کیروش استاد روانکاوی
پارسینه: کی روش علاوه بر انجام امور فنی، به خوبی کارهای روانی را هم پیش میبرد و این یک حسن بزرگ برای تیم ملی محسوب میشود.
گزارش - تحريريه پارسينه | زمانی که به تیم ملی آمد، همه یاد فرگوسن افتادند. زوج سرمربی افسانهای اولدترافورد، آمد تا فوتبال ایران را تغییر بدهد. کارلوس کیروش که خوبیهای زیاد و البته نقصهایی در فوتبال ایران داشته، اما یک کار را خوب بلد است. تهییج کردن، روانکاوی بازیکنان و آماده کردن روح و روان آنها برای انجام کارهای بزرگ. وقتی فرگوسن و کیروش در منچستریونایتد با هم کار میکردند، خیلیها میگفتند که کیروش مربی تمرین دهنده و فنی است و فرگوسن کاری به این مسائل ندارد. او فقط تحلیل میکند و بازیکنانش را از نظر روانی آماده کرده و کارهای فنی به عهده کیروش است. حالا کیروش در فوتبال ایران کاملتر از زمان حضورش در منچستریونایتد است. او علاوه بر انجام امور فنی، به خوبی کارهای روانی را هم پیش میبرد و این یک حسن بزرگ برای تیم ملی محسوب میشود.
برای اینکه استاد بودن کیروش را در کارهای روانی بگوییم، نیاز به چند نمونه است که باید به آنها اشاره کرد. شاید اولین باری که این مسئله به خوبی نمایان شد، به ماجرای برگزاری بازی نهایی تیم ملی در انتخابی جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل مربوط شود. جایی که فوتبال ایران برای صعود به جام جهانی نیاز به پیروزی مقابل کرهجنوبی داشت و کرهایها به دلیل رقابت دیرینه با فوتبال ایران و البته شکست فاجهآمیز ۶ بر یک، دوست نداشتند تیم ملی ایران به جام جهانی صعود کند. چوی کانگ هی، سرمربی وقت کرهجنوبی پس از بازی تیمش مقابل ازبکستان در نشست خبری اعلام کرد: «دوست ندارم ایران به جام جهانی صعود کند و ترجیحم این است که ازبکستان از این گروه بالا برود». سرمربی کره تیمش را به عنوان تیم اول صعود کننده معرفی کرد و میگفت ازبکستان تیم دوم گروه خواهد شد و همین مسئله عصبانیت کیروش را به همراه داشت. سرمربی پرتغالی تیم ملی شروع به مقابله کرد و در نشستی خبری با عصبانیت گفت: «سرمربی کره دو راه بیشتر ندارد یا باید از مردم بزرگ ایران رسماً عذرخواهی کند یا باید از سمتش استعفا دهد. چون خارج از عرف صحبت کرده است و این اتفاقی غیرقابل قبول در فوتبال حرفهای است».
البته سرمربی تیم ملی به این کار بسنده نکرد و روز بعد با چاپ عکس سرمربی کرهجنوبی روی پیراهنش سعی کرد او را دشمن ایرانیها و فوتبال ایران معرفی کند تا بازیکنان از نظر روانی آماده دیدار حساس و خارج از خانه مقابل کرهجنوبی شوند. او حتی در کرهجنوبی عکس چوی را در رستوران هتل محل اقامت تیم ملی و روی در اتاق آنها چسبانده بود تا بازیکنان یادشان نرود که چه هدفی دارند. البته سرمربی تیم ملی کرهجنوبی یک جمله دیگر هم بعد از ان اظهارات خود انجام داد و اعلام کرد که «کیروش میتواند جام جهانی را ببیند، اما از خانهاش در پرتغال».
سرمربی تیم ملی هم اعلام کرد روز بازی ایران و کرهجنوبی یک پیراهن تیم ملی ازبکستان به چوی هدیه میدهد. کیروش سرمربی کره را خائن به کشورش و به فوتبال کره خطاب کرد، چراکه به جای فکر کردن به تیم خود، از ازبکستان جانبداری کرده بود. در نهایت این بازی روانی کیروش بود که برنده شد و تیم ملی به کرهجنوبی غلبه کرد، در شرایطی که شاید کره از نظر فنی بهتر از ایران بازی کرد.
