موش و گربه بازی پژو و رنو در ایران
پارسینه: در حالی که دو شرکت خودروسازی پژو و رنو برای ورود به بازار ایران رقابت می کنند هر روز ابعاد تازهتری از بازی این دو غول خودروسازی کشف می شود.
تحریریه پارسینه : با لغو تحریمها و اجرای برجام شرکتهای خودروسازی خارجی چون رنو و پژو برای بازار ایران در حال رقابت هستند و هر یک تلاش می کنند تا سهم بزرگی از این بازار را به خود اختصاص دهند.
پس از توافق هسته ای، دو قرار داد جدید پس از چند ماه بین پژو سیتروئن از یک سو و رنو از سوی دیگر با طرفهای ایرانی منعقد شده است. با اینکه هر دو قرار داد از نوع سرمایه گذاری مشترک هستند اما تفاوت های بنیادینی در قرار داد پژو سیتروئن که پیش از توافق هسته ای ایران را مورد شدیدترین تحریمهایش قرار داده بود با رنو که با وجود تحریم تنها شرکت غربی باقی مانده در ایران بود، وجود دارد.
پس از توافق هسته ای، دو قرار داد جدید پس از چند ماه بین پژو سیتروئن از یک سو و رنو از سوی دیگر با طرفهای ایرانی منعقد شده است. با اینکه هر دو قرار داد از نوع سرمایه گذاری مشترک هستند اما تفاوت های بنیادینی در قرار داد پژو سیتروئن که پیش از توافق هسته ای ایران را مورد شدیدترین تحریمهایش قرار داده بود با رنو که با وجود تحریم تنها شرکت غربی باقی مانده در ایران بود، وجود دارد.
اعمال تحریمهای غربی علیه ایران در سالهای نهچندان دور باعث شد تا پژو صادارات قطعات خودروهایش (CKD) به کشورمان را به کلی متوقف کند که در پی آن ضرری چند صد میلیون دلاری به بدنه ایران خودرو وارد کرد.
اما برخی افراد معتقدند سرمایهگذاری پژو تضمین کننده صادرات ۳۰ درصدی محصولاتی تولیدی این شرکت در ایران است. «کارلوس تاوارس» مدیر گروه پژو سیتروئن در کنفرانس خبری خود در ایران خودرو ، قول صادرات ۳۰ درصدی محصولات تولیدی در ایران را داده است و گفته است ما سعی می کنیم تولیدات هر منطقه را در همان منطقه انجام دهیم و ایران تامین کننده خودرو های بازارهای پژو در منطقه خاورمیانه است.
با وجود این سخنان مخالفان می گویند پژو در گذشته هم چنین قول هایی داده بود با این همه حتی جلوی صادرات پژوهای تولیدی ایران به کشورهای شمالی ایران را گرفته بود.
فروش یک میلیونی پژو تا سال ۲۰۲۵
اکنون بازگشت دوباره پژو و همکاری مجدد آن در قالب شرکت ایکاپ همزمان شده است با سند چشماندازی که گروه PSA (پژو-سیتروئن) برای خود ترسیم کرده است. این شرکت قصد دارد، تا سال ۲۰۲۵ به فروش یک میلیونی در بازار خاورمیانه و آفریقا دست پیدا کند.اما نکته جالب آن است که این شرکت خودروهایی برای بازار ایران در نظر گرفته که قیمت هر یک از آنها بالای ۵۰ میلیون تومان است و این مبلغ خارج از قدرت خرید مردم ایران باشد و بنابراین به نظر می رسد هدفگذاری ۱۵۰ هزار دستگاهی ایکاپ در فاز اول و ۳۰۰ هزار دستگاه در فاز بعدی که توسط مدیرعامل پژو مطرح شد اندکی غیرمنطقی باشد و پژو به آسانی از رقیب خود یعنی رنو در بازار کشورمان شکست بخورد. اما پژو یک برگبرندهای دارد و آن امکان ساخت محصولات کاملا جدید براساس پلتفرمهای کنونی پژو توسط ایران خودرو است.
اگر ایران خودرو از این امکان استفاده کند و براساس پلتفرمهای جدید پژو، مدلهای جدید طراحی کند میتواند خودروهایی ارزانتر را هم به بازار معرفی کرده و درنتیجه PSA را یک قدم در رسیدن به اهداف بزرگ خود نزدیکتر کند.
و اما رنو؛
این شرکت تنها خودروساز خارجی است که توانسته با زیرکی در بازار ایران به شکلی متفاوت تداوم یابد؛ رنویی ها در ایران بازی جذابی را به راه انداخته اند. با «ایدرو» قرارداد همکاری امضا می کنند با سایپایی ها وارد مذاکره شده و در ایران خودرو خودرو تولید می کنند.
همچنین براساس قراردادی که رنو با «ایدرو» بسته است، شرکت «بنرو» با سه خط تولید خود باید به عنوان آورده، به این گروه خودروسازی فرانسوی برسد تا بتواند با تجهیزش آن را از ظرفیت تولید ۷۵ هزار دستگاه به ۱۵۰ تا ۳۰۰ هزار برساند. با وجود تاریخ نسبتا ناموفق «بنرو» مشخص نیست که خط تولید آن از نظر تکنولوژی در چه حدی است و از صحبتهای «پیمان کارگر» معاون رنو در خاورمیانه، هم نمیتوان این مساله را روشن کرد چرا که او از یک سو اشاره میکند که تجهیز این کارخانه سرمایه هنگفتی میخواهد و از سوی دیگر میگوید هرچند بنرو بهترین کارخانه دنیا نیست، اما اقدامات زیادی میتوان در آن انجام داد. با این همه اگر ریزبینی رنو را حداقل در چند سال اخیر در نظر بگیریم، متوجه میشویم که احتمالا بنرو بهترین کارخانه موجود و قابل دسترس در کشور برای فعالیتهای رنو است چرا که این شرکت قطعا کاری به ضرر خود نمیکند.
راهبردهای جدید رنو در ایران
شرکت رنو در قرار داد جدیدش دو راهبرد را در نظر گرفته یکی آنکه با دو خودرو ساز دولتی ایران کار نکند و دوم آنکه خود به تولید مستقیم در ایران بپردازد. بر همین اساس این قرار داد نسبت به قرار داد سیتروئن با سایپا یک گام هم به جلو رفته است.
این شرکت در قرارداد جدیدش، این بار مستقیم با سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران طرف شده است. قرار است شرکت «بن رو» که قبلا در ایران به تولید فیات می پرداخت و توسط شرکت سایپا خریداری شده بود در ازای بدهکاری این شرکت به سازمان گسترش و نوسازی ایران ایران منتقل شود و این سایت پایگاه تولید خودروهای جدید رنو در ایران باشد.
آنگونه که «پیمان کارگر» در کنفرانس خبری در تهران اعلام کرده است جدیدترین مدلهای رنو در ایران مانند داستر جدید ( نسل دوم ) و سیمبل جدید ( نسل دوم ) در قالب این قرار داد با ساخت داخل بالا در ایران تولید خواهند شد. وی گفته است این محصولات هم اکنون در حال طراحی هستند و هنوز وارد بازار جهانی نشده اند.
ارسال نظر