راههای جلوگیری ازقطعی برق
پارسینه: نوسان شدید و قطعی برق در اوج گرمای کم سابقه تیرماه ۹۷، روزهای دشواری برای مدیریت انرژی کشور و مردم رقم زده که با توجه به محدودیت منابع، تنها راه سپری شدن این ایام تغییر الگوی مصرف، کاهش حداقل ۱۰ درصدی مصرف برق و تمرکز بیشتر بر انرژیهای نو است.
آنطور که مسئولان شرکت توزیع برق میگویند: کل تاسیسات برق ایران به شکل یک مجموعه واحد عمل کرده و تامین کننده انرژی در سراسر کشور هستند.
با این وجود، رکورد گرما در تابستان ۹۷ فصلی متفاوت از سالهای گذشته را پیش روی همه ما قرار داده و تاسیسات آب و برق متاثر از موج گرما روزهای ناخوشی را سپری میکنند و از سوی دیگر گرما نیز تحمل را از بسیاری از هموطنان ربوده است.
قطعیهای گاه وبی گاه برق در مناطق مختلف کشور از جمله البرز نه تنها گرما را روانه خانهها و مکانهای کسب و کار میکند، بلکه با خود خسارتهای فراوان همراه دارد، خسارتهایی که باید در نهایت از کیسه مردم یا بیت المال جبران شود.
قطعی و نوسان برق در این روزهای گرم حتی مراکز خدماتی مانند نانواییها را به تعطیلی میکشاند یا مواد غذایی فاسد شدنی روانه محل انباشت زبالهها میکند.
تابستان ۹۷ را میتوان نمونه آشکار از پیامدهای تغییرات اقلیمی و افزایش دما و تکرار آن در سالهای آینده را بسیار محتمل دانست و سازگاری اقلیمی را آموخت و به کار بست، زیرا این فرآیند مقطعی و کوتاه مدت نیست بلکه این تغییرات در زندگی ما وارد شده و باید بتوانیم با شرایط موجود سازگاری مناسب ایجاد کنیم.
البته این گرما تنها مختص ایران نبوده بلکه کشورهای پیرامونی و سرزمینهای سبز دنیا مانند اروپا را تحت تاثیر خود قرار داده است.
مدیریت منابع و استفاده از انرژیهای نو مهمترین مقولهای است که در این سالها برای تامین انرژی توسط کارشناسان توصیه اکید میشود موضوعی که اگر جدی گرفته شود، به طور قطع کمتر به ساخت نیروگاههای برق آبی یا حرارتی نیاز خواهد بود.
آنطور که رضا اردکانیان وزیر نیرو پیش از این اعلام کرده بود، توسعه نیروگاههای خورشیدی کوچک، متوسط و بزرگ با توجه به موقعیت مناسب ایران، میتواند جایگزین خوبی برای نیروگاههای کنونی یا کمک حال آنها باشد.
با این اوصاف، همانطور که میدانیم شبکه برق ایران سراسری است، یعنی همه نیروگاههای کشور به یک شبکه سراسری متصل بوده و برق نقاط مختلف کشور را تامین میکنند، از این رو نمیتوان وجود یک یا چند نیروگاه در هر استان را مختص آن دانست بلکه انرژی تولیدی نیروگاهها به صورت لحظهای وارد مدار سراسرمی شود.
انرژی الکتریکی ایران از نیروگاههای زیادی شامل نیروگاههای آبی، گازی، حرارتی، سیکل ترکیبیها و بخشی هم نیروگاه اتمی بوشهرتامین میشود مضاف آنکه بخش عمده این نیروگاهها به منابع آبی متکی هستند.
از آنجا که در سال زراعی جاری میزان بارندگیها کاهش داشت، سطح آب پشت سدهای نیروگاهی پایین آمد بطور یکه میزان تولید برق نیروگاههای آبی به ۱۱ هزار مگاوات رسید، بر اساس گفته مسئولان این میزان انرژی در عمل بین ۵ تا ۶ هزار مگاوات است و بخش بزرگی از این نیروگاهها در پیک شبکه نمیتوانند مشارکت کنند و تامین برقی را نمیتوانند داشته باشند.
ناصر اسکندری مدیرعامل شرکت توزیع برق استان البرز روز یکشنبه با حضور در خبرگزاری ایرنا مرکز استان البرز به تشریح آخرین وضعیت مصرف برق و الزامات گذر از شرایط موجود پرداخت.
