گوناگون

قیمت گذاری رانتی، بورس را خونین کرد/ شاخص در یک قدمی یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد

قیمت گذاری رانتی، بورس را خونین کرد/ شاخص در یک قدمی یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد

پارسینه: نماگر اصلی بازار سرمایه امروز حدود ۴۰ هزار واحد، معادل ۲.۹۳ درصد، افت کرد و در تراز یک میلیون و ۳۱۰ هزار واحدی به کار خود در هفته کاری جاری پایان داد.

تحریریه پارسینه|محمد مهدی حاتمی: افزایش تنش‌ها در منطقه و از طرفی قیمت‌گذاری دستوری فولاد دو سیگنال مهم منفی برای بورس این هفته بود و باعث شد روند بازار سهام این هفته نزولی شود. در این میان، برخی کارشناسان بازار سرمایه، رانت ایجاد شده به دنبال این قیمت گذاری دستوری را حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان محاسبه کرده اند. این در حالی است که نماگر اصلی بازار سرمایه اکنون در یک قدمی از دست دادن کانال یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحدی قرار گرفته است.

نماگر اصلی بازار سرمایه امروز حدود ۴۰ هزار واحد، معادل ۲.۹۳ درصد، افت کرد و در تراز یک میلیون و ۳۱۰ هزار واحدی به کار خود در هفته کاری جاری پایان داد. به این ترتیب، بازار سرمایه اکنون در آستانه از دست دادن یک سنگر مهم دیگر قرار گرفته است. شاخص کل هم وزن نیز در پایان معاملات امروز حدود ۱.۰۳ درصد افت کرد. تصمیم وزیر صنعت، معدن و تجارت برای قیمت گذاری پایه شمش فولادی در بورس کالا بر اساس ۷۰ درصد قیمت CIS، به باور بسیاری از تحلیل گران بازار، دلیل اصلی افت شدید در بازدهی بورس در جریان معاملات امروز بوده است.

امروز حدود ۱۰ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان در بورس و حدود ۲۵ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان نیز در فرابورس معامله شد. به این ترتیب، مجموع ارزش معاملات در بازار امروز به حدود ۳۶ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان رسید. با این همه، همچون هر چهارشنبه، بخش بزرگی از معاملات فرابورس به اوراق مرابحه دولتی اختصاص دارد. بر این اساس، امروز حدود ۱۹ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اوراق اراد، افاد و اخزا در فرابورس معامله شد که بدون احتساب آنها، حدود ۵ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان در فرابوس معامله شده است. به این ترتیب، بدون احتساب اوراق مرابحه دولتی، مجموع ارزش معاملات در بازار به حدود ۱۶ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان می‌رسید.

بیشترین تاثیر مثبت بر عملکرد شاخص کل امروز به نماد‌های «کویر»، «شبهرن» و «تایرا» بر می‌گشت و در مقابل، نماد‌های «فارس»، «فولاد» و «فملی» بیشترین تاثیر منفی را بر عملکرد شاخص کل بر جای گذاشتند. بیشترین ارزش معامله نیز امروز به نماد‌های «شستا»، «غنوش» و «فولاد» اختصاص پیدا کرد.

از آن سو، امروز نماد‌های «وکار»، «ثبهساز» و «وبیمه» بیشترین حجم تقاضا را شاهد بودند و در مقابل، نماد‌های «خگستر»، «وسلرستا» و «وسکرد» بیشترین حجم عرضه را به خود اختصاص دادند. بیشترین میزان تغییر مالکیت از سمت حقیقی به حقوقی نیز امروز به نماد‌های «وتجارت»، «خودرو» و «وبملت» (دقیقاً مشابه معاملات روز گذشته) اختصاص پیدا کرد و از آن سو، بیشترین میزان تغییر مالکیت از سمت حقوقی به حقیقی نیز به نماد‌های «کمند»، «وبیمه» و «امین یکم» اختصاص داشت.


رانت جدید و آشفتگی جدید


اما دلیل اصلی افت بازدهی بازار در جریان معاملات امروز، به عقیده بسیاری از تحلیل گران، تصمیم به قیمت گذاری دستوری برای محصولات فولادی بوده که اهالی بورس را با یک شوک بزرگ مواجه کرده است. با این همه، تا این لحظه بورس کالا این موضوع را نپذیرفته و تصمیم گیری درباره آن را به شورای عالی بورس ارجاع داده است. محسن خدابخش، مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس و اوراق بهادار نیز در گفتگو با دنیای بورس در این مورد گفت: طبق قانون نباید کالای پذیرفته شده در بورس مشمول قیمت‌گذاری دستوری شود. با توجه به این مسئله، انتظار می‌رفت امروز نیز فشار عرضه در گروه فلزات اساسی بالا باشد.

این در حالی است که برخی دیگر از فعالان بازار سرمایه، به میزان بالای رانت ایجاد شده به دنبال این قیمت گذاری دستوری اشاره کرده اند. عبدالله مشکانی، تحلیلگر اقتصادی و بازار سرمایه در یک محاسبه، میزان توزیع رانت احتمالی تصمیم جدید وزارت صمت برای قیمت‌گذاری فولاد را بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان برآورد کرده است. وی در توییتی نوشته است: «مقرر شده فولاد با ۳۰ درصد تخفیف نسبت به بهای حدوداً ۶۰۰ دلاری CIS فروخته شود. یعنی هر تن تقریبا ۵ میلیون تومان رانت! با توجه به تولید سالیانه ۳۰ میلیون تنی، این تصمیم ۱۵۰ هزار میلیارد تومان رانت ایجاد می‌کند. یعنی از جیب هر ایرانی ۲ میلیون تومان.»
منبع: پارسینه

ارسال نظر

  • رئوف

    تنش کجا بود...خیلی بدتر از ایناش هم پیش اومد و اینقدر روی بورس اثر منفی نداشته...
    تنش اصلی وقتی که، کم کم این قرمزی شاخص جلوی چشم ملتی که مدبران حکومتی با وعده عدالت اقتصادی و تبلیغ کشوندن به بورس رو بگیره و اونموفع هست که همه مسئولان افسوس زمانهایی رو میخورن که به سادگی میتونستن جلوی ضرر و ناراحتی مردم رو بگیرن/
    امروز هر واحد صندوق پالایشی که 4ماه قبل با وعده 30درصد سود به قیمت 10هزارتومن فروختند، متاسفانه به قیمت شوک آور کمتر از 7000تومن یعنی 30درصد ضرر رسید که این خلف وعده موجب سوخت شدن سرمایه مردم و بدبینی و نارضایتی ملت شده که موجب بروز مشکلات اجتماعی عدیده ای خواهد شد.

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار