آتشسوزی و دود نفس جنگلهای آمازون را گرفت
پارسینه: آتشسوزی گسترده در سه کشور بولیوی، برزیل و پاراگوئه صدها هزار هکتار از جنگلهای آمازون را از بین برده و این کشورها را در وضعیت اضطراری قرار داده است.
به گزارش روز جمعه رویترز، آتشنشانهای بولیوی همچنان برای خاموش کردن آتشی که تاکنون بیش از ۶۵۰ هزار هکتار سوزانده است، تلاش میکنند.
مقامهای بولیوی گفتهاند که یک هواپیمای «بوئینگ ۷۴۷» اجازه کردهاند تا به خاموش کردن آتش کمک کند. تصاویری که ارتش بولیوی منتشر کرده است، نشان میدهد که بخشهای وسیعی از جنگلهای استوایی بولیوی در مرز پاراگوئه و برزیل در آتش سوخته است.
«خاویر زاوالتا» وزیر دفاع بولیوی با اشاره به اجاره ابرتانکر بوئینگ ۷۴۷ در توئیتی نوشت: ما معتقدیم با آمدن این هواپیما میتوانیم آتش را خاموش کنیم.
آتشسوزیهای بولیوی عمدتا ایالت «سانتاکروز» را درگیر کرده است یعنی جایی که کانون کشاورزی و دامداری به شمار میآید. مقامهای این کشور هفته جاری هشدار دادند که ۷۰ درصد از سانتاکروز که یک چهارم جمعیت بولیوی را در خود جای داده با «خطر شدید» آتشسوزی روبرو است.
«اوو مورالس» رئیس جمهوری بولیوی برای مقابله با بحران کابینه «وضعیت اضطراری زیستمحیطی» تشکیل داده است. بولیوی همچنین از برزیل و پاراگوئه خواسته تا به مهار آتش کمک کنند.
آتشسوزی در جنگلهای آمازون در فصلهای خشک سال اتفاقی طبیعی تلقی میشود، اما حامیان محیط زیست کشاورزان برزیلی را عامل افزایش آتشسوزیها میدانند. آنان میگویند که کشاورزان درختان را میسوزانند تا زمین را تبدیل به مرتع کنند.
قانونگذاران بولیوی نیز کشاورزان کشور خود را عاملی اصلی افزایش آتشسوزیها خواندهاند.
دانشمندان آمازون را «ریه کره زمین» و حائلی مهم در برابر تغییرات آبوهوایی میدانند.
وضعیت بحرانی در آمازون موجب نگرانی جامعه بینالمللی نیز شده است. اما «ژائیر بولسونارو» رئیس جمهوری برزیل در پاسخ به انتقادها گفته که این مساله دخالت نکنند.
«امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه و «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل در توئیتر نسبت به آتشسوزی در آمازون ابراز نگرانی کردند.
مکرون نوشت: خانه ما در حال سوختن است. جنگل بارانی آمازون، ریههایی که ۲۰ درصد از اکسیژن دنیا را تولید میکنند، در آتش است. این یک بحران بینالمللی است. اعضای گروه ۷ بیایید اول از همه درباره این وضعیت اضطراری صحبت کنیم.
بولسونارو در پیامی در فیسبوک گفت: کشورهایی که به اینجا پول میفرستند از سر خیرخواهی این کار را نمیکنند. آنها به قصد دخالت در حاکمیت ما این کار را انجام میدهند.
بولسونارو در پیامی در فیسبوک گفت: کشورهایی که به اینجا پول میفرستند از سر خیرخواهی این کار را نمیکنند. آنها به قصد دخالت در حاکمیت ما این کار را انجام میدهند.
این در حالی است که وی روز پنجشنبه گفته بود که برزیل منابع کافی برای کنترل آتش ندارد. او گفت: آمازون بزرگتر از اروپاست. چطور باید با آتش در این منطقه مبارزه کرد؟
نروژ و آلمان ماه جاری میلادی (اوت) در اعتراض به سیاستهای زیستمحیطی بولسونارو کمکهای مالی به پروژههای مقابله با جنگلزدایی را تعلیق کردند. بولسونارو در واکنش به این تصمیم اسلو و برلین گفت: برزیل نیاز به پول آنها ندارد.
آتشسوزی در آمازون در مقایسه با سال قبل ۸۳ درصد افزایش یافته است. مرکز تحقیقات فضایی برزیل (INPE) اعلام کرده است که از ابتدای سال ۲۰۱۹ تاکنون ۷۲ هزار و ۸۴۳ مورد آتشسوزی در بخش برزیلی آمازون رخ داده است.
دود ناشی از آتشسوزی باعث شد روز چهارشنبه شهر «سائوپائولو» که ۲ هزار و ۷۰۰ کیلومتر از محل آتش دور است، با قطعی برق مواجه شود.
سازمان غیردولتی «گرینپیس» در بیانیهای بولسونارو را به «انحلال» سیاستهای زیستمحیطی متهم و اعلام کرد: شمار آتشسوزیها در مناطق آمازون افزایش یافته است. این مساله ناشی از جنگلزدایی است. کشاورزان از آتش به عنوان راهی برای کاستن از جنگلها استفاده میکنند.
مقامهای قضایی گفتهاند که درباره علت افزایش تلاشها برای جنگلزدایی تحقیق میکنند. به گفته آنها، یکی از محورهای این تحقیقات کاهش نظارتهای دولت و برنامههای آن برای حفظ محیط زیست است.
ارسال نظر