وی تاکید کرد: بحث افزایش دما باید نقطه آغازی برای افزایش مصرف انرژی برق بدانیم بطوریکه از دمای ۲۸ درجه به بالا برای هر درجه افزایش نزدیک ۱۵۰۰ مگاوات به مصرف برق اضافه میشود.
وی ادامه داد:، چون در زمان افزایش دما، استمرار استفاده از سیستمها بالاتر میرود و به ازای هر افزایش که داریم ۱۵۰۰ مگاوات بار افزایش مییابد.
اسکندری گفت: پیش بینی صنعت برق بر این مبنا بود که در اوج مصرف امسال مشترکان همراهی کنند و حداقل ۱۰ درصد مصارف را کاهش دهند، اما به دلیل ماندگاری دما و طولانی مدت شدن این انتظار دما، مصرف کنندگان نتوانستند این ۱۰ درصد کاهش را داشته باشند.
وی افزود: در این حالت ۲ و عارضه برای بخش انرژی کشور داشت که یکی بالا رفتن میزان مصرف برق و دیگری کاهش ظرفیت تجهیزات و تاسیسات تولید برق است یعنی تاسیساتی تامین برق در شرایط گرمای بیش از حد
کارایی روزهای عادی را ندارد.
وی بیان داشت: براین اساس مسئولان برق کشور از ۵ تیرماه جاری با توجه به عدم برابری توزیع و مصرف تصمیم گرفتند که در برخی مناطق کنترل بار داشته باشند.
به گفته وی، عدم برابری مصرف و تولید باعث میشود که فرکانس شبکه افت کند و سیستمهای حفاظتی به صورت اتوماتیک یک نقطه را قطع کنند که یک روش کار برای کنترل مصرف محسوب میشود.
وی ادامه داد: دراین وضعیت ممکن بود عدالت قطعی اتفاق نیفتد و یک دفعه یک شهر کامل قطع شود و یک شهر قطعی نداشته باشد یک روش این است که با شاخصهایی که مورد پایش قرار میگیرد دیسپاچینگ کشور خاموشی را مدیریت کند.
مدیرعامل شرکت توزیع برق البرز اظهار داشت: در شرایط بحرانی بایستی توزیع انرژی در کشور مدیریت شود، اما همانطور که هفته گذشته اتفاق افتاد ۳ نیروگاه با مشکل فنی مواجه شد و عملا بخشی از تولید به دلیل گرمای زیاد آسیب دید.
وی با یادآوری این نکته که در ماههای پیش بینی قطعی برق در کشور نشده بود و این انتظار وجود داشت که مردم با صرفه جویی در مصرف برق، تابستان گرم را مدیریت خواهند کرد، گفت: افزایش کم سابقه گرما، سبب شد تا میزان مصارف از شاخصها بگذرد لیکن انتظار میرود مردم در طول روز با خاموش کردن مقطعی وسایل سرمایشی به کم شبکه توزیع برق کشور بیایند.
** صرفه جویی گام نخست گذر از بحران
مدیرعامل شرکت توزیع برق البرز تاکید کرد که در این برهه حساس مهمترین اقدام صرفه جویی ۱۰ درصدی مصرف برق توسط مردم است.
وی بیان کرد: امروز گرما تمام جهان را فرا گرفته باید متناسب با این شرایط همه مردم کشور پای کار بیایند و مصرف آب و برق را مدیریت کنند.
** توسعه نیروگاههای مقیاس کوچک انرژی نو
اسکندری، توسعه نیروگاههای مقیاس کوچک برای تامین برق را ضروری دانست و گفت: باید به دنبال این باشیم که از انرژِیهای نو بیشترین بهره ببریم، در زمانی که اوج بار داریم انرژی خورشیدی بیشترین تولید برق دارد.
وی ادامه داد: وزارت نیرو حاضر است در این زمینه از سرمایه گذاران حمایت کند و به طور قطع این حمایتها انجام میشود.
مدیرعامل شرکت توزیع برق البرز گفت: وزارت نیرو این آمادگی را دارد تا برق تولیدی نیروگاههای خورشیدی بخش خصوصی را با بالاترین قیمت خریداری کند.
وی بیان داشت: البته استان البرز در این زمینه کارهای خوبی انجام داده است ضمن آنکه سرمایه گذاران در این بخش تا بیش از ۲ هزار هکتار از پرداخت عوارض زیست محیطی معاف هستند.
مدیرعامل شرکت توزیع برق البرز گفت: زمین در البرز برای این امر اختصاص داده شده وزمینه صدور مجوزها برای احدات نیروگاهها تسهیل شده است.
وی ادامه داد: اگر کسی که سیستم انرژی خورشیدی بر روی بام منزل خود نصب کند م. یتواند به وزارت نیرو بفروشد و انرژِی ارزان از این وزاتخانه نیرو بخرد.
اسکندری افزود: در شهرستان طالقان سیستمهای تولید انرژِی خورشیدی به کار گرفته شده که مقرون به صرفه و ارزان است.
وی تاکید کرد که باید سرمایه گذاری غیر دولتی دراین زمینه بیشتر شود و کارهای فرهنگی و اطلاع رسانی در خصو آن گسترش یابد که البته اقداماتی صورت گرفته است.
**وضعیت خاموشیها در البرز
مدیرعامل شرکت توزیع برق البرز به وضعیت خاموشیها اشاره کرد و گفت: در البرز از ۵ تیرماه جاری روند تدریجی خاموشیها آغاز شده است که امیدواریم از این پس به کمک مردم مدیریت پیک داشته باشیم.
وی افزود: تغییر ساعات ادارات در البرز روزانه ۴۰ مگاوات در مصرف انرژی صرفه جویی داشته لیکن هنوز هم مصارف برق در استان بالا است.
اسکندری گفت: اگر ۲ پیک مصرف برای استان البرزدر نظر بگیریم یکی پیک ۱۱ تا ۱۶ است که شامل خانگی، ادارات و تجاری است و دیگری ازساعت ۱۹ تا ۲۳ مختص بخش خانگی و تجاریها میباشد.
وی ادامه داد: دربخش صنعت پیک مصرف از ظهر تا شب میباشد که البته دراین بخش تغییراتی حاصل شده است.
اسکندری افزود: یکی از شاخصههایی که در استان البرز مدیریت شد این بود که در زمان پیک مصرف، شرکتهای صنعتی ژنراتورها را به کار گیرند.
وی گفت: طبق پیش بینیها از اواخر هفته جاری میزان گرما در کشور و استان کاهش مییابد که امیدواریم خاموشیها به حداقل برسد.
مدیرعامل شرکت توزیع برق البرز تاکید کرد که زمان مصرف برق بخشهای مختلف مانند صنعت، کشاورزی و خانگی باید مدیریت شود و تغییر زمان به وجود بیاید تا فشار بر روی تاسیسات برق کاهش یابد.
وی یاداورشد که یکی از مشکلات و پیامدهای قطعی برق، اختلال در توزیع و قطعی آب است، زیرا تاسیسات آب هم به برق وابسته هستند.
وی گفت: با توجه به پدیدهای مختلف طبیعی استفاده از سیستمهای ذخیره انرژی در دستگاههای خدماتی و اداری ضروری است.
** انشعابهای غیر مجاز مشکل دیگر توزیع برق
یکی دیگر از مشکلات توزیع برق، وجود انشعابهای غیر مجاز در مناطقی از کشور از جمله البرز است که خود نیز برای تاسیسات خسارت بار است.
مدیرعامل شرکت توزیع برق البرز گفت: تلاش شده تا انشعابهای غیر مجاز در استان البرز به مجاز تبدیل شود.
وی افزود: اکنون در شهرستان ساوجبلاغ بیش از ۲۰ هزار متقاضی دریافت انشعاب موقت برق داریم.
وی فعالیت دستفروشان را چالش دیگری برای توزیع برق البرز دانست و قطع و وصل انشعابهای غیرمجاز توسط این افراد خود مشکل ساز است.
اسکندری طول شبکه برق استان البرز را ۱۳ هزار کیلومتر اعلام کرد.
**پرداخت خسارت به وسایل برقی مردم
مدیرعامل شرکت توزیع برق البرز در خصوص پرداخت خسارت وسایل برقی مردم ناشی از قطعی و نوسان برق گفت: در این زمینه بخشی از هزینهها یک شرکت بیمه به آسیب دیدگان پرداخت میشود.
استان البرز حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار مشترک برق دارد.
قطعی برق از اوایل تیرماه جاری مشکلاتی برای مردم استان البرز به وجود آورده ضمن آنکه خساراتی به وسایل برقی مردم و دستگاههای اداری وارد کرده است.
دمای این روزهای البرز از مرز ۴۲ درجه گذشته و برخی روزها به ۴۵ درجه بالای صفر میرسد.
با این حال مدیریت مصرف توسط مردم و مسئولان و توسعه انرژیهای نو مهمترین گام برای مدیریت بحران گرمای کم سابقه در البز و کشور توسط کارشناسان پیشنهاد میشود.
ارسال نظر