اگر تعیین هدف بزرگ کیروش برای جام جهانی و استفاده از واژه «تاریخسازی» را از کارهای برجسته او در انجام بازی روانی برای بازیکنان تیم ملی فاکتور بگیریم، دومین باری که کارهای روانی او برجستهتر به نظر میرسید، در جام ملتهای آسیا بود. دیدار مقابل عراق که داور مسابقه مهرداد پولادی را از زمین اخراج کرد تا تیم ملی در اواخر نیمه اول ده نفره شود. شرایط برای تیم ملی سخت شده بود و بازیکنان روحیه خود را باخته بودند، اما کیروش این بار یک حربه دیگر داشت. او هنگامی که سوت نیمه اول به صدا درآمد، با روحیهای جنگنده و اعتراضی ایستاد و بنجامین ویلیامز، داور استرالیایی بازی را نگاه میکرد. سرمربی تیم ملی با این نگاه خود روحیه جنگندگی را بین بازیکنان بالا برد تا آنها در ثانیههای پایانی بازی بازی ۳ بر یک باخته را با تساوی ۳ - ۳ عوض کنند. هرچند تیم ملی آن بازی را در ضربات پنالتی باخت، اما کیروش به هدفی که تعیین کرده بود رسید.
این بار هم تیم ملی در آستانه یک اتفاق بزرگ است. دیدارهای انتخابی جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه. بازیهایی که برای فوتبال ایران و البته کارلوس کیروش اهمیت زیادی دارد. کیروش این بار در فاصلهای کوتاه تا شروع این بازیها برای بازیکنانش یک بازی روانی دیگر راه انداخته است تا آنها را برای جنگندگی بیشتر آماده کند. کیروش که بازیکنان تیم ملی را در اردوی ایتالیا به موزه فوتبال این کشور برده بود، هنگام رو در رو شدن با جام قهرمانی ایتالیا در جام جهانی ۱۹۸۲ از خاطرهاش با تیم ملی برزیل گفت: «اینجا مکانی است که دستاوردهای تاریخی و ملی فوتبال ایتالیا قرار دارد.
جام جهانی ۸۲ روزهای به یادماندنی برای من بود. در آن برهه اولین دوره اشتغالم در جام جهانی را با تیم ملی برزیل پشت سر میگذاشتم و به خوبی به یاد دارم که تیم ایتالیا چگونه تیم فوقالعاده آن سالهای برزیل را با حضور ستارگانی چون زیکو شکست داد». کیروش که پشت سر این صحبتهای خود هدفی را دنبال میکرد اعلام کرد: «این جام نشان دهنده نکتههای زیادی است. نشان دهنده تمام زحمتها، تمام اشکها و لبخندهایی است که یک جا جمع شد و دست به دست هم داد و منتهی شد به قهرمانی تیم ملی ایتالیا. این جان نشان دهنده نگرش و طرز تفکر و افتخار ملت ایتالیاست».
کیروش که پیش از استاد بودنش را در انجام بازی روانی نشان داده به شوخی از مدیر موزه تاریخ ایتالیا پرسید: «آیا میتوانیم این جام را با خودمان به ایران ببریم». که این سؤال با پاسخ منفی و خنده مدیر موزه همراه شد. کیروش دوباره سؤال خود را تکرار کرد و جواب مسئول ایتالیایی هم تفاوتی با پاسخ اولش نداشت. کیروش سپس رو به شاگردانش گفت: «ایتالیاییها این جام را به ما نمیدهند تا با خود به ایران ببریم». سپس او به بازیکنان تیم ملی گفت: «۵ سال است که به قطر نباختهایم و روحیه پیروزی با ما و برای ماست. یادتان نرود که ایران تیم اول آسیاست و در حال حاضر این تعهد و از خودگذشتگی وظیفهای است که بر روی دوشمان داریم. اگر بخواهیم این جام را از ایتالیا بگیریم، آن را به ما نمیدهند. حتی اگر بخواهیم آن را بخریم و برایش پول بپردازیم آن را به ما نمیفروشند.
در واقع این افتخارات خریدنی نیست. در حال حاضر فراموش نکنید که این افتخار به عنوان تیم اول آسیا دست ایران است و ما توانستهایم قطریها را دو بار شکست بدهیم. میخواهم بپرسم آیا واقعاً میخواهید، قطریها به خانه ما و به ورزشگاه آزادی بیایند و این افتخار را از دست ما بگیرند؟ به من بگویید آره یا نه؟» پس از این صحبتهای سرمربی تیم ملی، بازیکنان و اعضای کادر یک صدا گفتند: «نه». کی روش بار دیگر سؤالش را تکرار کرد و اعضای تیم با صدای بلندی پاسخ خود را دوباره تکرار کردند. سرمربی پرتغالی تیم ملی شاگردانش را به این شکل برای دیدار مقابل قطر و شروع قدرتمندانه در مسابقات انتخابی جام جهانی آماده کرد و باید دید این بار بازی روانی او چقدر روی بازیکنان اثرگذار خواهد بود. تأثیر آن را باید یک هفته دیگر، در ورزشگاه آزادی تماشا کرد.
علیرضا محرمی / روزنامه هفت صبح
ارسال نظر