با این اختراع، آیا از آلودگی خلاص میشویم؟
پارسینه: اختراع دو ایرانی میتواند تهران را از آلودگی نجات دهد البته اما و اگرهایی دارد که در این گزارش آمده است
این خبر که چند محقق ایرانی توانستهاند اختراعی کاربردی را به ثبت برسانند و حتی از مجامع علمی داخلی و خارجی برایش تأییدیه بگیرند ، برای همه ما بسیار تکراری و آشناست. اما تقریباً همه این خبرها ، برغم تنوع محصولات و اختراعات ، در اختتامیهشان، با یکدیگر مشترکاند: «عدم استقبال مسوولان و نهادهای مسوول از اختراعات و ابتکارات ایرانیها.»
نتیجه نیز کاملاً مشخص است: سرخوردگی مخترعان ایرانی و گاه ، روانه شدن آنها به خارج یا فروختن حق امتیاز اختراعشان به شرکتهای خارجی.
جالب اینجاست که بعضاً همین اختراعات ، پس از صنعتیسازی در آن سوی آبها ، به قیمتهای گزاف توسط شرکتهای داخلی خریداری و وارد کشور میشود ؛ شرکتهایی که موقع مراجعه مبتکران داخلی ، آنها را پشت درهای بسته نگه داشته و طرحهایشان را مردود دانسته بودند!
یکی از این موارد ، اختراع دو جوان لرستانی است که از سه سال پیش ، در بروکراسی اداری مانده است ؛ اختراعی که اتفاقاً به یکی از معضلات اصلی ایران امروز مربوط میشود: آلودگی هوا .
از قرار معلوم ، این دو مخترع کشورمان ، دستگاه دودگیر خودرو و موتورسیکلت ساختهاند که با هزینهای بسیار کمتر از کاتالیست و با شیوهای جدید ، آلودگی ناشی از عملکرد وسایل نقلیه و حتی دستگاههای زبالهسوز را مهار میکند. سه دکتر شیمی از سه دانشگاه کشور نیز اختراع آنها را تأیید کردهاند.
با این حال ، خودروسازیها و نهادهای ذیربط ، نه تنها روی خوشی به این اختراع نشان ندادهاند ، بلکه حتی سازمان حفاظت محیط زیست از این دو جوان ، مبلغ 5 میلیون تومان پول نقد درخواست کرده تا اختراعشان را تحویل بگیرد و بررسی کند!
...
البته ، بحث فقط اختراع اخیر نیست بلکه همه ساله ، با مخترعین و مبتکرین متعددی در کشور چنین برخوردهای زنندهای میشود.
همین است که مراکز علمی و تحقیقاتی دنیا ، پر از ایرانیانی است که مدام دستاوردهای جدیدی به جهان عرضه میکنند ولی نام و نانش نصیب کشورهایی میشود که "شعور" میزبانی و رفتار درست با انسانهای خلاق را دارد.
ما هم حداکثر کاری که بعد از راندن این افراد از کشور انجام میدهیم این است که در رسانههای داخلی تیتر بزنیم: «فلان ایرانی در فلان کشور ، فلان اختراع را انجام داد» و سپس ، از فرط افتخار ذوق مرگ شویم و به رویمان هم نیاوریم که این اختراعات و ابتکارات میتوانست در داخل محقق شود.
با سلام
بنده درحال ثبت اختراع هستم دقیقابا همین وضع مواجه هستم البته دربخش خصوصی سرمایه گذار هست ولی دولتی هنوز درگیر ثبت اختراع هستم.
ومن ا... التوفیق