پرونده خرید هواپیمای بوئینگ بسته شد
پارسینه: مدیرعامل هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران با تشریح جزئیات قرارداد با بوئینگ از فرمول ایرانی برای تامین یک قطعه با کاربرد دوگانه خبر داد و با اعلام نهایی شدن قرارداد ایرباس تا دو هفته آینده گفت: تلاش میکنیم ۵ هواپیمای ایرباس تا نوروز ۹۶ وارد کشور شود.
فرهاد پرورش در گفت وگو با تسنیم، اظهار کرد: در بحث تامین قطعات قرار بر این است که آن چیزهایی که آنها (بوئینگ) می توانند به ما بدهند از آنها به صورت مستقیم دریافت کنیم. شرکت بوئینگ حتی معتقد است که بقیه قطعات مورد نیاز را هم از آنها بگیریم، چون آنها می روند این قطعات را از تولیدکنندگان دیگر می گیرند. همه قطعات و تجهیزات مانند صندلی، پیچ، صندلی، تایر، ترمز و... را که بوئینگ تولید نمی کند این شرکت از جاهای دیگر می گیرد و روی هواپیما نصب می کند. اصطلاحا به این شرکت ها تامین کننده قطعات می گویند.
وی با تاکید بر این که بوئینگ موظف است که پشتیبانی های لازم را انجام دهد، تصریح کرد: البته ایران ایر با برخی از این شرکت ها ارتباط دارد و مثلا تایر را از یک کمپانی (دانلوپ) خریداری می کند که ممکن است در آمریکا نباشد و در اروپا باشد. می توانیم تایر را از طریق بوئینگ خریداری کرده یا آنرا از دان لوپ تامین کنیم. پس از برجام با تعدادی از شرکت ها به صورت مستقیم ارتباط برقرار کرده ایم و به همین دلیل به صورت مستقیم نیز برخی قطعات و تجهیزات را از آنها خریداری می کنیم.
مدیرعامل هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران با بیان این که قطعه را بدون هیچ مشکلی خریداری کرده و پول آنرا پرداخت می کنیم، یادآور شد: برخی به ما قطعه می دهند و برخی نمی دهند، در بحث سوخت هم همین گونه است. با آن که شِل با ما قرارداد امضا کرده اما هنوز موضوع تحویل سوخت را عملیاتی نکرده که قول داده در آینده نزدیک این مشکل را برطرف کند.
پرورش با بیان این که سوخت را از شرکت های دیگر تامین می کنیم، اظهار کرد: به طور کلی قطعات را می توانیم از طریق بوئینگ دریافت یا این که مستقیم از تولیدکنندگان خریداری کنیم و در این زمینه مشکلی وجود ندارد.
وی ادامه داد: به عنوان مثال بوئینگ در نظر داشت وقتی قطعه ای را از تولیدکننده می گیرد درصدی را به عنوان بالاسری از ما دریافت کند، البته گفتیم که این بالاسری را قبول نمی کنیم که آنها نیز قبول کردند.
وی با بیان این که الان این اختیار را داریم که چنانچه بوئینگ به ما قطعه ندهد آنرا از جاهای دیگر تامین کنیم، گفت: البته برخی قطعات های تک است و با فناوری خیلی بالا و مدرنی تولید شده که ممکن است با آن آشنا نباشیم. ممکن است تولیدکنندگان آنرا نشناسیم و توان تعمیرات آنرا در داخل کشور نداشته باشیم. شاید هنوز تامین این قبیل قطعات برای ما مشکل باشد ولی با این کار آشنا می شویم. ما سالیان سال به خصوص در سی و هشت سال تحریم ای کارها را انجام داده ایم.
مدیرعامل هما با اشاره به نگرانی های موجود در خصوص بازگشت تحریم ها، افزود: این نگرانی وجود دارد، در این صورت همان کار سی و هشت سال اخیر را انجام می دهیم. تصور، باور و اعتقادم این است که نمی توانیم بگوییم چون ممکن است تحریم ها برگردد پس با بوئینگ، ایرباس و ای تی آر قرارداد نبندیم. الان در پسابرجام فرصتی برای کشور پیش آمده که بتوانیم به صورت مستقیم از کمپانی های سازنده، هواپیما خریداری کنیم.
پرورش با تاکید بر این که نباید این فرصت را از دست دهیم و باید از آن استفاده کنیم، بیان کرد: باید ناوگان هوایی کشور را نوسازی کنیم حالا اگر در آینده مشکلی پیش آمد باید از همین الان علاوه بر پیش بینی راهکار مواجه با آنرا یاد بگیریم.
