گوناگون

مسئولان در خواب زمستانی به سر می‌برند؟

مسئولان در خواب زمستانی به سر می‌برند؟

پارسینه: یک روز افزایش قیمت مرغ و گرانی آن در بازار و روز دیگر فراوانی و کاهش قیمت این محصول نابسامانی و پریشانی بازار مرغ را رقم می‌زند و مسئولان برای تنظیم بازار ساده‌ترین راهکار را انتخاب می‌کنند.


سازمان‌های ذیرربط در خواب زمستانی به سر می‌برند؟
تحریریه پارسینه: داستان همیشگی بهم ریختگی بازار این بار برای محصول پر مصرف ایرانیان تکرار شده است. اینبار مرغ اسیر بی‌تدبیری مسئولان شده و به دلیل افزایش تولید روی دست تولید کنندگان مانده است. چندی پیش بود که خبر افزایش قیمت مرغ و سایر حاشیه‌های مربوط به آنفلونزای پرندگان موجب شد که قیمت این محصول نوساناتی را تجربه کند. از سوی دیگر نیز رغبت مردم به خرید این محصول تا حدودی نسبت به گذشته کاهش یافت. اما اکنون افزایش تولدی این محصول و کاهش مصرف آن موجب شده که بازار مرغ حسابی از رونق بیفتد.

توپ تنظیم بازار در زمین کیست؟

دلیل تکرار این اتفاق همیشگی بی تدبیری سالزمان‌ای ذیربط از جمله وزارت جهاد کشاورزی است که بارها مورد انتقادات گسترده ای قرار گرفته است. این وزارتخانه که وظیفه اساسی و مهم تنظیم بازار را بر عهده دارد در بسیاری مواقع قادر به حل و فصل مشکلات آن نشده و در مواقع بحرانی ظاهر شده است و مسئولیت را بر گردن سایر سازمان‌ها انداخته است و یا ساده‌ترین راهکار را برای بزرگترین مشکلات برگزیده است. برای مثال به گفته مسئولان با توجه به افزایش بی رویه قیمت جوجه، وزارت جهاد کشاورزی برای حل مشکل گرانی جوجه ساده ترین راه را انتخاب کرد و افزایش سن حذف گله مادر و به تبع آن افزایش تولید جوجه و حتی دستور واردات تخم مرغ نطفه دار را در دستور کار قرار داد. در حالیکه کاهش شدید مصرف مرغ در پاییز و افت سنتی قیمت قابل پیش‌بینی بود.

‌حبیب اسدالله‌نژاد نائب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران می‌گوید: در دو هفته گذشته باز هم بازار از مرغ انباشته شده است. مرغ‌هایی که در واحدهای مرغداری مانده و خریدار ندارد و قیمت‌ هر روز کاهش می‌یابد. او با انتقاد شدید از عملکرد معاونت بهبود تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی در برنامه ریزی و ساماندهی صنعت مرغداری کشور می‌گوید: آسیب‌‎های وارده بر صنعت متوجه این معاونت است، چرا که به‌ عنوان متولی تولید و تنظیم بازار سند چشم انداز برای صنعت نداشته و طرح و برنامه فنی و کارشناسی هم برای برون رفت از وضع موجود ندارند و با آزمون و خطا به دنبال مدیریت صنعت هستند.
اجحاف در حق تولیدکننده

نائب رئیس هیئت مدیر کانون انجمن صنفی مرغداران کشور با گلایه از مصوبات حاکمیتی که توسط سایر اجزا حاکمیتی اجرا نمی‌شود، گفت: در حالی که از سوی تنظیم بازار قیمت هر کیلو مرغ ۷۲۰۰ تا ۷۸۰۰ تومان اعلام شده و وظیفه ذاتی شرکت پشتیبانی امور دام وزرات جهادکشاورزی حمایت از تولیدات است این شرکت با قراردادی عجیب مرغ منجمد شیرین پک را به ازای هر کیلوگرم ۶۸۰۰ تومان خریداری می‌کند. در حالیکه هزینه انجماد و بسته بندی حدود ۳۰۰ تومان از مرغ گرم بیشتر است و در اصل خرید شرکت پشتیبانی ۷۰۰ تومان کمتر از قیمت مصوبه ستاد تنظیم بازار است و این یعنی جفا در حق تولیدکنندگانی که مرغ‌های مازاد آنان در سالن ها مانده و چاره ای جز فروش به هرقیمتی ندارند.

از طرفی صدور بی‌رویه مجوز برای واحدهای مرغداری بدون تعیین بازار مصرف برای آن و سرازیر کردن حجم وسیعی از اعتبارات ملی برای این کار و بر هم زدن تعادل بین عرضه و تقاضا و درگیر کردن بانک‌ها و مرغداران با این بحران را از اشتباهات استراتژیک وزارت جهاد کشاورزی برشمرده می‌شود که برای رفع این بحران مدیریت تولید مدنظر و اجرایی شد که در نهایت کاهش تولید جوجه مدنظر قرار گرفت.
تقابل میان دو وزارت‌خانه

با این وجود حتی محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز به بی کفایتی متهم کرده و گفته است: در حال فشار آوردن به وزارت جهاد کشاورزی هستیم که مرغ مازاد مرغ داران را به‌موقع خریداری کند اما به دلیل بی کفایی این مهم روی نداده است. شرکت پشتیبانی امور دام مسئولیت خرید مرغ مازاد مرغداران، در زمان کاهش قیمت این محصول در بازار را بر عهده دارد. این مسئولیت و حتی این شرکت قبل از اجرای قانون انتزاع یا تمرکز وظایف بخش کشاورزی در اختیار وزارت صنعت و بازرگانی سابق بود. اکنون با توجه به رویکرد شریعتمداری در موضوع بازرگانی داخلی باید در ماه‌های آینده تقابل‌های آشکار و پنهانی میان دو وزیر جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت در مورد امور مربوط به "بازرگانی داخلی" را شاهد باشیم.

کنترل تولید و نظارت بر قیمت

گفته برخی درحال حاضر کنترل تولید جوجه و به تبع آن مرغ و نظارت برقیمت جوجه و نهاده، آسان ترین راه برای مدیریت تولید است. از سوی دیگر دستگاه‌های مسئول باید برای قطع دست دلالان و واسطه ها در تعیین قیمت مرغ و جوجه و واگذاری امور به تشکل‌ها اقدام کنند. به این ترتیب در پی افزایش تولید و کاهش مصرف در فصل پاییز، مرغ‌ها بدون مشتری در مرغداری‌ها مانده‌اند. حالا تولیدکنندگان مرغ پس از گذراندن چالش‌های مربوط به آنفلونزای پرندگان با مشکلات جدیدی دست و پنجه نرم می‌کنند. مشکلات اخیرا کاهش تقاضا و تلنبار شدن مرغ‌ها صدای اعتراض تولیدکنندگان را درآورده است. به گفته فعالان این حوزه، تولیدکنندگان بعد از ۴۵ روز زحمت در واحدهای مرغداری، نه اختیار لازم برای فروش مرغ‌های تولیدی دارند و نه نقشی در تعیین قیمت آن دارند.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار