاتی را چالش امروز و فردای بشریت ذکر می کنند .
در این عرصه، اطلاعات و ارتباطات است که مبین فرهنگ و تمدن جامعه جدید شده است و به صورت پنهان و سریع نظام های ارزشی ، ساختارها ، الگوهای رفتاری ، جهان بینی و فلسفه خاصی را تبلیغ و ترویج می کند.
در پندار جامعه ی کاملا ارتباطی جدید شبکه های ارتباطی پیچیده ای بر زندگی انسانها حاکم شده که ناخودآگاه آنها را به سمت و سوهای مشخص سوق می دهد . اما سوالی که در این وادی برای نخبگان و متولیان جوامع مطرح می شود این است که در برابر این فناوری شگرف که تبادل اطلاعات و ارتباطات را به شکل معجزه آسا سریع و ارزان کرده است ،چه باید کرد ؟
آیا باید به دیده تهدید به این تکنولوژی نگاه کرد و آن را چالش بزرگ جوامع نامید ،یا باید آن را فرصت تلقی کرد و به گفته جامع شناسان آنرا یک گذر تاریخی فرض کرد و برای بهره مندی درست و معقول از آن برنامه ریزی کرد ؟
نکته قابل توجهی که در این مقوله باید به آن پرداخته شود این است آیا جامعه ما توانسته است مطابق با سرعت علم ،فناوری و تکنولوژی های ارتباطی حرکت کرده و قبل از ورود این تکنولوژی به نهادینه کردن فرهنگ آن مبادرت کند . و آیا با ورود این فضاهای ارتباطی گسترده مردم ما فرهنگ استفاده صحیح و درست از آن را یاد گرفته اند ؟
هر روز که سپری می شود جامعه ما هم با تولد نرم افزارهای ارتباطی جدیدی مانند وایبر ،واتساپ ،لاین ،تلگرام ، اینستاگرام و امثالهم مواجه می شود و این سیر پرشتاب لحظه ای متوقف نمی شود و هر روز بر دامنه آن افزوده می شود .
جدای از اینکه منشاء این فناوری ها کجاست وتوسط چه کشورهایی اداره می شود ، این نکته حائز اهمیت است که باید برای استفاده درست و منطقی از این فناوری ها برنامه ریزی کرد تا اسیر سیاست ها و برنامه ریزی های از پیش تعیین شده سازندگان آن نشویم .
اگر بخواهیم واقع گرایانه با این تکنولوژی ها برخورد کنیم باید اعتراف کنیم که نه می شود این شتاب ارتباطی را متوقف کرد و نه در برابرش موضع گرفت.
بلکه باید خود را منطبق بر فناوری های جدید کرد و هدفمندو نظام مند از آن استفاده درست ،منطقی و معقول کرد .
شاید تعبیر قیچی دولبه تعبیری نامانوس و غیر عادی برای فضاهای جدید ارتباطی مجازی نباشد .فناوری هایی که هم می شود استفاده درست و منطقی از آنها کرد و در ترویج همدلی و هم زبانی و ارتقای فرهنگ جامعه از آن مدد گرفت و هم می توان در خدمت ضدیت و مبارزه با هویت و فرهنگ خودی از آن استفاده کرد .
باید از خود پرسید که چرا فضاهای ارتباطی مجازی لایه های مختلف زندگی ما رادر برگرفته اندو نوعی پیوند عاطفی کاذب را بر زندگی و پیوندهای اجتماعی ما حاکم کرده اند و گرما ، شور و حرارت خانواده را کم رونق کرده اند .
پر واضح است که اگر قبل از ورود این فضاها ، آمادگی برخورد هوشمندانه با فناوری های نوین را پیدا می کردیم آن را در راستای مستحکم کردن پیوند های خانوادگی و اجتماعی و پیشبرد بهتر زندگی و تحکیم همدلی و هم زبانی در اجتماع به کار می بردیم . اینجاست که هر عقل سلیمی حکم می کند که باید فرهنگ استفاده از این فضاها را در خانواده ها و جامعه ایرانی اسلامی که منبعث از نگرشی ارزشی و معنوی است مورد نقد و بررسی قرار دهیم و صادقانه اعتراف کنیم که در این عرصه هم ما راه افراط را در پیش گرفتیم وبه جای استفاده از این ظرفیت در بسیاری از موارد به دنبال حواشی حرکت کرده و جنبه های تفریحی و سرگرم کننده آن را در نظر گرفته ایم .البته باید گفت که فناوری و تکنولوژی همیشه تهدید نیست و در کنار آسیب هایی که ممکن است داشته باشد ،فرصت های بی نظیری را هم برای افراد وهم برای جوامع ایجاد می کند .
اینجاست که وظیفه و رسالت متولیان فرهنگی سنگین تر از قبل می شود و هدایت گری ،روشنگری و تبیین برخورد آگاهانه با فضاهای مجازی لازم و ضروری به نظر می رسد .
باید اذعان داشت که اگر از این فضاها برای رشد و توسعه جامعه و ارتقا فرهنگی و اجتماعی استفاده شود نه تنها این فضاها مخرب و یا منفی نیست بلکه بسیار ارزشمند ومفید هم خواهدبود.
نکته ی دیگری که در باب فضاهای مجازی باید به آن اشاره کرد ،گردش سریع و گسترده اطلاعات در کوتاهترین زمان ممکن است که بیشتر اوقات نیز بدون توجه به درستی یا نادرستی پیام دریافتی کاربران بدون هیچ درنگی اقدام به ارسال مجدد آن پیام در گروههای مختلف یا صفحات اجتماعی می کنند . شاید شما هم روزانه ها با پیام هایی در این فضاها مواجه شوید که باورهای دینی و اعتقادی ما را زیر سوال می برد یا نسبت به سلامت مسئولان نظام و بزرگان دینی شبهه ایجاد می کنند و بیشتر موقع انسان در تشخیص آن به شک می افتد و به دلیل نبود حصار و محدوده ای برای حضور دوست و دشمن در شناخت اغراض و اهداف ناشران آن خبر با مشکل مواجه می شود.
لذا باید فکری کرد و برای مصون ماندن افکار جوانان ،نوجوانان و افراد جامعه از خطرات و آسیب های جدی این فضاها برنامه ریزی کرد و از این تکنولوژی برای زندگی بهتر و سالم تر استفاده کرد . انتظار می رود تا متولیان فرهنگی به ویژه شورای فرهنگ عمومی با تدوین برنامه منسجم و دقیق به دنبال ارائه آموزش های لازم به شهروندان در خصوص فرهنگ صحیح از فناوری های ارتباطی مجازی باشند .
منبع: خبرگزاری ایرنا

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار