دومین رکورد نزولی بورس در سال ۹۹ / چرا شاخص کل به زیر یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد نزول کرد؟
پارسینه: شاخص کل هم وزن نیز ۱.۰۳ درصد افت کرد. امروز همچنین در بورس حدود ۸ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان سهام دست به دست شد و در فرابورس نیز حدود ۱۵ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان سهام معامله شد. از این میان، اما بخش عمدهای به معاملات اوراق مرابحه دولتی اختصاص داشت.
تحریریه پارسینه|محمد مهدی حاتمی: بورس تهران امروز یکپارچه قرمزپوش بود و برای دومین بار از زمان شروع فاز اصلاحی در مردادماه سال جاری، به زیر مرز یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی نزول کرد. شاخص کل بورس امروز بیش از ۳۲ هزار واحد، معادل حدود ۲.۷ درصد افت کرد و به این ترتیب، بازار سرمایه فعالیت خود در هفته جاری را با قرارگیری شاخص کل در ارتفاع یک میلیون و ۱۷۳ هزار واحدی به پایان رساند. به این ترتیب، برای دومین بار پس از شروع فاز اصلاحی بورس در مردادماه سال جاری، شاخص کل به زیر مرز یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی نزول کرد. این در حالی است که حدود دو هفته پیش، نماگر اصلی بازار سرمایه برای نخستین بار از ابتدای شروع فاز اصلاحی، به تراز یک میلیون و ۱۵۰ هزار واحدی رسیده بود.
با این همه، این روند را الزاماً نمیتوان یک روند «خرسی» در نظر گرفت، چرا که با گسترش دامنه زمانی تغییرات شاخص کل، واضح است که از نیمه مهرماه سال جاری تاکنون شاخص در نوار کانالهای یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی و یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی نوسان کرده و در واقع روندی خنثی را از سر گذرانده است.
در جریان معاملات امروز، شاخص کل هم وزن نیز ۱.۰۳ درصد افت کرد. امروز همچنین در بورس حدود ۸ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان سهام دست به دست شد و در فرابورس نیز حدود ۱۵ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان سهام معامله شد. از این میان، اما بخش عمدهای به معاملات اوراق مرابحه دولتی اختصاص داشت.
بیشترین تاثیر مثبت بر عملکرد شاخص کل امروز به نمادهای «کویر»، «خگستر» و «دعبید» بر میگشت و در مقابل، نمادهای «فارس»، «فولاد» و «شستا» بیشترین تاثیر منفی را بر عملکرد شاخص کل بر جای گذاشتند. بیشترین ارزش معامله نیز امروز به نمادهای «پالایش»، «دارایکم» و «خگستر» اختصاص پیدا کرد. از آن سو، امروز نمادهای «وتجارت»، «وسلرستا» و «شپنا» بیشترین حجم عرضه را شاهد بودند و در مقابل، نمادهای «کویر»، «پارند» و «کفپارس» بیشترین حجم تقاضا را به خود اختصاص دادند. بیشترین میزان تغییر مالکیت از سمت حقیقی به حقوقی نیز امروز به نمادهای «خساپا»، «وپارس» و «وتجارت» اختصاص پیدا کرد و از آن سو، بیشترین میزان تغییر مالکیت از سمت حقوقی به حقیقی نیز به نمادهای «امین یکم»، «کمند» و «کیان» اختصاص داشت.
امروز همچنین گروههای بانکی، فرآوردههای نفتی، شرکتهای چند رشتهای صنعتی، استخراج کانههای فلزی، شرکتهای سرمایه گذاری، حمل و نقل، عرضه برق و گاز و فعالیتهای کمکی به نهادهای مالی، از جمله گروههای سراسر قرمز رنگ در بازار بودند.
اوج گیری ریسک سیاسی
در این میان، اما میزان ابهامات و نااطمینانیها در حوزه سیاست به بالاترین حد خود در هفتههای اخیر رسیده اند و همچون همیشه، هوشمندی خودانگیخته در بازارهای مالی، این وضعیت را پیشاپیش در خود بازتاب داده است.
روز گذشته، مجلس شورای اسلامی کلیات لایحه بودجه را رد کرد و به این ترتیب، احتمالاً دولت ناچار خواهد شد برای سال ۱۴۰۰، بودجه چند دوازدهم داشته باشد. این، اما بدان معنی خواهد بود که خرج و دخل بودجه در سال آینده، دست کم دوپاره خواهد شد و به این ترتیب، نااطمینانی از نرخ ارز در بازارها در سالی که یک انتخابات ریاست جمهوری پرحاشیه را هم در خود جای داده، نامشخص خواهد بود.
از آن سو در حالی که نماینده ویژه آمریکا در امور ایران مدعی شده فاصله ایران با گریز هستهای به «چند هفته» کاهش پیدا کرده است، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در گفتگو با شبکه تلویزیونی CNN در آمریکا، توپ مذاکرات هستهای را در زمین اروپاییها انداخته و به طور مشخص خواستار آن شده که «جوزپ بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، «صحنه گردانی» مذاکرات هستهای را بر عهده بگیرد. به این ترتیب، ایران در ۴ سال گذشته، هیچ گاه این اندازه از مذاکرات هستهای دور و همزمان به آن نزدیک نبوده است. این در حالی است که نمیتوان تصور کرد که بازار سرمایه، این رخدادهای سیاسی را بازتاب ندهد.
منبع:
پارسینه
سرمایه گذاران خرد ماههاست دارن تاسف میخورن، هم به حال مسئولانی که ملت را به حضور در بورس تشویق و وعده حمایت دادن، هم به حال خودشون که به این قول ها اعتماد کردند و الان به غیر از ضرر مالی، دچار ناامیدی و بی اعتمادی شدید به کل نظام شده اند