*فرمول ایرانی برای تامین یک قطعه حساس
یکی از مسائلی که همواره به عنوان دغدغه در بحث خرید هواپیما مطرح بوده موضوع تامین قطعات حساس یا به اصطلاح با کاربرد دو گانه است. مدیرعامل ایران ایر در این باره گفت: «فقط یک قطعه است که آمریکا گفته نگران کاربرد دوگانه آن است. آمریکایی ها روی این قطعه حساسیت داشتند که برای آن فرمولی را گذاشتیم تا در صورت خراب شدن "یک به یک" تعویض کنیم. یعنی این که قطعه را بدهیم و به جای آن یک قطعه را بگیریم. خیلی قطعات از جمله تایر، هیدرولیک پمپ، مانیتور تلویزیون، رادار هواپیما و... را می توانیم یدکی داشته باشیم. این فرمول را برای ایرباس نیز اجرا کرده ایم. البته لازم است بگویم که هواپیماهای فعلی کشور در ناوگان هوایی این قطعه را دارند، بوئینگ مدل مدرن تر و های تک این قطعه را دارد و معتقدند که کاربرد دوگانه دارد. 160 فروند هواپیمای کشور همگی این قطعه (ناوبری هواپیما) را دارند. بنابراین تامین این قطعه خیلی پیچیده نیست اما آمریکایی ها می گویند این قطعه یک قطعه خیلی مهمی است که مجوز آن صادر کرده اند منتها گفته اند یدکی این قطعه را نداشته باشید هر وقت خراب شد آنرا بدهید جایگزین قطعه را می دهیم.»
پرورش با بیان این که این موضوع هم در آینده حل خواهد شد در پاسخ به این پرسش که این قطعه در ایران تحویل می شود یا در کشور ثالث، گفت: «در قرارداد با بوئینگ حرفی درباره این که قطعه را در ایران بگیریم یا جایی دیگر نیامده است. گفته ایم یک به یک جایگزین می شود، اگر موردی برای قطعه پیش بیاید قابل حل است و ممکن است این قطعه را در استانبول، تهران یا کیش به ما بدهند. پیش بینی های لازم در این زمینه انجام شده است ضمن این که این قطعه با توجه به این که نو است ممکن است سالیان سال کار کند.»
پرونده خرید هواپیمای بوئینگ بسته شد
وی با تاکید بر اینکه قرارداد ما با بوئینگ همین 80 فروند است، افزود: ایران ایر دو دوره با شرکتهای هواپیماساز مذاکره خواهد کرد؛ یعنی این قرارداد که نوشته شده برای دو مقطع است. مجوزی که وزارت خزانه داری آمریکا به بوئینگ داده تا سال 2020 میلادی اعتبار دارد.
وی با بیان اینکه تمام 80 فروند مجوز این وزارتخانه را دارند و زمان قابل تمدید است، تصریح کرد: ممکن است این مجوز تمدید نشود بنابراین برای هواپیماهایی که تا سال 2020 میلادی است یک مقطع زمانی داریم و بعد از آن هم یک مقطع داریم.
مدیرعامل هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه هواپیماها مشخص و قیمت نهایی شده است، اظهار کرد: چارچوب قرارداد پیش بینی شده است، در مقطع دوم درباره داشتن مجوز از سوی آنها و همچنین تامین فاینانس از سوی ما مذاکره خواهیم کرد. در آن زمان می توانیم این قرارداد را با این دو شرط تمدید کنیم.
پرورش درباره ارزش 16.6 میلیارد دلاری قرارداد با بوئینگ نیز گفت: « این قیمت اسمی هواپیماهاست و قیمت هواپیماهایی که قرارداد آن امضا شده بسیار پایینتر از رقم اعلام شده است.»
قرارداد ایرباس تا 2 هفته دیگر نهایی میشود/تامین فاینانس 17 هواپیما توسط ایرباس
وی درباره جدیدترین وضعیت مذاکرات با ایرباس اظهار کرد: «مسئولان ایرباس در ایران هستند و در حال ادامه مذاکرات با این شرکت هستیم و امیدواریم طی دو هفته آینده خرید هواپیما را نهایی کنیم فقط چند موضوع کوچک باقیمانده که باید آنها حل کنیم. نحوه فاینانس یکی از این موارد است، ایرباس برای تامین فاینانس 17 هواپیما اعلام آمادگی کرده است. هماکنون در حال مذاکره برای تامین فاینانس سه هواپیمای اول هستیم که قرار است در مرحله نخست تحویل ایران ایر شود.»
وی با بیان اینکه مشکل خاصی در این زمینه نداریم، تصریح کرد: تلاش ما این است که قبل از نوروز 96 بتوانیم 5 فروند هواپیمای ایرباس را وارد کشور کنیم.
مدیرعامل ایران ایر با بیان اینکه خرید هواپیما عین اقتصاد مقاومتی است، گفت: 50 فروند هواپیماهای 737 مکس سفارش دادهایم از سال آینده به شرکتهای سفارش دهنده تحویل میشود. در منطقه خاورمیانه یکی از شرکتهای کوچک 75 فروند قطعی با 25 فروند اختیاری سفارش داده است. همان کاری که ما با هواپیمای ای تی آر کردیم که 20 فروند قطعی و 20 فروند اختیاری سفارش دادهایم. کشورهای منطقه اینگونه روی بازار حمل و نقل هوایی برنامهریزی میکنند و ما هر گونه تاخیر در این زمینه به زیان ما تمام میشود.
پرورش با بیان اینکه قرارداد ATR هم خوب پیش میرود و پیشبینی میکنیم یکی دو هفته پس از قرارداد ایرباس نهایی شود،گفت: برای هواپیماهای ای تی آر فاینانسوری را پیدا کردهایم.
وی با بیان این که انتخاب های خودمان را در خصوص هواپیمای ای تی آر انجام دادهایم، تاکید کرد: این هواپیما خیلی کم هزینه است و دو تا سه ای تی آر به لحاظ فنی انتخاب شده و نیازی به صرف زمان برای ورود آنها به کشور نداریم.
ارسال نظر